Domů     Můj partner mě nosí na rukou
Můj partner mě nosí na rukou

Byla jsem odhodlaná pro lásku udělat cokoliv, ale zjistila jsem, že jenom to zkrátka nestačí. Na tu pravou lásku je třeba dvou.

Zamilovaných příběhů jsem za svůj život přečetla mnoho. Nořila jsem se do smyšlených románů a snila o tom, že i já jednou najdu pravou lásku. A udělám pro to všechno na světě. V patnácti letech se to zdálo jako krásná a jednoduchá představa. Postupem let jsem ale zjišťovala, že snadného na tom není vlastně vůbec nic.

Romantické představy

Na svou první lásku jsem nemusela dlouho čekat. Přišla během školních let. Jmenoval se Jakub, spolužák ze střední školy. Všechno bylo perfektní, růžové brýle zafungovaly bezchybně a Jakub se pro mě stal středobodem celého života.

Svůj volný čas jsem chtěla trávit jen s ním a myslela jsem, že on to má stejně. Romantičtí hrdinové v knížkách se tak chovají. Jenže tu byl háček. Jakub byl romantickému hrdinovi na hony vzdálený.

Moc toho nenamluvil, ale svou nezapomenutelnou finální větou, adresovanou na můj účet: „Už se na mě přestaň lepit!“ poslal náš vztah definitivně do věčných lovišť.

Pošťák s květinami

Na druhou lásku jsem si musela chvíli počkat. Mým dalším partnerem se stal náš pošťák, který mi krom dopisů, pohledů či složenek začal pravidelně nosit kytičky. Ty většinou natrhal někde cestou a mě si tím romantickým gestem naprosto získal.

Tehdy jsem už byla dospělá a po pár týdnech jsem se k pošťákovi Karlovi rovnou nastěhovala. A tak jsem poprvé začala žít s mužem, zamilovaná, přehlížející veškeré jeho nedostatky.

Další rozchod

Říká se, že člověka nejlépe poznáte až ve chvíli, kdy s ním žijete. V případě mě a Karla to tedy platilo rozhodně. Pochopitelně jsem si už od začátku všimla, že není zrovna pořádkumilovný, měl mě ale rád, a to pro mě znamenalo víc.

A tak jsem s upřímnou láskou sbírala po bytě poházené kusy jeho oblečení a neustále umývala špinavé nádobí. Vztah s Karlem však nakonec stejně nevyšel.

Co bych pro lásku neudělala…

O rok později jsem se seznámila s dalším partnerem. Opět bylo všechno perfektní, a dokonce i já jsem byla podle něj perfektní, tedy až na jednu věc. Nelíbilo se mu, že kouřím, a požadoval, abych s tím přestala.

Nebylo to pro mě snadné, ale co bych pro lásku neudělala. Prakticky ze dne na den jsem přestala kouřit, nebylo to ale stejně nic platné.

Snažit se musí oba

Opět jsem dostala „kopačky“ já. Tehdy jsem poprvé pochopila, že snahu musí ve vztahu projevit oba. A tak jsem byla zase sama, ale poučená a přesvědčená, že další muž bude ten pravý. A zdálo se, že opravdu je.

Všechno se vyvíjelo slibně

S Ondřejem, čerstvě vystudovaným strojním inženýrem, nám to spolu zkrátka šlo. Rok jsme spolu chodili, než přišel s tím, že se chce kvůli práci odstěhovat na Slovensko. „Budu se stěhovat,“ oznámil mi jen tak mimochodem, jako by snad se mnou vůbec nepočítal.

Opak byl ale pravdou. Počítal s tím, že půjdu s ním, jen nečekal, že bych proti tomu mohla mít nějaké výhrady.

Prostě se odstěhoval

Nechtěla jsem opustit rodiče, přátele ani kolegy a přestěhovat se tak daleko, nakonec jsem ale usoudila, že kam jde můj milovaný Ondra, půjdu taky. Co bych pro lásku neudělala.

Ondra mi ale nakonec vyčetl, že jsem se prý rozhodovala moc dlouho, a nemyslím to s ním tedy zjevně vážně. Náš vztah zahodil jako papír. Za pár dní se odstěhoval, sám, a já jsem měla opět zlomené srdce.

Muž na inzerát

Chvíli to trvalo, než mi otrnulo, nakonec jsem se ale rozhodla, že si zkusím dát do novin inzerát s jasným a stručným sdělením. „Hledám muže! P.S. Pro lásku už neudělám cokoliv!“ Byla to spíše recese, ale světe, div se, někdo se na ni ozval.

První schůzku jsme měli ve vinárně, kde na mě u stolečku čekal velice sympatický muž.

Pověděla jsem mu úplně všechno

Byla jsem strašně nervózní, už během první sklenky vína ze mě ale nervozita začala padat. To když se můj společník jménem Miloš zeptal, proč jsem zvolila právě takový text inzerátu. „Dříve jsi pro lásku dělala cokoliv?“ zeptal se mě. A tak jsem si pořádně lokla svého bílého vína a dala se do vyprávění.

Jako staří známí

Když jsem o půl hodiny později dokončovala popis své poslední nevydařené známosti, smál se už na celé kolo. Bylo mi jedno, že se mému žalostnému vztahovému životu směje, ostatně k smíchu to bylo a já jsem se musela smát také.

Zejména, když mi začal popisovat on, co všechno byl pro svou bývalou lásku ochoten udělat, a ona si toho vůbec nevážila. Na to, že to bylo naše první rande, nasmáli jsme se s Milošem tak, jako kdybychom byli staří známí.

Konečně ten pravý

Zamilovaný pohled mi tento muž vykouzlil na tváři během jednoho jediného večera, a už nezmizel. Nechtěla jsem jít do dalšího vztahu tak po hlavě, jako do těch předchozích, ale s Milošem to nakonec ani jinak nešlo.

Bylo paradoxní, že právě my dva jsme se museli poznat díky inzerátu, ukázalo se totiž, že právě s Milošem je to konečně to pravé ořechové.

Stále si mě hýčká

Ani jeden jsme se nesnažili toho druhého předělat, právě naopak. Konečně byly síly vyrovnané. Ba co víc, zdálo se, že tentokrát je to právě můj partner, kdo udělá cokoliv jen pro to, aby mi vykouzlil úsměv na tváři.

Třeba mi uprostřed aprílového lijáku doběhne na zahradu pro tu nejkrásnější růži. Nebo mě obětavě poponese v náruči, když mě rozbolí koleno. A věřím tomu, že kdyby dnes netrpěl na bolesti zad, nosil by mě na rukou stále.

Zdena T. (62), Klatovy

Související články
23.7.2024
Zatvrdila jsem se a řekla si, že si už do života žádného chlapa nepustím. Potom jsem našla přede dveřmi kytici lučního kvítí. Všechno začalo tak, že jsem napochodovala ve Štěchovicích na parník. Doprovázel mě můj tehdejší kluk, a musela bych se hluboce zamyslet, abych si vzpomněla, jak se jmenoval. Měla jsem jich fůry. Byly to však samé nezávazné známosti, nic vážného. Věděla jsem, že až to bud
19.7.2024
S Václavem jsme se seznámili, když jsem pracovala jako servírka v hospodě. Václav tu sedával málem každý den. Kdyby mi tehdy někdo řekl: toho si jednou vezmeš za muže, zaťukám si na čelo. Vypadal jako ztracená existence. Vůbec jsem si ho tehdy nevšímala, jen jsem mu nosila jedno pivo za druhým. Často seděl v tmavém koutě úplně sám, jindy s kamarády podobného ražení. Šikovná jako poleno By
19.7.2024
Seznámili jsme se u táboráku. Praskalo dřevo, svítily hvězdy a on tak krásně zpíval. Až jsem si musela otřít slzy. Vzpomněla jsem si na den našeho seznámení, který se podobal tomuhle večeru. Šly jsme s kamarádkou podél řeky, večer byl krásný jako ze sna, a my uslyšely ten hlas. Mířily jsme za ním jako zhypnotizované. Můj idol seděl u táboráku s partou přátel. Když uviděli, jak stojíme a zírá
17.7.2024
Byla to láska z pionýrského tábora. Jardovi bylo devatenáct let a dělal vedoucího malým klukům. Byli z něj úplně paf a já taky. Zamilovala jsem se do něj na pionýrském táboře. Všechny holky to věděly, protože neumím udržet tajemství, všechno na sebe vykecám. Jsem odjakživa taková, máma byla to samé v bledě modrém. Byla jsem v oddíle nejstarších, patnáctiletých holek. Jardovi bylo devatenáct a d
14.7.2024
Věřím tomu, že pokud jsou si dva lidé souzeni, cestu k sobě si v životě nějak najdou. Jenom to někdy trvá opravdu hodně dlouho! Setkání, k němuž došlo po tolika letech v naší městské nemocnici, pro mě bylo velkým překvapením. Byla jsem tam tehdy za nemocnou sestrou a její stav mě docela trápil. Kráčela jsem zamyšlená po nemocniční chodbě, když jsem nechtěně vrazila do muže, který šel naproti. Z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan