Domů     Až po rozvodu jsem zažila vášeň
Až po rozvodu jsem zažila vášeň

S manželem jsem žila třicet let. Myslela jsem si, že vím, jak chutná láska. Skutečnou vášeň a zamilovanost jsem však poznala až dlouho po rozvodu.

Byla jsem v šoku, když mi manžel oznámil, že ode mě odchází. „Proč? Po tolika letech…,“ nechápala jsem. Nemohla jsem uvěřit, že to, co se právě děje, je skutečně pravda.

„Promiň, ale prostě jsem se zamiloval,“ odpověděl mi a v jeho hlase přitom nebyla ani stopa lítosti nebo výčitek. Koukala jsem na něj s pusou dokořán. „Ale co bude s naším manželstvím? S námi?“ vysoukala jsem ze sebe po chvíli.

„Mirko, sama musíš uznat, že nás dva už nic nespojuje spoustu let. Už dlouho žijeme vedle sebe, nikoli spolu,“ pronesl manžel. „Je prostě konec. Žádost o rozvod už jsem podal,“ dodal, než definitivně opustil mě i náš společný byt.

Všechno skončilo

Moje manželství skončilo a vlastně i celý můj dosavadní život. Brali jsme se ve dvaadvaceti a strávili jsme spolu třicet let. Jediné, co mi po manželovi zůstalo, byl poloprázdný třípokojový byt a oči pro pláč. Nechápala jsem, jak mi to mohl udělat.

Pořád jsem se sama sebe ptala, co jsem udělala špatně. Rozebírala jsem náš společný život stále dokola a hledala jsem, kde se stala chyba. Několik týdnů jsem špatně spala. Hlavou se mi stále honily myšlenky na budoucnost.

Obávala jsem se, že zůstanu sama a už nikdy nenajdu nikoho, s kým by mi bylo hezky. Abych se z toho všeho nezbláznila, musela jsem začít mysl zaměstnávat něčím jiným.

Nové zájmy

Chodila jsem s kolegyněmi na víno, od dcery jsem si půjčila na hlídání psa a brala ho na výlety do lesa, koupila jsem si permanentku na plavání a začala chodit pravidelně plavat. A právě tam, na plaveckém stadionu, jsem se seznámila s Markem.

Sympatickým, usměvavým mužem o něco starším, než jsem byla já. Pěkně se mi s ním povídalo. Měl inteligentní smysl pro humor a dalo se s ním bavit o všem. Byl pozorný a zdvořilý, přesný opak mého bývalého manžela, a tím si mě získal. Nic víc jsem si však od našeho přátelství neslibovala.

Okouzlil mě

Jelikož jsme bydleli stejným směrem od plaveckého stadionu, doprovázel mě Marek často domů.

Když začalo například pršet a já neměla deštník, dal mi ten svůj, nebo když se náhle ochladilo a začal foukat studený vítr, okamžitě si sundal bundu a dal mi ji kolem ramen, abych se náhodou nenachladila.

S politováním jsem si uvědomila, že o mě tak můj ex manžel nikdy nepečoval. Líbilo se mi to a dělalo mi to dobře. Jediné, čím mě Marek uváděl do rozpaků, bylo, když mě chtěl na ulici vzít za ruku nebo políbit. Připadalo mi to v našem věku nemístné.

Můj bývalý manžel na takové projevy lásky a citové výlevy nikdy nebyl. A teď tu byl Marek, který mi dával otevřeně najevo své city a náklonnost. A já upřímně řečeno nevěděla, jak s tím naložit.

Zahrnoval mě láskou

„Vždyť se přece nemáme za co stydět,“ namítal a vzal mě kolem ramen. Vraceli jsme se zrovna z divadelního představení, kde mě celou dobu držel za ruku. „Moc se mi líbíš a zamiloval jsem se do tebe,“ řekl a políbil mě. Nervózně jsem sebou zavrtěla.

Byla jsem s Markem šťastná, ale taky jsem se trochu bála. I já jsem ho milovala, ale takové projevy lásky mi byly cizí. S bývalým manželem jsem nikdy nic podobného nezažila.

Jednou jsme se vrátili z procházky a Marek mě začal vášnivě líbat sotva za námi zaklaply dveře. Postupně mi začal rozepínat knoflíčky na svetříku a manévroval mnou do ložnice. Tam mě odhodil na postel a lehl si na mě.

Vášnivě mě líbal na ústa, pak na krk a nakonec mi jazykem laskal ušní lalůčky. Celým mým tělem projelo příjemné mrazení a v břiše se mi rozletělo tisíce motýlků.

Nejkrásnější noc

Marek mě začal pomalu svlékat. Začala jsem trochu panikařit, protože jsem se s mužem nemilovala už několik let. Snažila jsem se vymanit z jeho objetí, ale Marek mě opět vášnivě políbil a přitiskl na postel. „Neboj, bude to krásné.

Já jsem se s ženou už taky dlouho nemiloval,“ řekl, jakoby četl moje myšlenky. „Neudělám nic, co by se ti nelíbilo,“ dodal. Tím mě dostal. Děj se vůle boží, pomyslela jsem si a zcela jsem se jeho polibkům a dotykům oddala. A Marek měl pravdu.

Milování s ním bylo překrásné. Cítila jsem se krásně, jako bych snad byla v transu. Tak jsem se v životě ještě nikdy předtím necítila. „Miluji tě,“ řekl Marek a políbil mě do vlasů. „Já tebe taky,“ vydechla jsem.

Šťastná jako nikdy

Pak jsme se oba najednou začali smát. Milovali jsme se ještě dvakrát a pokaždé se mi to líbilo víc a víc. Chovali jsme jako dva zamilovaní puberťáci. Jeden druhého jsme se nemohli nabažit. Ten den se úplně změnil můj pohled na lásku i na sex.

Najednou mi bylo úplně jedno, že je mi pětapadesát. Byla jsem s mužem, kterého jsem milovala a který miloval mě. Našla jsem lásku, o jaké se mi už ani nesnilo. Víc už jsem si přát nemohla.

Mirka N. (56), Karlovy Vary

Předchozí článek
reklama
Související články
6.5.2024
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem, kdo to je a kam vlastně jdeme, jsem přesně nev
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,