Domů     Ze zakázané lásky se vyklubal vztah na celý život
Ze zakázané lásky se vyklubal vztah na celý život

Dlouho jsem se lásce vyhýbala, měla jsem své pracovní ambice a nehodlala se jich vzdávat. Zamilovala jsem se, když jsem to nejméně čekala. Přišlo to jako blesk z čistého nebe.

Vyrůstala jsem na vesnici. Rodiče měli statek, dobytek a pole. Táta byl profesí zahradník, máma kuchařka. Všechen svůj volný čas jsme trávili na našem statku. Starali jsme se o kozy, krávy, prasata, slepice a měli jsme i dva krásné koně.

Netrávila jsem nikdy volno jako většina mých vrstevníků na tanečních zábavách nebo v kině. Neměla jsem na to čas. Hřebelcovala jsem koně, dojila krávy, starala jsem se o to, aby měla prasata a slepice co žrát, k tomu jsem pomáhala mamince vařit.

Zase se vrátím

S tátou jsem pracovala na zahradě i na našem políčku. Ve skleníku měl taky plno rajčat a okurek, kterých jsme měli jeden čas tolik, že jsme je i prodávali. Jezdila jsem s tátou na trhy časně ráno v neděli, dlouhé vyspávání jsem neznala.

Dělala jsem zkrátka všechno, co bylo zrovna nutné. „Ty jsi taková holka pro všechno,“ řekl jednou celkem trefně jeden z máminých známých. Bavilo mě to, ale ve skrytu duše jsem toužila po jiném životě.

Chtěla jsem vystudovat vysokou školu a poznat ruch a možnosti velkoměsta. Když mi bylo patnáct a rodiče si malovali, že vychodím nějaký učňák a stanu se třeba kuchařkou jako maminka, vyvedla jsem je z míry.

„Mami, tati, chci se odstěhovat a jít na gympl a potom na vysokou školu,“ oznámila jsem jim své záměry. Byl z toho hrozný povyk. Maminka plakala, prý že si nedovede představit, že její holčička už nebude doma.

A táta nadával, že jim s hospodářstvím nikdo nepomůže, když si budu studovat nějakou nesmyslnou školu. Měla jsem hrozné dilema. Na jednu stranu mi bylo líto rodičů, protože táta měl pravdu. „Měla bys zůstat tady, udělat si učňák, jako já s maminkou.

Potom si vzít nějakého šikovného mládence a pomáhat nám na statku,“ vtloukal mi do hlavy, ale ve mně se to příčilo. Nechtěla jsem zůstat doma na zapomenuté vesnici, aniž bych poznala okolní svět. Maminka se nakonec s mým plánem smířila rychleji.

„Vždyť já se zase domů vrátím,“ slíbila jsem, jako když šel hloupý Honza do světa. S nacpaným batohem jsem zamykala vrátka mé rodné chaloupky u lesa a poprvé odjízděla na internát. Čekal mě první ročník na gamnáziu.

Vysoké ambice

Uběhlo pár let. Když jsem dokončila gympl, dostala jsem na vysokou školu. Naši mi můj tehdejší odchod už dávno odpustili a byli na mě i náležitě hrdí. Na vztahy jsem neměla vůbec čas. Nevadilo mi to, muže jsem nepotřebovala, soustředila jsem se jenom na školu.

A láska? Co je to láska? Říkala jsem si tehdy. Moje kamarádka z vysoké Blanka mi navíc dost notovala: „Chlapi jsou k ničemu, jenom trápí naše srdce.“ Blanka měla hodně zkušeností, a co vím, všichni jí vždycky zlomili srdce. A to jsem zažít nechtěla.

Bylo ale jasné, že si o mě v tomhle směru dělali rodiče vážné starosti. Doufali, že už dávno budu vdaná a jim bude po dvoře pobíhat první vnouče. Jenže já jsem se nezajímala o nějaké známosti, zkrátka jsem chtěla něco dokázat.

Věnovat se svědomitě práci, získat uznání, a pak se vrátit domů a pomáhat stárnoucím rodičům s hospodářstvím, to byl můj plán. Kdybych se ale někdy vdala, chtěla bych jet k oltáři na koni, na mém běloušovi. Tajně jsem si mnohokrát představovala, jaké by to asi bylo.

Na všechno znal odpověď

Když jsem dostudovala vysokou školu, začala jsem pracovat na učilišti, kde jsem vyučovala český jazyk a vedla čtenářský klub. Byl to dobrovolný spolek, ale přesto na něj chodilo dost chlapců, které vlastně ani knihy nezajímaly.

Chodili tam vlastně jen vyrušovat, což mě rozčilovalo. Zvlášť jeden z nich mě hodně zlobil, protože chodil pořád pozdě a vypadalo to, že jsou mu nějaké povinnosti úplně cizí.

Jmenoval se Petr, v hodinách si hvízdal, ale pokaždé, když jsem se ho na něco zeptala, na všechno znal správnou odpověď – na rozdíl od svých spolužáků.

O čtenářský klub pomalu upadal zájem, když studenti zjistili, že to není jen „ulejvárna“, jak si mysleli, ale taky tam musí něco dělat.

Můj Romeo?

Bylo to na Mezinárodní den žen, kdy jsme zrovna měli mluvit o anglické literatuře a knize Romeo a Julie. Na čtenářský klub ten den nepřišel vůbec nikdo, kromě Petra. Přinesl mi dokonce kytici. Cítila jsem lehkou nervozitu.

Líbil se mi, ale byl to můj student, navíc podstatně mladší. „Děkuju,“ špitla jsem. „Pro krásnou učitelku, váš Romeo,“ dodal. Tomu jsme se zasmáli, protože to trochu uvolnilo atmosféru.

Ptala jsem se Petra, proč byl na hodinách předtím tak nezdvořilý a on řekl, že je třeba zachovat si před ostatními tvář. Ale že ho knihy baví, a rád by si o nich se mnou víc povídal.

A tak se naše sezení změnily postupně v tajné procházky a výlety do přírody, kde jsme mluvili nejen o knihách. A já se do svého mladšího studenta postupně zamilovávala… Petr byl kluk sice z města, ale uměl přiložit ruku k dílu.

Byl zároveň hodně sečtělý, měl rád přírodu a zvířata, ale co bylo nejdůležitější, chtěl být se mnou.V době, kdy jsme se seznámili, měl půl roku do dokončení učiliště.

Jako z románu

Přála jsem si, aby ještě studoval, protože byl velmi chytrý a myslím, že by ho škola i bavila, ale on chtěl být se mnou. Naši známost se nám dařilo tajit. Když dokončil učňák, bylo mu osmnáct a mně téměř dvacet sedm let.

Rozhodli jsme se, že se vezmeme a odstěhujeme k nám na vesnici. Oba jsme se báli, že po dokončení školy, by naše zakázaná láska mohla prasknout. Naši byli z Petra nadšení a vůbec jim nevadilo, že je mladší. Mé mamince se můj nápadník naopak moc líbil. Říkala:

„Petr má moc hodné oči, to je vždy dobré znamení.“ Na svatbu jsem přijela na svém krásném koni, jak jsem si vysnila. Hostina proběhla na naší zahradě, podél které tatínek vysázel překrásné růže. Říkali nám Romeo a Julie, akorát s dobrým koncem.

S Petrem máme dvě krásné děti a už i dvě vnoučátka, které si užíváme. Věkový rozdíl, který mezi námi je, jsme nikdy neřešili a nikdy nás nerozděloval. Své profesní ambice jsem si vybila založením rodinné firmy, která stále šlape, a na vesnici jsem už zůstala.

Věřím, že kdybych tenkrát nepotkala Petra, takhle šťastná bych se nikdy cítit nemohla.

Ladislava (68), střední Čechy

reklama
Související články
13.5.2024
Z platonické lásky mě rázem vyléčila ta opravdová. A našla jsem ji tam, kde bych ji nikdy předtím nehledala. Byl to takový velikonoční zázrak. Naši rodinu v okolí každý dobře znal. Babička s maminkou pracovaly v samoobsluze a snad žádný jejich zákazník neopomenul o Velikonocích na naše stavení s pomlázkou zazvonit. Stejně to bylo i v případě tatínka, který v nedaleké obci vedl fotbalové mužstvo
7.5.2024
Byla jsem odhodlaná pro lásku udělat cokoliv, ale zjistila jsem, že jenom to zkrátka nestačí. Na tu pravou lásku je třeba dvou. Zamilovaných příběhů jsem za svůj život přečetla mnoho. Nořila jsem se do smyšlených románů a snila o tom, že i já jednou najdu pravou lásku. A udělám pro to všechno na světě. V patnácti letech se to zdálo jako krásná a jednoduchá představa. Postupem let jsem ale zjišť
6.5.2024
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem, kdo to je a kam vlastně jdeme, jsem přesně nev
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
epochaplus.cz
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce? Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
enigmaplus.cz
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vznik
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře