Domů     Přítele jsem nechala v horách
Přítele jsem nechala v horách

Svého nastávajícího manžela jsem považovala za skvělého a spolehlivého chlapa. Ve svém věku jsem nepochybovala, že mám na lidi nos. Netušila jsem, jak moc jsem se zmýlila.

Moje druhá svatba byla na spadnutí. Ne, že bych o ni tolik stála, první manželství mi ke štěstí bohatě stačilo. Zpětně vůbec nechápu, proč jsem tu trýzeň tak dlouho snášela. Obvyklé výmluvy, že kvůli dětem, použít nemohu. Děti jsem totiž bohužel nikdy neměla.

Moc jsem po nich toužila, ale po těžkém úrazu páteře to prostě nešlo. Jeden čas jsem přemýšlela, že si nějaké osvojím, ale manžel byl proti. „Budeme se start o nějaké cizí děcko, ty ses snad zbláznila!“ nadával a já si mu netroufla vzdorovat.

K čemu by mi to asi tak bylo? Dítě by mi coby rozvedené stejně nedali a já bych si na to ani s jedním platem netroufla. Vždyť s tím, co jsem vydělala jako kuchařka ve školce, jsem moc vyskakovat nemohla.

Náhodné setkání mi změnilo život

Tak jsem se starala alespoň o děti ze školky. Podstrojovala jim koláčky a taky malé pizzy, ty měly nejraději. Chodily mi i pomáhat do kuchyně, ale já samozřejmě nic pomoct nechtěla!

Jen si ke mně sedly a hezky si vždycky popovídaly…No, po těch třiceti letech jsme se s manželem konečně rozvedli. Byla jsem šťastná a dokonce musela skrývat, abych se nezačala moc usmívat. To by mu mohlo být podezřelé a ještě by mi něco nevyvedl.

Byl totiž dost potměšilý. Pár let jsem si užívala svobody a bylo mi krásně. Necítila jsem se ani osamělá, ani nějaká méněcenná kvůli tomu, že nemám chlapa. Vůbec nic mi nescházelo, a přesto jsem se, úplně náhodou seznámila s přítelem Jeníkem.

Nebyl žádný krasavec, ale takový spolehlivý a slušný chlap. Alespoň jsem si to tehdy myslela. Po roce chození jsme spolu začali bydlet.

Přítel byl čím dál náročnější

On moc nevydělával a tak jsem všechno platila já. Nevadilo mi to, kdybych bydlela sama, stejně bych platila, tak co. On byl čím dál víc náročnější. „Magdi, co si dát k večeři losůska?“ ptal se mile a já, stará naivka, hned běžela do obchodu. Potom zase:

„Magdo, pročpak mi neupečeš kachničku?“ A já pekla v největších vedrech kachnu. No, byla jsem pěkně hloupá, ale nevěděla jsem to. Potom mi v práci jedna kolegyně řekla, že ho viděla s nějakou blondýnou. Vedli se prý za ruce a dost se k sobě měli.

Nevěřila jsem tomu, ale stejně mi to nedalo. Večer, když usnul, jsem mu prošacovala kapsy. A ejhle. Účet z restaurace skoro za pět stovek. A potom že nemá peníze. Udeřila jsem na něho a on se, k mému údivu, hned přiznal.

Koupila jsem dovolenou u moře

„Pochop to, chlap potřebuje trochu vzrušení. A ty jsi taková pořád stejná. Nudná! Ale miluju tě, to mi musíš věřit!“ A já mu, světe div se, věřila. Přece Jeník by mi nelhal! No a co, tak byl s nějakou ženskou na večeři. To snad není smrtelný hřích!

Ale mrzelo mě to, ne že ne. Pořád jsem přemýšlela, kde dělám chybu a potom mě něco napadlo. Pozvu Jeníka na dovolenou k moři a pěkně si to užijeme. Nakoupím si nové oblečení, nějaký drahý parfém a to by v tom byl čert, aby mě neobdivoval.

Já mu dám, že jsem nudná! Jeník byl mým nápadem nadšený. Samozřejmě se do placení nehrnul, ale mě to bylo jedno. Hlavně když se mnou pojede. Vybrala jsem Krétu, která byla mým snem už odmalička.

Ve škole jsme četli všechny ty báje a já si představovala, jinak si jednou prohlédnu památky a vykoupu se v jejich krásném moři.

Přítel flirtoval s jinou

Jenže, hned první den mi přinesl zklamání. Jeník nepokrytě flirtoval se všemi ženskými u bazénu a mně si ani nevšimnul. Přihlásila jsem nás na celodenní výlet, ale jemu se nechtělo. Musela jsem sama.

Celý den byl skvělý, ale já musela myslet na Jendu, co asi vyvádí. Měla jsem úplně zkaženou náladu. Všimla si toho jedna paní, co byla s námi v autobuse. Bydlela v jiném hotelu, ale neměla se s kým bavit, tak jsem jí asi padla do oka.

Byla moc milá a já neodolala a svěřila se jí se svým trápením. Trpělivě mě vyslechla, aniž by mě přerušila. To je v dnešní době vzácnost, když vám někdo naslouchá! Většinou si všichni skáčou do řeči a vůbec nevědí, o čem ten druhý mluví.

No, vyslechla mě a potom se na mě tak zvláštně podívala. Mateřsky a zároveň přísně. Nebo spíš vážně.

Výlet nestál za nic

„Paní Magdo, zkuste se zamyslet, co jste mi právě řekla. Máte tohle všechno zapotřebí? Nežilo se vám lépe samotné? Neopakujete chyby z minula?“ Já mlčela. Nevěděla jsem, co jí odpovědět. Měla samozřejmě pravdu, ale já si to nedokázala přiznat.

Nebo spíš, nechtěla jsem! Večer jsem s Jeníkem moc nenamluvila. Jemu to bylo divné, a když jsem trucovala i další den, navrhnul, že si půjčíme auto a pojedeme se podívat po ostrově.

Moc se mi nechtělo, protože řídit jsem musela já a v těch kopcích se mi to nezdálo moc bezpečné. On ale trval na svém. Uděláme si výlet jen my dva! Vyjeli jsme brzy ráno, dokud nebylo takové vedro.

Oběd jsme si dali v místní restauraci a byl tak dobrý, že jsme se málem usmířili. Potom ale Jeník zahlédl takovou místní krasavici. Černovlasá ženská s poprsím jako Sněžka.

Přistihla jsem ho s jinou

Měla jsem podezření, zda to není prostitutka, ale s jistotou to nevím. Nicméně, Jeník byl jako divý. Nakonec si odskočil na WC, ale nějak se nevracel. Když jsem ho šla hledat, nevěřila jsem svým očím. Rozdával si to s tou potvorou hned za barákem!

Ani si mě nevšimli, jak byli do té bohulibé činnosti zabraní. Vrátila jsem se na místo, poručila si pořádnou zmrzlinu a čekala, až se Jeník vydovádí. Vymýšlela jsem pomstu. Jeník se vracel z toalety jako by nic.

„Promiň, trvalo mi to trochu déle, mám nějaké střevní problémy!“ omlouval se a vůbec nevypadal, že lže. Kriticky kouknul na můj obří pohár a rýpnul si: „Nepřeháníš to trochu? Abys mi nepřibrala!“ Tak to už vážně přehnal. Ten hajzl! Zuřila jsem v duchu a plánovala jeho likvidaci.

Z hor šel domů pěšky

Konečně jsme nasedli do auta a hnali se do hor. Zastavili jsme u takové prašné cesty. Kolem jen stromy, suchá tráva a klášter nikde. Široko daleko žádný živáček.

Jen co se Jeník vzdálil od auta pár metrů, nastartovala jsem a dupla na plyn. V zrcátku jsem viděla, jak za mnou nechápavě kouká a něco volá. Ať se těch dvacet kilometrů projde! Když má tolik přebytečné energie. Zvedla se mi nálada.

Cítila jsem se zase po letech volná jako pták! Byl to týž pocit, jako po mém rozvodu. Do hotelu jsem dorazila ve skvělé formě. Objednala jsem si jednolůžkový pokoj. Jeníkovy věci jsem vyhodila do kontejneru. Byly za moje peníze, tak co?

Lehla jsem si k večerně nasvícenému bazénu, objednala ovocný drink a vychutnávala nově nabyté svobody. Život byl najednou zase krásný. Tak proč si ho neužít!

Lenka H. (56), Litvínov

reklama
Související články
15.4.2024
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem šťastná, že máme domek hned na návsi, tam jsem u zdroje všeho. Jakmile něk
15.4.2024
Propadla jsem úžasnému koníčku! Sleduji akční ceny, je to lákavé dobrodružství, takový můj sport, díky kterému jsem si našla i skvělé přátele. Najednou jsem nevěděla, co budu dělat? Na chození po divadlech jsem neměla peníze, na cestování dost sil, sedět u televize a dívat se na seriály mě nebavilo. Důchod se na mě šklebil v té nejděsivější podobě. Byla jsem sama, manžel mi zemřel. Doma to n
12.4.2024
Nikdo mě nenutil, mohla jsem si pořídit skleničku a umělé zuby. Já ale toužila po hezkém chrupu. Spořila jsem, jak to šlo, ale ono to moc nešlo. Jako rozvedená s platem nic moc to dalo docela fušku. Když k tomu člověk přičte nájem a občas něco na sebe, zbylo mi sotva na jídlo a nějaké to ovoce. I tak moje úspory dosáhly úctyhodné částky. Poctivě jsem střádala Měla jsem přesně vypočítané,
12.4.2024
Nebyl to nikdy žádný lev salónů, co se vzhledu týče, ale já hledala spíš klid a bezpečí. Jenže věk ho zřejmě připravil o poslední kapku charismatu. Stal se z něho nudný patron. Už kdysi na rande s ním byla celkem nuda. Nebyl vůbec zábavný, nerozuměl legraci a většinou jen mlčel. Já ale měla za sebou hodně bouřlivý vztah, a dokázala jsem tedy ocenit pravý opak. Vždycky to tak bylo Po svatb
11.4.2024
S Janou se známe od puberty. Seznámily jsme se na tenise. A staly se z nás hned kamarádky. A to celoživotní. Až donedávna… Tenis u nás, tehdy ještě na vesnici, se rozhodlo postavit pár tenisových nadšenců, protože se jim už nechtělo jezdit do nejbližšího města. Místo pro budoucí kurty bylo nádherné. Hned u řeky Lužnice. Tehdy, před padesáti lety, se rozhodlo, že kurty budou antukové a tři. Vévo
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradil prokletý diamant Habsburky?
epochalnisvet.cz
Zradil prokletý diamant Habsburky?
O luxusní šperky z aukční síně Christie´s je jako každoročně obrovský zájem. Tentokrát však doslova enormní. V katalogu se totiž vyjímá skutečný skvost – pod položkou číslo 710 je v něm zapsán „bezejmenný žlutý diamant o váze 81,56 karátu, zasazený mezi 15 malými brilianty“. Jeho vyvolávací cena činí 350 000 švýcarských franků.   Původ tohoto slavného diamantu
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
nasehvezdy.cz
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
Už nějaký čas se proslýchá, že manželství herce Tomáše Jeřábka (49) z Jedné rodiny a herečky Halky Třešňákové (52) je v troskách. Teď se k nám však donesly zvěsti, že už by měli mít dokonce po rozvo
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
enigmaplus.cz
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
Na přelomu 19. a 20. století má v oblasti bažiny Manchac v americkém státě Louisiana žít tajemná žena jménem Julie Brown. Je to prý čarodějnice, která umírá za záhadných okolností v roce 1915. Od té d
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
historyplus.cz
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
Vzduchem létají mince. Lidé se po nich nadšeně vrhají. „Podívej, mám už plnou hrst,“ chlubí se jeden druhému. Jde o to na chvíli odvést pozornost davu, aby neušlapal přemyslovského knížete Břetislava I., mířícího k posvátnému kameni.   „Pojal Břetislava, synovce, a vedl jej na stolec knížecí,“ píše kronikář Kosmas (asi 1045‒1125) o nastolení Břetislava I. (1002/1005‒1055)
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
21stoleti.cz
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se
Babské rady na bolest v krku
nejsemsama.cz
Babské rady na bolest v krku
Bolesti v krku jsou jedním z příznaků nachlazení, začínající chřipky či bakteriální nebo virové infekce. Pokud jsou teprve v počátku, můžete se těchto potíží zbavit i přírodní cestou. Bolest v krku je velmi nepříjemná. Hrdlo může být zarudlé, oteklé, může v něm být pocit škrábání a pálení doprovázeného chrapotem či potížemi při polykání. Jak si ulevit od bolestí a ztlumit zánět v hrdle?
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
skutecnepribehy.cz
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
iluxus.cz
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
Rodinná manufaktura Mühle Glashütte v roce 2024 slaví třicáté výročí výroby náramkových hodinek speciální edicí S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994. Tento model, symbol robustnosti a spolehlivosti, mimoc
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
epochaplus.cz
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je