Domů     Naše malá holčička
Naše malá holčička

Svého muže jsem poznala už na střední škole. Dlouho jsme si užívali života, a když jsme se rozhodli, že je na čase se usadit a pořídit si rodinu, mysleli jsme, že bude všechno skvělé a budeme šťastní.

Jenže naše štěstí velmi záhy vystřídala obrovská rodinná tragédie. Nejprve nás rozdělila, později ale opět spojila dohromady. 

Až do pětatřiceti let se nám s Martinem dařilo všechno na co jsme sáhli. Oba jsme byli velmi úspěšní ve své práci, cestovali jsme po světě a nic nám nechybělo.

Přesto, že jsme se brali hodně mladí a jen málokdo nám věřil, že spolu vydržíme, my k sobě byli připoutaní silným poutem, které ani po letech společného života nevyhaslo.

Rodičovství jsme dlouho odkládali, chtěli jsme pro naše dítě jen to nejlepší, takže jsme si nejdříve pořídili dům, poplatili, co bylo třeba, užili si nezávazné zábavy, a pak se shodli na tom, že přišel náš čas.

K našemu obrovskému překvapení jsem otěhotněla hned následující měsíc. Všechno probíhalo bez potíží. Chodila jsem na pravidelné kontroly a pan doktor byl spokojený, jak naše děťátko pěkně prospívá. Na jedné z prohlídek mi oznámil, že čekáme malou princeznu.

Martin na rozdíl od většiny mužů netoužil po synovi, ale právě po dceři, takže byl štěstím bez sebe, když jsem mu tu novinu oznámila.

Když jsem byla v osmém měsíci, vypukly u nás doma obrovské přípravy na příchod nového člena rodiny.

Vymalovali jsme dětský pokoj krásnými pastelovými barvami, složili bílou postýlku s vyřezávaným čelem, povlíkli smetanově bílé povlečení s medvídky a uložili první hračky do boxů.

Když byl pokojíček hotový, byli jsme unešení a nemohli se dočkat, až naše malá holčička vykoukne na svět. Stalo se tak 8. září 2010. Stejně jako celé těhotenství, tak i samotný porod proběhl naprosto bez komplikací.

Martin byl po celou dobu se mnou a dodával mi sílu a odvahu. Jakmile se malá narodila, nechali tatínka přestřihnout pupeční šňůru a malou Marušku, jak jsme naši prvorozenou dceru pojmenovali, mu vložili do náručí.

Poprvé jsem v sobě ucítila žárlivost, že jsem to nebyla já, kdo si naše štěstí pochoval jako první. Milovala jsem ji od prvního okamžiku, co jsem ji spatřila.

Po porodu byla ještě celá oteklá a nosík měla zmáčknutý, takže jsme si dělali legraci, že vypadá jako by právě dokončila boxerský zápas.

Po pěti dnech nás lékaři pustili domů a my si mohli náš malý poklad konečně odvést.

Nikdy nezapomenu, jak jsme Marušku poprvé pokládali do její nové postýlky, kterou jsme prozatím přesunuli k nám do ložnice, abychom měli tu malou nezbednici zpočátku pod dozorem.

Protože jsme chtěli, aby byla veškerá možná rizika, co nejvíce podchycena, pořídili jsme pochopitelně také monitor dechu. Během prvních tří měsíců nás párkrát pořádně vyděsil, když začal uprostřed noci houkat jako splašený.

Vždycky jsme s Martinem vyskočili jako smyslů zbavení a letěli k Marušce zkontrolovat, zda je všechno v pořádku. Bylo, jen se třeba jen pootočila z dosahu čidla nebo se během spánku zakuckala.

Pro větší klid můj i manžela jsem vzala malou ještě na vyšetření, aby se vyloučil jakýkoli problém se srdíčkem nebo s dechem. Všechno dopadlo dobře a byli jsme ujištěni, že se to zkrátka občas stává a že to také může být tím, že je přístroj třeba citlivější.

Věřila jsem slovům odborníků a uklidnila se. Přesto jsme si netroufli dát monitor pryč.

Jednou v noci, když bylo Marušce necelých šest měsíců, se vzbudila a začala plakat. V poslední době se to stávalo často, takže jsem se stejně jako několik nocí před tím vyploužila z postele a přesunula se do dětského pokojíčku.

Od pátého měsíce už Maruška spala sama. Trápilo ji bolavé bříško, tak jsem si šla k postýlce sednout. V domě ale byla hrozná tma, chtěla jsem si rozsvítit. Vytáhla jsem ze zásuvky šňůru a zapojila lampičku.

Měli jsme to v pokoji špatně řešené, v blízkosti Maruščiny postele byla jen jedna zásuvka. Sedla jsem si k ní, hladila ji po bříšku a zpívala jí mojí oblíbenou písničku. Ani nevím jak, ale obě jsme docela brzy usnuly.

Vzbudila jsem se asi o čtyři hodiny později a měla jsem radost, že malá tak pěkně spí. Když jsem ji hladila po hlavičce a chystala se odejít, všimla jsem si, že je trochu studená. Chtěla jsem ji přikrýt, když tu mi došlo, že nedýchá.

Začala jsem křičet a třást s ní, ale nebylo to nic platné. Vyděšený a ještě v polospánku přiběhl i Martin z ložnice a okamžitě začal Marušku oživovat. Já nebyla schopná ničeho, jen jsem stála a plakala. Okřikl mě, ať jdu volat záchranku.

Běžela jsem jako o život do ložnice pro telefon. Operátorka nás po telefonu naváděla, jak provádět první pomoc a uklidňovala, že pomoc už je na cestě. V jejím hlase ale bylo postupem času znát, že sama ví, že boj o život naší dcerky jsme prohráli.

Sanitka přijela údajně během dvanácti minut, mně to přišlo jako věčnost. Už se nedalo nic dělat, lékař mohl jen konstatovat smrt. Naše malá odešla v nedožitém půl roce života. Údajně šlo o syndrom náhlého úmrtí. Následující dny mi splývaly.

Brala jsem silné léky na uklidnění. Nedokázala jsem dělat vůbec nic. Jen jsem seděla v křesle v dětském pokoji a zírala do postýlky. Rodiče i manžel o mě měli strach, mysleli si, že mi z toho přeskočí.

Když Martin zjistil, že jsem v noci vytáhla ze zásuvky monitor, abych mohla rozsvítit, vynadal mi, že kdybych to neudělala, mohla malá ještě žít. Došlo mi tehdy, že měl možná pravdu, ale čas jsem zpátky vrátit nemohla.

Strašně jsme se odcizili, Martin se omluvil za to, co řekl s tím, že v tomhle případě by nám stejně nic nepomohlo. Dokonce ani včasná pomoc, což nám ostatně potvrdil i lékař z nemocnice.

Po pohřbu Marušky se situace ale ještě více vyostřila. Martin už domů z práce moc nechodil a když přišel, pohádali jsme se. Byla jsem zlá a protivná. Zůstávala jsem doma, nemohla jsem se ještě vrátit do práce, nevycházela jsem ani ven.

Jednou jsem dokonce vzala všechny Marušky věci a spálila je na zahradě domu. Rozštípala jsem tu nádhernou bílou postýlku na kusy a sledovala, jak ji pohlcují plameny. Vyklizený dětský pokoj jsem zamkla a zařekla se, že už do něho nikdy nevročím.

Martin se mě snažil pochopit, ale sám bojoval s tím, že přišel o svou dceru, kterou si tolik přál.

Po půl roce, kdy už jsme si neměli vlastně co říct, přišel s tím, že odchází. Že už takhle žít nemůže a že každý kout našeho domu, dokonce i já, mu připomíná tu tragédii, ke které došlo. A jak řekl, tak udělal. Sbalil si věci a odešel.

Nevím vlastně ani pořádně, kam šel. Upřímně mi to ale bylo v tu chvíli celkem jedno. Nastěhovala se ke mně pro změnu moje máma, donutila mě začít chodit k psychiatrovi, který mi předepsal antidepresiva a neustále se mnou mluvil o tom, co se stalo.

Dokonce mi domluvil schůzku s pediatrem, aby mi vysvětlil, že v případě syndromu náhlého úmrtí novorozence nemá člověk žádnou šanci dítě zachránit. Zkrátka se to stane a není mu pomoci.

Postupem času jsem začala chápat, že jsem smrt své dcery nezavinila a že by k tomu došlo nejspíš tak jako tak. Bylo pro mě důležité se s tímto vyrovnat a vše pochopit. Díky tomu pro mě bylo snazší vyrovnat se s tím, že odešla.

Poprvé od její smrti jsem jí šla na hrob a omluvila se, že jsem tam tak dlouho nebyla, ale nešlo to. Začala jsem zase chodit do práce, pečovat o sebe, o dům i o zahradu. Dětský pokoj jsem se ale odemknout neodvážila. Stejně tak kontaktovat svého manžela.

Zatímco já netušila, kde je, on věděl o každém mém kroku. Byl denně v kontaktu s mámou i s mým psychiatrem. Jen já to nevěděla. Doktor mu doporučil, aby si zatím držel odstup, že bych naše setkání nemusela prý ještě zvládnout. Poslechl.

Přesně po roce, v den výročí, co nás Maruška odpustila jsme se s Martinem potkali nad jejím hrobem na místním hřbitově. Dlouze jsme se na sebe dívali, oběma nám tekly slzy po tvářích a nakonec jsme si padli do náruče.

Svíral mě tak strašně pevně, že jsem nemohla ani dýchat. Pak se odtáhl, políbil mě na čelo a společně jsme dali naší malé dcerce kytičku do vázičky.

Krátce na to se Martin nastěhoval zpět do našeho domu, pomohl mi zbavit se antidepresiv a jen díky jeho zásluze jsem dnes naprosto v pořádku.

Chodil se mnou na procházky, vymýšlel výlety a různé činnosti, abych se zabavila a nemyslela na tragédii, která nás potkala. Nikdy si ani slovem nepostěžoval, nikdy neříkal, jak se mu po ní stýská. Muselo to pro něho být strašně těžké, přesto se snažil být mi oporou.

Dva roky od oné tragické noci jsme se znovu vzali a obnovili naše manželství. Já jsem se nikdy neptala, co dělal ten rok, nechtěla jsem to vědět, stačilo mi, že i on pochopil, že Marušce nebylo pomoci a že nemůžu za to neštěstí, které nás potkalo.

Ztráta dítěte nás nejprve sice rozdělila, ale následně vlastně spojila a to pouto bylo mnohem silnější než kdy dřív. Mám toho nejlepšího muže, kterého jsem si mohla přát. Každý den mi dává najevo, že jsem jeho vyvolená, že jsem ta pravá, jak říká.

A já se mu snažím oplácet stejnou mincí. Osud k nám byl navíc přes všechna utrpění nakonec milosrdný a dopřál nám úžasného syna, Jakoubka, kterému byl na jaře rok.

Přiznávám, že jeho první měsíce života byly poznamenané naším přehnaným strachem, ale nikdo se nám nemůže divit. Jsme teď ale šťastná rodina a věříme, že na nás Maruška dává tam ze shora pozor, stejně tak na svého mladšího brášku!

Iva, 39 let

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
26.4.2024
Občas mi šel pořádně na nervy a mnohokrát jsem si říkala, jak bych se měla skvěle, kdybych ho neměla. Prostě jsem manžela už nesnášela. Dokud byly doma děti, nijak jsem svůj vztah s manželem neřešila. Nebyl na to čas a vlastně ani nálada. Prostě jsme si každý plnili svoje rodičovské povinnosti a večer byli rádi, že únavou padneme do postele. Život plynul rychlým tempem a my se mu přizpůsobili.
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř