Domů     Kvůli razítku bych udělala cokoliv
Kvůli razítku bych udělala cokoliv

V podnikání mi bránil jediný úřední papír s razítkem. Muž, který ho měl vydat, mě snad úplně nenáviděl. Zbývalo mi tedy jen jediné řešení.

Nebylo snadné se rozhodnout a začít v pětapadesáti podnikat. Jenže, škola, kde jsem učila tělocvik a občas i něco jiného za chybějící kolegy, byla zrušena. Prý pro nedostatek žáků, ale šuškalo se, že ji přestaví na nějakou banku, či co.

Prostě, žáci museli začít dojíždět do vzdálenějších míst a budova byla dlouhé roky prázdná.

Nemohla jsem sehnat práci

Nám učitelům zbyly jen oči pro pláč. Ti mladší našli uplatnění jinde a my starší se měli rekvalifikovat. Nabídli mi, abych šla dělat chůvu, ale to jsem rezolutně odmítla. Potřebovala jsem pohyb! I ve škole, pokud jsem měla nějakou mezeru mezi hodinami, jsem si šla zaběhat.

Postavu jsem měla jako ve dvaceti, ale s obličejem to bylo samozřejmě horší. Neminuly mě vrásky ani trochu padající víčka. Nic jsem si z toho nedělala, vždyť správné líčení dneska zakryje všechno!

Z hledání práce jsem byla brzy zoufalá. Ne že bych si nebyla schopná nějakou najít, ale já měla vyšší nároky než někde hákovat a nenávidět třetinu každého dne! „Podnikej!“ pokrčila lhostejně rameny dcera, která byla na třetí mateřské.

Měla jsem velké plány

Nikdy bych do ní neřekla, že bude chtít tolik dětí! Ona ale nedala pokoj, prý čtyři je minimum. Její rada mi ale přece jen zasela do hlavy semínko, které rostlo a rostlo. Nakonec jsem se rozhodla. Budu podnikat a nikdo mi nebude nic nařizovat!

Nabyla jsem přesvědčení, že prodejna se sportovními doplňky stravy, vitamíny a oblečením je pro mě to pravé.

„Sama sobě budu reklamou a v oboru se vyznám. K tomu mohu prodávat i nějaké ty přípravky na hubnutí a také třeba plavky!“ plánovala jsem nadšeně a hned podnikla průzkum trhu. Zrovna těch plavek byl nedostatek.

Nechápala jsem, co po mně chce

V zimě, kdy lidé létají k moři jako diví, se u nás ani v okolí, plavky téměř neprodávaly. Mnula jsem si ruce, že jsem objevila díru na trhu. Pořídit si prostory a vybudovat malý obchod, nebylo k mému údivu vůbec těžké. Šlo to jako po másle. Jen co jsem to nadšeně sdělila všem kamarádkám, přišla ledová sprcha.

Nějaký chlap z úřadu s lejstry a razítky. Vypadal jako z nějakého zlého snu. Typický úřada! Jen klotové rukávy mu chyběly. Jen jsem byla zvědavá, zda se mu v puse blýská onen pověstný zlatý zub.

On se totiž vůbec neusmíval, do úst mu nebylo přes podivný knír vidět. „Bez mého povolení nesmíte obchod otevřít! Ukažte mi požární a hygienickou kolaudaci!“ řekl a zlověstně zamrkal. Úplně se mi zastavilo srdce strachem. Na takový horor jsem nebyla připravená!

Byl neoblomný

Chvilku jsem jen z hluboka dýchala, abych předešla návalu paniky. Potom jsem se přinutila k úsměvu a pozvala onoho muže na kávu. Měla jsem pro něho připravené i nějaké ty dortíky, ale on se ničeho ani nedotkl.

Pohoštění odsunul stranou a tvářil se, že je snad prašivé. Zahleděl se do těch svých lejster a začal dlouze citovat nějaké předpisy. Když odešel, v uších mi stále rezonovala jeho slova: „Přijdu přesně za týden!“

Mám se bát?

Znělo to jako nějaká hrozba. Skrytá výhrůžka. Mohla jsem už prodávat, nebýt jeho! „Zabojuji,“ řekla jsem si a šla si uvařit bylinkový čaj na uklidnění. Celý týden jsem studovala zákony i předpisy a myslela si, že ho svými argumenty utluču.

Opak byl pravdou. Nesahala jsem mu svými nově nabytými znalostmi ani po kotníky! „Tak zase za týden,“ sdělil a jeho tón byl o poznání výhružnější.

Kamarádčina rada mi vyrazila dech

Tentokrát mě už tak nevyplašil, ale o to víc mě popadla touha nad tím chlapem zvítězit! Přece mi tak perfektní projekt nezhatí jeden omšelý úřada! „Nechci tě vystrašit, ale ten chlap je vyhlášený sukničkář. Jestli mu nebudeš po vůli, zničí tě! Radím ti, nebojuj a sveď ho, bude to jednodušší!“ radila kamarádka.

Zkušenější, otrlejší, pragmatičtější! Tři manželství, synek jednou nohou ve vězení a vnouče ve vlastní péči, kvůli dceři, co se nestarala. Z její rady jsem byla v šoku. Jak mi něco tak ohavného může doporučovat?

Vždyť mě zná a ví, že bych to neudělala! Nebo ano? Bylo mi to hodně trapné, ale musela jsem uznat, že kamarádka má pravdu. Pokud budu bojovat, nezvítězím! Přijdu o hodně peněz a skončím někde ve fabrice u pásu. To nedopustím!

Proměna byla dokonalá

Do další návštěvy zbývaly jen tři dny. Nastal čas příprav, zkrášlování, oblékání a svádění. Na internetu jsem si totiž našla nějaký kurz svádění. Prý v pěti krocích zvládnu víc než bez kurzu za půl roku! Stálo to za vyzkoušení!

Nacvičovala jsem pozice před zrcadlem, zatímco se mi pod gumovou čepicí barvily vlasy na ohnivou. Výsledek stál za to. Podprsenka za dva tisíce měla napravit to, co příroda lety poničila.

A nové nehty, celková depilace a také masáž, měly celkový dojem dotvořit. Samozřejmostí byly i šaty.

Červené se trochu tloukly s mojí novou barvou vlasů. V obchodě neuvěřitelně drahé, ale na tržnici přijatelné. Jen ten výstřih kdyby byl o trochu menší.

Ráno jsem ještě na poslední chvíli přece jen kousíček nenápadně zašila, aby mi moje nově pořízená push-upka nevykukovala.

Byl docela zaskočený

Před návštěvou jsem sama sebe nepoznávala. V zrcadle na mě hleděla nějaká sexuchtivá diblice. Oči orámované umělými řasami a uši ozdobené cingrlaty. Docela hrůza, ale nápadnou výzvu k erotickým hrátkám by nepřehlédl snad ani slepý! „No, tak jdeme na to!“ řekl úřada hned, jak vstoupil.

Teprve potom, když se na mě zahleděl, mu došel význam toho, co vypustil z úst. Začervenal se! Doslova zrudnul rozpaky. „Tenhle chlap a sukničkář? Ten nejspíš v životě žádnou ženskou neměl!“ pomyslela jsem si škodolibě. Vážně jsem nemohla uvěřit svým očím.

Zahnala jsem ho do kouta

Přiblížila jsem se k němu, aby ucítil moji těžkou vůni. Stála majlant, ale byla prý zaručená. Obsahovala nějaké ty sváděcí feromony, či co! Knírač, jak jsem si ho v duchu překřtila, začal zbaběle couvat.

Zahnala jsem ho do kouta. Opravdového, nikoli jen řečnického. On tam stál a civěl, jako bych ho chtěla sníst. Potom zřejmě v tom šoku vytáhl razítko a skoro poslepu ho obtiskl na onen kýžený dokument.

Na nezájem si nemohu stěžovat

„Svedla jsem ho!“ zakřičela jsem nahlas nadšeně, jen co se za ním zavřely dveře! „Svedla jsem ho k milosrdnému skutku! Svedla jsem ho k razítkování!“ Úlevou jsem se rozesmála až k breku. Pláč úlevy mi udělal dobře.

Měla jsem pocit, že se vznáším, jak mi ten kámen nejistoty spadl ze srdce! A tak podnikám. Zákazníků mám dost. Jen jeden mi chybí! Můj bojácný úřada!

Gabriela K. (56), Plzeňsko

reklama
Související články
7.5.2024
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas. Byly to jen takové řečičky a zároveň to byla neoddiskutovatelná pravda. Přežila jsem
7.5.2024
Můj přítel je prý zázrak, něco, co se hned tak nevidí. Kamarádky mi ho závidí, ale já ho žádné nedám. Asi to vypadá, jako že se chlubím, no vlastně máte trochu pravdu. Zažila jsme chlapy, kteří velkohubě slibovali hory doly a skutek utek. Měla jsem partnery, kterým se nedalo za mák věřit. Měli sice spoustu dobrých vlastností, ale nakonec zjistíte, že splnění slibu je jistota, která vás uklidňuj
3.5.2024
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže i proto ona věřila horoskopům, milovala tajemno. Gábina byla i větší romantička, snila o lásce z tele
3.5.2024
Vypadalo to, že zůstanu na ocet. Máma se domnívala, že kdybych se lépe oblékala a nevypadala jako strašák do zelí, třeba by si mě někdo všiml. Já ale byla srdcem i duší tramp. Pokaždé na Prvního máje si přečtu Máchovu báseň Máj. Třeba nejsem sama, možná to dělá i někdo jiný, říkávala jsem si. Byla jsem osamělá duše a trávila svátek zamilovaných či Svátek práce, chcete-li, vždy stejně. Ráno povi
2.5.2024
Děláme si starost o naši dvanáctiletou vnučku. Nechtěli jsme jí sociální sítě zakázat, radši jsem se s nimi sama naučila a vymyslela malou lest. Naše Kačenka, stejně jako její kamarádky a spolužačky a obecně vrstevnice, miluje brouzdání po internetu. Neustále si něco ťuká na počítači nebo mobilu, který dostala od rodičů. Před časem z ní vypadlo, že si založila účet na jedné sociální síti a nahr
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,