Domů     I bez dětí je náš život plný lásky!
I bez dětí je náš život plný lásky!

Zamilovali jsme se do sebe hned při prvním setkání. Toužili jsme být navždy spolu a založit šťastnou rodinu. Člověk ale zkrátka nemůže mít všechno.

Bylo mi sladkých osmnáct, když jsem se poprvé opravdově zamilovala. Poznali jsme se v práci. Já jsem pracovala jako sekretářka v jedné velké firmě, on měl na starosti finance. Jmenoval se Pavel.

Byl vysoký, tmavovlasý, se silnými pažemi a strništěm místo vousů. Muž kolem třiceti s dobrým vkusem na výběr oblečení i vůně. Snažila jsem se klopit zraky, když šel kolem mě, cítila jsem však, že se mu líbím. Stačilo jen vyčkat na tu správnou chvíli.

Večer v kině

Dva týdny jsme kolem sebe chodili, občas prohodili nějaké to slůvko. „Nezašla byste večer do kina?“ řekl mi konečně jednoho dne na chodbě při obědové pauze. Slovo dalo slovo a večer už jsme seděli v biografu.

Samozřejmě jsem se velmi snažila, aby nepoznal, že jsem z něj úplně paf, myslím, že to měl podobně. Nicméně, když začaly ve filmu první romantické scény, začalo lehce přituhovat. Náhle jsem ucítila jeho ruku na mé a ani nevím jak, za chvíli jsme se líbali.

Láska jako trám

Od té doby jsme byli pořád spolu. V práci jsme se vídali jen sporadicky, odpoledne mě však vyzvedl a celé dny, večery i noci jsme trávili spolu. Bylo to nejkrásnější období mého života. Byli jsme tu jeden pro druhého a všechno se najednou zdálo být tak krásné.

I ten šedivý svět kolem jakoby náhle celý rozkvetl. Chodili jsme spolu, poznávali se, seznamovali se se svými přáteli a rodinou. „Nechceš se jet podívat k bráchovi na chalupu, budou tam i děcka,“ zeptal se Pavel jednoho letního rána.

Bylo to vlastně poprvé, kdy jsme začali mluvit o dětech. „Jasně, proč ne, pojeďme,“ souhlasila jsem.

Oba dva jsme toužili po dětech

Pavlův bratr i celá rodina byli moc fajn. A kluci? Jednomu bylo pět a druhý chodil do třetí třídy. Po očku jsem pozorovala Pavlovo nadšení, a když jsem ho viděla s těmi dětmi, stále víc jsem si uvědomovala, že je to skutečně ten pravý.

Ještě ten večer se ke mně přitulil a zašeptal. „Budeme mít taky někdy děti? Moc bych si to přál. Jsi ta nejlepší žena a chtěl bych, abys byla matkou mých dětí,“ řekl mi tiše. Měla jsem slzy v očích, pevně jsem ho k sobě přimáčkla a zašeptala. „Moc bych si to přála, až přijde čas, miláčku.“ Objali jsme se a tiše usnuli.

Přepadly mě silné bolesti

Druhý den bylo všechno skvělé, víkend na chalupě se vydařil. Stejně jako další dny, týdny a měsíce, které nám společně ubíhaly jako voda v řece. Hodně jsme sportovali, jezdili na kole nebo chodili po horách. Měli jsme prostě podobné zájmy a život byl prima.

Jednoho dne, když byl Pavel zrovna na nějakém školení, mě probudila silná bolest v podbřišku.

Nepřikládala jsem tomu zvláštní význam, čekala jsem zrovna své dny a nikdy jsem přesně nevěděla, kdy to přijde, od puberty byla má menstruace nepravidelná a trochu bolestivá. Když jsem ale bolestí nemohla skoro chodit, rozhodla jsem se vyhledat lékaře.

Zdrcující zpráva

Můj zdravotní stav se mu příliš nezamlouval, poslal mě proto na podrobnější vyšetření do nemocnice. Výsledek byl zdrcující. Nedostatek hormonů v těle prý ohrožuje můj reprodukční cyklus.

Zkusíme tedy hormony uměle dodávat a budeme vyčkávat, jak moje tělo zareaguje. Tehdy poprvé padla věta, kterou nikdy nezapomenu. „Možná budete mít problém otěhotnět nebo plod udržet,“ řekl mi doktor. Začala jsem tedy chodit na hormonální léčbu, situace se však příliš nelepšila.

Pravdu jsem zatajila

Uběhl týden a Pavel se měl vrátit ze školení. Chtěla jsem mu všechno říct, vybrečet se mu na rameni. Když se ale objevil ve dveřích s velkou kyticí a dárkem, nechtěla jsem to kazit. Ještě ten večer mě požádal o ruku.

Prý si za ten týden odloučení uvědomil, že už beze mě nedokáže žít. Když jsem rozbalila dárek, našla jsem v něm dětskou zavinovačku. Z očí se mi začaly kutálet slzy a on si myslel, že je to dojetím. Nebylo. Nedokázala jsem mu říct, že možná nikdy dítě mít nebudeme.

Šťastní i bez dětí

Za pár měsíců byla svatba. Milovali jsme se čím dál víc a snažili jsme se o miminko. Já chodila tajně na hormonální léčbu, po několika měsících jsme však s lékaři usoudili, že už to nemá význam. Dítě mít nikdy nebudu.

Ten páteční večer jsem se přitulila k Pavlovi. „Lásko, byla jsem dnes u doktora. Už delší dobu mám potíže a dnes mi sdělil, že nikdy nebudu moct mít dítě.“

Zůstal koukat jako opařený. Plakala jsem, i on začal tiše plakat a přitom mě objímal. „Já tě miluji, víš, a na tom se nikdy nic nezmění,“ ujišťoval mě. Ubrečení jsme si lehli a tiše usnuli. Od té doby už uplynula spousta let. Rodiče se z nás nikdy nestali, naše láska však nikdy nevyhasla.

Ivana H. (60), Písek

reklama
Související články
6.5.2024
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem, kdo to je a kam vlastně jdeme, jsem přesně nev
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
epochaplus.cz
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.