Domů     Manžela neprobudí ani kanón
Manžela neprobudí ani kanón

Mám doma velkého spáče. Šlofíčka po obědě si musí dát pokaždé, nic s ním nehne. Dokonce ani řádění vnoučat ho jen tak neprobudí. Pak si dá „kousek před večeří.

Jestliže někdo „kousek“ říká jednomu pivu, manžel to má jako označení pro půlhodinku spánku před večeří. Bez toho by mu nechutnalo, měl špatnou náladu a to přece já nechci. Martin je prostě velký spáč a ty prospané hodiny bere jako něco, co dělá pro mne.

Nevím, jak k tomu přišel, ale na druhou stranu je to pravda. Mám klid. Odpoledne poklidím a před večeří se mi nikdo neplete v kuchyni s věčnými otázkami co bude k večeři.

Slyšela jsem, že by to věčné spaní mohla být i nemoc, strachovala jsem se o něho, ale doktor na středisku mě uklidnil. Když prý manžel nespí za chůze nebo nedej bože za volantem, není to nic vážného. Martinovo tělo prostě jenom potřebuje spánek.

Pořád stejný

Když s někým chodíte, držíte se za ruku, prostě randíte, ani vás nenapadne, že jste s někým, kdo vedle vás usne jako dřevo a neprobudí ho ani kanón.

Martin byl vždycky pozorný, držel mi dveře, do schodů chodil za mnou a přistrkával mi židle, když jsem si sedala ke stolu. Dneska se už takové pozornosti nenosí.

Svádí s to na ženy, že pořád melou o rovnoprávnosti, ale já si myslím, že jsou dneska chlapi víc buranští nebo si prostě s pozornostmi k ženám nevědí rady, tak to všechno zrušili. Prý, abychom se jim mohli vyrovnat. Jak bychom mohly.

Chodí snad v sukních, abychom za nima chodily do schodů a nikdo se jim pod ně nedíval? A kdyby zaškobrtli, copak bych já ten pád Martina mohla zabrzdit? Rozplácli bychom se oba. Naštěstí Martin je pořád stejný a nedá na nějaké novoty.

Jeden trik funguje

Jenom mě trochu trápí to věčné spaní. Už jsem si na to zvykla. Dokonce vím, že když kolem něho řádí naše vnoučata, křičí a honí se, prostě dělají rotyku, jeho to nevzbudí. Nevím, jak je to možné, ale jeden trik funguje. Stačí přijít k němu blíž a šeptat.

To slyší a někdy také reaguje. Není to stoprocentní trik, ale funguje.

„Pojďme si udělat pěkný večer,“ lákám manžela. „Jen tak při svíčkách. Otevřeme lahvinku, budeme popíjet a povídat si. Jako za mlada.“ A dostanu sprchu.

„Promiň, zlato, jsem strašně utahaný a potřebuju se vyspat,“ zívne, abych nebyla na pochybách, že chce opravdu spát. Co asi dělal celý den, možná se zeptáte. Ráno vstal v půl dvanácté a hned pustil televizi, aby byl v obraze. Pak se rozhlédne rozespale kolem.

„Kolik tu dneska máme dětí?“ zeptá se aniž by ho to nějak příliš zajímalo. Sní trochu polévky, ze svíčkové udíbne, dá tak dva knedlíky a už se chystá jít si lehnout. Někdy se nečekaně probudí a pustí televizi, kterou jsem předtím vypla.

Projde se po bytě, vykoukne z okna na zahradu a zeptá se bez zájmu: „Kolik tu dneska máme dětí?“ Myslí vnoučata. Možná se budete divit, že spolu máme dva syny.

Můžu si za to sama

Martin vždycky nebýval takový spáč. Možná jsem si všechno zavinila sama. Byla jsem taková máme kvočna. Když se narodil David, moc jsem nevěděla jak na to. le na to nakonec mámy nějak instinktem přijdou.

Martin mi nabízel tenkrát pomoc, ale já ho, asi vyplašená, že by tomu křehkému stvoření ublížil, odháněla. „Radši si lehni,“ říkávala jsem do té chvíle než s nabízenou pomocí přestal. Když se narodil Šimon, už jsem byla zběhlou matkou a se vším si věděla rady.

Martin to zase zkoušel, ale já ho odháněla. „Vím už jak na to, nepřekážej mi tu,“ rozčilovala jsem se. „Jdi si radši lehnout nebo se dívej na televizi,“ doporučovala jsem manželovi. Tak co se teď divím?

Vnoučata jsou zlatíčka

David ani Šimon nejsou takoví spáči, obdařili nás každý třemi vnoučaty. Manžel je na ně náležitě pyšný, možná, řekla bych, to i trochu přehání. Martin si díky tomu říká zakladatel rodu, jako by to záleželo na něm.

Ale on chce jenom nějak zdůraznit, že byl jediný chlap v jejich rodině, když jim otec tragicky zahynul. A protože byl najednou jediný mužský v rodině se třemi sestrami a maminkou, naučil se je ochraňovat, být k nim pozorný. Vnoučata miluje.

Když ta se sejdou, je to neuvěřitelné jedno klubko čertů. Strašně ráda se s ním přetahují. Martin jim všechno odpouští, i to, že ho tahají za uši, ale částečně i proto, že ty jejich lumpárny prospí. Ale jsou to i moje zlatíčka, kterým občas foukám bebíčka a osušuji slzičky.

I kdyby se střílelo

Mohli by nás klidně vykrást, protože Martin, když to zařízne, neslyší. To já mám docela lehké spaní, takže by to zase bylo na mně, jako vždycky. Tuhle si sousedi udělali na zahradě nějakou slavnost.

Vůně grilovaného masa se táhla kolem, sliny se nám všem sbíhaly. Děti loudily, že také chtějí grilovat, tak jsme se smluvili, že si uděláme na druhý den na zahradě také piknik. Nadšeně skákaly kolem spícího dědy.

Ani to s ním nehnulo, jen se ohnal ve spánku po mouše, která u přistála na nose. Jen Pajda začal být neklidný. Pofňukával, jako by cítil nějaké nebezpečí. To už se ozvala první rána a náš pejsek zmizel pod gaučem.

Děti se vyvalily na zahradu pozorovat ohňostroj u sousedů. Také nás mohli varovat. Byly to rány jak ve válečném filmu a Martin nic. Byl zařezaný jako dřevo. Jak už jsem se zmínila, i kdyby mu za zadkem stříleli z kanónu, nedá se vyrušit.

On tomu dokonce říká spánek spravedlivých. Tak to trochu přešlápl, ale co, ať si v důchodu pospí, vždyť si to zaslouží za to, jak se o nás staral.

Helena T. (63), Kutná Hora

Související články
26.7.2024
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist bere energii, optimismus a ra
23.7.2024
Vždy jsem věděla, že hezké ženy to mají snazší. Proto jsem tuto myšlenku chtěla vnuknout i mé dceři. Bohužel. Sama jsem poznala, jak je snazší, když koketujete s muži. Jak je fajn, když se vám dvoří, můžete si pak vybírat vhodného partnera. Měla jsem k tomu však i předpoklady. Hubenost především Lidé z mé strany rodiny byli štíhlí, navíc jsme byli i sportovně založení. Můj muž také rád sp
20.7.2024
Byla jsem vymodleným dítětem. Rodiče se o mě díky tomu přehnaně báli. Museli mít o všem přehled. Dokonce jsem se díky nim málem nevdala! Rodiče měli vždycky až přehnanou potřebu mě chránit. Už ve školce máma vyváděla, když jsem domů přišla s nějakým škrábancem. Řešila s učitelkou, kdo mi to udělal a jaký k tomu měl důvod. Ve škole to bylo ještě horší. Až do sedmé třídy mě vozili do školy a větš
20.7.2024
Netoužila jsem po majetku ani drahých dovolených. Mým snem byla velká a soudržná rodina. Rodina, kde se budou mít všichni rádi a budou držet při sobě. Nakonec se mi sen splnil. Vlastně k tomu cíli byla ale dost klikatá cesta, což jsem ovšem netušila. Vdala jsem se brzy, ještě mi nebylo ani dvacet. Ale v dobách mého mládí to bylo celkem normální. Vždyť při maturitě byla skoro polovina mých spolu
19.7.2024
Asi nejsem jediná, koho to potkalo. Ale až příliš pozdě jsem zjistila, že mi moje matka řídí život a já tak žiju ten její, nikoliv svůj. Moje máma byla doma vždy generál a táta byl typický podpantoflák… Máma ho jen úkolovala a on ani neodporoval. Rozhodovala o všem Když jsem byla trošku starší, dali mě na výběrovou školu s rozšířenou výukou jazyků, takže jsem musela dojíždět přes celé měs
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan