Domů     Roky mě najednou doběhly
Roky mě najednou doběhly

Nikdy jsem neměla nouzi o nápadníky. Byla jsem zvyklá, že mi leží u nohou. O to víc bylo horší, když najednou přestali mít zájem.

Nebyla jsem kdovíjaká koketa, ale mužům jsem se líbila a věděla jsem to. Nezneužívala jsem toho, spíš jsem si užívala, řekla bych. Zatímco mé kamarádky měly dlouhodobé vztahy, vdávaly se a rodily děti, já měla nejdelší dvouletý vztah.

Čas mi utekl

Děti jsem chtěla, ale pořád jsem měla dost času. Pak ale najednou přišla čtyřicítka, žádný stálý partner a mně bylo jasné, že jsem svoji životní šanci prošvihla.

Když jsem překročila čtyřicítku, řekla jsem si, že si s muži budu ještě užívat, pokud to půjde, a pak si najdu někoho, po jehož boku zestárnu a budu se s ním cítit v bezpečí.

Jenže osud mi připravil do cesty nepříjemnost, kterou žena těžce nese. Když jsem oslavila pětačtyřicáté narozeniny, muži o mě přestali mít zájem. Nechápala jsem to, protože jsem nezpozorovala, že bych v den svých narozenin zošklivěla.

Když to takhle trvalo pár let a muži nejevili příliš zájem, žila jsem v přesvědčení, že zůstanu sama. Toho jsem se vždy bála. Vždy jsem si myslela, že si za každé situace najdu někoho, s kým zestárnu.

Bohužel s tím, jak jsem rezignovala na osudový vztah, rezignovala jsem i na svůj vzhled a péči o sebe. Už jsem nebyla ta kočka, o kterou by se muži prali. Ztloustla jsem, nemalovala jsem se, má záliba v módě odešla s přechodem. Nemohla jsem čekat, že ještě najdu osudovou lásku.

Nevěděla jsem, co dál

Mé milostné fiasko se ovšem promítalo i do dalších sfér života. Ztratila jsem práci, protože jsem neměla najednou elán. Nic mě nebavilo. Dostala jsem se do dluhů a tím i do kolotoče beznaděje. Zkusila jsem s pomocí kamarádů najít cestu ven ze své nezáviděníhodné situace.

Kromě šetření jsem si musela najít novou práci. Štěstí mi tenkrát přišlo do cesty, což si zpětně uvědomuji až dnes. Bylo mi padesát pět let a o tuto věkovou kategorii se zaměstnavatelé zrovna neperou. Já jsem našla své místo v menší firmě, kde jsem dělala administrativní věci.

Štěstí, nebo náhoda?

Našla jsem tam mnoho kamarádů. Mezi nimi byl i František. Muž, který na tom byl podobně jako já. Také neměl partnerku ani rodinu. Jen ty dluhy neměl, svůj život si uměl kočírovat lépe. Okolí mi naznačovalo, že bychom to mohli dát s Františkem dohromady.

To jsem odmítala. František se mi moc nelíbil. Byl sympaťák, to ano, ale já byla zvyklá mít po boku jiné muže.

Nejspíš zasáhl osud

Jednoho dne jsme byli s Františkem sami v práci. Část kolegů měla dovolenou, část měla nějaké pochůzky mimo kancelář. „Co kdybychom šli na oběd?“ navrhl František. Neměla jsem důvod odmítnout. Zašli jsme na oběd do nedaleké restaurace.

Skvěle jsme si popovídali. Měli jsme spoustu společných zájmů a zkušeností, které jsme pořádně probrali. Nevím, jestli jsem poté Františka najednou viděla v jiném světle, ale začali jsme se scházet tajně. Nechtěli jsme, aby o nás kolegové v práci věděli.

Zaplavily mě pochyby

V jistý moment jsem si ale uvědomila, že je již definitivně konec mé atraktivity. Zpočátku si se mnou nostalgie pohrála. Náš vztah byl najednou velmi křehký. V ohrožení, protože jsem najednou byla nejistá.

Někde ve skrytu duše jsem nejspíš doufala, že se opět přihrnou ty davy mužů a já si vyberu toho prince na bílém koni. Naštěstí mě to brzy přešlo.

Správný partner pro život

František byl obětavý a laskavý. Ačkoli jsem nikdy nebyla ženou, která by byla závislá na jiných mužích, od Františka jsem pomoc přijala. Pomohl mi finančně.

Nechtěla jsem toho zneužít, ale jedině tak jsem ze sebe strhla dluhy, které zasahovaly i do našeho partnerského života.

S Františkem jsme ale stáli před těžkou situací. Jak to říct našim kolegům? Byli jako naše rodina. Nemohli jsme tajit, že se vyplnilo to, co nám všichni prorokovali.

Budu se vdávat!

Jednou jsme o tom s Františkem takhle mluvili a on říkal, že nemůžeme jen tak přijít a říct, že spolu chodíme, protože to je pro puberťáky. Souhlasila jsem. Netušila jsem ale, co bude následovat. František najednou navrhl: „Tak se vezmeme.“

Nevěřila jsem, že to myslí vážně. On ale pokračoval: „Takhle jim prostě oznámíme, že je chceme pozvat na takovou menší party,“ měl jasný plán. A tak jsme začali plánovat svatbu. Hosty, místo, program.

Nikdy jsem to nedělala a najednou, s pěti křížky na krku, jsem měla vstoupit do manželského svazku.

Když jsme měli hotovo, připravili jsme to nejdůležitější. Překvapení pro naše přátele. Jednou po práci si František vzal slovo a řekl, že chce všem něco sdělit. Těšila jsem se na překvapené tváře našich přátel. Více udivená jsem ale byla já.

Jsem vděčná za to, co mám

Když jsme všechny pozvali na svatbu, ozvalo se jen: „No konečně!“ Všichni tušili, že se s Františkem scházíme, a přáli nám to. Byla jsem vděčná, že nám to všichni přejí. Jedna věc mě ale mrzí. Že nemám děti.

Kdysi jsem si vysnila, že si alespoň najdu muže, který bude mít své potomky a oni vnoučata a všichni budeme velká rodina. To se mi nesplnilo.

Když se dívám na své starší známé, vidím, že smyslem jejich života je velká rodina, vnoučata a děti a i díky tomu si nelezou s partnerem na nervy, protože mají rozptýlení.

Bojím se, abychom si s Františkem nezevšedněli. Ale nechci se rouhat. Je to jen pár let, co jsem si myslela, že budu navždy sama. Osud ale s mým trápením něco udělal, a já jsem vděčná, že si na mě vzpomněl.

Věra L. (63), Plzeň

reklama
Související články
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
4.4.2024
V mládí jsem byla vzteklá. Už nejsem, s léty jsem pochopila, že rozčilovat se kvůli zbytečnostem je hloupé. Ale to víte, v osmnácti letech člověk ten svět vidí jinak a byl by schopen se poprat kvůli maličkosti. Byla jsem horká hlava. Zdědila jsem to po tátovi, cholerikovi jako hrom. Tehdy jsem byla mladá holka, ale už jsem coby čerstvě vyučená kadeřnice chodila do práce. Těšila jsem se na kv
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
enigmaplus.cz
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
Už dlouhou dobu se spekuluje, že se přímo ve Vatikánu nachází jedno z hlavních center výzkumu mimozemského života. Přísně tajná skupina zvaná Secretum Omega údajně sbírá informace u UFO a předává je p
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
iluxus.cz
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
Dakarskou kachnu, se kterou zvládla česká děvčata, Barbora Holická a Lucie Engová, dojet jako první Citroën 2CV do cíle Dakar rallye, můžete vidět v rámci nově otevřené pop artové galerie Josefa Rataj
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
21stoleti.cz
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále ví
Sekaná s houbami
nejsemsama.cz
Sekaná s houbami
Není nad domácí sekanou, a když ji ještě vylepšíte houbami… Ingredience na 6 porcí: ● 800 g mixu vepřového a hovězího masa ● 100 g strouhaného uzeného sýra ● 200 g hub ● 2 lžíce másla ● 100 ml mléka ● 4 vejce ● 2 jarní cibulky ● 1 střední cibule ● 1 červená paprika ● sůl ● čerstvě mletý pepř Postup: V míse smíchejte mleté maso s mlékem a polovinou najemno
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
epochalnisvet.cz
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
S trochou nadsázky jde o nejslavnější bitvu studené války. Proti sobě se postaví dva naprosto odlišní lidé, které spojují jen láska k šachům – ruský kliďas Boris Spasskij (*1937), muž, který si místo emocí zapálí cigaretu a jeho pravý opak, americká neřízená střela a bez přehánění tak trochu exot Bobby Fischer (1943–2008).   Šachová partie
Dostane ji Gránský do postele?
nasehvezdy.cz
Dostane ji Gránský do postele?
Pohledný herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) je sice už několik let ženatý, ale dlouhodobě se o něm říká, že je to svůdník. Krásné ženy mu nedopřejí klidného spaní a momentálně je prý úplně vedl
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
skutecnepribehy.cz
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
historyplus.cz
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
Zatímco na povrchu řidiči v kolonách netrpělivě troubí a tramvaje se vlečou, pod zemí to sviští stále stejně rychle a spolehlivě. Praha právě nyní slaví 50 let od chvíle, kdy se první cestující svezli podzemní dráhou. Nápad od Rotta První pokus o výstavbu pražského metra učiní už v roce 1898 známý pražský obchodník a majitel železářství Ladislav
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
epochaplus.cz
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
S nožem v ruce si od bývalé přítelkyně vynucuje pohlavní styk. Pak si ještě vyfotí její intimní partie a fotografiemi ji vydírá. Není ale jediná, na koho si expolicista dovoluje. Znásilnit chce dokonce i vlastní matku. Sousedka jeho běsnění nepřežije. Nejprve se zdá, že se Martin K. (36) trestu za veškeré spáchané ohavnosti vyhne. Někteří
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned