Domů     Dodnes nevím určitě, kdo je otec mojí dcery
Dodnes nevím určitě, kdo je otec mojí dcery

V manželství jsem asi postrádala více vášně, a tak jsem se stala lehkou kořistí. Až pak jsem si uvědomila, že to bylo špatně.

Bylo mi osmadvacet let, když jsem se na jedné oslavě u kamarádky seznámila s o osm let starším Vladimírem (z pochopitelných důvodů neuvádím pravá jména). Zpočátku jsme byli spíš jen přátelé, byl čerstvě rozvedený a zdálo se, že rozchod se ženou ho hodně ranil.

Děti neměli, tak byl rozvod prý jen formalitou. I já už za sebou měla vážný vztah, který bohužel nedopadl dobře. A zájem „staršího“ muže mi docela lichotil.

A byla svatba…

Postupně jsem se do Vládi zamilovala a on do mě také. Začali jsme spolu chodit, ale ani jeden jsme nechtěli nic uspěchat. Bylo nám spolu dobře, náš vztah byl takový poklidný, žádná velká vášeň, ale po té jsem po své předchozí zkušenosti vlastně ani netoužila.

Po dvou letech jsme se domluvili, že se vezmeme. Bylo to spíš takové rozhodnutí z rozumu. Už mi táhlo na třicítku, a tak jsem si říkala, že je nejvyšší čas založit rodinu a mít děti. Svatba se vydařila.

Za svědkyni mi šla moje nejlepší kamarádka Helena a Vláďovi jeho kamarád z vojny Jarda. Ještě před tím mě s ním Vláďa seznámil, a i když se mi zpočátku zdál trochu moc upovídaný, choval se mile.

Byl pravým Vláďovým opakem, dokázal bavit celou společnost a díky němu jsme si následný oběd i oslavu s přáteli báječně užili. Zdál se mi docela sympatický a nešetřil chválou na Vladimírův výběr nevěsty.. Až jsem se chvílemi musela trochu červenat.

Také Helena se v jeho společnosti cítila dobře, dokonce mi v žertu řekla, že nebýt vdaná, tak by se prý s Jardou klidně „spustila“. Vláďa byl spokojený a já doufala, že mu vynahradím neúspěch v jeho předešlém manželství.

O důvodech rozvodu se mi ale za celou dobu našeho dosavadního vztahu blíže nesvěřil, vždycky řekl jen to, že si s bývalou ženou prostě povahově nerozuměli.

Dítě stále nepřicházelo

Po svatbě začaly zase všední dny. Žili jsme opět poklidným životem, chodili jsme do práce, občas si zašli do kina nebo na večeři do restaurace, někdy na návštěvu ke známým, jindy zase oni k nám.

Zpočátku mi to i vyhovovalo, netoužila jsem žádných divokých večírcích. Toužila jsem po dítěti, a tak jsem se snažila žít co nejzdravěji. Doktor mi říkal, že už přece jen nejsem nejmladší a těhotenství v tomto věku někdy přichází složitěji.

A tak jsem se snažila být trpělivá. Ale uplynul rok, pak dva a dítě stále nikde. Začala jsem z toho být už trochu nervózní, ale lékař mi tvrdil, ať neházím flintu do života, jsem prý v pořádku a že to chce prostě čas.

Jednou jsme zase měli jít do kina, ale Vláďa to na poslední chvíli musel zrušit kvůli práci. Já se těšila, a on mi navrhl, že místo sebe pošle Jardu. Já souhlasila. Po filmu jsme si šli ještě sednout na skleničku, Jarda byl zábavný, bylo to fajn.

Povídali jsme si o všem možném a já zjistila, že to není jen takový ukecaný chlapík, za jakého jsem ho měla. Zajímala ho kultura a také chodil na jógu! To mě docela ohromilo.

Asi vlivem vypitého vína jsme se mu nakonec svěřila se svým trápením ohledně dítěte a on mi navrhl, ať zkusím tu jógu. A hned jsme se domluvili, že mě tam přihlásí.

Vláďa proti tomu nic nenamítal, říkal, že by mi to mohlo jen prospět, ale na můj návrh, aby se přihlásil také, odpověděl, že na nějaké sportování ho neužije. A tak jsme začali chodit cvičit společně.

Na lekcích byla většina žen, chodili asi jen dva až tři muži, ale byla tam docela dobrá parta. Zpočátku jsem si to ani neuvědomila, ale Jardu jsme měla stále radši. Líbily se mi jeho názory, to, jak si umí užívat života, jak je galantní a srdečný k lidem.

Skoro by se dalo říct pravý opak klidného Vládi. A po nějaké době jsem si uvědomila, že jsem se do Jardy nejspíš zamilovala. Snažila jsem se to ale nedávat najevo, vždyť jsem byla vdaná dva roky za hodného muže. Byl to sice fajn pocit, ale já doufala, že mě to časem přejde.

Podlehla jsem mu

Jenže nepřešlo. A navíc asi po půl roce, když jsme s Jardou zašli po cvičení na kávu, mi řekl, že se do mě zamiloval. Já zůstala jako opařená. Vůbec jsme nevěděla, co mu na to říct. A tka jsem mlčela a on mluvil a mluvil.

Ptal se mě, jestli jsme šťastná v životě, který žiju, a líčil mi, co všechno by mohlo být, kdybychom byli my dva spolu. Nechtěla jsem mu na to odpovídat, jenže on mluvit uměl a nakonec mu ani nedalo moc práce mě přesvědčit, abychom šli k němu.

Bylo to krásné, ale přesto jsem se pak cítila hrozně. Jak jsem to mohla Vláďovi udělat? Vždyť si to ode mě vůbec nezaslouží! Je to hodný, i když trochu nudný muž. Sbalila jsem se a řekla Jardovi, ať se nezlobí, ale že tohle bylo poprvé a také naposled.

Že už se s ním scházet nebudu, a ať dnešní večer prostě vymaže z paměti. Koukal za mnou sice trochu smutně, ale překvapivě tentokrát neřekl ani slovo. Doma jsem řekla, že jsem po cvičení hrozně unavená a zalezla do postele, kde jsem doufala všechno zaspat.

Skutečně jsem se snažila na Jardu zapomenout a vyhýbat se mu, co to šlo. Vláďovi jsem řekla, že s jógou končím, protože už mě přestala bavit.

Přibrala jsem si práci, kterou jsem dělala doma, a tak jsem aspoň měla výmluvu, že s Vláďou už nechci chodit na návštěvy. Samozřejmě hlavně k Jardovi. Ten se mi vůbec neozval, což jsem přičítala tomu, že mě nechce uvádět do rozpaků.

Pak mi začalo být občas nedobře, což jsem jen uvítala, nemusela jsem tak aspoň nikam. Vláďa měl o mě ale starost, až mě nakonec donutil jít k doktorovi. Tam mě prohlédli a zeptali se mě, jestli bych nemohla být těhotná.

To mě v té době ani ve snu nenapadlo, pro starosti, aby nic neprasklo, jsem toto téma úplně vypustila z hlavy. Poslali mě tedy na gynekologii a tam se těhotenství potvrdilo. Tak dlouho jsem na to čekala, ale teď to pro mě byla skoro rána.

Vždyť já ani nevím, čí to dítě je! S Vláďou jsme se o něj pokoušeli tak dlouho, a nic. Je možné, že by k tomu mohlo dojít z jednoho „úletu“ s Jardou? Bohužel se to jevilo jako hodně pravděpodobné. Když jsem Vláďovi řekla, že jsem těhotná, měl hroznou radost. Jen se divil, že ji neprojevuji já, ale vymluvila jsem se na své nevolnosti.

Stále mě trápí výčitky

Pak se narodila Danuška. Krásná holčička, jen já se s hrůzou obávala, aby nebyla podobná Jardovi. Postupně jsem se ale uklidnila, starost o malou mi nedávala moc prostotu pro jiné myšlenky.

Vláďa se celý život choval jako vzorný otec a asi ho ani ve snu nenapadlo, že by dítě nemuselo být jeho. Naštěstí se Jarda zanedlouho po tom, co se Danka narodila, odstěhoval. Celý život si ale v sobě nesu pochybnost, čí vlastně moje dcera je.

Zvlášť když už jsme pak žádné další děti neměli. Nechtěla jsem Vláďu tak zklamat, ale stalo se. On se to naštěstí nikdy nedozvěděl, jen mě stále pronásledují výčitky svědomí. Danka je už dnes dospělá žena a Vláďa před několika lety zemřel.

Jsem ráda, že jsem ho ušetřila tohoto životního zklamání, když vlastně dosud sama nevím, jestli je Danka jeho, nebo Jardova. On měl pan doktor Plzák asi pravdu s tím svým: Zatloukat, zatloukat, zatloukat.

Bohužel už ale nedodal, že ten, kdo něco provedl a zatlouká, to těžce odnese. I když se tohle stalo před dlouhými léty, pořád na to musím myslet a v podstatě od té doby trpím těžkými výčitkami svědomí. Ale nevím, jestli bych jinak vůbec měla svoji dceru.

Jen se bojím, že jí to jednou možná budu muset říct. Určitě by mě odsoudila, a z toho mám právě ten největší strach. Pořád doufám, že mi bude umožněno vzít si tohle své tajemství s sebou do hrobu…

Věra (61), severní Čechy

reklama
Související články
26.3.2024
Rozvedla jsem se, přišla o milovanou psici, děti vyletěly z hnízda. Nevěděla jsem, co bude dál a jak naložit se svým životem. Poslední rok jsme už na sebe jenom křičeli. Nedokázali jsme kolem sebe projít bez rozčilování či štiplavých poznámek. Byla to muka, neshodli jsme se ani na tom, co bude k snídani. Hádky střídaly ještě prudší hádky. Připadalo mi, že nemáme ani hezké vzpomínky, že i to, co
21.3.2024
Občas se ohlížím a bojím se chodit ven. I když už je pryč, ty vzpomínky tam jsou. Zpočátku sympaťák, poté byl úlisný. A pak udělal tu věc... Kdo je pryč? Můj soused. Takový sympaťák to zpočátku byl. A pak se vybarvil. Sympaťák se změnil Když u nás bydlel teprve několik dní, tak jak jsme se poprvé potkali, hned se mi představil, potřásli jsme si rukou a já mu popřála, ať se mu u nás v domě
20.3.2024
Dodnes nechápu, jak mohli moji rodiče překonat vše, co jsem prováděla. Že nade mnou nezlomili hůl. Byla jsem klidné dítě z pohodové rodiny, jenže pak se naši rozvedli, já jsem se ocitla v pubertě, takže jsem to nezvládala moc lehce. Rebel bez příčiny Přitom u nás ani nebyly žádné hádky, dnes vím, že se rodiče chovali maximálně ohleduplně kvůli mně. Jenže jsem se chytla špatné party, potul
18.3.2024
Když jsem si Milana brala, myslela jsem si, že jsem si lepšího chlapa snad ani nemohla přát. Byli jsme spolu šťastní, jenomže pak začal pít. Než se nám narodily děti, tak jsme si s Milanem pěkně užívali. Rádi jsme cestovali a poznávali Evropu. Jenomže pak Milan změnil práci, přišla rodina, nějaké ty starosti k tomu a obláček spokojenosti na obloze manželství byl fuč. Změnila ho práce Všec
17.3.2024
S manželem jsme vybudovali krásné bydlení. Když zemřel, zůstala jsem sama. A bez jeho pomoci jsem naletěla a přišla o vše, co bylo naše. Je to smutné a bolavé. Spíš než ztráta hmotného majetku mě trápí, že jsem se nechala tak hloupě napálit. Přišla jsem o všechno, co jsme s Karlíčkem vybudovali. I když tu už není, pořád se před ním stydím, že jsem takhle nemožně dala všanc to naše. Když jsem v 
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Glore Psychiatric Museum: Straší tu labilní duchové utýraných pacientů?
enigmaplus.cz
Glore Psychiatric Museum: Straší tu labilní duchové utýraných pacientů?
V některých významných muzeích se nacházejí artefakty, které do našeho světa údajně přitahují cizí síly. V jiných se zase objevují přízraky lidí, kteří byli kdysi na těchto místech umučeni k smrti. Mn
Velikonoční boží milosti neboli křehotiny
tisicereceptu.cz
Velikonoční boží milosti neboli křehotiny
Křehké cukroví se na Vysočině nepřipravuje jen na Velikonoce. Sváteční pochoutka prababiček v neděli provoní celý dům. Zkusíte si ho vyrobit také? Suroviny 250g hladké mouky 2 žloutky Kousek m
Vnuci objevili v mém rodném domě poklad
skutecnepribehy.cz
Vnuci objevili v mém rodném domě poklad
Myslela jsem, že ten dům dokonale znám. Jako dítě jsem ho prolezla od sklepa až po půdu. Přesto vnuci našli pokoj, o němž neměl nikdo ani tušení. Ten dům kdysi postavili mí praprarodiče a já jsem v něm vyrůstala. Proto jsem si myslela, že ho znám dokonale, už můj otec ho měl prozkoumaný a ukázal mi jako dítěti všechny
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
21stoleti.cz
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity
Jachta Milano od prémiových Tankoa Yachts má na palubě i kino
iluxus.cz
Jachta Milano od prémiových Tankoa Yachts má na palubě i kino
Italská společnost Tankoa Yachts přináší milovníkům moře nový důvod, proč vyplout na otevřené vody. Jejich nejnovější klenot, 70 metrů dlouhá luxusní jachta Milano, vzdává hold svému italskému jménu -
Jak slavila Zlata Adamovská svoje půlkulatiny?
nasehvezdy.cz
Jak slavila Zlata Adamovská svoje půlkulatiny?
Zlata Adamovská (65) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě oslavila narozeniny. A zavzpomínala v té souvislosti, že si pro ni život přichystal dost perných chvil. Všechno jí vynahradila až láska s Pet
Útok z hlubin: Potopila německou ponorku UB-85 mořská nestvůra?
epochalnisvet.cz
Útok z hlubin: Potopila německou ponorku UB-85 mořská nestvůra?
Německé ponorky byly za první světové války skutečným postrachem Atlantiku. Jejich torpéda rozsévala zkázu mezi spojeneckými loděmi a bylo velmi těžké je zničit. O to větší překvapení čekalo na námořníky z britské lodi HM Coreopsis II, když se jim zcela bez boje vzdala posádka obávané ponorky UB-85. Jejich plavidlo totiž prý potopila mořská příšera!  
Jak hořké potraviny prospívají našemu zdraví?
nejsemsama.cz
Jak hořké potraviny prospívají našemu zdraví?
Už naše babičky věděly, že hořká jídla napomáhají celkové pohodě a mají léčivé účinky. Hořké látky konzumované s mírou mohou přinést mnoho dobrého. Od nepaměti se používají především pro své pozitivní účinky na trávení. Nejen bylinky Potravin, které jsou zdrojem hořké chuti, je na výběr mnoho. Jde například o mandle, para ořechy, mák, pohanku, žito, jehněčí maso
11 lebek malovaných krví
epochaplus.cz
11 lebek malovaných krví
K procesu se nedostaví. Sehnal si žiletky… Než vypustí duši, nechá za sebou důležitý vzkaz, nebo si to alespoň myslí. Podřeže si žíly na zápěstí a posledními silami, jež mu i s krví odcházejí s těla, kreslí na zemi cely krvavý pentagram. Mormon, křesťan a nakonec satanista. To vše dohromady je budoucí únosce a vrah
Jičínské perly: Staré Hrady a židovský hřbitov
epochanacestach.cz
Jičínské perly: Staré Hrady a židovský hřbitov
Jižně od Jičína v obci Libáň stojí původně gotický hrad s renesančním zámkem Staré Hrady. Stejně jako samotný Jičín i zdejší místo dokonale zapadá do pohádkového kraje. Staré Hrady u Jičína Vybírat si můžeme hned z několika pohádkových prohlídkových okruhů, v nichž se seznámíme s více než čtyřmi stovkami pohádkových bytostí. Čekají opravdu všude. Vypravit se za
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Září na špici Zlaté pagody přes 5000 diamantů?
historyplus.cz
Září na špici Zlaté pagody přes 5000 diamantů?
Mluví se o ní jako o jednom ze zapomenutých divů světa. Není se ani čemu divit. Šweitigoumská pagoda je úchvatná, obzvláště pak v podvečer, když ji paprsky zapadajícího slunce doslova rozzáří. Její povrch je totiž ze zlata. Použito ho prý bylo větší množství, než jaké tvoří zlaté rezervy v britských bankách. Na její špici se navíc blyští