Domů     Dodnes nevím určitě, kdo je otec mojí dcery
Dodnes nevím určitě, kdo je otec mojí dcery

V manželství jsem asi postrádala více vášně, a tak jsem se stala lehkou kořistí. Až pak jsem si uvědomila, že to bylo špatně.

Bylo mi osmadvacet let, když jsem se na jedné oslavě u kamarádky seznámila s o osm let starším Vladimírem (z pochopitelných důvodů neuvádím pravá jména). Zpočátku jsme byli spíš jen přátelé, byl čerstvě rozvedený a zdálo se, že rozchod se ženou ho hodně ranil.

Děti neměli, tak byl rozvod prý jen formalitou. I já už za sebou měla vážný vztah, který bohužel nedopadl dobře. A zájem „staršího“ muže mi docela lichotil.

A byla svatba…

Postupně jsem se do Vládi zamilovala a on do mě také. Začali jsme spolu chodit, ale ani jeden jsme nechtěli nic uspěchat. Bylo nám spolu dobře, náš vztah byl takový poklidný, žádná velká vášeň, ale po té jsem po své předchozí zkušenosti vlastně ani netoužila.

Po dvou letech jsme se domluvili, že se vezmeme. Bylo to spíš takové rozhodnutí z rozumu. Už mi táhlo na třicítku, a tak jsem si říkala, že je nejvyšší čas založit rodinu a mít děti. Svatba se vydařila.

Za svědkyni mi šla moje nejlepší kamarádka Helena a Vláďovi jeho kamarád z vojny Jarda. Ještě před tím mě s ním Vláďa seznámil, a i když se mi zpočátku zdál trochu moc upovídaný, choval se mile.

Byl pravým Vláďovým opakem, dokázal bavit celou společnost a díky němu jsme si následný oběd i oslavu s přáteli báječně užili. Zdál se mi docela sympatický a nešetřil chválou na Vladimírův výběr nevěsty.. Až jsem se chvílemi musela trochu červenat.

Také Helena se v jeho společnosti cítila dobře, dokonce mi v žertu řekla, že nebýt vdaná, tak by se prý s Jardou klidně „spustila“. Vláďa byl spokojený a já doufala, že mu vynahradím neúspěch v jeho předešlém manželství.

O důvodech rozvodu se mi ale za celou dobu našeho dosavadního vztahu blíže nesvěřil, vždycky řekl jen to, že si s bývalou ženou prostě povahově nerozuměli.

Dítě stále nepřicházelo

Po svatbě začaly zase všední dny. Žili jsme opět poklidným životem, chodili jsme do práce, občas si zašli do kina nebo na večeři do restaurace, někdy na návštěvu ke známým, jindy zase oni k nám.

Zpočátku mi to i vyhovovalo, netoužila jsem žádných divokých večírcích. Toužila jsem po dítěti, a tak jsem se snažila žít co nejzdravěji. Doktor mi říkal, že už přece jen nejsem nejmladší a těhotenství v tomto věku někdy přichází složitěji.

A tak jsem se snažila být trpělivá. Ale uplynul rok, pak dva a dítě stále nikde. Začala jsem z toho být už trochu nervózní, ale lékař mi tvrdil, ať neházím flintu do života, jsem prý v pořádku a že to chce prostě čas.

Jednou jsme zase měli jít do kina, ale Vláďa to na poslední chvíli musel zrušit kvůli práci. Já se těšila, a on mi navrhl, že místo sebe pošle Jardu. Já souhlasila. Po filmu jsme si šli ještě sednout na skleničku, Jarda byl zábavný, bylo to fajn.

Povídali jsme si o všem možném a já zjistila, že to není jen takový ukecaný chlapík, za jakého jsem ho měla. Zajímala ho kultura a také chodil na jógu! To mě docela ohromilo.

Asi vlivem vypitého vína jsme se mu nakonec svěřila se svým trápením ohledně dítěte a on mi navrhl, ať zkusím tu jógu. A hned jsme se domluvili, že mě tam přihlásí.

Vláďa proti tomu nic nenamítal, říkal, že by mi to mohlo jen prospět, ale na můj návrh, aby se přihlásil také, odpověděl, že na nějaké sportování ho neužije. A tak jsme začali chodit cvičit společně.

Na lekcích byla většina žen, chodili asi jen dva až tři muži, ale byla tam docela dobrá parta. Zpočátku jsem si to ani neuvědomila, ale Jardu jsme měla stále radši. Líbily se mi jeho názory, to, jak si umí užívat života, jak je galantní a srdečný k lidem.

Skoro by se dalo říct pravý opak klidného Vládi. A po nějaké době jsem si uvědomila, že jsem se do Jardy nejspíš zamilovala. Snažila jsem se to ale nedávat najevo, vždyť jsem byla vdaná dva roky za hodného muže. Byl to sice fajn pocit, ale já doufala, že mě to časem přejde.

Podlehla jsem mu

Jenže nepřešlo. A navíc asi po půl roce, když jsme s Jardou zašli po cvičení na kávu, mi řekl, že se do mě zamiloval. Já zůstala jako opařená. Vůbec jsme nevěděla, co mu na to říct. A tka jsem mlčela a on mluvil a mluvil.

Ptal se mě, jestli jsme šťastná v životě, který žiju, a líčil mi, co všechno by mohlo být, kdybychom byli my dva spolu. Nechtěla jsem mu na to odpovídat, jenže on mluvit uměl a nakonec mu ani nedalo moc práce mě přesvědčit, abychom šli k němu.

Bylo to krásné, ale přesto jsem se pak cítila hrozně. Jak jsem to mohla Vláďovi udělat? Vždyť si to ode mě vůbec nezaslouží! Je to hodný, i když trochu nudný muž. Sbalila jsem se a řekla Jardovi, ať se nezlobí, ale že tohle bylo poprvé a také naposled.

Že už se s ním scházet nebudu, a ať dnešní večer prostě vymaže z paměti. Koukal za mnou sice trochu smutně, ale překvapivě tentokrát neřekl ani slovo. Doma jsem řekla, že jsem po cvičení hrozně unavená a zalezla do postele, kde jsem doufala všechno zaspat.

Skutečně jsem se snažila na Jardu zapomenout a vyhýbat se mu, co to šlo. Vláďovi jsem řekla, že s jógou končím, protože už mě přestala bavit.

Přibrala jsem si práci, kterou jsem dělala doma, a tak jsem aspoň měla výmluvu, že s Vláďou už nechci chodit na návštěvy. Samozřejmě hlavně k Jardovi. Ten se mi vůbec neozval, což jsem přičítala tomu, že mě nechce uvádět do rozpaků.

Pak mi začalo být občas nedobře, což jsem jen uvítala, nemusela jsem tak aspoň nikam. Vláďa měl o mě ale starost, až mě nakonec donutil jít k doktorovi. Tam mě prohlédli a zeptali se mě, jestli bych nemohla být těhotná.

To mě v té době ani ve snu nenapadlo, pro starosti, aby nic neprasklo, jsem toto téma úplně vypustila z hlavy. Poslali mě tedy na gynekologii a tam se těhotenství potvrdilo. Tak dlouho jsem na to čekala, ale teď to pro mě byla skoro rána.

Vždyť já ani nevím, čí to dítě je! S Vláďou jsme se o něj pokoušeli tak dlouho, a nic. Je možné, že by k tomu mohlo dojít z jednoho „úletu“ s Jardou? Bohužel se to jevilo jako hodně pravděpodobné. Když jsem Vláďovi řekla, že jsem těhotná, měl hroznou radost. Jen se divil, že ji neprojevuji já, ale vymluvila jsem se na své nevolnosti.

Stále mě trápí výčitky

Pak se narodila Danuška. Krásná holčička, jen já se s hrůzou obávala, aby nebyla podobná Jardovi. Postupně jsem se ale uklidnila, starost o malou mi nedávala moc prostotu pro jiné myšlenky.

Vláďa se celý život choval jako vzorný otec a asi ho ani ve snu nenapadlo, že by dítě nemuselo být jeho. Naštěstí se Jarda zanedlouho po tom, co se Danka narodila, odstěhoval. Celý život si ale v sobě nesu pochybnost, čí vlastně moje dcera je.

Zvlášť když už jsme pak žádné další děti neměli. Nechtěla jsem Vláďu tak zklamat, ale stalo se. On se to naštěstí nikdy nedozvěděl, jen mě stále pronásledují výčitky svědomí. Danka je už dnes dospělá žena a Vláďa před několika lety zemřel.

Jsem ráda, že jsem ho ušetřila tohoto životního zklamání, když vlastně dosud sama nevím, jestli je Danka jeho, nebo Jardova. On měl pan doktor Plzák asi pravdu s tím svým: Zatloukat, zatloukat, zatloukat.

Bohužel už ale nedodal, že ten, kdo něco provedl a zatlouká, to těžce odnese. I když se tohle stalo před dlouhými léty, pořád na to musím myslet a v podstatě od té doby trpím těžkými výčitkami svědomí. Ale nevím, jestli bych jinak vůbec měla svoji dceru.

Jen se bojím, že jí to jednou možná budu muset říct. Určitě by mě odsoudila, a z toho mám právě ten největší strach. Pořád doufám, že mi bude umožněno vzít si tohle své tajemství s sebou do hrobu…

Věra (61), severní Čechy

Související články
25.7.2024
Bezmezně jsem mu věřila, on byl ale bezcitný i k těm, kdo ho měli rádi. Zneužil mé dobroty, a já se ocitla v zoufalé situaci. Zachránil mě zázrak! Bratrovi nikdy neodpustím! Velkou slabinou mého bratra byly ženy. Jak se mu nějaká líbila, nebyla pro něj žádná překážka dost velká. A ženy měly slabost pro něho, čehož využíval. I se mnou to uměl sehrát tak, že jsem mu na vše skočila. Byla jsem star
22.7.2024
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na schodech, já zakopla a on mě chytil do náruče. Romantika, že? Byl jiný, i kdy
22.7.2024
Jednou jsem kamarádce řekla, že žiji nudný život. Tak ráda bych to vzala zpět! Bohužel je pozdě. Ta bolest je nepopsatelná. I když si uvědomujete, jaká to je tragédie, nikdy zcela nepochopíte, dokud to nezažijete. Bohužel to vím. Přišla jsem o dítě. Nepomáhá nic. Chcete tu být pro rodinu, ale pak se vás zmocní pláč, stesk, otázky, proč zrovna vy. Napadne vás, že byste šli za svým dítětem. Nechc
18.7.2024
Byl to můj velký kamarád. Kluci ho šikanovali a já ho bránila. Když mi pak zmizel ze života, nevýslovně a dlouho to bolelo. S Románkem se děti nebavily. Pocházel z domečku pod strání, máma umřela, táta si po její smrti se životem ani výchovou syna nedokázal poradit. Všechno se mu vymykalo z rukou, měl problémy v práci, pil, v domácnosti byl jako hrom do police. Domeček postrádal záclony, okenní
18.7.2024
S tou starší paní jsem se seznámila, když venku lilo jako z konve. Pozvala mě i s Kristýnkou, ať se v její chatce schováme před deštěm. S paní Boženkou jsem se seznámila náhodou. Dobrota jí koukala z očí, mám dojem, že jsem tak hodnou a milou paní nikdy předtím nepotkala. To bylo Kristýnce teprve šest nebo sedm let. Už tehdy milovala houbaření, což je pro mě přímo posedlost, a tak jsme spolu ch
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět