Domů     Byly jsme s dcerou obě těhotné
Byly jsme s dcerou obě těhotné

Nečekaná událost převrátila celé rodině život vzhůru nohama. V pozdním věku jsem čekala miminko a moje dcera také!

S manželem jsme nedávno oslavili třicáté výročí svatby. Vdávala jsem se v osmnácti a v necelých devatenácti porodila první dceru. Bylo toho na nás tehdy docela dost. Vlastně úplně nejvíc!

Nebyli jsme na příchod miminka připraveni, bydleli u rodičů a oba studovali. Já měla před maturitou a manžel byl čerstvý vysokoškolák. A naše malá Eliška jen plakala a plakala. Nevěděla jsem si s ní rady!

Další už jsme nechtěli

Ani Bořek na tom tehdy nebyl o moc lépe. Neudělal pár zkoušek a měl z toho deprese. Nechtěl zklamat svoje hodně náročné rodiče! „Bořku, takhle to dál nejde.

Musíme naši situaci nějak řešit, nebo se nakonec rozvedeme!“ domlouvala jsem manželovi a on jen utrápeně kývnul. Začal se živit jako řidič kamionu. Byl vždycky týden na cestách, ale potom pár dní doma. Vždycky jsem se na něho bláznivě těšila!

Jeho rodiče vše dávali za vinu mně. Zařekli jsme se, že už další dítě mít nebudeme. Eliška nám bohatě stačila. Když jsem zjistila, že jsem nečekaně těhotná, moc mě to nepotěšilo. „Co mi řekne Bořek?

Před nějakou dobou se totiž přihlásil k dálkovému studiu na vysokou školu. Považoval to za dluh, který musí hlavně otci splatit. A teď tohle!

Neplánované dítě nás stmelilo

„Bořku, mám pro tebe dost špatnou zprávu. Čekám dítě!“ řekla jsem mu opatrně a skoro se krčila, jak jsem se bála jeho reakce. On ale nadšením vyskočil ze židle. Objal mě. „Jsem moc šťastný! Ani nevíš, jak po dítěti toužím.

Konečně bych si všechno kolem toho malého užil. Ne jako u Elišky! Za sedm měsíců se mi nám narodila Maruška. Miminko jako malované. Od sestry ji dělilo téměř dvanáct let.

Z druhé dcery jsme byli nadšení úplně všichni Dokonce i manželovy rodiče, kteří se stali těmi nejvzornějšími prarodiči pod sluncem. Já ty svoje už dávno neměla a tak jsem se s nimi hodně sblížila. Z nechtěného a nečekaného dítěte se stalo požehnání.

Stmelilo rodinu a rozdávalo radost. Maruška skoro vůbec neplakala a pořád se jen usmívala. Říkali jsme jí Sluníčko.

Přestala jsem o sebe dbát

„Mami, nejsi tak stará, neměla bys změnit účes? Mami, nechtělo by se to se mnou společně trochu zhubnout?“ vyptávalo se mě to naše Sluníčko a pořád se usmívalo jako kdysi, přestože mu už bylo skoro osmnáct.

Trochu mě tím ta naše Maruška štvala, ale v duchu jsem musela uznat, že má pravdu. Tak říkajíc, usnula jsem na vavřínech. Samou spokojeností jsem o sebe trochu přestala dbát. Nestálo mi za to, namáhat se někde v tělocvičně.

A proč se týrat na podpatcích, když rovné polobotky jsou tak pohodlné? Manžel mě stále miloval a děti, i když už velké, mě zaměstnávaly na sto procent. Elišce táhlo na třicítku a stále ještě studovala. Už druhou vysokou.

Já bych raději viděla nějaké to vnouče, ale holka byla asi po dědečkovi a toužila po titulech. Maruška byla její pravý opak. Tak tak se vyučila, nevynechala žádnou tancovačku a kvůli jejím zářivým úsměvům se prali kluci široko daleko.

Snaha se mi vyplatila

„Mami, jsem těhotná!“ oznámila mi, aniž by sdělila jméno otce. Později se dokonce přiznala, že na otce dítěte má dva kandidáty a neví, kdo je ten pravý. „Ostuda,“ vydechla jsem. Čas oslavy našeho třicetiletého výročí svatby se blížil.

Hosté byli pozvaní a hostina zamluvená. „Nikdo se o tom nesmí dozvědět. Nechci zodpovídat všetečné otázky! A také se nechci obhajovat před dědou a babičkou!“ prosila jsem Marušku, ale ona se jen smála. Holka bláznivá!

Výročí jsme oslavili s manželem ve velkém stylu. „Sluší ti to!“ špitl mi večer na zahradě a zamilovaně dodal: „Jsi nějaká jiná. Hezčí!“ Za ta slova bych pro něho, svého Bořka udělala cokoli na světě!

Také mě to stálo mnoho úsilí, abych zhubla, jak mě žádala Maruška. Měla jsem být šťastná, že oslava tak dobře dopadla. Ale opak byl pravdou.

Strýček si se synovcem dělají bábovičky

Od oslavy jsem se necítila dobře. Vlastně úplně špatně! Ráno mi bylo nevolno a v kříži mě bolelo tak, že jsem se nemohla ani narovnat. Břicho jsem měla jako meloun, i když jsem skoro nejedla. „Jsi úplně zelená.

Neotrávila ses nakonec na té oslavě nějakým jídlem? Tolik lahůdek by zničilo i otrlejší žaludky, než je ten tvůj. A držela jsi dietu…“ přemítala Maruška a nakonec mě donutila jít k lékaři. Vlastně mě tam dotáhla.

Šla se mnou, prý abych na poslední chvíli necukla. „Jste těhotná!“ oznámil mi doktor a já šla do mdlob. Stačil jednoduchý test, který později stvrdil i nějaký složitější a přesnější. Maruška byla nadšená. Nečekanou novinku se dozvěděla jako první.

„Mami, ty porodíš mému synkovi strýčka! Ha ha!“ Manžel byl z novinky nadšený. Byl si jistý, že tentokrát to bude kluk. A byl. Malý Boříček si hraje se strýčkem na písku a my si užíváme s dcerou mateřské.

Drahuše V. (50), Ústí nad Labem

Předchozí článek
reklama
Související články
22.4.2024
Kde jsem udělala chybu, že jsem syna vychovala jako úplného naivu? Jeho první manželství skončilo katastrofálně. Další žena se nakonec také pěkně vybarvila. Marii si syn vzal hned po maturitě, protože se brát museli. Tehdy to nebylo nic moc výjimečného. U nás v domku bylo místa víc než dost, tak neměli mladí starost, kde budou bydlet. Prostě jsme jim dali dohromady první patro a bylo to. S reko
21.4.2024
Je jí už třicet, ale máma s ní jedná jako s malou. Zakazuje jí chlapce a hlídá ji na každém kroku. Pořád dělá scény a vnučka chřadne před očima. Moje dcera bývala pěkné kvítko. Už na základce chodila s dvacetiletým a později těch chlapů vystřídala nepočítaně. Když se konečně vdala, ulevilo se mi, ale ne na dlouho. Stala se z ní taková ta vzorná matka, co musí dělat za každou cenu všechno správn
21.4.2024
Jirka byl do 14 let dítě bez problémů. Učil se dobře, sportoval, byl oblíbený. Jenže pak mu tragicky zemřel otec. Byla to hrozná doba. Pamatuju si jako dnes, když mi sestra volala s pláčem, že je Karel po smrti. Její muž měl autonehodu, kterou nepřežil. Jirka se z toho sesypal. Tátu miloval a měl ho jako svůj vzor. Bral to jako zradu osudu a měl pocit, že všechno to, co mu otec vštěpoval, je st
20.4.2024
Byly jsme sestry i kámošky. Pak jsme vyrostly. A naše cesty se začaly rozcházet, když šlo o peníze. Dodnes nechápu, proč se tak změnila. I když… Změnila. Ona byla vždy na peníze, ale mě se až tak nedotýkalo, když šmelila nějaký koruny, co jí dala máma na svačiny. Nikdy by mě však nenapadlo, že naši rodinu může něco až tak rozházet. Dnes spolu se ségrou nemluvíme. Proč? Jakmile odešli oba rodiče
20.4.2024
Nemyslela jsem, že se to může stát. Že se muž zblázní a na stará kolena si najde milenku. Ale zradil. Už tři měsíce vybaluji krabice. Zahlédnu fotky. Jsou to vzpomínky, na druhou stranu teď se na ně nemůžu ani podívat. Jsme na nich všichni. S malými dětmi, na dovolené i svatba tam je. A teď? Všechno je pryč. Chtěl mě a nevzdával se Abych se rozptýlila, usedám k dopisu. Prý pomáhá se ze vš
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
epochaplus.cz
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá,
Kostel sv. Mořice a jeho unikátní varhany
epochanacestach.cz
Kostel sv. Mořice a jeho unikátní varhany
Přejdeme-li od katedrále ulicí 1. máje a přes Náměstí republiky, po necelém kilometru se před námi otevře pohled na další významnou olomouckou církevní památku – kostel svatého Mořice. Ten je svou kapacitou 4000 věřících největší gotickou svatyní na Moravě a první písemná zmínka o něm pochází už z roku 1257, i když v 15. století bylo třeba
Argentinské případy UFO: Proč se vrací na stejná místa?
enigmaplus.cz
Argentinské případy UFO: Proč se vrací na stejná místa?
Záhada jednoho z nejzvučnějších případů UFO v zemi, pokřtěného tiskem jako argentinský případ Roswell, dodnes přetrvává v paměti argentinských ufologů i ufologů z různých částí světa. Byl tak pojmenov
Salát z červeného zelí a pomeranče
tisicereceptu.cz
Salát z červeného zelí a pomeranče
Tenhle salát potěší nejen tělo, ale díky své krásné barvě i oči. Potřebujete 1 menší červené zelí 2 červené cibule 1 jablko 250 g vařené červené řepy 50 g vlašských ořechů 1 pomeranč 3 lží
Kníže Konrád II. Ota: Posmrtně ho uvařili?
historyplus.cz
Kníže Konrád II. Ota: Posmrtně ho uvařili?
Zadumaně si prohlíží fresky na stěnách rotundy sv. Kateřiny. Připomínají mu slavnou minulost jeho rodu. I Konrád II. Ota by se rád do historie dynastie Přemyslovců zapsal výrazným písmem. Ctižádost mu k tomu nechybí… Ambiciózní povahu nejspíš zdědil po svém otci. Konrád II. Ota (1136/1141–1191) totiž přichází na svět jako dědic vládce znojemského údělu Konráda
Nejpodivnější žákyně, kterou jsem učila
skutecnepribehy.cz
Nejpodivnější žákyně, kterou jsem učila
Chodila do sedmé třídy, byla velký samotář, podivín a věděla všechno dopředu – i své známky i to, že se stane neštěstí. Nikdy se nemýlila. Ve třídě bylo ticho jako v hrobě. Právě se ke svému cíli blížila hodina matematiky a žáci 7 C. psali náročný test. Následující hodinu jsem měla volno, a tak jsem se v kabinetě chtěla pustit do kontroly
Každá někdy „potřebujeme“
nejsemsama.cz
Každá někdy „potřebujeme“
Mluvit o potížích souvisejících s toaletou není vždy snadné. Jako by neměla močový měchýř každá žena. Jeho správná funkce může odrážet vaše celkové zdraví. Jak stárneme, mění se i močový měchýř. Elastická tkáň močového měchýře se stává méně pružnou, a měchýř najednou nedokáže pojmout tolik moči jako dříve. Musíte tedy chodit častěji na záchod. Navíc ochabuje stěna močového měchýře a svaly pánevního
Low Key: Nová kolekce kabelek Louis Vuitton
iluxus.cz
Low Key: Nová kolekce kabelek Louis Vuitton
Louis Vuitton uvádí novou kolekci kabelek Low Key, která zaujme elegantním a sofistikovaným designem. V úvodu se představují dva modely, které vynikají minimalistickým přístupem a nadčasovým stylem Lo
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Prstýnek za miminko je pro Kaňokovou také zásnubní?
nasehvezdy.cz
Prstýnek za miminko je pro Kaňokovou také zásnubní?
Dokonalé štěstí prožívá herečka Beáta Kaňoková (35) ze seriálu Zlatá labuť, která má ve svém partnerovi, kameramanovi Tomášovi Kotasovi (35), velkou oporu. Anonymní zdroj z jejich blízkého okolí nám
Čína vysílá SOS: Její města se propadají!
21stoleti.cz
Čína vysílá SOS: Její města se propadají!
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidna
Pátrání po biblických záhadách pokračuje: Zničil město Sodoma asteroid?
epochalnisvet.cz
Pátrání po biblických záhadách pokračuje: Zničil město Sodoma asteroid?
Slavný biblický příběh o zničení hříšných měst Sodoma a Gomora zná téměř každý. Až do současnosti si ale odborníci lámali hlavu nad tím, jestli si autor této části Bible událost vymyslel, nebo vycházel z něčeho, co se skutečně událo. Podle nejnovějších archeologických objevů se ale zdá, že se celá zkáza stala přesně tak, jak tvrdí Bible!