Domů     Jeho sestra nás rozdělila
Jeho sestra nás rozdělila

Znáte ten vtip, jak se říká, že za krach manželství mohou vždy dva? Partner a tchyně. Nemyslím si. Když je v tom sestra závislá na bratrovi, to je teprve peklo.

Jak to začalo? Nebylo to samozřejmě hned. Na první rande jsme spolu chodili sami. I když jsme spolu začali bydlet v podnájmu, tak jsme byli sami. Pravda, Patrik dost často navštěvoval rodinu. Mámu a sestru, která s ní stále bydlela.

Já k nim také chodila, ale nebylo to tak často, aby mi bylo něco podivné. Právě Alenka, Patrikova maminka, byla zlatá. Ale Marie? Dokud to mezi mnou a Patrikem nebylo vážné, byla celkem v pohodě.

Jenže jakmile Marie zjistila, že by bratr měl kompletně nový život, změnila se. Nebo to v ní bylo vždy?

Radila mi. Ta, která neměla chlapa?

Když jsme se zasnoubili, všimla jsem si, jak se mi Marie snaží říct, co dělám jako hospodyňka špatně. Ona? Která v 25 letech bydlela stále s maminkou? Ani Patrik, ani má tchyně netušili, že by Maruš někdy měla chlapa.

Možná se jimi nechlubila, spíš bych ale řekla, že jim byla tak protivná, že to na ni ani nezkoušeli. A Patrik byl pro ni jediným mužským elementem, jelikož tatínek jim poměrně brzy zemřel. Ale to jí nedávalo právo plést se mi do života.

Chtěla jsem s ní být kamarádka. I jsem se těšila, že budu mít v rodině v podstatě vrstevnici. Ale takhle? Bohužel si za to mohla sama, že ty vztahy byly mezi námi takové.

A bohužel Patrik byl dost měkký na to, aby uhájil svoji rodinu, kterou jsme chtěli budovat.

Poslala mi věci na úklid

Jak jsem psala, ona mně chtěla radit, jak být dobrou ženou. Říkala mi, co má Patrik rád, co smím a nesmím.

Po jedné takové návštěvě to vygradovalo tím, že když šel Patrik k rodině druhý den na návštěvu beze mě, vrátil se a hned ve dveřích mi podal tašku plnou čisticích prostředků se slovy: „To ti posílá Marie.“ Aha, takže jsem špindíra?

To jsem nevyslovila nahlas, ale myslela jsem si to. A proč se mne on nezastal? Vždyť já byla ženou jeho života. Vyvolenou, kterou si měl uhájit přede všemi.

Budeme spolu bydlet

Když jsme se s Patrikem vzali, uvažovali jsme o vlastním domově, ale chtěli jsme domek, nikoli byt, takže jsme museli šetřit. Bohužel Alenka zemřela na těžkou nemoc příliš brzy.

A Patrik tak přišel s tím, že vyhazujeme peníze za nájem, které bychom mohli investovat do vlastního, tudíž bychom se mohli nastěhovat do jeho rodného domu. Ano, tam stále bydlela Marie. Nic bych za to nedala, že ho i přemluvila, protože nechtěla být sama.

Sekýrovala mě čím dál víc

Nevím, proč jsem se nebránila. Nebyla jsem nadšená, ale nechtěla jsem přiznat, že ji nemám ráda, takže jsem vlastně souhlasila. Největší chyba mého života.

Zatímco milovaný bratr mohl vše, pracoval stejně jako já, tak on měl právo na odpočinek, zatímco já jsem dělala uklízečku a ještě k tomu špatnou. Než jsem se otrkala, vyslechla jsem si spoustu poznámek své švagrové.

A blízko nebyl nikdo, kdo by mi vysvětlil, proč se chová jako jeho matka, žárlivá sokyně. Logicky jsme na sebe časem začali narážet.

Zlá tetička, která mi chtěla vzít rodinu

Jakmile jsem otěhotněla, věděla jsem, že brzy budu s Marií mnohem víc a sama. Trošku jsem se chlácholila, že ji obměkčí dítko v domě. Opak byl pravdou. Čím silnější bylo pouto mezi mnou a Patrikem, tím víc mne a vše kolem mne nenáviděla.

Pomalu jsem tak Patrikovi naznačovala, co bude s naším bydlením. On ale tvrdil, že nemáme stále tolik našetřeno. Já už byla zoufalá a nevěděla jsem, jak dál.

Bylo mi jasné, že to nikdy dobré nebude, protože na mne neměla ohledy ani ve vysokém stupni těhotenství.

Už to nešlo dál, urazila jsem ji hodně

Když se narodila Klárka, moje švagrová se vytasila s další kopou rad a připomínek, co dělám špatně. To už bylo na mě moc a bohužel jsem vybouchla příliš. Vylila jsem si své emoce i pod návalem hormonů.

Vyčinila jsem jí, jak se mi opovažuje radit se vztahem, když žádný nemá. Proč mi radí s dítětem, když také žádné nemá. A jak jsme se hádaly, vyvrcholilo to tím, že jsem jí vmetla: „Bodejť by tě někdo chtěl.“ Padla i sprostá slova.

Asi vám je jasné, že se se vším svěřila bratrovi, který sice nestál ani na jedné straně, měl se ale už zastat mě.

Odešla jsem od nich

Jednoho dne jsem to už nevydržela a oznámila jsem Patrikovi, že buď půjdu sama s dítětem, anebo půjde on s námi. Přesvědčoval mne, ať si to rozmyslím. Ne. Odešla jsem. Časem se k nám přistěhoval, byly jsme jeho rodina. Jenže Marie ho začala citově vydírat. A tak se vrátil k ní.

Divný vztah ve třech? Jak pro koho

Nás nechtěl ztratit, a tak nás navštěvoval. Připadá vám to jako bizarní situace? Mně taky, ale nechtěla jsem dcerce brát otce. I kamarádky říkaly, že je to divné, moji rodiče rovněž. Co jsem ale mohla dělat?

Vše jsem přizpůsobila tomu, aby Klára měla oba rodiče. Takhle to trvalo pět let, když jsem řekla, že to dál nejde. Rozvedli jsme se.

Marie tehdy říkala, že jsem nebyla dobrá manželka, dokonce pronesla, že kdoví, jestli jsem neměla milence a Klárka je vůbec Patrika. Tehdy jsem se namíchla a řekla jsem jí to nejhorší. Aby už nebyla.

Ničila i naši dceru

Stále jsem však nechtěla, aby Klárka přišla o otce, a tak jsme se s Patrikem střídali v péči. On ji vodil do domu, kde byla i Marie.

Postupem času jsem začala mít nervy i z těchto návštěv, protože holčička vždy přišla s něčím, že tetička říká, že tohle je špatně a že se něco má dělat jinak. Pokus o mou domluvu skončil samozřejmě fiaskem.

Jednou přišla Klárka s tím, že Marie jí navrhla, ať jí říká „maminko“. To bylo moc. Jelikož s Patrikem nebyla řeč, rozhodla jsem se soudit. Bohužel.

Docílila jsem toho, že Marie musela projít vyšetřeními, kdy se ukázalo, že je psychicky nemocná a na holku má negativní vliv.

Spáchala sebevraždu

Po letech Marie skončila v ústavu, její psychické potíže se stupňovaly. Pak to bylo lepší. Pustili ji domů, jenže časem přestala brát prášky. A jednoho dne spáchala sebevraždu. Našel ji právě její bratr.

Náš vztah s Patrikem se nikdy neslepil, Klárka neměla v dětství jen hezké chvíle. Marie asi opravdu byla nemocná a za vše nemohla. Ale zničila nám život.

Vlaďka M. (63), Ostrava

Související články
20.9.2024
Jmenovala se Denisa. Krásná, chytrá a měla život před sebou. Bohužel osud rozhodl jinak. Už tu není. Denisa vystudovala vysokou školu, našla se na veterině. Získala skvělé místo na jedné klinice, měla partnera Filipa, s nímž se chtěli vzít. Vše se zdálo tak ideální. Proto vím, že nic není dokonalé a krásné se snadno změní v noční můru. Něco se začalo dít Denisa ale začala omdlévat. A horš
20.9.2024
Má dcera Janička si vždy přála velkou rodinu. Narodil se jí vymodlený Petříček, bohužel vše nebylo zalité sluncem. Janička byla vždy zdravá, neměla žádné potíže, navíc i zdravě žila. Nikdy nás tak nenapadlo, že by mohla mít nějaký problém. Plané naděje na dítě? Jenže ten se bohužel objevil v záležitosti nejcitlivější. Když chtěla otěhotnět. Stále se jí to nedařilo, až si zašla na vyšetřen
15.9.2024
Máma byla generál, táta mrzout. Nebylo komu se svěřovat, ani kamarádky jsem neměla. Potom jsem poznala Věru a vše bylo rázem jinak. Pamatuji si na ten den, jako by to bylo včera. To nebyl obyčejný liják, ale průtrž mračen. Černá nebesa se otevřela a dštila přívaly vody, nemělo to konce. Zastihlo mě to na cestě z nádraží domů, zkracovala jsem si ji přes chatovou osadu, a tam začalo to peklo. Déš
13.9.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měla jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysportov
12.9.2024
Psala jsem nepřítomné mámě dlouhé, smutné dopisy. Někdy jsem si představovala, že se konečně vrátila a že jsme si padly do náruče. Máma byla dobrodružka, táhlo ji to bůhvíkam, a bylo jí úplně jedno, že má doma malé dítě. Kdepak, sudičky se ke mně nezachovaly právě mile. Tátu jsem nikdy nepoznala a máma neměla špetku smyslu pro rodinný život. Vydržela to se mnou do mých čtyř let. Potom se pod zá
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je pravda, že tchán Prachařovi vážně pohrozil?
nasehvezdy.cz
Je pravda, že tchán Prachařovi vážně pohrozil?
Na první pohled to u nich vypadá jako láska z pohádky. Ale když si herečka Sara Sandeva (27) přivedla domů Jakuba Prachaře (41) ze seriálu Dvojka na zabití, křižovali se úplně všichni. Rozvedený čtyř
Slzy a bolest: Příběh zneužitých nezletilých dívek z Oxfordu
epochaplus.cz
Slzy a bolest: Příběh zneužitých nezletilých dívek z Oxfordu
Mladé dívky z Oxfordu se staly obětmi brutálního gangu, který je po léta sexuálně zneužíval. Jejich životy byly navždy poznamenány traumatem a strachem. Soud konečně potrestal viníky, ale jizvy na duši obětí se jen tak nezahojí. Parta zneužívá mladé dívky v autě Za dalším případem nelítostného znásilňování se vydáme za kanál La Manche, na Britské
Šalvěj je zázračná bylinka
epochalnisvet.cz
Šalvěj je zázračná bylinka
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj.   Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost…V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni, i když u nás se používá méně než
Kuřecí špízy na koriandru
tisicereceptu.cz
Kuřecí špízy na koriandru
Správně připravené kuřecí maso rozhodně do zdravého jídelníčku patří. Vyhledali jsme a vyzkoušeli jeden z receptů, se kterým si žaludek snadno poradí. Ingredience 750 g kuřecích prsou 300 g rýž
Bratislava: Město, kde neexistují hranice mezi historií a současností
epochanacestach.cz
Bratislava: Město, kde neexistují hranice mezi historií a současností
Bratislava je pro nás nejbližší zahraniční metropolí a mnozí z nás ji jistě už nejednou navštívili. Pokud by však turisté měli odpovědět na otázku, zda Bratislava opravdu dobře znají, jen málokdo by si troufl přisvědčit. Vždyť v Bratislavě je pořád co objevovat. Snad na žádné siluetě Bratislavy nemůže chybět její nejvýraznější dominanta – Bratislavský hrad. Na ostrohu
První okamžiky lidského života pod drobnohledem vědců
21stoleti.cz
První okamžiky lidského života pod drobnohledem vědců
Narození zdravého dítěte není zdaleka taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Jen zhruba každé třetí počaté lidské embryo je schopno dát vzniknout těhotenství, které je zakončeno příchodem dítěte n
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Vulcain se vrací do ČR
iluxus.cz
Vulcain se vrací do ČR
Přenesme se zpět do roku 1858. V malém švýcarském městečku La Chaux de Fonds byly položeny základy značky, která vtrhla jako vulkán do hodinářského světa a pořádně tam rozvířila vody. Základy položil
Smoothie bowl podle Reese Witherspoon
nejsemsama.cz
Smoothie bowl podle Reese Witherspoon
Tahle úžasná a mimoto i štíhlá blondýnka miluje sladké, ale naprosto přesně ví, v jaké kombinaci si ho dopřávat, aby po něm nepřibrala. Ingredience: ● 1 banán ● 1 šálek mražených borůvek ● 1/2 šálku mandlového mléka ● 1 lžíce mandlového másla ● 1 lžička chia semínek ● čerstvé ovoce a granola na ozdobu Postup: Banán, borůvky, mandlové mléko, mandlové máslo a chia semínka rozmixujte úplně dohladka. Přelijte
Několikrát jsem zažila zradu
skutecnepribehy.cz
Několikrát jsem zažila zradu
Je to klišé. Studentka zamilovaná do učitele. Jenže nikdo neví, jaké problémy přijdou, když se to stane. Vždy jsem se zajímala o biologii. Když jsem byla ve třeťáku na gymplu, nastoupil k nám mladý učitel. Mirek. Byl hned po škole, takže zapálený do své práce. Nic víc jsem nehledala Neviděl problém v tom, že když
Tutanchamonova tajemství: Jaký byl jeho původ?
enigmaplus.cz
Tutanchamonova tajemství: Jaký byl jeho původ?
Vstupujeme do hrobky. Pomalu scházíme příkré schody a trochu se nám přitom motá hlava. Vzduch je naplněn vlhkostí a zatuchlinou. Dřív, než si stačíme na neznámé pachy zvyknout, ocitáme se v prostoru,
Milovaná císařská dcera: Provdat se mohla za kominíka!
historyplus.cz
Milovaná císařská dcera: Provdat se mohla za kominíka!
Sisi se v návalu zoufalství svíjí po zemi. Stačí však jeden pohled na vyděšenou dceru a další ze záchvatů císařovnu rychle opouští. Život s labilní matkou není pro Marii Valerii žádný med. „Dítě se narodí v Uhrách, a když to bude chlapec, bude se jmenovat Štěpán,“ prosazuje si císařovna Alžběta Bavorská (1837–1898), zvaná Sisi, v