Domů     Hodní příbuzní mě podrželi
Hodní příbuzní mě podrželi

Když vám někdo nabídne pomocnou ruku, když už si myslíte, že je se vším konec, je to zázrak. A právě to se mně stalo. Všem za to díky.

Věruška přináší na stůl vonící a ještě teplý štrúdl. Sedíme v mém novém obýváku. Já, Maruška a moje velká rodina. Jediný, kdo chybí, je Martin.

Bolest, kterou cítím, když si na něho vzpomenu, nemůže přehlušit ani radost, kterou mám z dnešního „kolaudačního“ odpoledne. To by Martin koukal, určitě by byl nadšený. Vždycky tak lpěl na našem domečku.

Inženýr a domácí kutil

Když jsme se Martinem před osmi lety vzali, bydleli jsme o mých rodičů. Ale manžel mi slíbil, že brzy budeme bydlet ve svém. A opravdu svůj slib splnil. Sehnal nahrubo postavený domek s krásnou zahrádkou.

Vzali jsme si malou hypotéku a začali si domek pěkně zabydlovat. Můj Martin se ukázal jako skvělý domácí kutil. Vůbec jsem netušila, že tento pěkný pan inženýr je také tak manuálně zručný. A opravdu se nám podařilo si ten domeček velice útulně zařídit. A Martin byl na své dílo patřičně hrdý.

Byl to skvělý táta

Do našeho nového domova brzy přišla i nová obyvatelka. Naše dcera Maruška. Vše se náhle točilo jen kolem ní. A Martin se opět osvědčil. Tentokrát v roli otce. Pomáhal mi nejen když byla dcerka miminko. Čím víc rostla, tím více času jí Martin věnoval.

Byla jsem tak šťastná, že jsem si to před tím nikdy neuměla představit. Jenže nic netrvá věčně.

Já zůstanu, vy jeďte

Když nám začala v domě zlobit elektřina, zprvu jsme tomu nevěnovali příliš velkou pozornost. Výpadky se u nás ve městě objevovaly celkem často. Pak se ale ukázalo, že je nějaká chyba v elektroinstalaci. Martin okamžitě zařídil řemeslníky.

Jenže tehdy jsme měli jet na společnou dovolenou do chatičky na Lipno. Bylo ale třeba zůstat dva, tři dny se řemeslníky. Martin navrhl, abychom z dcerou jeli napřed, že za námi za pár dní přijede. Napřed jsem nechtěla, ale dcera se už moc těšila. Odjeli jsme proto.

Bylo nám smutno

S Maruškou jsme se ubytovaly v chatičce a šly se vykoupat do jezera. Večer jsme seděly na verandě a hrály karty. „Mami, ty seš ale úplně mimo, vždyť to hraješ špatně!“ Dcera se na mě nechápavě koukala, že nezvládám ani jednoduchou karetní hru prší.

Jenže mně myšlenky stále utíkaly k nám domů. Myslela jsem intenzivně na Martina a bylo mi nepochopitelně smutno. Vždyť jsme se viděli ještě ráno a pozítří už tu bude s námi. Moje podivné mrazení mi nedalo ani spát a já probděla noc na břehu Lipna.

Bylo to šílené

Martin za námi už nepřijel. Uhořel v našem domě! A z toho pak zbyly v podstatě jen obvodové zdi. Všechno shořelo, nábytek, vybavení, šaty, knihy, fotografie, naše vzpomínky. Hlavně ale tu nebyl můj milovaný Martin. Někdo, kdo by mě pevně objal a řekl,.

„To bude dobrý, lásko“. Co se stalo, vlastně dodnes nikdo neví. Ta nejistota mě strašně ničí. Ale pravdu už se asi nikdy nedozvím.

Hodní lidé ještě žijí

Zbylo nám jen auto a to, co jsme měly s dcerou na dovolené. Sousedé ale neváhali a nabídli okamžitou pomoc. Ubytovali nás u sebe na ty první nejhroznější týdny. Pak se zcela nečekaně ozvali moji vzdálení příbuzní, sestřenka Alice a bratránek Josef.

Přijeli k nám se svou celou rodinou a nabídli svou pomoc. Jejich cílem bylo, dát dohromady náš zničený dům, abychom mohli bydlet tam, kde jsme zvyklé.

Neuvěřitelné se stalo skutkem

Manžel Alice a Josef si k sobě sehnali nějaké kamarády a náš přízemní dům byl hotový během několika dnů. Bylo to něco neskutečného. Taková lidská dobrota mě hřála u srdce a pomáhala mi překonat tu temnou dobu plnou zoufalství.

Když se začal zařizovat interiér, připojili se i sousedi a přidali nějaké nádobí, ručníky a mnoho dalších užitečných věcí. S pomocí půjčky jsme si vybavili u potřebnými spotřebiči. Maruška zase měla svůj pokojíček, kde se mohla učit a hrát si.

Tentokrát jsme nechali propojený obývák s kuchyní a z tohoto prostoru se stalo nejdůležitější místo v našem životě.

Vím, že by to tak chtěl

Když jsme se poprvé s dcerou ocitly samy v našem novém domě, stáhlo se mi hrdlo, že jsem ani nemohla mluvit. Ochromila mě směska silných emocí. Byla to neuvěřitelná lítost a zoufalství nad tím, že tu s námi nemůže být Martin.

Ale také velký pocit, že by se mu v staronovém domě moc líbilo. Cítila jsem jako by tu byl s námi a vše si se zalíbením prohlížel. Mnozí lidé se mi divili, že jsem chtěla bydlet na místě, kde se ta hrozná tragédie odehrála. Jenže já věděla, že to tak má být, a že je to správně.

Moje rodina je velká

Hřeje mě u srdce, že jsem našla své příbuzné, se kterými jsem se stýkala jen velice sporadicky. Ohromě pomohli a doslova mě postavili na nohy. Teď mám krásnou velkou rodinu, se kterou se scházíme dost často.

Maruška si v dětech Alice a Josefa našla dobré kamarády. A život je najednou zase k životu a dá se hezky užívat. I když na Martina nikdy nezapomenu.

Aneta B. (41), Mladá Boleslav

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
7.5.2024
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas. Byly to jen takové řečičky a zároveň to byla neoddiskutovatelná pravda. Přežila jsem
7.5.2024
Můj přítel je prý zázrak, něco, co se hned tak nevidí. Kamarádky mi ho závidí, ale já ho žádné nedám. Asi to vypadá, jako že se chlubím, no vlastně máte trochu pravdu. Zažila jsme chlapy, kteří velkohubě slibovali hory doly a skutek utek. Měla jsem partnery, kterým se nedalo za mák věřit. Měli sice spoustu dobrých vlastností, ale nakonec zjistíte, že splnění slibu je jistota, která vás uklidňuj
3.5.2024
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže i proto ona věřila horoskopům, milovala tajemno. Gábina byla i větší romantička, snila o lásce z tele
3.5.2024
Vypadalo to, že zůstanu na ocet. Máma se domnívala, že kdybych se lépe oblékala a nevypadala jako strašák do zelí, třeba by si mě někdo všiml. Já ale byla srdcem i duší tramp. Pokaždé na Prvního máje si přečtu Máchovu báseň Máj. Třeba nejsem sama, možná to dělá i někdo jiný, říkávala jsem si. Byla jsem osamělá duše a trávila svátek zamilovaných či Svátek práce, chcete-li, vždy stejně. Ráno povi
2.5.2024
Děláme si starost o naši dvanáctiletou vnučku. Nechtěli jsme jí sociální sítě zakázat, radši jsem se s nimi sama naučila a vymyslela malou lest. Naše Kačenka, stejně jako její kamarádky a spolužačky a obecně vrstevnice, miluje brouzdání po internetu. Neustále si něco ťuká na počítači nebo mobilu, který dostala od rodičů. Před časem z ní vypadlo, že si založila účet na jedné sociální síti a nahr
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,