Domů     Koupila jsem kouzelné rádio
Koupila jsem kouzelné rádio

Před několika lety jsem byla na bleším trhu, kde jsem si zakoupila staré rádio od muže na tržišti. Neřekl mi však, že to není obyčejná věc.

Celý život jsem měla slabost pro retro věci. Nejspíš jsem to měla po své babičce, která sbírala všelijaké starožitnosti a často chodila po bleších trzích a vetešnictvích. A mě brávala s sebou.

Když pak zemřela, tak jsem její sbírku starých předmětů podědila a přidala k ní i několik svých cenností. A na bleší trhy jsem chodila dál. Při jedné takové návštěvě před pár lety jsem si pořídila staré rádio.

Netušila jsem ovšem, že to není jen tak obyčejné rádio. Změnilo život nejen můj, ale i mého bratrance.

Nadšení pro starožitnosti

Každý z nás má nejspíš nějakou tu „úchylku“. Jak už jsem zmínila, já jsem veliký nadšenec pro retro věci. Jakmile někde vidím nějaký starý kus nábytku nebo jiného zajímavého předmětu, musím ho mít. Kdo mě zná, už se tomu ani nediví.

Mám celý byt vybavený právě v duchu retro věcí. Nejvíce pyšná jsem na své křeslo, které je vrcholem mé sbírky. Žádné moderní kousky nebo nábytek u mě nenajdete. Dokonce doma nemám ani televizi. Ve svém volném čase si zkrátka čtu nebo chodím do přírody.

Další kousek do mé sbírky

Už delší dobou jsem si pohrávala s myšlenkou, že si pořídím nějaký starší gramofon nebo obyčejné rádio. Tím, že bydlím sama a nemám televizi, mám doma někdy zbytečné ticho. Někdo tam nahoře mě asi vyslyšel a přivál mi do cesty možnost koupit si staré rádio.

Osamocený prodejce

Jako každou sobotu ráno, i tehdy jsem se vydala na bleší trhy do sousedního města. Chodila jsem tam pravidelně a nebylo návštěvy, kdy bych si něco neodnesla. Procházela jsem celé trhy tam a zase zpátky a stále jsem si nic nekoupila.

To se mi ještě nestalo, říkala jsem sama sobě. Už jsem chtěla trhy opustit, když vtom jsem spatřila na konci uličky muže, který měl na dece na prodej jednu jedinou věc. Krásné staré rádio. Okamžitě mě zaujalo a tak jsem k němu zamířila.

Musela jsem ho mít!

Když jsem byla od muže asi půl metru, zvedl ke mně hlavu a řekl mi: „Chcete ho? Čeká tady na vás.“ Vzala jsem rádio do ruky a pečlivě jsem si ho prohlédla. Moc se mi líbilo.

Jeho cena mi přišla poměrně vysoká, ale má touha po tom mít ho doma byla větší.Zkoušela jsem s mužem chvíli smlouvat, ale byl nekompromisní. Nakonec jsem tedy na jeho cenu přistoupila a velmi natěšeně jsem s rádiem jela domů.

Stále přitahoval můj zrak

Postavila jsem ho na dřevěný stoleček a začala ho ladit. Moc frekvencí bohužel nechytalo. Naladit šla nějaká stanice, kde hrály vesměs pouze zvuky přírody. Jestli mi to vadilo? Vůbec. Právě naopak. Krásně to celé zapadlo do mého hnízdečka.

Uvařila jsem si čaj, usedla do svého milovaného křesla a otevřela si knížku. Jedním okem jsem se ale stále dívala na rádio, protože jsem z něj měla vyloženě radost. Přece znáte takový ten pocit, když si koupíte něco, co vás udělá šťastnějšími…

Šum uprostřed noci

Na noc jsem rádio vypnula, protože jsem zvyklá spát při absolutním tichu. Ulehla jsem do postele a za několik málo minut už jsem spala jako dřevo. V noci mě ale vzbudil jakýsi šum. Vytáhlo mě to z postele. Šla jsem do obýváku a nestačila se divit.

Rádio se samo ladilo, a jak hledalo frekvenci, vydávalo to velmi nepříjemný zvuk. Na nic jsem nečekala, znovu jsem ho vypnula a šla si lehnout.

Ten hlas jsem znala

Za pár minut se to ale celé opakovalo. Když jsem k rádiu přišla, akorát naskočila stanice, kde zpíval ženský hlas, který mi byl velice známý. Vzápětí mi došlo, že to je hlas mé babičky, která ovšem byla už tři roky po smrti. Nemohla jsem tomu uvěřit.

Hlas začal zpívat následující slova: „Měla bys dohlédnout na bratrance, Jano. Potřebuje tvou pomoc.“

Pak se rádio samo vypnulo.

Dala jsem na varování

Ten noční zážitek mě dost znepokojil, protože jsem bratrance už téměř rok neviděla. Do rána už jsem oka nezamhouřila. Ráno jsem se rozhodla, že dám na ten hlas, a rozjela jsem se za bratrancem. Aleš byl velmi překvapený, že mě vidí.

Nejdříve se mě snažil odehnat, ale cítila jsem, že se něco děje. Nakonec mě pozval dál a po chvíli naléhání se mi svěřil se svými problémy. Rozvedl se, jeho žena mu nechtěla dávat děti a on začal ve velkém pít. Byl jen krůček od zhroucení. Podala jsem mu pomocnou ruku, aby měl šanci se z toho dostat.

Moudře mi radí

Tím ale kouzelná moc rádia neskončila. Podruhé mě hlas z rádia, opět zněl jako babiččin, navedl správným směrem, když se mě kolegyně v práci snažila zbavit ne zrovna hezkým způsobem. Díky rádiu jsem si stihla zachránit pověst i práci.

Od té doby na své rádio nedám dopustit. Jeho nadpřirozená moc funguje jen v noci a jsem zvědavá, kdy se zase ozve.Jsem přesvědčená o tom, že tam to rádio skutečně čekalo na mě.

Snažila jsem se poté onoho prodejce na tržišti ještě najít, chtěla jsem se ho zeptat na původ rádia, ale marně. Už jsem ho tam od té doby nikdy neviděla.

Daniela S. (51), Praha

reklama
Související články
5.5.2024
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát. Paní se na mě vlídně usmála a řekla, že to je dobrá volba. Měsíční kámen totiž přita
5.5.2024
Bylo to neuvěřitelné, ale v telefonu jsem skutečně slyšela jeho hlas. Můj děda se mi ozval naprosto nečekaně po své smrti z onoho světa! Měla jsem svého dědečka Michala moc ráda a zastala jsem se ho, když ho ostatní z rodiny během jedné oslavy pomlouvali. Co následovalo, to jsem opravdu nečekala. Když jsem odcházela z té oslavy, netušila jsem, co druhý den zažiji. Existuje posmrtný život?
4.5.2024
Od dětství jsem trpěla záhadnou nemocí. Nikdo mi nedokázal pomoci. Až minulý život ukázal příčinu. Prvně se mi to stalo jako miminku a s naprostou pravidelností se ten nevysvětlitelný „problém“ opakoval každý rok – vždy ve stejném období. Tu záhadnou nemoc nedokázal nikdo nikdy rozluštit, až do mých třiatřiceti let. Do roka a do dne V čem spočívala ta moje podivná choroba? Na dlaních se m
30.4.2024
Kolem zapáleného ohně se nás sešlo devět. Myslely jsme si, že to bude jenom zábava, naše kouzlení ale začalo působit. Proutěná koštátka čarovala a plnila naše přání. Na tento svátek se vždycky těšíme. Dodnes hledáme se sestrou Madlou, kam bychom vyrazily a pořádně si filipojakubskou noc neboli čarodějnice užily. Jednou v mládí jsme vzaly i naše dvě kamarádky Soňu a Milenu. Vyrazily jsme do vedl
30.4.2024
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela na rodičích několik zvířat, o které se pak nikdy
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,