Domů     Osudová cesta
Osudová cesta

Nikdy jsem nebyla velký dobrodruh. Záviděla jsem sebevědomým ženám, které ví, co chtějí a nebojí se za tím jít. Já jsem byla spíš jejich pravý opak.

Narodila jsem se v malé vesničce na Moravě a moji rodiče neměli moc peněz. Byla jsem od malička naučená, že musím potlačovat své potřeby a smířit se s tím, co mi bylo v životě dáno.

Nevěděla jsem, že svět může být obrovským dobrodružstvím, když se odvážíte snít a odhodláte se udělat krok do neznáma. V mé rodné vísce jsem se všichni znali.

Měla jsem svůj malý okruh přátel, chodila jsem do školy, pomáhala rodičům, navštěvovala diskotéku ve vedlejší vesnici a život prostě plynul dál. Když mi bylo šestnáct, seznámila jsem se na místním učňáku s Pepou.

Chodil o dva roky výš a byl snem každé dívky z okolí. Tenkrát jsem nemohla uvěřit svému štěstí, že si vybral zrovna mě. Byli jsme se školou na nějaké nudné přednášce a já jsem v podstatě vůbec nevnímala co se kolem mě děje. Proto mě trošku polekalo, když se přímo za mnou ozvalo:

„Nuda co“? Když jsem vzhlédla a uviděla ho tam stát, okamžitě jsem se začala červenat a nervózně si žmoulat pramen vlasů.

„Hm,“ pípla jsem a soustředila se na svůj palec u nohy.

„Když je to takovej vopruz, nechceš zmizet?“ Sice jsem byla docela hodná studentka a nikdy jsem nechodila za školu, ale když se mě zeptal on, okamžitě jsem souhlasila. Strávili jsme spolu báječné odpoledne, kdy jsme si jen povídali.

Já zjistila, že je hrozně fajn a on se podezřele často vyptával na to, jestli někoho nemám. Hned jsme spolu začali chodit. Druhý den ve škole jsem si nemohla nevšimnout závistivých pohledů svých spolužaček. Byla jsem prostě v sedmém nebi.

Každý máme v životě a ve společnosti svou roli a já jsem se chopila té své. Byla jsem ideální přítelkyně. O svého miláčka jsem se starala, byla mu oporou a udělala pro něj první poslední. Není pak taky divu, že byl v našem vztahu velice spokojený.

Netrvalo dlouho a my se vzali. Byli jsme sice ještě mladí, ale také zamilovaní až po uši. Našli jsme si vlastní byt a dokonce i dobrou práci. Jenže roky ubíhaly a já se začala trochu nudit. Nechápejte mě špatně.

Byla jsem vděčná za to, že se mám dobře a našla jsem v životě štěstí, ale nedokázala jsem si představit, že tohle je všechno. Že můj život se skládá pouze z péče o manžela a práce v místní bance.

Pepa také dost často mluvil o dětech, ale na toto téma jsem s ním nechtěla nikdy dlouze mluvit. Nebyla jsem na to připravená. Připadala jsem si jako blázen. Všechny moje kamarádky by za můj život daly cokoliv a já nebyla šťastná nebo ano? Vlastně jsem si nebyla jistá.

Možná, že se můj vnitřní neklid začal odrážet i navenek a Pepa to vycítil, protože se začal chovat čím dál divněji. Chodil domů později, než normálně. Začal navštěvovat místní zábavy, což ho nikdy dřív nebavilo a postupně se přede mnou uzavíral.

Už jsme spolu nemluvili tak, jako dříve. Náš  tak otevřený a upřímný vztah začal skřípat.

Teď už jsem věděla, že šťastná rozhodně nejsem, jenže jsem se zuby nehty držela představy toho co bylo a mohlo by být, že jsem si vůbec neuvědomovala, jak špatné to mezi námi vlastně bylo a ignorovala jsem všechno co jsem měla přímo před očima.

Když mi kamarádka jednoho dne řekla, že mě Pepa už asi rok a půl podvádí, byla jsem v šoku. Jak jsem si toho jen nemohla nevšimnout, vždyť je to tak jasné.

Potom co jsem mu udělala scénu na veřejnosti, aby měla naše vesnice na půl roku o čem mluvit jsem se přestěhovala zpět k rodičům. Musím se přiznat, že jsem se trochu litovala. Myslela jsem si, že můj život skončil dřív, než vůbec začal. Bylo mi dvacet šest let.

Deset let života jsem zahodila nudným vztahem, který jsem si vyumělkovala v hlavě, abych byla spokojenější, než jsem doopravdy byla. I když jsem se trápila, věděla jsem, že by pro mě byl celý rozvod mnohem horší, kdybych ho stále ještě milovala.

Dny za sebou ubíhaly ohromnou rychlostí a já byla stále zaseknutá na jednom místě. Pepa už dávno bydlel se svou novou přítelkyní. Vesnička si zvykla na nový spád věcí a nikdo neměl potřebu nic komentovat. Jenže co teď?

Budu doufat, že si mě všimne nějaký princ na bílém koni nebo vezmu svůj život pevně do svých rukou? Rozhodla jsem se pro druhou možnost, jenže jak na to? V romantických filmech i povídkách to vše vypadá tak snadně.

Hlavní hrdinka se stane paní svého osudu, ale jak to udělá vám nikdo neprozradí. Ta malá, nepatrná změna ve vašem postoji a myšlení je klíčem k úspěchu. Alespoň u mě to tak bylo. Stačilo začít věřit, že si zasloužíte víc a nebát se.

Pak už jsem jen potkala kamarádku, která zrovna odlétala na exotickou dovolenou do Thajska, sbalila jsem kufr, koupila letenku a v podstatě poprvé opustila hranice své malé vesničky.

Bylo to snad jediné impulzivní rozhodnutí, které jsem kdy udělala. Neměla jsem s cestováním žádné zkušenosti, ale jakmile jsem vkročila poprvé v životě na pláž, věděla jsem, že jsem se pro tohle zrodila.

Vítr, který rozfoukával listy v palmovém háji, písek, který se jemně proséval mezi prsty a šumění oceánu, které odnášelo všechny starosti do neznáma. Vše mi přišlo neskutečné, povědomé a blízké.

Objevila jsem v sobě dlouho ukrytou dobrodružnou duši, která chtěla všechno poznat, vyzkoušet a objevit.

Jednoho večera, když jsme s kamarádkou vyrazili na místní párty na pláži, jsem zjistila, že Thajsko je plné Čechů, kteří se rozhodli v tomto ráji na konci světa žít.

Seznámily jsme se se skupinou přátel, která cestuje kolem světa a já byla z jejich vyprávění naprosto nadšená. Měla jsem peníze, které jsem získala od bývalého manžela jako vyrovnání za rozvod a věděla, že mě doma nečeká žádné vzrušení.

Když jsme balily kufry a chystali se k odjezdu, rozhodla jsem se, že já se zatím zpět nevrátím. Přidala jsem se ke skupině cestovatelů a rozhodla se s nimi projet celou Asii.

Konečně jsem cítila, že znovu žiji. Do své nové skupinky přátel jsem se doslova zamilovala. Tereza, Marek a Lukáš se stali mou novou rodinou. Věděla jsem, že se na ně mohu v čemkoliv spolehnout a říct jim cokoliv.

V každém koutu světa jsem získávala nové známé a zažívala příhody o kterých se mi nikdy ani nesnilo.

Na Bali jsem se naučila surfovat, v Indii jsem dostala otravu z jídla a v Číně jsem se přátelům na dva dny ztratila, na Borneu v pralese jsem měla snad celé tělo pokryté pijavicemi, ale ten nejzajímavější zážitek se ale stal v Japonsku.

Už dříve jsem si všimla, že mezi mnou a Lukášem vzniká takové příjemné napětí a dost to mezi námi jiskří. Když jsme byly v Osace, seděli jsme v parku a debatovali o tom, kde tu noc přespíme.

Byla jsem vyčerpaná, protože jsme předtím tři dny v kuse neustále jen chodili, a tak jsem si lehla na trávu. Byl to nádherný pohled do korun stromů. Nade mnou se tyčily sakury, které opojně voněly a okouzlovaly mě svými růžovými květy.

Byla jsem tak zahleděná do té krásy, že jsem si ani nevšimla, že Tereza s Markem odešli. Najednou jsem vedle sebe ucítila pohyb a trhla sebou. Byl to Lukáš, který ležel vedle mě a otočil se na bok.

Jak jsem se probírala ze svého růžového snu, trvalo mi trošku déle, než jsem si uvědomila, že jsou naše obličeje nebezpečně blízko. Potom mě políbil. Byl to krátký a nesmělý polibek. Když se ode mě odtáhl, nebyl si jistý, jak budu reagovat.

Protože jsem nic neříkala, znejistěl. „Víš, ono je dnes prvního máje a my jsme pod rozkvetlým stromem, tak jsem myslel…“ Byl tak roztomilý, když byl nervózní, že jsem ho prostě musela políbit také.

„Myslel jsi dobře.“ odpověděla jsem.

Naše další společné cesty pak byly ještě kouzelnější. Když člověk vidí svět přes zamilované brýle, je všechno okamžitě krásnější. Ale i to nejlepší dobrodružství musí jednou skončit, a tak jsme se po necelých třech měsících nedobrovolně vraceli všichni domů.

Lukáš bydlel na druhém konci republiky, nebylo moc příležitostí jak se vídat. Prvních pár týdnů jsem žila z nových zážitků, ale už jsem si nedokázala představit, že se vrátím zpět ke starému životu.

Stýskalo se mi po adrenalinu z neznáma, po Lukášovi, po ostatních i po teplém vzduchu na plážích. Nedokázala jsem pochopit, jak lidé doma mohou žít tak nudně a bez sebevětších ambicí. Když od mé cesty uběhlo asi půl roku, doslova jsem trpěla.

Musela jsem něco udělat. V tu dobu jsem se rozhodla, že se odstěhuji na trvalo. Lukáš se ani nemusel dlouho rozmýšlet a souhlasil, že pojede se mnou. Rozhodli jsme se pro Bali, protože jsme věděli, že se tam nachází také početná česká komunita.

Měla jsem samozřejmě strach z neznáma a věděla jsem, že mi bude chybět rodina i přátelé, ale někdy prostě musíte následovat hlas svého srdce.

Teď už s Lukášem žijeme na slunném Bali tři roky. Vzali jsme se – to byste se nestačili divit kolik lidí chce na vaší svatbu, když jí pořádáte na exotickém místě – narodila se nám holčička a pořídili jsme si bar na pláži.

Nemáme sice miliony, ale zato jsme šťastní, že jsme našli náš malý ráj na zemi. Myslím si, že se v životě vyplatí riskovat, protože ten, kdo nic nevsadí, také nic nevyhraje.

Jana, 32 let

Předchozí článek
Další článek
Související články
24.7.2024
Každá žena si přeje být pro svého muže tou nejlepší. Já ale schytávám jen kritiku. Všechny bývalé ženy mého partnera byly prý lepší než já. Když mi zemřel manžel, byla jsem zoufalá. Říkala jsem si, že za něho náhradu nenajdu nikdy. Přesto mě později ani nenapadlo dávat to najevo byť jen náznakem svému dalšímu partnerovi. Je to taky fajn chlap, jedno mě ale neskutečně ničí. Pořád mi předhazuj
24.7.2024
I když mám štěstí na skvělého partnera, v jednom se neumíme shodnout. Kde a jak strávíme letní dovolenou. Na chalupě, nebo u moře? Jedno lidové pořekadlo říká, že protiklady se přitahují. Asi na tom hodně je, protože já a můj partner jsme odlišné povahy. Zato se skvěle doplňujeme. Už při prvním setkání jsme se přitahovali jako magnety. To nám vydrželo dlouhých třicet let. Stále se milujeme a st
24.7.2024
Chlap má mít koníčka, aby nechodil za ženskými a do hospody. To je moudrá rada! Jenže někdy je hospoda lepší, než aktivní muž v domácnosti. Stále to slyším, jak mého Pepíka před lety všechny ženy opěvovaly a říkaly, jak jsem si dobře vybrala. Nebaví ho hospoda, nebaví ho kamarádi, nebaví ho ani jezdit na dovolenou do ciziny. Prostě byl vždy nejraději doma. Jeho životní motto by mohlo znít: „Všu
23.7.2024
Bála jsem se, že se mi hroutí manželství. Manžel byl tak zaneprázdněný, že jsme se skoro nevídali. A tak jsem si vyšla na víno se sousedem Jardou... Děti vyletěly z hnízda. V té době jsem se cítila pod psa, a nejen kvůli tomu. Připadalo mi, jako bychom s manželem najednou ztratili společnou řeč. Po práci často zamířil na fotbal, trénoval dorost. V úterý, ve čtvrtek a někdy i v pátek se vracíval
18.7.2024
Než jsem otěhotněla, rozhodli jsme se s přítelem, že si zaletíme na romantický prodloužený víkend do Paříže. Tedy s prohlídkami památek, nákupy, romantickými snídaněmi v kavárnách. S vínem i vybraným jídlem. Byla jsem natěšená jako blecha a nemohla se dočkat, až konečně uvidím Louvre, katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž. Nikdy jsem totiž v hlavním městě Francie nebyla, ale toužila jsem po tom u
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět