Domů     Idol dívčích srdcí jsem si nakonec vzala já
Idol dívčích srdcí jsem si nakonec vzala já

Na koncertě kapely, která hrávala v našem okolí, jsem nikdy nechtěla chybět. Ale nebyla to hlavně muzika, co mě k nim poutalo. Hlavu mi zamotal její pohledný kytarista.

Už když jsem chodila na střední školu, hrávala u nás v okolí kapela složená ze čtyř mladých kluků. Byla to taková ta typická amatérská parta, která byla jistotou na každé zábavě v kulturáku i na letním parketu.

A všechny holky, včetně mě, z nich byly dočista paf. Musely být na každém koncertě, a tam tajně doufaly, že si jich některý z nich všimne.

Domácí vězení

Bylo mi sedmnáct let a v té době jsem považovala za zázrak, když se mi podařilo přemluvit rodiče, aby mě večer pustili z domu. Možná proto, že jsem byla jedináček, se o mě starali až s úzkostlivou péčí.

Ihned po škole jsem vždy musela domů, a na to, abych lezla po stromech nebo chodila k rybníku, jako ostatní děti, jsem mohla rovnou zapomenout.

„Mohlo by se ti něco stát,“ říkala maminka, nezávisle na tom, kolik mi bylo let. Když mi bylo osm, byla pro mě tahle její věta jako zákon. Od patnácti let už jsem ji ignorovala, jak jsem jen mohla. Nedokázala jsem pochopit, proč všichni ostatní můžou všechno a já nic.

Přišla jsem si často jako zavřená v domácím vězení a nemohla jsem se dočkat toho, až si jednoho dne budu moct dělat, co se mi zachce. Rodiče nakonec pochopili, že se svými věčnými zákazy nic nezmohou. A tak jsem šla na svou první zábavu.

Konala se u nás v sokolovně a byli tam snad všichni mí vrstevníci z blízkého i vzdáleného okolí.

„Tak takhle to vypadá, když vám rodiče popustí uzdu,“ říkala jsem si při pohledu na své spolužáky, kteří se už tak brzy po začátku akce potáceli opilí. Zakrátko začala hrát kapela. Ta, na kterou se těšily všechny přítomné slečny.

Byla jsem na jejich koncertě poprvé, ale v tu ránu mi bylo jasné, proč mají kluci z kapely u děvčat takový úspěch.

Nejenže hráli opravdu dobře, ale všichni také dobře vypadali. Zvlášť z jejich kytaristy a hlavního zpěváka jsem nemohla spustit oči. Holky říkaly, že se jmenuje Šimon, a že právě na něj si dělá zálusk snad každá z nich. O tom jsem nepochybovala.

Už jen to, že hraje na kytaru a zpívá, ho v dívčích očích vystřelovalo do astronomických výšin, a on byl ještě k tomu, opravdu pohledný kluk.

A rychle domů

Po koncertě jsem chvátala domů, abych stihla večerku, kterou mi rodiče nařídili. Nechtěla jsem je zklamat, když už mě konečně pustili ven, ale mrzelo mě, že nemohu jít s ostatními holkami, které se rozhodly pozvat kapelu na panáka.

„Všechno ti budu zítra vyprávět,“ řekla mi kamarádka Lenka a spěchala se co nejrychleji protlačit davem až ke svému idolu.

Další den se u mě zastavila, aby mi všechno z uplynulého večera vyklopila hezky zatepla. Zdá se, že jsem přišla o hodně. Kamarádkám se podařilo pozvat na panáky celou kapelu, a Lenka si dokonce povídala se Šimonem. Záviděla jsem jí jako malé dítě.

Okamžitě jsme se shodly, že na dalším koncertě chybět nemůžeme. Konal se za pár týdnů v nedalekém městě, kam jsme vyrazili vlakem. Musím říct, že zdejší zábava byla ještě divočejší než ta, kterou jsem zažila u nás.

Už během druhé písničky na Šimona odněkud z davu přilétla podprsenka a než dohráli poslední skladbu, měl jich kolem sebe slušnou zásobu. Něco takového jsem ještě neviděla a bylo mi stydno za všechny ty slečny, které do téhle sbírky přispěly.

Od hlavy až k patě

Jakmile koncert skončil, opět se všechny fanynky, včetně mých kamarádek, snažily prodrat co nejblíž, aby si s muzikanty mohly popovídat. Na tohle já jsem nebyla.

I když se mi Šimon líbil, odmítala jsem se před ním tlačit v davu a předhánět se, kdo ho první pozve na zelenou. „Jdu se projít,“ řekla jsem kamarádkám a odešla ven.

Obešla jsem náměstí, překročila dva spící opilce a nabídla jsem kapesník slečně, která bůhvíproč plakala na schodech před sokolovnou. Nejraději bych jela domů, a tak jsem chtěla jít dovnitř a poprosit holky, abychom odjely dřívějším vlakem.

Nejdříve jsem se ale musela protlačit davem, který se shlukl před vchodem do sokolovny.

Už jsem byla skoro uvnitř, když v tom jsem za zády uslyšela něčí „Pozor,“ a v tu ránu mi na hlavě přistál kelímek s jakousi tekutinou. Byla jsem od hlavy až k patě zlitá pivem. „Kterej pitomec?!“ napadlo mě, zatímco jsem se vzpamatovávala z toho šoku.

Na odpověď jsem nemusela dlouho čekat, viník se vzápětí přihlásil sám a začal se mi omlouvat. „…strčili do mě, nechtěl jsem tě polít…,“ dušoval se hlas za mými zády. Chtěla jsem mu vynadat, když jsem se ale otočila, nestačila jsem se divit.

Přede mnou stál Šimon. Idol každé svobodné dívky z okolí.

Takhle zblízka byl snad ještě hezčí. A já na něj beze slova zírala, jako kdybych ztratila hlas. To mlčení protrhl až on, když mi nabídl, že mi dá suché triko a koupí mi pití.

Odmítla jsem, místo toho jsem potřebovala na vzduch, z toho pivního odéru se mi začínalo dělat zle.

Šimon mě jako správný gentleman chtěl doprovodit, a tak jsme si společně obešli několik koleček okolo náměstí. Ještě několikrát se mi omluvil, mrzelo ho, jak moc jsem to schytala.

Tričko i sukně mi mezitím uschly, ale netušila jsem, jak doma vysvětlím, proč jsem cítit jako pivní sud.

Dlouho jsme si povídali a já jsem zjistila, že Šimon není jen kluk, co hraje na kytaru a láme dívčí srdce na potkání. V Praze studuje vysokou školu a je vlastně hrozně milý, chytrý a vtipný.

Čas s ním tak utíkal, že jsem málem zapomněla na vlak, který jsem musela stihnout.

Ač jsem nechtěla, musela jsem se rozloučit. „A přijdeš na další náš koncert? Rád bych tě viděl,“ řekl mi ještě na rozloučenou a já slíbila, že určitě nebudu chybět. Jak bych mohla?

Třeba i oknem…

Kamarádky už na mě čekaly celé nervózní na nádraží, když jsem jim popsala, co se stalo, nechtěly mi věřit. Bylo jasné, že tentokrát závidí ony mně. Nemohla jsem se dočkat, až Šimona zase uvidím, ale tentokrát jsem se u rodičů se zlou potázala.

Třetí zábava v jednom měsíci se jim zdála až moc a výslovně mi zakázali, abych na další koncert šla. S takovou ranou pod pás jsem nepočítala. Prosila jsem, brečela i křičela.

Nedovedla jsem si představit, že nikam nepojedu a byla jsem přesvědčená pro to udělat všechno.

Třeba i utéct oknem – pokoj jsem měla v přízemí, takže problém to nebyl. Věděla jsem, že z toho budu mít průšvih. Ale, která sedmnáctiletá, zamilovaná holka není ochotna pro lásku riskovat i průšvih.

Vyhrála jsem

Kamarádky jsem dohonila zrovna, když nastupovaly na nádraží do vlaku, naskočila jsem k nim na poslední chvíli. Když jsme dorazily, kapela už hrála a mě popadl strach, co když si mě Šimon nebude pamatovat. Zamával mi. Připadala jsem si, jako když jsem vyhrála v loterii.

Doma u rodičů jsem sice měla průšvih nevídaných rozměrů, ale veškeré jejich spílání a zákazy, mi nevadily. Chodila jsem se Šimonem a to bylo to jediné, co mě zajímalo.

S ježděním na jejich koncerty jsem měla sice na chvíli utrum, ale vynahradili jsme si to jinak.

Pravidelně na mě čekal u školy, a když odjel do Prahy, psal mi i čtyři dopisy týdně. Dodnes je mám schované na památku, je v nich zachycen celý náš začátek. Písničky, které pro mě skládal, jeho nervy před zkouškami.

Když jsme se vzali a narodila se nám první dcera, jejich kapela se rozpadla, všichni už začínali rodinný život a na koncertování nebyl čas. Dodnes mi Šimon k narozeninám hraje mou oblíbenou písničku, ale koncertuje už jen pro naše rodinné publikum.

Irena (55), jižní Čechy

reklama
Související články
28.3.2024
S novým chytrým telefonem jsem to vůbec neuměla. Dvakrát jsem vyťukala špatné číslo. Místo švadleny to zvedl nějaký muž… Před dvěma lety jsem dostala nový moderní mobil. Jako žena nepolíbená moderními technologiemi jsem z toho nebyla moc nadšená. Vůbec jsem s ním neuměla pracovat. Jednou jsem dokonce popletla při přepisování kontaktu dvě čísla. Právě to mi ale přineslo štěstí v podobě nového mu
28.3.2024
V dlouholetém manželství jsem nebyla šťastná, ale manželovi jsem byla věrná, i když on byl přesvědčený o opaku. Lidé jsou různí, hodní, dobrotiví, ale také zákeřní a zlomyslní. A někteří také rádi druhým ubližují vymyšlenými zprávami. Někdy se ale stane, že pomluvy mají nakonec úplně opačný účinek. Já jsem se před několika lety stala terčem takových pomluv. Naštěstí to ale nakonec vyústilo v do
25.3.2024
Bylo nádherné jaro, všechno kvetlo, nad řekou tančily sluneční paprsky a já jsem byla nešťastně zamilovaná. Miloš totiž chodil s Vendulou. Maturita se blížila mílovými kroky, ale já jsem měla zároveň tolik řekněme mimoškolních starostí, až mi z toho praskala hlava. Jaro bylo v plném rozpuku, nad řekou tančily sluneční paprsky zasněný waltz, kvetlo kdeco, vzduch voněl jarem a všichni se z něho r
24.3.2024
Žila jsem v chatrném domečku s otcem opilcem a nespolehlivým přítelem. Sklouzli jsme do dluhů. Byla jsem zoufalá! Bylo mi líto souseda, protože měl za ženu nesympatickou hysterku. Ale ani já jsem se nemohla chlubit vzorným rodinným životem. Občas jsem se dívala z okna do sousední zahrady a v duchu jsem mu říkala: „Kamaráde, my jsme tomu ale dali na frak, oba.“ V té době si lidé v naší ulici dom
20.3.2024
Potkala jsem u řeky přízrak, do kterého jsem se překvapivě rychle zamilovala. Ale tomu se nelze divit, vždyť mi bylo sedmnáct. Jaro přišlo dřív, zahrady a louky kvetly jako o život, byla sobota, a tak jsem se vydala na romantickou procházku kolem řeky. Co kdyby mě tam potkala láska? A jak jsem se tak courala voňavou jarní trávou, najednou jsem vyjekla. Spatřila jsem fatu morgánu, rytíře na koni
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
DŮM A ZAHRADA
epochanacestach.cz
DŮM A ZAHRADA
Výstava Dům a zahrada, která se koná od 18. do 21. dubna 2024 na Výstavišti Diamant Expo v Lounech představí více než 300 prodejců okrasných rostlin, bylinek, keřů, zeleniny, cibulovin, zahradního nářadí, zahradní techniky, zahradního nábytku, hnojiv, postřiků, potravin, přírodních léčiv, ale i stavebního materiálů, topných systémů, tepelných čerpadel, fotovoltaiky, koupacích sudů, bazénů, saun a
Plněná vejce
nejsemsama.cz
Plněná vejce
Základním a tradičním symbolem Velikonoc jsou vajíčka. Váš sváteční stůl ozdobí a výborně chutnají třeba vejce plněná. Potřebujete: ✿ 5 vajec ✿ 50 g lučiny ✿ 1 lžíci majonézy ✿ 1 lžíce plnotučné hořčice ✿ 1 lžičku citronové šťávy ✿ sůl, bílý pepř ✿ špetku mleté sladké papriky ✿ hrst zelené petrželky nebo jiných bylinek 1. Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte je a oloupejte.
Láska na konci sluchátka
skutecnepribehy.cz
Láska na konci sluchátka
S novým chytrým telefonem jsem to vůbec neuměla. Dvakrát jsem vyťukala špatné číslo. Místo švadleny to zvedl nějaký muž… Před dvěma lety jsem dostala nový moderní mobil. Jako žena nepolíbená moderními technologiemi jsem z toho nebyla moc nadšená. Vůbec jsem s ním neuměla pracovat. Jednou jsem dokonce popletla při přepisování kontaktu dvě čísla. Právě to mi
Zničí lásku Žilkové a Holomáče kladný vztah k hazardu?
nasehvezdy.cz
Zničí lásku Žilkové a Holomáče kladný vztah k hazardu?
Zdá se, že herečka Veronika Žilková (62), kterou známe například ze seriálu Sedm schodů k moci, má zase hlavu plnou starostí. Když totiž sundala růžové brýle, začaly jí na partnerovi, rockerovi Jose
Prokletý les sebevrahů na Smolné: Straší v něm duše mrtvých nešťastníků?
enigmaplus.cz
Prokletý les sebevrahů na Smolné: Straší v něm duše mrtvých nešťastníků?
Přibližně 20 kilometrů východně od Olomouce stojí zdánlivě obyčejný kopec Smolná, nazývaný dříve též Smolno. Říká se, že tato část Oderských vrchů je prokletá. Může na tom být něco pravdy?  
Nechte se okouzlit krásou orchidejí
epochalnisvet.cz
Nechte se okouzlit krásou orchidejí
Mezi nejčastěji prodávané patří orchideje rodu Phalaenopsis, Oncidium a Dendrobium. Aby se jim opravdu dařilo, musíte jim věnovat tu správnou péči.   Nejdůležitější je světlo Orchidejím se nejlépe daří na parapetech oken obrácených na jih. Roztáhněte i záclony a závěsy, nepoužívejte žaluzie. Pokud i přesto začnou zasychat poupata a žloutnout listy, mají světla málo. Větrejte
Velikonoce ve Francii: Jehněčí Gigot d’agneau
tisicereceptu.cz
Velikonoce ve Francii: Jehněčí Gigot d’agneau
Jehněčí maso nechybí na velikonočním stole ani ve Francii. Nejčastěji jde o Gigot d‘agneau (čti žigo daňó), pečená jehněčí stehna plněná česnekem. Potřebujete 200 ml kuřecího nebo zeleninového v
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Ponorka Triton na palubě zážitkové discovery jachty Scenic Eclipse
iluxus.cz
Ponorka Triton na palubě zážitkové discovery jachty Scenic Eclipse
V srdci nekonečných oceánů, kde tajemství a divy čekají na své odhalení, přichází Scenic Eclipse s novinkou, která překreslí mapu luxusního průzkumu podmořského světa. Triton 660/9 AVA, nejnovější pří
Tragédie na South Forku: Smrtící kilometry ostnatého drátu
epochaplus.cz
Tragédie na South Forku: Smrtící kilometry ostnatého drátu
Skupina mužů s krumpáči a lopatami neúnavně uvolňuje zanesený odtok pensylvánské přehrady South Fork na řece Little Conemaugh. Intenzivní deště ani po několika dnech neustávají. Další početná skupinka se snaží upustit vodu z přeplněné hráze vykopáním dalšího odtoku. Dílo ale nedokončí.   „Nechte toho! Přehrada už nevydrží, musíme pryč!“ křičí jeden z pracantů. Je 31.
Napadli britskou flotilu žabí muži?
historyplus.cz
Napadli britskou flotilu žabí muži?
Řekli mu, že na jeho lodi dojde za půl hodiny k výbuchu. Podrobnosti však ze zadržených Italů nedostane. Kapitán britského bitevníku Valiant je na vážkách. Nakonec vydá rozkaz evakuovat alespoň spodní paluby…   Druhá světová válka ve Středomoří zuří naplno. Italové doposud schytali od Britů několik ponižujících porážek a touží po pomstě. Zaměří se na egyptskou
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
21stoleti.cz
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parc