Domů     Sen zachránil synovi život
Sen zachránil synovi život

Ležel na zemi a nehýbal se. Vypadal jako mrtvý. Náš jediný syn by zemřel, nebýt snu, jemuž jsem nevěřila, ale manžel naštěstí ano!

Osud nám s manželem dopřál jediného syna. Už jsme měli požádáno o adopci, když jsem zjistila, že čekáme miminko. Tu adopci jsme nezrušili, naopak. Brali jsme ji jako pokyn odněkud se shora. Jako radu, jakou cestou se máme vydat.

Další tři děti

Honzíček se nám narodil sice pozdě, ale měl se čile k světu. Byl to kluk jako buk! Nezlobil, neplakal a v noci spal jako zabitý. Nedal mi vůbec žádnou práci, jen samou radost.

Možná i proto jsme si s manželem troufli přijmout, za necelé dva roky po jeho narození, postupně další tři děti. Stala se z nás početná rodina. Nikdy jsme svého rozhodnutí nelitovali. Honza alespoň nemusel vyrůstat sám, a já nemusela chodit do práce.

Byla jsem s dětmi doma a náramně se mi to líbilo. Vždyť práce jsem měla i tak nad hlavu! Jen toho jídla, co jsem navařila a těch tašek, co jsem se natahala. Na auto jsme totiž neměli. Až později, když všechny děti chodily do školy, jsem začala trochu vydělávat.

Na půl úvazku na poště, coby poštovní doručovatelka. Bylo hezké chodit celé dopoledne po lidech a roznášet jim dopisy!

Stále jen cestoval

S každým jsem něco prohodila a brzy se znala s lidmi z celého rajónu. Roky utekly jako voda a my zůstali s manželem samotní. Všechny tři holčičky se provdaly, jen náš Honza zůstal single, jak tomu sám říkal.

Já jeho stav nazývala staromládenectvím, ale on se mi vždycky vysmál. Prý mám výrazy jako ze staré křížovky! Honza moc rád cestoval a tak neměl na nějaké seznamování čas. Alespoň to vždycky tvrdil.

Občas sice nějakou nezávaznou známost měl, ale žádné slečně se nechtělo čekat půl roku, než se její miláček vrátí z nějaké cesty po světě. Navíc nikdy nebylo jasné, kdy syn z té daleké ciziny laskavě přijede.

Vždycky si něco vydělal a takto získané peníze použil k dalšímu cestování. Někdy jsem ani netušila, na jakém světadílu se vlastně nalézá. Zprvu jsem z toho byla hodně nervózní, ale potom jsem si zvykla.

Říkala jsem si, že k nějakému úrazu či nemoci může přijít klidně i u nás před domem, tak proč se pořád strachovat.

Zavolal mi, že odlétá až do Austrálie

Užívala jsem si vnoučátek, kterými mě dcery obšťastnily v hojné míře. Už jich bylo sedm a osmé na cestě. Nenudila jsem se ani minutu a můj manžel také ne. Stali se z nás prarodiče na plný úvazek. „Mami, zítra odlétám do Austrálie.

Na farmu stříhat ovce!“ sděloval mi radostně Honza a z jeho hlasu přímo čišelo nadšení. Ovládla jsem snahu se ho zeptat, kdy se ve svém věku konečně usadí, ale raději jsem mlčela. Proč ho popouzet?

Popřála jsem mu šťastný let a dala se do pečení dortu pro nejstarší vnučku. Druhý den slavila už patnácté narozeniny! V noci se mi zdál podivný sen. Viděla jsem Honzíka na té ovčí farmě. Měl dlouhé šedivé vlasy a hodně zestárnul. Vypadal starší než manžel.

„Už jsme se dlouho neviděli, viď mami. Čekám na tebe už dlouho!“ Říkal mi tak nějak vyčítavě. Hleděl na mě s takovou láskou! Jako by se mu po mě stýskalo!

Manžel vzal můj sen vážně

Probudila jsem se a uvědomila si, že mi po tváři kane slza. Cítila jsem se divně. Ten zvláštní sen mě úplně rozhodil! Vše bylo tak neobvyklé. Zvláštní! Ráno jsem všechno vyprávěla manželovi. „Asi jsem snědla něco těžkého na noc, jinak si to nedokážu vysvětlit.

Vždyť já si svoje sny nikdy nepamatuji. Možná se mi ani nikdy nic nezdálo!“ tvrdila jsem, ale on nesouhlasil. Chvíli přemýšlel a potom mi rezolutně nařídil: „Jedeme za Honzou!“ Nechápala jsem, co tím myslí. Vždyť Honza už touto dobou seděl dávno v letadle.

Navíc, bydlel skoro tři hodiny cesty od nás. Proč bychom jezdili do jeho prázdného bytu? Chvíli jsem ho přemlouvala, aby se uklidnil. Vždyť jsem měla jen hloupý sen! Manžel si ale trval na svém. Nedal si říct. „Musíme k němu jet! Okamžitě!

Jinak nebudu mít klid!“ Ani mě nenechal udělat svačinu na cestu. Jel jako o závod. Z té rychlosti mi bylo úplně špatně. „Co blázníš? Chceš nás zabít?“ vyčítala jsem mu, když krouhnul zatáčku, až jsem se bouchla o dvířka auta do hlavy.

Ani jsem mu nestála za odpověď. Nemluvil. Tvářil se jako šílenec.

Nikdo by se po něm nesháněl

Před Honzovým domem vyskočil beze slova z auta a hnal se k němu domů. Div nerozrazil dveře! Já, nakažena jeho obavami, jsem sprintovala za ním. Proběhli jsme byt. Nikde nikdo, naštěstí! Vyčerpaně jsem usedla do křesla, když se ozval manželův hlas z koupelny:

„Honzo, Honzo!“ Tady našel syna na zemi. V bezvědomí! Zprvu jsme mysleli, že uklouznul a bouchnul se do hlavy. Ale nebylo tomu tak. Dostal mrtvici. Ve svých čtyřiceti letech! Přijeli jsme v čas. Nebýt mého snu a manželovy předtuchy, nikdo by o něm nevěděl.

Nikdo by mu neposkytnul pomoc. Náš Honza mohl být mrtvý! Po dlouhých týdnech v nemocnici se pomalu začal uzdravovat. Denně cvičil. Musel se učit znovu chodit. A také psát a číst. Všechno díky svojí nezměrné vůli zvládnul. A našel si konečně i nevěstu. Sestřičku z rehabilitačního oddělení!

Anna B. (75), Ústí nad Labem

reklama
Související články
18.5.2024
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme se do sebe v době, kdy byl ještě ženatý a já byla sama s malou dcerou Danou. Měla jsem
17.5.2024
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli jsme nejšťastnější pod sluncem. Viděli jsme se v něm a zahrnovali ho
15.5.2024
Chodí nafintěná a jen se tahá s chlapy. Bere vše! Je jí to jedno. Stydím se za ni a pomluvy už ani nevnímám. Takovou potupu jsem si od vlastní dcery nezasloužila! Už je to pár let, co jsem vzdala marné pokusy jí nějak domluvit. Nebo zjistit příčinu jejího, pro mě naprosto nepochopitelného chování. Občas mám pocit, že se ta nešťastná holka snad zbláznila. Začalo to úplně nevinně, rozchodem s jej
14.5.2024
Mám snad tu nejhorší švagrovou na světě! Je na mě vysazená už od začátku. Nejhorší na celé situaci je fakt, že se mě můj muž nezastane. Když jsem potkala Martina, byla jsem už vdova s dcerou na studiích. Můj manžel tragicky zahynul na cestě z práce. Prostě jednoho rána odjel a už se nám nikdy nevrátil. Naší Kačence bylo v té době osm let. Žily jsme pak mnoho let jen jedna pro druhou a vlastně n
10.5.2024
Moje sestra sbírala úspěchy po celém světě, pro svou zářnou kariéru se vzdala i rodinného života. Pozdě toho litovala. Když se její opona úspěchu zatáhla, neměla už pro co žít. Zuzana byla moje starší sestra, úžasná a talentovaná. Všichni k ní od jejího dětství pohlíželi jako na budoucí hvězdu a já byla její stín. Byla skvělá ve všem, v baletu i ve zpěvu, na rozdíl ode mne. A na který hudebn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
epochaplus.cz
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř