Domů     Přítele jsem nechala v horách
Přítele jsem nechala v horách

Svého nastávajícího manžela jsem považovala za skvělého a spolehlivého chlapa. Ve svém věku jsem nepochybovala, že mám na lidi nos. Netušila jsem, jak moc jsem se zmýlila.

Moje druhá svatba byla na spadnutí. Ne, že bych o ni tolik stála, první manželství mi ke štěstí bohatě stačilo. Zpětně vůbec nechápu, proč jsem tu trýzeň tak dlouho snášela. Obvyklé výmluvy, že kvůli dětem, použít nemohu. Děti jsem totiž bohužel nikdy neměla.

Moc jsem po nich toužila, ale po těžkém úrazu páteře to prostě nešlo. Jeden čas jsem přemýšlela, že si nějaké osvojím, ale manžel byl proti. „Budeme se start o nějaké cizí děcko, ty ses snad zbláznila!“ nadával a já si mu netroufla vzdorovat.

K čemu by mi to asi tak bylo? Dítě by mi coby rozvedené stejně nedali a já bych si na to ani s jedním platem netroufla. Vždyť s tím, co jsem vydělala jako kuchařka ve školce, jsem moc vyskakovat nemohla.

Náhodné setkání mi změnilo život

Tak jsem se starala alespoň o děti ze školky. Podstrojovala jim koláčky a taky malé pizzy, ty měly nejraději. Chodily mi i pomáhat do kuchyně, ale já samozřejmě nic pomoct nechtěla!

Jen si ke mně sedly a hezky si vždycky popovídaly…No, po těch třiceti letech jsme se s manželem konečně rozvedli. Byla jsem šťastná a dokonce musela skrývat, abych se nezačala moc usmívat. To by mu mohlo být podezřelé a ještě by mi něco nevyvedl.

Byl totiž dost potměšilý. Pár let jsem si užívala svobody a bylo mi krásně. Necítila jsem se ani osamělá, ani nějaká méněcenná kvůli tomu, že nemám chlapa. Vůbec nic mi nescházelo, a přesto jsem se, úplně náhodou seznámila s přítelem Jeníkem.

Nebyl žádný krasavec, ale takový spolehlivý a slušný chlap. Alespoň jsem si to tehdy myslela. Po roce chození jsme spolu začali bydlet.

Přítel byl čím dál náročnější

On moc nevydělával a tak jsem všechno platila já. Nevadilo mi to, kdybych bydlela sama, stejně bych platila, tak co. On byl čím dál víc náročnější. „Magdi, co si dát k večeři losůska?“ ptal se mile a já, stará naivka, hned běžela do obchodu. Potom zase:

„Magdo, pročpak mi neupečeš kachničku?“ A já pekla v největších vedrech kachnu. No, byla jsem pěkně hloupá, ale nevěděla jsem to. Potom mi v práci jedna kolegyně řekla, že ho viděla s nějakou blondýnou. Vedli se prý za ruce a dost se k sobě měli.

Nevěřila jsem tomu, ale stejně mi to nedalo. Večer, když usnul, jsem mu prošacovala kapsy. A ejhle. Účet z restaurace skoro za pět stovek. A potom že nemá peníze. Udeřila jsem na něho a on se, k mému údivu, hned přiznal.

Koupila jsem dovolenou u moře

„Pochop to, chlap potřebuje trochu vzrušení. A ty jsi taková pořád stejná. Nudná! Ale miluju tě, to mi musíš věřit!“ A já mu, světe div se, věřila. Přece Jeník by mi nelhal! No a co, tak byl s nějakou ženskou na večeři. To snad není smrtelný hřích!

Ale mrzelo mě to, ne že ne. Pořád jsem přemýšlela, kde dělám chybu a potom mě něco napadlo. Pozvu Jeníka na dovolenou k moři a pěkně si to užijeme. Nakoupím si nové oblečení, nějaký drahý parfém a to by v tom byl čert, aby mě neobdivoval.

Já mu dám, že jsem nudná! Jeník byl mým nápadem nadšený. Samozřejmě se do placení nehrnul, ale mě to bylo jedno. Hlavně když se mnou pojede. Vybrala jsem Krétu, která byla mým snem už odmalička.

Ve škole jsme četli všechny ty báje a já si představovala, jinak si jednou prohlédnu památky a vykoupu se v jejich krásném moři.

Přítel flirtoval s jinou

Jenže, hned první den mi přinesl zklamání. Jeník nepokrytě flirtoval se všemi ženskými u bazénu a mně si ani nevšimnul. Přihlásila jsem nás na celodenní výlet, ale jemu se nechtělo. Musela jsem sama.

Celý den byl skvělý, ale já musela myslet na Jendu, co asi vyvádí. Měla jsem úplně zkaženou náladu. Všimla si toho jedna paní, co byla s námi v autobuse. Bydlela v jiném hotelu, ale neměla se s kým bavit, tak jsem jí asi padla do oka.

Byla moc milá a já neodolala a svěřila se jí se svým trápením. Trpělivě mě vyslechla, aniž by mě přerušila. To je v dnešní době vzácnost, když vám někdo naslouchá! Většinou si všichni skáčou do řeči a vůbec nevědí, o čem ten druhý mluví.

No, vyslechla mě a potom se na mě tak zvláštně podívala. Mateřsky a zároveň přísně. Nebo spíš vážně.

Výlet nestál za nic

„Paní Magdo, zkuste se zamyslet, co jste mi právě řekla. Máte tohle všechno zapotřebí? Nežilo se vám lépe samotné? Neopakujete chyby z minula?“ Já mlčela. Nevěděla jsem, co jí odpovědět. Měla samozřejmě pravdu, ale já si to nedokázala přiznat.

Nebo spíš, nechtěla jsem! Večer jsem s Jeníkem moc nenamluvila. Jemu to bylo divné, a když jsem trucovala i další den, navrhnul, že si půjčíme auto a pojedeme se podívat po ostrově.

Moc se mi nechtělo, protože řídit jsem musela já a v těch kopcích se mi to nezdálo moc bezpečné. On ale trval na svém. Uděláme si výlet jen my dva! Vyjeli jsme brzy ráno, dokud nebylo takové vedro.

Oběd jsme si dali v místní restauraci a byl tak dobrý, že jsme se málem usmířili. Potom ale Jeník zahlédl takovou místní krasavici. Černovlasá ženská s poprsím jako Sněžka.

Přistihla jsem ho s jinou

Měla jsem podezření, zda to není prostitutka, ale s jistotou to nevím. Nicméně, Jeník byl jako divý. Nakonec si odskočil na WC, ale nějak se nevracel. Když jsem ho šla hledat, nevěřila jsem svým očím. Rozdával si to s tou potvorou hned za barákem!

Ani si mě nevšimli, jak byli do té bohulibé činnosti zabraní. Vrátila jsem se na místo, poručila si pořádnou zmrzlinu a čekala, až se Jeník vydovádí. Vymýšlela jsem pomstu. Jeník se vracel z toalety jako by nic.

„Promiň, trvalo mi to trochu déle, mám nějaké střevní problémy!“ omlouval se a vůbec nevypadal, že lže. Kriticky kouknul na můj obří pohár a rýpnul si: „Nepřeháníš to trochu? Abys mi nepřibrala!“ Tak to už vážně přehnal. Ten hajzl! Zuřila jsem v duchu a plánovala jeho likvidaci.

Z hor šel domů pěšky

Konečně jsme nasedli do auta a hnali se do hor. Zastavili jsme u takové prašné cesty. Kolem jen stromy, suchá tráva a klášter nikde. Široko daleko žádný živáček.

Jen co se Jeník vzdálil od auta pár metrů, nastartovala jsem a dupla na plyn. V zrcátku jsem viděla, jak za mnou nechápavě kouká a něco volá. Ať se těch dvacet kilometrů projde! Když má tolik přebytečné energie. Zvedla se mi nálada.

Cítila jsem se zase po letech volná jako pták! Byl to týž pocit, jako po mém rozvodu. Do hotelu jsem dorazila ve skvělé formě. Objednala jsem si jednolůžkový pokoj. Jeníkovy věci jsem vyhodila do kontejneru. Byly za moje peníze, tak co?

Lehla jsem si k večerně nasvícenému bazénu, objednala ovocný drink a vychutnávala nově nabyté svobody. Život byl najednou zase krásný. Tak proč si ho neužít!

Lenka H. (56), Litvínov

Související články
24.7.2024
Každá žena si přeje být pro svého muže tou nejlepší. Já ale schytávám jen kritiku. Všechny bývalé ženy mého partnera byly prý lepší než já. Když mi zemřel manžel, byla jsem zoufalá. Říkala jsem si, že za něho náhradu nenajdu nikdy. Přesto mě později ani nenapadlo dávat to najevo byť jen náznakem svému dalšímu partnerovi. Je to taky fajn chlap, jedno mě ale neskutečně ničí. Pořád mi předhazuj
24.7.2024
I když mám štěstí na skvělého partnera, v jednom se neumíme shodnout. Kde a jak strávíme letní dovolenou. Na chalupě, nebo u moře? Jedno lidové pořekadlo říká, že protiklady se přitahují. Asi na tom hodně je, protože já a můj partner jsme odlišné povahy. Zato se skvěle doplňujeme. Už při prvním setkání jsme se přitahovali jako magnety. To nám vydrželo dlouhých třicet let. Stále se milujeme a st
24.7.2024
Chlap má mít koníčka, aby nechodil za ženskými a do hospody. To je moudrá rada! Jenže někdy je hospoda lepší, než aktivní muž v domácnosti. Stále to slyším, jak mého Pepíka před lety všechny ženy opěvovaly a říkaly, jak jsem si dobře vybrala. Nebaví ho hospoda, nebaví ho kamarádi, nebaví ho ani jezdit na dovolenou do ciziny. Prostě byl vždy nejraději doma. Jeho životní motto by mohlo znít: „Všu
23.7.2024
Bála jsem se, že se mi hroutí manželství. Manžel byl tak zaneprázdněný, že jsme se skoro nevídali. A tak jsem si vyšla na víno se sousedem Jardou... Děti vyletěly z hnízda. V té době jsem se cítila pod psa, a nejen kvůli tomu. Připadalo mi, jako bychom s manželem najednou ztratili společnou řeč. Po práci často zamířil na fotbal, trénoval dorost. V úterý, ve čtvrtek a někdy i v pátek se vracíval
18.7.2024
Než jsem otěhotněla, rozhodli jsme se s přítelem, že si zaletíme na romantický prodloužený víkend do Paříže. Tedy s prohlídkami památek, nákupy, romantickými snídaněmi v kavárnách. S vínem i vybraným jídlem. Byla jsem natěšená jako blecha a nemohla se dočkat, až konečně uvidím Louvre, katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž. Nikdy jsem totiž v hlavním městě Francie nebyla, ale toužila jsem po tom u
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan