Domů     Roky mě najednou doběhly
Roky mě najednou doběhly

Nikdy jsem neměla nouzi o nápadníky. Byla jsem zvyklá, že mi leží u nohou. O to víc bylo horší, když najednou přestali mít zájem.

Nebyla jsem kdovíjaká koketa, ale mužům jsem se líbila a věděla jsem to. Nezneužívala jsem toho, spíš jsem si užívala, řekla bych. Zatímco mé kamarádky měly dlouhodobé vztahy, vdávaly se a rodily děti, já měla nejdelší dvouletý vztah.

Čas mi utekl

Děti jsem chtěla, ale pořád jsem měla dost času. Pak ale najednou přišla čtyřicítka, žádný stálý partner a mně bylo jasné, že jsem svoji životní šanci prošvihla.

Když jsem překročila čtyřicítku, řekla jsem si, že si s muži budu ještě užívat, pokud to půjde, a pak si najdu někoho, po jehož boku zestárnu a budu se s ním cítit v bezpečí.

Jenže osud mi připravil do cesty nepříjemnost, kterou žena těžce nese. Když jsem oslavila pětačtyřicáté narozeniny, muži o mě přestali mít zájem. Nechápala jsem to, protože jsem nezpozorovala, že bych v den svých narozenin zošklivěla.

Když to takhle trvalo pár let a muži nejevili příliš zájem, žila jsem v přesvědčení, že zůstanu sama. Toho jsem se vždy bála. Vždy jsem si myslela, že si za každé situace najdu někoho, s kým zestárnu.

Bohužel s tím, jak jsem rezignovala na osudový vztah, rezignovala jsem i na svůj vzhled a péči o sebe. Už jsem nebyla ta kočka, o kterou by se muži prali. Ztloustla jsem, nemalovala jsem se, má záliba v módě odešla s přechodem. Nemohla jsem čekat, že ještě najdu osudovou lásku.

Nevěděla jsem, co dál

Mé milostné fiasko se ovšem promítalo i do dalších sfér života. Ztratila jsem práci, protože jsem neměla najednou elán. Nic mě nebavilo. Dostala jsem se do dluhů a tím i do kolotoče beznaděje. Zkusila jsem s pomocí kamarádů najít cestu ven ze své nezáviděníhodné situace.

Kromě šetření jsem si musela najít novou práci. Štěstí mi tenkrát přišlo do cesty, což si zpětně uvědomuji až dnes. Bylo mi padesát pět let a o tuto věkovou kategorii se zaměstnavatelé zrovna neperou. Já jsem našla své místo v menší firmě, kde jsem dělala administrativní věci.

Štěstí, nebo náhoda?

Našla jsem tam mnoho kamarádů. Mezi nimi byl i František. Muž, který na tom byl podobně jako já. Také neměl partnerku ani rodinu. Jen ty dluhy neměl, svůj život si uměl kočírovat lépe. Okolí mi naznačovalo, že bychom to mohli dát s Františkem dohromady.

To jsem odmítala. František se mi moc nelíbil. Byl sympaťák, to ano, ale já byla zvyklá mít po boku jiné muže.

Nejspíš zasáhl osud

Jednoho dne jsme byli s Františkem sami v práci. Část kolegů měla dovolenou, část měla nějaké pochůzky mimo kancelář. „Co kdybychom šli na oběd?“ navrhl František. Neměla jsem důvod odmítnout. Zašli jsme na oběd do nedaleké restaurace.

Skvěle jsme si popovídali. Měli jsme spoustu společných zájmů a zkušeností, které jsme pořádně probrali. Nevím, jestli jsem poté Františka najednou viděla v jiném světle, ale začali jsme se scházet tajně. Nechtěli jsme, aby o nás kolegové v práci věděli.

Zaplavily mě pochyby

V jistý moment jsem si ale uvědomila, že je již definitivně konec mé atraktivity. Zpočátku si se mnou nostalgie pohrála. Náš vztah byl najednou velmi křehký. V ohrožení, protože jsem najednou byla nejistá.

Někde ve skrytu duše jsem nejspíš doufala, že se opět přihrnou ty davy mužů a já si vyberu toho prince na bílém koni. Naštěstí mě to brzy přešlo.

Správný partner pro život

František byl obětavý a laskavý. Ačkoli jsem nikdy nebyla ženou, která by byla závislá na jiných mužích, od Františka jsem pomoc přijala. Pomohl mi finančně.

Nechtěla jsem toho zneužít, ale jedině tak jsem ze sebe strhla dluhy, které zasahovaly i do našeho partnerského života.

S Františkem jsme ale stáli před těžkou situací. Jak to říct našim kolegům? Byli jako naše rodina. Nemohli jsme tajit, že se vyplnilo to, co nám všichni prorokovali.

Budu se vdávat!

Jednou jsme o tom s Františkem takhle mluvili a on říkal, že nemůžeme jen tak přijít a říct, že spolu chodíme, protože to je pro puberťáky. Souhlasila jsem. Netušila jsem ale, co bude následovat. František najednou navrhl: „Tak se vezmeme.“

Nevěřila jsem, že to myslí vážně. On ale pokračoval: „Takhle jim prostě oznámíme, že je chceme pozvat na takovou menší party,“ měl jasný plán. A tak jsme začali plánovat svatbu. Hosty, místo, program.

Nikdy jsem to nedělala a najednou, s pěti křížky na krku, jsem měla vstoupit do manželského svazku.

Když jsme měli hotovo, připravili jsme to nejdůležitější. Překvapení pro naše přátele. Jednou po práci si František vzal slovo a řekl, že chce všem něco sdělit. Těšila jsem se na překvapené tváře našich přátel. Více udivená jsem ale byla já.

Jsem vděčná za to, co mám

Když jsme všechny pozvali na svatbu, ozvalo se jen: „No konečně!“ Všichni tušili, že se s Františkem scházíme, a přáli nám to. Byla jsem vděčná, že nám to všichni přejí. Jedna věc mě ale mrzí. Že nemám děti.

Kdysi jsem si vysnila, že si alespoň najdu muže, který bude mít své potomky a oni vnoučata a všichni budeme velká rodina. To se mi nesplnilo.

Když se dívám na své starší známé, vidím, že smyslem jejich života je velká rodina, vnoučata a děti a i díky tomu si nelezou s partnerem na nervy, protože mají rozptýlení.

Bojím se, abychom si s Františkem nezevšedněli. Ale nechci se rouhat. Je to jen pár let, co jsem si myslela, že budu navždy sama. Osud ale s mým trápením něco udělal, a já jsem vděčná, že si na mě vzpomněl.

Věra L. (63), Plzeň

reklama
Související články
19.5.2024
Po letech jsem se setkala se svojí studentskou láskou. Z nespokojeného manželství jsem odešla a nelitovala. Dnes jsem opět šťastná. V sedmnácti letech jsem začala chodit s Jindrou, byl to nejhezčí kluk ze školy. Mé kamarádce se samozřejmě líbil taky. Když jsem strávila tři týdny po operaci slepáku v nemocnici, řekla mi Klára, že Jindra balil nějakou holku z prváku, prý je viděla, jak se líbají.
13.5.2024
Z platonické lásky mě rázem vyléčila ta opravdová. A našla jsem ji tam, kde bych ji nikdy předtím nehledala. Byl to takový velikonoční zázrak. Naši rodinu v okolí každý dobře znal. Babička s maminkou pracovaly v samoobsluze a snad žádný jejich zákazník neopomenul o Velikonocích na naše stavení s pomlázkou zazvonit. Stejně to bylo i v případě tatínka, který v nedaleké obci vedl fotbalové mužstvo
7.5.2024
Byla jsem odhodlaná pro lásku udělat cokoliv, ale zjistila jsem, že jenom to zkrátka nestačí. Na tu pravou lásku je třeba dvou. Zamilovaných příběhů jsem za svůj život přečetla mnoho. Nořila jsem se do smyšlených románů a snila o tom, že i já jednou najdu pravou lásku. A udělám pro to všechno na světě. V patnácti letech se to zdálo jako krásná a jednoduchá představa. Postupem let jsem ale zjišť
6.5.2024
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem, kdo to je a kam vlastně jdeme, jsem přesně nev
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Naberte inspiraci na jižní Moravě
epochanacestach.cz
Naberte inspiraci na jižní Moravě
Kraj, který proslavilo skvělé víno, honosné hrady a romantické zámky. Malebnou krajinou se vine nespočet cyklostezek a turistických cest. Pokud už znáte Pernštejn i Vranov nad Dyjí a zahrady lednického zámku jste prošli křížem krážem, přijeďte letos za novinkami a neobjevenými skvosty. Jižní Morava si jich má nepřeberně, nudu nepoznáte! Že víno ochutnáte jen o
Průlomová studie: Mezi autoimunitními poruchami a defekty zubní skloviny existuje souvislost
21stoleti.cz
Průlomová studie: Mezi autoimunitními poruchami a defekty zubní skloviny existuje souvislost
Mezinárodní výzkumný tým, jehož součástí byli vědci z Českého centra pro fenogenomiku a laboratoře transgenních modelů nemocí Ústavu molekulární genetiky AV ČR v centru BIOCEV, odhalil nové poznatky o
Lovci duchů v ČR: S kým se jim podařilo navázat kontakt?
enigmaplus.cz
Lovci duchů v ČR: S kým se jim podařilo navázat kontakt?
Takzvaní lovci duchů se rozhodně nevyskytují pouze v hororových filmech. Své vyšetřovatele nadpřirozených jevů má i Česká republika a mnoho z nich je na svých lovech pravidelně úspěšných. Co nebo koho
Odstavený vlak lákal ke spánku
skutecnepribehy.cz
Odstavený vlak lákal ke spánku
Vlak měl zpoždění, a tak jsem si zkrátila čekání v odstaveném vagonu. Usnula jsem a probral mě vlak, když se dal do pohybu. Vracela jsem se pozdě večer od kamarádky, čekala mě ještě cesta vlakem. Na setmělém nádraží jsem se dozvěděla, že má nemalé zpoždění. Byla mi zima a únavou jsem pomalu ani neudržela hlavu. Měla jsem náročný den,
Pád Antiochie: Křižáci si město podmanili díky lsti
historyplus.cz
Pád Antiochie: Křižáci si město podmanili díky lsti
Nepřestali doufat, že dokážou Antiochii vyhladovět. Bohemund z Tarentu však s názorem ostatních křižáckých velitelů nesouhlasí. Věří, že mohou město dobýt mnohem dříve a pohodlněji – lstí. Normanský dobrodruh neztrácí čas a mezi obránci získává spojence, který křižákům pomůže dostat se za hradby! Do Byzantské říše vtrhli ve druhé polovině 11. století z východu seldžučtí
Touží Denisa Nesvačilová po miminku?
nasehvezdy.cz
Touží Denisa Nesvačilová po miminku?
Stále nemůže najít toho pravého. Hvězda seriálu ZOO Denisa Nesvačilová (32) byla naposledy vášnivě zamilovaná do scenáristy Petra Kolečka (40), ale ten jí bohužel zlomil srdce. Herečka se však svého s
Bábovka se zakysanou smetanou
tisicereceptu.cz
Bábovka se zakysanou smetanou
Vláčná bábovka se hodí jako zákusek po nedělním obědě nebo jako sváteční snídaně. Potřebujete 4 vejce 1 hrnek cukru krupice 2 hrnky polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 1 kelímek (200 g) zakys
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Hostina z lesa
iluxus.cz
Hostina z lesa
Restaurant Deer v Michalské ulici, jen pár kroků od Staroměstského náměstí, se těší velké oblibě. Příjemný interiér, profesionální servis a dechberoucí pokrmy, které připravuje šéfkuchař Lubomír Dolej
Rychlá a zběsilá jízda Paula Walkera: Od hvězdy k tragickému konci
epochaplus.cz
Rychlá a zběsilá jízda Paula Walkera: Od hvězdy k tragickému konci
Paul Walker, milovník rychlých aut a hvězda série Rychle a zběsile, tragicky zahynul při autonehodě v roce 2013. Jeho život byl plný adrenalinu, filmových úspěchů i charitativní činnosti.   Hvězda série filmů Rychle a zběsile umírá dne 30. listopadu 2013. Se svým známým, automobilovým závodníkem Rogerem Rodasem, opouští akci pořádanou Walkerovou charitou na pomoc obětem
Evropští šamani současnosti: Kde se s nimi můžete potkat?
epochalnisvet.cz
Evropští šamani současnosti: Kde se s nimi můžete potkat?
Šaman jako prostředník mezi světem nadpřirozena a lidmi nás spojuje s nejstaršími obdobími prehistorie. Z hlediska geografie byl šamanismus původním náboženstvím sibiřských národů. Brzy se však dostává i do našich končin, třeba do Uher, kde se i v pozdním středověku nacházeli šamani-táltosové. Existují a působí na našem kontinentu dodnes? Muž oslovovaný jako táltos právě odložil malý bubínek,
7 tipů, jak probudit metabolimus
nejsemsama.cz
7 tipů, jak probudit metabolimus
Zrychlit metabolismus při hubnutí je snazší, než si myslíte. To je cesta, jak začít hubnout a zhubnout! Jak tedy zrychlit metabolismus, aby více spaloval? Po třicítce u žen klesá rychlost metabolismu o pět procent. To znamená pomalejší spalování a zvyšování váhy. Ale nemusí tomu tak být. Existují způsoby, jak metabolismus nastartovat a znovu dostat do vyšších obrátek. Existuje hned sedm tipů, které