Domů     Manžel se nedokázal vyrovnat s tím, že jsme přišli o všechno
Manžel se nedokázal vyrovnat s tím, že jsme přišli o všechno

Chtěl nám dopřát spokojený a bezstarostný život. Když se jeho plány nevydařily, začal ničit sám sebe. Odmítal mou pomoc a hnal se do záhuby. Řešení pro něj byla smrt.

Žila jsem si v opojně šťastném manželství s mužem, kterého jsem od mládí milovala. Více jak dvacet let manželství klapalo pohodově, vychovávali jsme spolu tři děti, a okolí nás dávalo za příklad bezproblémového vztahu.

Zkrátka to vypadalo, že spolu budeme jako v pohádce žít šťastně a spokojeně až do smrti. Já byla s dětmi doma, abych se mohla plně věnovat rodině, domu a zahrádce, zatímco manžel nás živil.

Byl úspěšný podnikatel, dařilo se mu, v širokém okolí si jej považovali a sklízel všeobecně obdiv a úctu. Život se zdál být idylkou, až jednou… ten den jsem šla nakupovat, a tak, jak jsem byla zvyklá, jsem chtěla zaplatit kartou. Nepovedlo se.

Což se občas stává. Zkusila jsme to znovu. Ovšem i tentokráte marně. Fronta za mnou se prodlužovala, babky zvědavě natahovaly krky, a tak jsem nechtěla zdržovat a hlavně provokovat jejich bujnou fantazii.

Uhradila jsem rychle to, na co jsem měla u sebe hotovost. A spěchala k nejbližšímu bankomatu. Karta ale vzdorovala i tam. Rozzuřeně jsem skočila do auta a vyrazila do nejbližšího peněžního ústavu…

Proč mi to neřekl?

Rozčarování na sebe nedalo čekat. Nevěřila jsem uším, když jsem se dozvěděla, že mám kreditní kartu zablokovanou exekutorem. Jak se mohlo něco takového stát? Mně? To musí být určitě nedorozumění nebo omyl?

Nemohla jsem se dočkat, až manžel dorazí z práce a celou záležitost vysvětlí. Nestalo se ale tak. Muž, kterému jsem věřila a domnívala se, že jej dobře znám, jen pokrčil rameny a ohradil se slovy: „Stalo se!“ … Až postupně jsem zjišťovala, kolik dluží a všude.

Jeho firma, která léta prosperovala, byla najednou zadlužená až po uši. Deficit narůstal, dluhy se prohlubovaly, situace se stala neúnosná. Jen manžel stále věřil tomu, že se stane zázrak.

Protože se s mužem nedalo o problému hovořit, uzavřel se do sebe a nekomunikoval, snažila jsem se řešit situaci sama. Bylo to však strašné.

Do té doby jsem nebyla nikdy na úřadech, za léta života doma v hojnosti jsem zjistila, že nedokážu škemrat o odklad splátek, plateb, půjčovat si peníze. A i když jsem se odhodlala, co jiného mi také zbývalo, tak jsem netušila, jak na to? Všechno mi trvalo.

Stále jsem si ale říkala, že jsem se měla dlouhá léta dobře, a jednou musela přijít zkouška našeho do té doby nádherného vztahu. Našla jsem si brigádu, po ní druhou a třetí. Abych manželovi a celé rodině pomohla problémy překonat.

Snažila jsem se, od manžela jsem se ale nedočkala ani slůvka povzbuzení nebo poděkování. Od rána do večera vysedával ve svém pokoji, a zatímco já makala, on celé hodiny zíral před sebe. Kdykoliv jsem se pokusila o komunikaci, utrhl se na mě.

Obětoval se pro nás

Až přišla jeho chvíle. Na stole mě doma čekala žádost o rozvod a vedle ní dopis na rozloučenou. Tak viděl řešení situace? Rozvést se, opustit nás, aby ochránil majetek? Běhala jsem po známých a příbuzných, abych se dozvěděla, kam se uchýlil.

Kam utekl před tvrdou realitou? Jen útržkovitě jsem zjistila, že se zabydlel v lesích. Někdo tvrdil, že přespává v krmelci, jiný jej viděl v rozvalinách zříceniny, jiní zase slyšeli, že si našel úkryt ve skalách. Přeběhlo léto, podzim, a chystala se zima.

Co s ním bude, až udeří mrazy? Se syny jsme prolézali místa, na nichž se mohl pohyboval, a nechávali vzkazy, aby se tatínek vrátil domů. Tchyně šla ve svém pátrání po synovi tak daleko, že se obrátila na policii. Což samozřejmě nepomohlo.

A já se zatím prala s osudem. Na všechno jsem zůstala sama. Jako zákonná manželka jsem musela splácet manželovy dluhy.

Exekutoři byli neúprosní a co hůře – úřady pracovaly pomalu a neochotně, běžné platby se mi nedařilo uhrazovat v čas, a tak jsme s dětmi zůstali na čas dokonce bez elektřiny. Tím ale dopad manželova podnikání nekončil.

Ani jeden ze synů nedokončil střední školu maturitou, ačkoliv byli dobrými studenty. Na cestu do školy nebyly peníze a učitelé? U těch jsme se pochopení nedočkali.

Více jak třicet procent absence pro ně byl dostatečně pádný důvod k neklasifikaci – tedy neudělení známky a nepřipuštění k maturitě. Psala jsem dopis ředitelům školy, dočkala jsem se ale jen neochoty.

A mé děti dokonce posměchu nejen od spolužáků, protože se naše zoufalá situace rychle rozšířila jako bulvární zpráva, ale dokonce od některých učitelů. Tehdy jsem pochopila, jak velkou radost dokáže udělat cizí neštěstí!

Toužila jsem mu pomoct

Ale i přes všechny problémy, které nastaly, jsem toužila se svým mužem žít a sdílet dobré i zlé. Toho dobrého jsme si užili spolu plnými doušky, nastala tedy chvíle, kdy přišel čas okusit také kyselé hrozny.

Domek jsem prodala, s dětmi se odstěhovala do obecného bytu, a pracovala soboty i neděle. Těšila jsem se na první rozvodové stání, kde svého muže uvidím, a přesvědčím ho, aby se vrátil.

Vzkazy a poštu jsme mu nechávali v rozvalinách pod kamenem, a on si ji bral. Aspoň takový posun v komunikaci se nám za těch několik měsíců podařil. Konečně nastal den, kdy jsme se měli u soudu setkat.

Říkala jsem si, že se nesmím nechat zaskočit vzhledem svého muže, který bude jistě drsný. Přesto to pro mě bylo těžké.

Když se vám člověk, kterého jste milovali a znali jako osobnost, plnou energie a sebevědomí, promění ve svůj smutný stín, zaskočí vás to vždycky. Byla ho půlka. Zarostlý, neupravený, nešťastný. A když promluvil, vzalo mi to dech úplně.

Ani zdaleka to nebyl ten výřečný, vtipný a kultivovaný projev, jakým si získával přátele. Na rozhodnutí rozvést se trval, a já jsem tomu nedokázala zabránit.

Byla jsem tak konsternovaná, že jsem nedokázala říci NE! Rozhodnutí padlo, a to si budu do smrti vyčítat….

Čekali jsme tatínka marně

Možná v koutku duše čekal, že se budu rozvodu bránit. Asi potřeboval slyšet moje Nechci se rozvést? Jinak si neumím vysvětlit, proč se věci udály tak, jak vzápětí přišly.

Vyslechl si rozsudek, pokýval hlavou, a aniž by se na mě už jen podíval, zamířil ze soudní síně. „Přijď aspoň na Vánoce!“ vyběhla jsem za ním, „Děti by tě rády viděly!“ Na okamžik se zarazil, ale pak vykročil ještě rychleji směrem k lesu. Blížil se Štědrý den.

S dětmi jsme na tatínka myslely a říkaly si, že určitě přijde. Že jsme z nejhoršího venku, a není už důvod, proč by nemohl s námi žít. Druhý den ráno nás ale čekalo děsivé probuzení.

Hned za svítání přiběhla bývalá sousedka a zvonila u našeho malého panelákového bytu. Na zahradě domku, který jsme prodali a opustili, visel manžel. Neunesl Štědrý večer.

Pověsil se na hrušce, kterou jsme společně opečovávali, pod ní léta vysedávali a děti si v jejím stínu hrály.

Lucie (47), Chomutovsko

Předchozí článek
Související články
25.7.2024
Bezmezně jsem mu věřila, on byl ale bezcitný i k těm, kdo ho měli rádi. Zneužil mé dobroty, a já se ocitla v zoufalé situaci. Zachránil mě zázrak! Bratrovi nikdy neodpustím! Velkou slabinou mého bratra byly ženy. Jak se mu nějaká líbila, nebyla pro něj žádná překážka dost velká. A ženy měly slabost pro něho, čehož využíval. I se mnou to uměl sehrát tak, že jsem mu na vše skočila. Byla jsem star
22.7.2024
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na schodech, já zakopla a on mě chytil do náruče. Romantika, že? Byl jiný, i kdy
22.7.2024
Jednou jsem kamarádce řekla, že žiji nudný život. Tak ráda bych to vzala zpět! Bohužel je pozdě. Ta bolest je nepopsatelná. I když si uvědomujete, jaká to je tragédie, nikdy zcela nepochopíte, dokud to nezažijete. Bohužel to vím. Přišla jsem o dítě. Nepomáhá nic. Chcete tu být pro rodinu, ale pak se vás zmocní pláč, stesk, otázky, proč zrovna vy. Napadne vás, že byste šli za svým dítětem. Nechc
18.7.2024
Byl to můj velký kamarád. Kluci ho šikanovali a já ho bránila. Když mi pak zmizel ze života, nevýslovně a dlouho to bolelo. S Románkem se děti nebavily. Pocházel z domečku pod strání, máma umřela, táta si po její smrti se životem ani výchovou syna nedokázal poradit. Všechno se mu vymykalo z rukou, měl problémy v práci, pil, v domácnosti byl jako hrom do police. Domeček postrádal záclony, okenní
18.7.2024
S tou starší paní jsem se seznámila, když venku lilo jako z konve. Pozvala mě i s Kristýnkou, ať se v její chatce schováme před deštěm. S paní Boženkou jsem se seznámila náhodou. Dobrota jí koukala z očí, mám dojem, že jsem tak hodnou a milou paní nikdy předtím nepotkala. To bylo Kristýnce teprve šest nebo sedm let. Už tehdy milovala houbaření, což je pro mě přímo posedlost, a tak jsme spolu ch
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan