Domů     Pod sněhem vyhasl život mé dcery, jejího muže i nenarozeného vnuka
Pod sněhem vyhasl život mé dcery, jejího muže i nenarozeného vnuka

Říká se, že čím člověk zachází, tím také schází. V případě mého jediného dítěte a jeho rodiny se to strašlivé rčení vyplnilo. Osud si je našel na horách, které tolik milovali.

Mnozí se na zimu, sníh a Vánoce těší, já tohle období však nemám ráda. I když je tomu už jednadvacet let, nemohu nikdy zapomenout. Povleču si tohle břímě na duši už do smrti. Celý život jsem sportovala, milovala jsem turistiku, a hlavně hory.

Kopce mě uchvátily už jako malou holku a líbily se mi jak v létě, tak i pod sněhovou peřinou. Často jsem o své lásce k vysokým hřebenům vyprávěla své dceři, která byla moje jediné dítě. Tajně jsem přitom doufala, že mou vášeň po mě zdědí. A stalo se.

Verunka, kterou jsem často brala na výlety a která byla sportovně nadaná, si hory zamilovala stejně jako já. Stala se z ní vášnivá lyžařka a já měla po letech konečně vedle sebe někoho, s kým jsem mohla sdílet svou zálibu. Můj manžel byl totiž pecivál a jediný sport, kterému holdoval, byl gaučing.

Verunka si našla skupinku přátel, se kterými jezdila na hory pravidelně, a mezi nimi objevila i svého životního partnera. Stejně jako mě, i je nejvíce zaujaly Alpy, nádherné hory našich sousedů. „Mami, a nechceš jet se námi?,“ oznámili mi tehdy. A já si řekla, proč by ne.

Stále jsem byla dobrá

Ačkoli jsem na lyžích už nějaký ten pátek nestála, strach jsem neměla. Když mi to nepůjde, budu se jen procházet po zasněžených kopcích a kochat se zimní nádherou. Vlastně jsem ani pořádné lyže neměla. Ty moje už dávno vyšly z mody a byly v dezolátním stavu.

Zato moje dcera a její přítel měli sportovní vybavení jako profesionální závodníci! To, co jsem znala ze svého mládí, bylo už dávno zapomenutou minulostí.

Když jsem viděla Verunčinu kombinézu, vzpomněla jsem si, jak jsem si doma jako mladá na šicím stroji vyráběla tu svou. Kdo chtěl za minulého režimu lyžovat, musel si všechno obstarat tak nějak pokoutně a sám.

Žádné kombinézy, drahé nepromokavé materiály nebo speciální čepice! Šusťákovou soupravu, která se skládala z bundy a laclových kalhot, se mi nakonec podařilo s babiččinou pomocí ušít, na hlavě jsem měla beranici a na rukou tlusté pletené rukavice.

Člověku byla zima a zároveň se potil, pocit to byl nepopsatelný. „Verunko, já ale nemám co na sebe,“ musela jsem s pravdou ven.

„To není žádný problém, vždyť máš stejnou postavu jako moje kamarádka, domluvím to,“ s klidem mi sdělila dcera s tím, že mi její známá půjčí všechno, co budu potřebovat.

Překvapení v Alpách

Nakonec se opravdu podařilo dát všechny potřebné věci do kupy. V lyžařské kombinéze od kamarádky mé dcery jsem si připadala jako dvacítka! Byla lehoučká a příjemná.

I lyže, které mi Verunka sehnala, byly o sto procent lepší, než ta má stará dřevěná prkýnka, kterým se kdysi říkalo ski. „Jedu s mladými na hory,“ opakovala jsem si pořád dokola a radostí se mi chtělo skákat.

Protože mezi námi nikdy nebyly žádné neshody a i se zetěm jsme si rozuměli, věřila jsem, že naše výprava se vydaří. Alpy jsem milovala stejně jako oni. Už pěkných pár let jsem tam ale nebyla, proto se ve mně mísil pocit strachu a zvědavosti.

Mí parťáci už čekali v autě před domem a já se neskutečně těšila, až zase spatřím zasněžené vrcholky mých milovaných hor. Cesta trvala celou noc.

Když jsem k ránu rozlepila oči a spatřila před sebou tu nepopsatelnou krásu, nelitovala jsem svého rozhodnutí ani na chviličku. Čekal nás první den na svahu a já se těšila jako malá. Čekalo mě tam ale ještě jedno překvapení!

Ještě ten večer mi mladí po večeři při sklence šampaňského prozradili tu úžasnou novinu: „Budu babičkou!“ Byla jsem štěstím bez sebe. Pak jsem se ale vzpamatovala. „Ale Verunko!“ lekla jsem se. „Neměla bys tak riskovat!“ Dcera se ale jen usmála. Prostě si věřila…

Začali se nudit

„Hlavně dávej pozor a nejezdi nikde jinde, než kde jsou označené sjezdové trasy,“ kladla mi dcera na srdce. Mě by to ale ani nenapadlo, vedle profíků, kteří svištěli na svahu kolem mě, jsem si připadala jako začátečník.

To Verunka s Petrem na tom byli mnohem lépe. Chvíli jsme lyžovali spolu, ale kolem poledne se začali vedle budoucí babičky, která se na svahu veselila jako malá holka, poněkud nudit. „Je tu moc lidí, nebaví nás to.

Nevadilo by ti, kdybychom si zajeli na chvíli zalyžovat kousek dál?“ zeptala se mě dcera s prosbou v očích. Byla jsem tak zabraná do svého lyžarského umění, že mi to bylo jedno.

Měla jsem dojem, že mi to už konečně začíná zase jít a rozhodně jsem se nehodlala vzdát bezpečí jediné sjezdovky, která mi přišla dobře sjízdná. „Sejdeme se večer v chalupě,“ domluvili jsme se, já se hned otočila a svištěla zase dolů. Netušila jsem však, že v tu chvíli vidím svou dceru a jejího muže naposledy.

Nemohla jsem uvěřit

Zbytek dne jsem trávila na svahu a večer už jsem byla tak unavená, že mi ani nepřišlo divné, když se mladí opozdili. Po večeři jsem skočila do postele a až potom mi začalo vrtat hlavou, že už je opravdu dost pozdě.

Chvíli jsem ještě čekala, ale když se dcera s manželem stále neukazovala, rozhodla jsem se jít dolů do restaurace, jestli o nich někdo nemá nějaké zprávy. Dole nic nevěděli.

Když jsem jim ale řekla, kam mladí odpoledne šli a že se ještě nevrátili, v jejich očích se objevila hrůza. „Kolem páté večer spadla v těch místech lavina,“ sdělil mi s vystrašeným výrazem v očích hospodský. A prý pod ní někdo zůstal.

Nechal pivo pivem a hned vytáčel telefonní číslo horské služby, která u pádu laviny zasahovala. Členové horské služby naše domněnky potvrdili. Seděla jsem u stolu a nemohla vstát.

Nohy jako by mi zkameněly a v hlavně nebylo krom myšlenky na mou dceru, zetě a vnuka vůbec nic jiného. V hlavě jsem měla prázdno…

Nenávidím sama sebe

„Pod lavinou zůstali tři muži a dvě ženy, jednoho muže a ženu se podařilo zachránit a leží v nemocnici, zbylí bohužel nepřežili.“ Tak znělo hlášení horské služby. Napětí se stalo děsivé. Kdyby dcera nebo zeť přežili, určitě by už z nemocnice volali.

Vždyť by určitě chtěli, abych věděla, že že žijí. Možná jsou ale v bezvědomí, uklidňovala jsem se. Hospodský z naší chalupy vycítil můj strach a sám se členů horské služby zeptal na jména těch dvou, kteří přežili. Moje dcera ani zeť mezi nimi nebyli.

Ten večer na ně pod lavinou v Alpách čekala smrt. Když je členové horské služby po více než hodině marného hledání pod sněhem našli, nejevili už známky života. Kdyby jen zůstali na té obyčejné sjezdovce se mnou, nemuselo se vůbec nic stát!

A kdybych nepřivedla své jediné dítě k lyžování, možná by tu dnes se mnou byla…

Kříž na památku

Následující léto jsem se na místo tragédie vrátila. Rodina chtěla jet také, já jsem ale cítila, že potřebuji být sama. Svah, který bývá více než polovinu roku pokryt ledem a sněhem, se nyní zelenal a voněl po sedmikráskách.

Lehla jsem si na trávu a myslela na svou milovanou dceru a nenarozeného vnuka. Chyběli mi, a pořád mi moc chybí. Na místě, kde našli smrt, jsem jejich památku uctila vztyčením malého kovového kříže s jejich jmény.

Snad připomene i ostatním, jak nebezpečné mohou hory být. Vracím se sem každý rok a vzpomínám. Někdy sama, někdy s rodinou, V zimě sem už ale nejezdím. Alpy, které jsme tak milovali, vzali život mým nejdražším. Každá sněhová vločka, která teď za oknem poletuje, mi je připomíná…

Bronislava (65), Třinec

reklama
Související články
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
15.4.2024
S mužem jsme 40 let snili o Karibiku. Když jsme na něj našetřili a vyrazili jsme, vrátili jsme se do domova, který byl zcela zničen. Jako náš život. S Karlem nemáme děti. Chtěli jsme, ale nepovedlo se. O to víc jsme si chtěli užít život, abychom si řekli, že jsme jej spolu naplnili. Jezdili jsme na výlety a dopřávali si, avšak nebyli jsme tak bohatí, abychom si jen tak dovolili Karibik, o němž
14.4.2024
Rodina je základem všeho, ovšem co když ty kořeny nepoznáte už v dětství? To byl totiž přesně můj případ a tehdy se začal psát můj katastrofický životní osud. Celý život a stále je to ve mně. Je mi 81 let a lituji, že jsem prožila tolik let v bolesti. Přitom stačilo být tvrdší. Jenže zkušenosti získáváme postupně, a proto dnes kroutíme hlavou nad tím, co jsme kdysi udělali a jak jsme si život z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
enigmaplus.cz
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
Ocitli jsme se na jiné planetě? Nebo zde natáčeli filmaři? Ani jedno, ani druhé. Jsme v oblasti španělské Andalusie, kde protéká Río Tinto neboli Červená řeka. A přestože se nacházíme na Zemi, ma
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
epochalnisvet.cz
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
Archeologové během loňských vykopávek v Turecku objevili hliněnou tabulku popsanou dosud neznámým mrtvým jazykem používaným před více než 3000 lety. Z doprovodného textu v chetitštině vyplývá, že tabulka zachycuje nějaký starověký rituál. Podaří se vědcům jazyk rozluštit a dávný rituál přečíst?   „Byl objeven nový indoevropský jazyk.“ Těmito slovy představuje vedoucí archeologických vykopávek Prof. Dr.
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
epochaplus.cz
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
Laškovně zapochybuje o přirozené eleganci ňader mladičké tanečnice žádající o angažmá. Kráska sebere ze stolu nůžky, rozstřihne si na prsou šaty a poskytne mu důkaz. Něco takového král při audienci ještě nezažil. Irsko-skotská krev otce a typická krása kreolských genů po matce udělají z Elizy Gilbertové štíhlý uragán černých vlasů, modrých očí, rudých rtů a
Vyrobte si krásné vázy
nejsemsama.cz
Vyrobte si krásné vázy
V obchodě prodávají sice krásné, ale většinou také velmi drahé vázy. Chcete si pořídit vlastní, za niž nebudete muset platit stovky korun? Vytvořte si vázu zcela podle vlastních představ, v barvách a stylu, jež budou nejlépe ladit s vaším pokojem, a ještě ho krásně vyzdobí. Krok za krokem Jarní schovávačka I obyčejná sklenice či lahev bude mít své kouzlo, když ji správně
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
skutecnepribehy.cz
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
iluxus.cz
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
Na výstavě se prezentují díla dvou návrhářů inspirovaná koncepčním modelem Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), který zkoumá možnou podobu čistého elektromobilu nové generace. Instala
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
historyplus.cz
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
Dvě lodi spouštějí kotvy v nově objevené zátoce. Netrvá dlouho a ocitají se pod útokem domorodých kanoí. Když se Evropané pod ochranou kanonů konečně obrátí na útěk, bude jejich posádka o čtyři námořníky chudší. Děti, které přicházejí na svět v chudých rodinách v malých městečkách na počátku 17. století, nejsou ty, o nichž lze nalézt bohaté záznamy v dobových
Pikantní tuňáková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pikantní tuňáková pomazánka
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
epochanacestach.cz
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
Technická památka Vodojemy Žlutý kopec se 21. března za přítomnosti zástupců města slavnostně naplno otevřela veřejnosti. Investice města 150 milionů korun zpřístupnila tři podzemní nádrže a také veřejný park na povrchu. TIC BRNO, který bude vodojemy nadále provozovat, připravil spolu s partnery na první víkend 22.–24. března bohatý vizuální program. Poté je budete moci navštívit
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
nasehvezdy.cz
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
Když se herci Adamu Vaculovi (36) zalíbila jeho současná přítelkyně, vítězka kuchařské soutěže MasterChef z roku 2021 Veronika Beskydiarová (30), napsal jí krátkou zprávu – a byla ruka v rukávě. Byd
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
21stoleti.cz
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižn