Domů     Vyléčil nás z manželské krize
Vyléčil nás z manželské krize

Prarodiče svoje vnoučata většinou nekriticky milují, ale my ne. Náš vnuk byl protivný, zlobivý, a navíc obézní! Neměl nás rád a my jeho vlastně také moc ne!

Coby malý chlapeček byl neuvěřitelně roztomilý. Dcera se na prahu čtyřicítky rozhodla mít dítě za svobodna. Domnívala jsem se tehdy, že jen přibrala, ale ona mi oznámila, že čeká miminko! Byla jsem tehdy v šoku, ale moc jsem se těšila na vnouče.

Dlouho jsme se neradovali

Když se narodil malý Adámek, neznalo moje i manželovo štěstí mezí! Stali jsme se šťastnými prarodiči, ale netrvalo to dlouho. Naše názory na výchovu se od těch dceřiných dost lišily. Jako bychom byli my těmi přísnými rodiči a ona tou rozmazlující babičkou.

Nedala si říct

Celý život jsem učila tělocvik a byla dost háklivá na lenost, a hlavně obezitu. „Je to novodobý mor!“ hřímala jsem s oblibou, když jsem přistihla manžela cpát se nějakými dobrotami tajně ve spíži. Dcera taky nebyla zrovna štíhlotinka, ale po porodu o sebe přestala dbát úplně.

Ztloustla a Adámka přecpávala, až to nebylo hezké. „Prosím tě, dělej něco s tím klukem, vždyť bude jednou nešťastný!“ apelovala jsem na ni, ale ona mě nechtěla slyšet. Vždycky se urazila. Začala se dokonce před námi zapírat a manžel se zařekl, že se nebude vnucovat.

Vnouček nás přestal navštěvovat. Ne že bychom se nestýkali vůbec, ale naše setkání byla chladná a formální. Na vnukovy narozeniny jsme předali dárky, on poděkoval a už si nás nevšímal.

Přestali jsme spolu mluvit

Nebo hůř, cpal se dortem a koukal na nás výsměšně. Moc nás to mrzelo, ale pomoct jsme si nedokázali. Nejhorší na tom všem bylo, že špatné vztahy s dcerou a vnukem se odrazily negativně i na našem vzájemném vztahu s manželem. Nic neříkal, ale jako by mi to všechno dával za vinu.

Moc tím trpěl! Tak jako jsme nekomunikovali s dcerou, nekomunikovali jsme ani my dva vzájemně. Prostě se něco pokazilo mezi námi všemi. A bylo to čím dál horší. Ne že bych pomýšlela na rozvod, ale k žití takový vztah taky nebyl.

Potřebovala nás

Naši vrstevníci líčili, jak slaví s vnoučaty narozeniny a svátky, jak jezdí o prázdninách na dovolenou. My byli stále sami, nespokojení a zahořklí. Potom, z ničeho nic, nám zavolala dcera z nemocnice.

Prý měla úraz v práci, uklouzla na mokré podlaze a zlomila si rovnou tři obratle!

Museli jsme si ho vzít k sobě

„Ležím ve špitále a někdo se bude muset postarat o Adama. Neumí si v patnácti uvařit ani čaj,“ vzlykala a já hned slíbila, že se o vnoučka postarám. Nevěděla jsem, co mě čeká!

Možná to bylo dobře, protože kdybych věděla, nikdy bych se do takové šlamastyky nepustila. „Adámku, budeš chvíli bydlet u nás,“ oznámila jsem vnukovi a odpovědí mi bylo jen bouchnutí dveřmi.

Styděla jsem se za něho

Trvalo celé odpoledne, než jsem s tím klukem pohnula. Oblečený do obřích tepláků, vystříhaná hlava a na krku nějaký, jakoby zlatý, řetěz. Styděla jsem se za něho, jen co vyšel se mnou před jejich dům.

Pohrdal vším

Patnáctiletý stokilový kolos byl všechno, jen ne roztomilý. Pro peprnou nadávku nešel daleko, nad jídlem ohrnoval nos a pořád jen stál před zrcadlem a načesával si čupřinu na hlavě. Zbytek lebky po obvodu oholený, nehty okousané.

Ústa zkřivená do pohrdavého úsměvu. Jako kdyby chtěl říct: „Vy dva staříci mně můžete políbit…“ Když připočtu neexistující komunikaci s manželem, bylo to nesnesitelné.

Museli jsme ho rozpohybovat

Stačily pouhé dva dny a uvažovala jsem o útěku z domova. „Už nemohu,“ posteskla jsem si jednou večer manželovi, aniž bych čekala nějakou odezvu. On si ale ke mně přisedl ke stolu a upřímně přiznal, že on už si také neví rady.

Diskutovali jsme dlouho do noci. Nakonec jsme se dohodli na jakémsi plánu. „Musíme toho kluka zlomit. Na něco nalákat! Zaujmout. Po zlém to nepůjde,“ prohlásil manžel a já se na něho vděčně zadívala.

Vyplatilo se to

Asi si toho všiml, protože se zatvářil potěšeně. Toho jsem si zase všimla na oplátku já. Hned ráno jsem tomu našemu holomkovi předložila hamburger. Dietní, s horou zeleniny. Do školy jsem mu dala krabičku s ovocem. A odpoledne jsme vzali Adama do aquaparku.

K žádnému jinému sportu než k plavání bychom ho nedonutili! Stálo to spoustu peněz, přemáhání i času, ale vyplatilo se.

Úplně se proměnil

Adam začal hubnout a přiznal, že má radost. Chtěl se najednou líbit holkám. Dcera s námi opět začala mluvit, nic jiného jí totiž v nemocnici, kde si hodně dlouho pobyla, nezbylo. A my s manželem? Našli jsme opět společnou řeč. Sblížilo nás společné nebezpečí, jak se říká.

Po návratu dcery z nemocnice už nebylo nic jako dřív. Začali jsme trávit společně hodně času. Zhubli jsme všichni. Z Adama se stal úplně jiný kluk. O dost štíhlejší, a hlavně o dost milejší! Manžel má konečně vnuka, jakého si vždycky přál. Adamova přítomnost, i když zprvu nechtěná, nám zachránila manželství!

Helena S. (64), Ostrava

reklama
Související články
17.5.2024
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli jsme nejšťastnější pod sluncem. Viděli jsme se v něm a zahrnovali ho
15.5.2024
Chodí nafintěná a jen se tahá s chlapy. Bere vše! Je jí to jedno. Stydím se za ni a pomluvy už ani nevnímám. Takovou potupu jsem si od vlastní dcery nezasloužila! Už je to pár let, co jsem vzdala marné pokusy jí nějak domluvit. Nebo zjistit příčinu jejího, pro mě naprosto nepochopitelného chování. Občas mám pocit, že se ta nešťastná holka snad zbláznila. Začalo to úplně nevinně, rozchodem s jej
14.5.2024
Mám snad tu nejhorší švagrovou na světě! Je na mě vysazená už od začátku. Nejhorší na celé situaci je fakt, že se mě můj muž nezastane. Když jsem potkala Martina, byla jsem už vdova s dcerou na studiích. Můj manžel tragicky zahynul na cestě z práce. Prostě jednoho rána odjel a už se nám nikdy nevrátil. Naší Kačence bylo v té době osm let. Žily jsme pak mnoho let jen jedna pro druhou a vlastně n
10.5.2024
Moje sestra sbírala úspěchy po celém světě, pro svou zářnou kariéru se vzdala i rodinného života. Pozdě toho litovala. Když se její opona úspěchu zatáhla, neměla už pro co žít. Zuzana byla moje starší sestra, úžasná a talentovaná. Všichni k ní od jejího dětství pohlíželi jako na budoucí hvězdu a já byla její stín. Byla skvělá ve všem, v baletu i ve zpěvu, na rozdíl ode mne. A na který hudebn
8.5.2024
Také si lámete hlavu, co darovat dědovi k narozeninám? A také děda vždycky odpovídá, že nic nepotřebuje a ať si neděláte škodu? Vymyslet, co dát dědovi k narozeninám, je jeden z nejtěžších úkolů na světě. Protože, jak známo, dědové pokaždé hlaholí: „Hlavně si nedělejte škodu. Nic mi nedávejte. Nic nepotřebuju.“ Věděli jsme tenkrát, že jediné, co by dědovi Bohoušovi udělalo radost, by byl alkoho
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
epochaplus.cz
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř