Domů     Osud nám dal druhou šanci
Osud nám dal druhou šanci

Ve svém manželství jsem byla spokojená. Měla jsem hodného muže a tři krásné, zdravé děti. Vůbec nic mi nechybělo. To jsem si alespoň myslela, dokud jsem nepotkala Libora.

Bylo to úplně náhodné setkání. S manželem a dětmi jsem byla na dovolené ve Španělsku, kde bydlel ve stejném kempu i Libor se svou rodinou. „Ahoj Niki,“ mávl na mě tenkrát z vedlejšího bungalovu. Podívala jsem se na něj a v paměti pátrala, odkud tu tvář znám.

Byla mi povědomá. „Ahoj,“ odpověděla jsem zaraženě. Ať jsem se snažila sebevíc, nedokázala jsem ji nikam přiřadit. „To jsem já, Libor,“ napověděl mi.

Spolužák ze školy

Libor? Libor? Přemýšlela jsem a pak mi to konečně došlo. No jasně! Libor – spolužák ze základky!“ Usmála jsem se na něj. „Promiň, hned jsem si nevzpomněla,“ omlouvala jsem se. Libor pohodil hlavou. „To nic, dost jsem se změnil.

Už nemám brýle ani nejsem buclatý malý kluk.“ To byl fakt – z Libora vyrostl moc pohledný, vysoký a svalnatý mužský. Hned jsme se dali do řeči. Chvíli jsme vzpomínali na staré časy a pak jsme se začali bavit o našich rodinách, o tom, co děláme, a tak podobně.

Společné večery

Druhý den jsme s Liborem a jeho rodinou vyrazili společně na pláž. Děti si hned padly do oka a začaly si spolu hrát, a i my s manželem jsme se s Liborem a jeho ženou Alenou brzy skamarádili.

Nakonec jsme po večerech vysedávali v místních restauracích a popíjeli víno. Jednou večer se v jednom tamním podniku konal večer španělských tanců. Můj muž nikdy netančil a Liborovu ženu to také moc nebavilo. Zato nás dva s Liborem tanec nadchl.

„Smím prosit?“ vyzval mě tehdy k tanci. Podívala jsem se na svého muže, který přikývl a usmál se. „Jen běžte a pořádně to roztočte!“

Vyzval mě k tanci

Vstala jsem ze židle, urovnala si lehké letní šaty a vydala se s Liborem na improvizovaný taneční parket. Tehdy poprvé jsme se s Liborem navzájem dotýkali. Nikdy nezapomenu na chvíli, kdy mě Libor poprvé sevřel ve svém náručí.

Ucítila jsem jeho omamný parfém a málem se mi podlomila kolena. „Dobrý?“ zeptal se Libor, kterému neuniklo, jak jsem se zachvěla. „Ano,“ přikývla jsem a zadívala se do jeho hlubokých očí. Spatřila jsem v nich to samé, co on musel vidět v těch mých. Touhu.

„Asi jsem vypila moc tequily,“ zadrmolila jsem. Libor mě vzal za ruku a odvedl ke stolu. Jeho stisk byl pevný a já si v tu chvíli přála, aby mě už nikdy nepustil. Přitom jsem si povšimla pohledu svého muže. Byl všeříkající.

Manžel měl tušení

Od toho večera jsem se začala Libora co nejvíce stranit, což ovšem nebylo vůbec jednoduché. Naše děti si spolu chtěly i nadále hrát a můj odstup jen utvrzoval mého manžela v tom, že jsem se zamilovala do jiného.

„Myslíš na něj, viď že jo?“ zeptal se mě jednou večer, když jsme spolu leželi v posteli. „Na koho?“ snažila jsem se mlžit. „Ty víš,“ řekl příkře. „Na Libora!“ Hrklo ve mně. „To je hloupost. Přemýšlela jsem nad tím, co zítra podnikneme,“ zalhala jsem. „To určitě,“ odsekl manžel, otočil se ke mně zády a usnul.

Zamilovala jsem se

Na Libora jsem myslela ve dne, v noci. Dokonce se mi o něm zdály i romantické sny. Přesto jsem ale byla rozumná a odhodlaná nepřipustit, abych se svým citům poddala i ve skutečnosti.

Měla jsem přece skvělou rodinu a hodného muže a v žádném případě jsem své domácí štěstí nechtěla ohrozit. I když pokušení bylo velké. A nejen to mé. Vždy, když jsme se s Liborem potkali, viděla jsem na něm, že i on touží po mně.

A tak jsme se vzájemnému pohledu raději vyhýbali. Ale pak, jednou odpoledne, jsme se potkali u bazénu jen my dva…

Touha zvítězila

Připadala jsem si jako motýl chycený v síti. Nevěděla jsem, co dělat, co říct. Místo mě začal mluvit Libor. „Zamiloval jsem se do tebe,“ řekl mi bez okolků a pohladil mě po rameni. „Toužím tě políbit.“ Zachvěla jsem se.

Rozum mi velel „ne“, ale srdce říkalo něco jiného. Byla jsem ztracená. Chytila jsem Libora pevně za jeho silné paže a oddala se jeho polibkům. Nebyla jsem schopná se kontrolovat. Kdokoli nás mohl vidět, přistihnout při naší nevěře, zradě, vášni.

Do konce dovolené zbývalo už jen pár dní a já se nemohla dočkat, až s manželem a dětmi pojedeme domů. Doufala jsem, že když mi Libor sejde z očí, zapomenu na něj. Poslední den jsme se rozloučili a každý z nás pokračoval po své životní cestě. Myslela jsem si, že už ho nikdy neuvidím…

Znovu u moře

Uplynulo mnoho let. Moje děti vyrostly, zařídily si vlastní životy, a s manželem jsme se rozvedli. Bylo mi padesát a byla jsem sama. Cítila jsem se osaměle. Nevěděla jsem, co se životem. Až do chvíle, než mě osud znovu svedl dohromady s Liborem.

Stalo se to opět u moře. Nikoli ve Španělsku, ale v Itálii, kam jsem po rozvodu odjela, abych si od všeho odpočinula a přišla na jiné myšlenky. Potkala jsem ho při jedné své odpolední procházce po pláži. Zrovna vylézal z moře a v ruce držel nasbírané škeble.

Láska přetrvala

„Libore!“ zavolala jsem a zamávala na něj. Vzhlédl a široce se na mě usmál. Ihned mě poznal. Objali jsme se. Jeden druhému jsme se zadívali do očí. „Jsi stále tak krásná,“ řekl a pohladil mě po vlasech.

Večer jsme zašli do restaurace a povídali jsme si dlouhé hodiny. I on byl po rozvodu. Oba jsme byli sami. A i když vášeň, kterou jsme k sobě kdysi cítili, nebyla už tak silná, stále jsme se milovali. Osud nám dal druhou šanci a my po ní skočili. Jsme spolu už přes deset let a jsme stále šťastní.

Nikola M. (62), České Budějovice

Předchozí článek
reklama
Související články
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
enigmaplus.cz
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
V roce 1932 spatřil William Beebe (1877-1962) okénkem ponorného zařízení – batysféry podivného tvora. Místem mysteriózního setkání byl Atlantský oceán u Bermudského souostroví. Co biolog v hloubce 640
Stále mi píše zamilované básně
skutecnepribehy.cz
Stále mi píše zamilované básně
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem,
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
epochaplus.cz
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
historyplus.cz
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
Zatímco na bedlivě střežené hranici dál hlídkují vojáci obou zemí, ve sportovní hale je nepřátelství zapomenuto. Dnes existuje jen jedna Korea, a ta se právě chystá udivit celý svět. Na mistrovství světa ve stolním tenisu, které se koná v roce 1991 v japonském městě Čiba, se v kategorii ženských družstev žádné překvapení nečeká. Vždyť už osmkrát za sebou,
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
21stoleti.cz
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza Doktorka Stephenie Lucas One
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
Poslední dobou působí herečka ze seriálu Ulice Aneta Krejčíková (32) smutně, jako kdyby snad v životě prožívala velké trápení. Všímají si toho i její sledující na sociálních sítích. Vznikat pochopit
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
nejsemsama.cz
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
Chtěla jsem pomoci cizí ženě, ale přineslo mi to nakonec zklamání. Pravidelně chodívám dělat větší týdenní nákup do některého ze supermarketů. Jednoho dne jsem si povšimla mladé ženy s asi šestiletým synkem. Měla s sebou pouze malý košík. Místo do něj si ale pár věcí strčila do kapes bundy. Přemýšlela jsem, jak mám reagovat a jestli chci