Domů     Když přijde máj, vzpomínám na dávnou svatbu
Když přijde máj, vzpomínám na dávnou svatbu

Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem.

Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let!

Přitom to vypadalo, že se zabijeme hned na začátku a náš příběh nebude mít pokračování. Pocházíme s manželem z téže malé vesničky, znali jsme se prakticky od narození, znaly se i naše rodiny.

Tam prostě znal každý každého, vědělo se, co kdo vaří k večeři, co pěstuje na zahrádce, zda má hluboko do kapsy a jak ve škole prospívají jeho ratolesti, kdo je šprt, kdo propadá.

Nikdy by mě nenapadlo, že budu chodit zrovna s Pepou, koukala jsem po úplně jiných mladících.

V třešňovce

Pepa koktal, šilhal a byl o půl hlavy menší než já. Najednou však, jako mávnutím kouzelného proutku, z toho všeho vyrostl a přes noc se stal pohledným frajerem. A aby to ještě znásobil, pořídil si motorku zvanou fichtl. Byla jsem ztracená.

Vše se odehrávalo v magickém období Velikonoc, kdy rozkvétá zlaté kapradí a ukazuje cestu k pokladům ukrytým ve skalách. Potom dny pospíchaly k máji, rozkvétaly třešně a šeříky a nezamiloval se jen beznadějný suchar. Všichni ostatní se zamilovali.

Bylo to bezstarostné období. Zrovna jsem, byť s odřenými lokty, odmaturovala a Pepa získal výuční list. Užívali jsme si posledních dnů volna, posledních prázdnin. Záhy nám měl začít dospělý život a všelijaké s tím související starosti.

Do našich objetí padaly třešňové a jabloňové květy jako v nějaké pohádce. Vypadalo to na lásku na celý život, a zčistajasna to skončilo. Došli jsme k názoru, že se k sobě nehodíme, v jednom kuse jsme se hádali.

V létě jsem měla nastoupit na místní národní výbor jako děvče pro všechno, a usilovala jsem, aby se zanedbané prostory vymalovaly, protože se tam nemalovalo sto let.

Poprosila jsem Pepu, zda by se toho nezhostil, a dodala, že by se mi líbilo vymalovat to růžově. A už jsme byli v sobě. Pepa volal, že jsem zešílela, růžovej národní výbor! No kdo to kdy viděl? Já křičela, ať na mě nekřičí. Tak to bylo se vším.

Začala jsem za Pepovými zády chodit s Frantou, připadal mi daleko mírnější než Pepa, skoro neřval. Pepa netušil, že chodím s Frantou, domníval se, že stále chodíme spolu.

Když nás pak viděl v třešňovce, jak Franta češe a hází mi sladké třešně přímo do úst, příšerně zuřil.

Taková hanba!

Nazval mě prostitutkou, řekl to ale hůř, a dodal, že mě už nikdy v životě nechce vidět. To bylo těžko proveditelné i vzhledem k tomu, že bydlel v naší ulici o tři domy dál. Odpověděla jsem, že ho nenávidím a že Frantovi nesahá ani po kotníky.

Zhruba někdy v tomto období jsem zjistila, že jsem v jiném stavu – s Pepou. Neuměla jsem si představit, jak mu to za daných okolností sdělím.

Přerušila jsem slibně se rozvíjející známost s Frantou a plně se soustředila na plán, jak povědět Pepovi, že bude tatínkem. Taky našim jsem to musela říct. Ani tady to neproběhlo bez potíží. „A kdy bude svatba?“ zajímala se máma.

„Svatba nebude, my jsme se rozešli, protože si vůbec nerozumíme,“ odvětila jsem popravdě. Máma se rozbrečela. Vzlykala, že tu ostudu nepřežije. Neprovdaná dcera s dítětem, taková hanba! „To bych se na to podíval!“ vzkřikl taťka-cholerik. „Svatba bude, i kdybych měl ženicha třeba zastřelit!“

Táta s flintou

Vydal se horečně pátrat ve své myslivecké výbavě, která flinta by byla nejvhodnější. Máma jen vrtěla hlavou a šeptala mi: „Vidíš ho, cvoka. Taky si vůbec nerozumíme. A žijeme spolu pětadvacet let. Vezmi si z nás příklad. Bez svatby to nejde.

Co by tomu řekla Blažková odnaproti? A Strouhalová z pojízdné prodejny? Nebo Hejhal z pastoušky?“ Zaječela jsem: „Tak ať si ho vezme Hejhal z pastoušky!“ a práskla dveřmi. Vnitřním zrakem jsem viděla, jak se nade mnou stahují mračna.

Kolem proběhl táta s flintou, uháněl k domku, kde bydlela Pepova rodina. Bezmocně jsem zavřela oči a čekala, kdy se ozvou první výstřely. Bylo ale ticho.

Když táta po několika hodinách s flintou dorazil domů, chmurně pravil, že Pepova rodina je přesvědčena, že dítě není Pepovo, ale Frantovo. A Frantova rodina s ním rovnou vyrazila dveře, ač byl ozbrojen.

Z jeho pušky si dělali hloupou legraci a ptali se, zda to náhodou není dřevěná rekvizita zdejších nepříliš nadaných amatérských herců.

Kamínky na okno

Během návratu se zhrzený otec krátce zastavil v hospodě, kde situaci rozebíral s místními dvěma opilci a obecním bláznem.

Čtyřlístek dospěl k názoru, že v této prekérní situaci je svatba nevyhnutelná, ač prozatím nebylo zcela jasné, kdo by měl stanout na místě ženicha. Resumé mi přišel táta sdělit do koupelny, kde jsem prodlévala, neboť mi bylo špatně fyzicky i duševně.

Události se po tátově odvážném zásahu daly do pohybu. Kolem půlnoci mi někdo házel kamínky na okno. Byl to Pepa. Divně se kymácel, zdálo se, že také on se zastavil v místní laciné restauraci. A dal si rozhodně víc, než jen „jedno od cesty“, jak rád říkával.

„Hele, a fakt je to dítě moje?“ vysíleně škytal. „Ještě jednou se takhle zeptáš, a hodím ti na kebuli květináč!“ zaječela jsem rozčileně. Jak říkám, vůbec jsme si nerozuměli. A měli jsme se brát a ještě k tomu vychovávat dítě.

Téměř zázrak

Jakýmsi zázrakem se obě naše rodiny domluvily na všem kolem svatby, ač to bylo téměř nad lidské síly. Otcové byli vzteklouni a obě matky byly přesvědčené, že jejich zlatíčko má na oddavky ještě spoustu času a že si pravděpodobně zničí život.

Všichni dohromady se shodli jen na jediném: že nehodlají vyhazovat peníze oknem a že je nutné, aby byl svatební obřad co nejlevnější. Vybrečela jsem rybník jen kvůli tomu, aby objednali ve městě v cukrárně alespoň žloutkové věnečky a větrníky.

Víc jsem nezmohla. Dohodlo se, že levná hostina proběhne u nás v obýváku a že ji zajistí moje máma, tchyně Růžena a teta Monča. Ani jedna z nich nebyla bůhvíjaká kuchařka.

Mámu vařit nebavilo, tchyně to nenáviděla a teta Monča vařila ráda, ale mizerně, což se jí nikdo neodvážil říci do očí. Do všeobecného zmatku jsem čas od času dostávala plačtivé záchvaty, během nichž jsem vykřikovala: „Já si toho pitomce nevezmu!“

Ani nevím

„Žádnou svatbu nepořádejte, radši zůstanu sama s dítětem, než abych živořila s tím nesnesitelným troubou!“ Máma na mě pak dělala psst a tchyně těžce vzdychala a zlostně po mně loupala očima.

Jako holčička jsem si mockrát představovala svou svatbu a pokaždé jsem ve svých snech bývala nádherná nevěsta v krajkách.

Obřad se odehrával na zámku na břehu jezera a hostina v zámeckých komnatách, nikoli v malém pokojíku vedle kuchyně, kde matky a teta Monča míchaly ne dvakrát povedený guláš. Teta Monča se pokusila upéci dvoupatrový dort, který se však sesypal jako hrad z písku.

Když jsme se pěšky odebrali na národní výbor, byla jsem nešťastná a při­opilá větším množstvím vaječného koňaku. A když se mě předseda zeptal, zda si beru Pepu dobrovolně, rozhostilo se ticho. Pípla jsem, že ani nevím. Pepa vyjekl a hosté se rozšuměli.

Tak jsem raději řekla, že ano. Cestou na hostinu jsme se kvůli tomu hádali jako psi. Ale věřte tomu, nebo ne, i přes tak tragickou svatbu to nakonec dobře dopadlo.

Žijeme spolu dodnes, a spokojeně. Vychovali jsme tři děti a dnes se radujeme z vnoučat. I když jsem tomu před lety nevěřila, Pepa zkrátka byl, je a bude, muž mého života.

Jana (63), jižní Čechy

Související články
23.7.2024
Zatvrdila jsem se a řekla si, že si už do života žádného chlapa nepustím. Potom jsem našla přede dveřmi kytici lučního kvítí. Všechno začalo tak, že jsem napochodovala ve Štěchovicích na parník. Doprovázel mě můj tehdejší kluk, a musela bych se hluboce zamyslet, abych si vzpomněla, jak se jmenoval. Měla jsem jich fůry. Byly to však samé nezávazné známosti, nic vážného. Věděla jsem, že až to bud
19.7.2024
S Václavem jsme se seznámili, když jsem pracovala jako servírka v hospodě. Václav tu sedával málem každý den. Kdyby mi tehdy někdo řekl: toho si jednou vezmeš za muže, zaťukám si na čelo. Vypadal jako ztracená existence. Vůbec jsem si ho tehdy nevšímala, jen jsem mu nosila jedno pivo za druhým. Často seděl v tmavém koutě úplně sám, jindy s kamarády podobného ražení. Šikovná jako poleno By
19.7.2024
Seznámili jsme se u táboráku. Praskalo dřevo, svítily hvězdy a on tak krásně zpíval. Až jsem si musela otřít slzy. Vzpomněla jsem si na den našeho seznámení, který se podobal tomuhle večeru. Šly jsme s kamarádkou podél řeky, večer byl krásný jako ze sna, a my uslyšely ten hlas. Mířily jsme za ním jako zhypnotizované. Můj idol seděl u táboráku s partou přátel. Když uviděli, jak stojíme a zírá
17.7.2024
Byla to láska z pionýrského tábora. Jardovi bylo devatenáct let a dělal vedoucího malým klukům. Byli z něj úplně paf a já taky. Zamilovala jsem se do něj na pionýrském táboře. Všechny holky to věděly, protože neumím udržet tajemství, všechno na sebe vykecám. Jsem odjakživa taková, máma byla to samé v bledě modrém. Byla jsem v oddíle nejstarších, patnáctiletých holek. Jardovi bylo devatenáct a d
14.7.2024
Věřím tomu, že pokud jsou si dva lidé souzeni, cestu k sobě si v životě nějak najdou. Jenom to někdy trvá opravdu hodně dlouho! Setkání, k němuž došlo po tolika letech v naší městské nemocnici, pro mě bylo velkým překvapením. Byla jsem tam tehdy za nemocnou sestrou a její stav mě docela trápil. Kráčela jsem zamyšlená po nemocniční chodbě, když jsem nechtěně vrazila do muže, který šel naproti. Z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět