Domů     Naší svatbou jsme všem dokonale vytřeli zrak
Naší svatbou jsme všem dokonale vytřeli zrak

Byla jsem tehdy už několik let rozvedená, neměla štěstí na slušné muže, až se jednoho dne v mém životě objevil jeden, který byl o téměř patnáct let mladší…

Nebe se zatáhlo a nad městem se rozprostřel velký, černý mrak. Sotva jsem doběhla k autobusové zastávce, uviděla jsem od mého spoje již jen koncová světla.

Měla jsem dvě možnosti, buď čekat další hodinu na další bus nebo risknout, že cestou domů, která trvá čtyřicet minut, zmoknu.

Začaly padat obrovské kapky, když u mě zastavilo auto. „Mohu vás svézt?“ zeptal se mladý muž a otevřel mi dveře. Podle vidění jsem jej znala, bydlel o jednu ulici dál. Čekat na další bus se mi nechtělo, tak jsem nastoupila. „Vy pracujete v knihovně, že? Viděl jsme vás tam,“ řekl a přirozeně jsme se dali do řeči.

Když jsem vystupovala z auta, podal mi pozvánku. „S bratrem chystáme výstavu obrazů, přijďte se podívat,“ pronesl. Slíbila jsem, že přijdu ráda. Vzala jsem i kamarádku a po vernisáži nás ten mladý muž, Roman, pozval na víno.

Doprovodil mě samotnou až k domu a zeptal se, zda se ještě uvidíme. Nechápavě jsem se na něho podívala.

Třicet devět mě minulo a jemu bylo nanejvýš dvacet pět. Pravda, byla jsem drobnější postavy, štíhlá a celkem dost o sebe dbala. Na pravidelnou návštěvu salonu krásy a moderní oblečení jsem si potrpěla.

A známí mi říkali, že na čerstvou čtyřicátnici nevypadám, ale abych si začínala něco s tak mladým klukem, to nebyl můj styl. Nicméně on byl opravdu pozorný a líbil se mi…

Rande

Se schůzkou jsem souhlasila. Zašli jsme do místního kláštera, kde měl klarinetový koncert jeho známý a pak jsme šli na skleničku. Roman na sebe prozradil, že před měsícem oslavil pětadvacetiny a je ještě svobodný.

Před několika měsíci se rozešel s dívkou, prý byla neskutečně žárlivá a často mu dělala scény.

„Už jsem toho měl plné zuby,“ řekl. Cestou domů mě políbil a dodal, že jsem hezká ženská. „To se mě ani nezeptáš, zda na mě doma náhodou nečeká manžel nebo dítě?“ zeptala jsem se. Hloupější otázku jsem mu snad ani položit nemohla.

Byla jsem pátým rokem rozvedená a moje jediná dcera šla po vyučení pracovat jako kuchařka do Rakouska.

Žila jsem sama. S manželem jsme se brali po mých osmnáctinách, v necelých devatenácti jsem porodila Kateřinu. Když se osamostatnila, rozvedli jsme se. Manžela nezajímalo nic jiného než auta, jezdil s kamarádem, který jezdil závody do vrchu, jako mechanik. Parta kamarádů pro něj byla víc než rodina.

Zato tenhle Roman mi skládal komplimenty… že mi to sluší, že vypadám mladší… Začali jsme spolu chodit. „On tě jen oblbuje, co můžeš čekat od kluka, který je o patnáct let mladší než ty?“ důrazně mi domlouvala kamarádka.

Já jsem si o nás ale iluze do budoucna nedělala. Momentálně mi bylo s ním jen moc hezky. Že Roman možná odejde jednou za mladší, s tím jsem byla srovnaná. Ale i kdybych s ním byla jen krátký čas, stálo by to za to.

Co na to řeknou?

„Volala máma, že přijedou s tátou na návštěvu, tak zítra přijď, rád bych tě představil,“ řekl jednoho dne Roman. Zarazilo mě to. Copak asi řeknou rodiče, když zjistí, že má o tolik let starší přítelkyni, projelo mi hlavou. Řekla jsem mu, že mi nepřipadá vhodné, mě jim představovat.

„A proč? Už jsem jim o tobě říkal,“ odpověděl. „Řekl jsi také, kolik je mi let?“ zeptala jsem se. Jeho odpovědí bylo, že rodiče vědí, že jsem o trochu starší, ale je to jeho rozhodnutí, s kým chce žít, a že mě miluje.

Uvařila jsem u Romana oběd a vnitřně celá rozklepaná jsem očekávala návštěvu.Ti lidé byli velmi milí. Pak se mě jeho matka zeptala, kolik mi vlastně je.

Poznala jsem, že ji to zarazilo. „Myslela jsem, že si Roman jednou pořídí rodinu, u vás asi nepřichází již v úvahu mít dítě,“ prohlásila zklamaně. Trapně jsem mlčela.

„Maminko, klape nám to spolu a kdyby náhodou přišlo dítě, tak dnes to není nic neobvyklého, že ženy mají děti i ve čtyřiceti,“ zastával se mého věku Roman.

I když rodiče nebyli nepříjemní, přece jenom celé odpoledne bylo ve vzduchu cítit napětí. Chtěla jsem se rozloučit a jít domů, ale Roman řekl, ať zůstanu. Když rodiče odešli, zeptal se mě, zda bych se k němu nechtěla přistěhovat.

Odrazovali mě

Řekla jsem si, že to spolu zkusíme. Kolegyně Zuzana našemu vztahu nedávala dlouhou budoucnost. „Abys nezaplakala, až pozná jinou a mladší. To, že dobře vypadáš, ještě nic neznamená. Bude chtít dítě…“ říkala. Nad jejími vyhrůžkami jsem ale jen mávla rukou. Horší to bylo s dcerou.

Přijela domů na dovolenou a já jsem se vrátila do našeho bytu, abych si ji užila. Dcera se dozvěděla o mém poměru a vůbec se jí můj nový vztah nezamlouval. „Vždyť je jen o pár let starší než já! Že ti není trapně,“ pustila se do mě. Odjela dřív, než plánovala.

„Třeba jsem opravdu udělala chybu, když jsem si začala s Romanem, přece se mnou nezůstane až do smrti, za dvacet let z něj bude vyzrálý chlap a já stará bába,“ pomyslela jsem si v duchu. Dcera si to nenechala pro sebe a všechno vyzvonila mým rodičům.

„Že se nestydíš! Proč si nenajdeš normálního mužského a taháš se s takovým mladíčkem?“ nadávala máma a táta mi také řekl své a dodal: „Hlavně pak u nás nebreč!“ Tak jsem se Romana zeptala, jak si to dál představuje. „Vím, kam míříš, ale my se vezmeme a vytřeme všem zrak,“ objal mě.

Chtěla jsem s ním probrat naši budoucnost, co se týká dětí, co bude za dalších deset, patnáct, dvacet let, ale on prohlásil, že mě miluje, chce se mnou být a ožení se se mnou. Smála jsem se tomu, říkala jsem si, že je mladý a naivní.

Požádal mě…

Možná jsem svým způsobem trošku i věřila tomu, co všichni říkali. Jak rychle si asi uvědomí, že vztahem se starší ženou už nechce ztrácet čas? Tím víc jsem se divila, když přede mě jednoho dne položil krásnou krabičku s ještě krásnějším obsahem.

Třpytil se v ní nádherný zásnubní prsten. „Já si tě vážně chci vzít!“ řekl mi tehdy a já jsem se nezmohla na slovo. Naplánovali jsme svatbu, která byla jen malá, za svědka nám šli Romanův kamarád a má kolegyně. Mí rodiče odmítli přijít, stejně tak ti Romanovi. Ani moje dcera nepřijela.

Ta dokonce prohlásila, že až zase přijede do Čech, pojede raději za svým otcem nebo bude spát v hotelu, než u toho mámina frajírka. Já byla tak šťastná a nikdo mi neřekl, že mi to štěstí přeje! Vždyť je to můj život! Romanův byt jsme pronajali jednomu studentovi a žili jsme v mém.

Nečekané těhotenství

Bylo nám spolu krásně, chodili jsme na výstavy, jezdili na výlety, užívali si života. Občas jsme jeli jak k mým, tak k Romanovým rodičům. Sice nám to nedávali najevo, že s naším vztahem nesouhlasí, ale my to na nich poznali.

Zřejmě nevěřili, že nám manželství vydrží. A vydrželo! Zjistila jsem, že jsem asi těhotná.

Absolvovala jsem vyšetření, vše bylo v pořádku, děťátko se vyvíjelo normálně i těhotenství jsem snášela dobře. V porodnici se mnou můj muž byl, sice přítomnost otce u porodu byla teprve v plenkách, ale to nebylo překážkou, aby nestál při mně. Narodil se Vojtíšek.

Romanovi rodiče se smířili s tím, že jejich syn má starší manželku a ti mí říkali, že je škoda, že nejsou mladší. Z malého byli všichni nadšeni. Dokonce i moje dcera. Moje miminko nás všechny spojilo. Z Romana je báječný manžel i otec.

Než jsme se nadáli, z Vojtíka je už pořádný dospělý chlap. A naše manželství? Je pořád harmonické.

Snažím se nevypadat na svůj skutečný věk a řekla bych, že se mi to daří, což mi říká i Roman.

Předpovědi známých, rodičů i dcery, že nám vztah nevydrží, se naštěstí nenaplnily a já jsem ráda, že jsme tehdy na žádné pesimistické řeči nedali a naší lásce dali šanci. Rozhodně se to vyplatilo.

Kamila (61), severní Morava

reklama
Související články
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř