Domů     Milenku jsem manželovi jen tiše trpěla
Milenku jsem manželovi jen tiše trpěla

Byla jsem tenkrát zamilovaná a naivní. Když jsem se konečně po letech vzchopila a našla novou lásku, mé vlastní děti mi ji nepřejí.

Vdávala jsem se poměrně mladá, bylo mi 20 let, ale v té době to nebylo nic zas tak moc neobvyklého. Byla jsem zamilovaná jako blázen. Můj nastávající Pavel byl o 15 let starší, měl za sebou jedno nevydařené manželství, ale to mi nevadilo. Věřila jsem, že spolu budeme žít šťastně až do smrti, jak to bývá v pohádkách.

S dětmi přišly úplně jiné starosti

Brzy jsem přišla do jiného stavu a narodila se nám první dcera Pavlínka. Byla jsem štěstím celá bez sebe a péče o dítě vyplňovala celé moje dny i noci. Manžel mi občas pomohl, třeba s nákupem, ale jinak nechával veškeré domácí práce i starost o miminko na mě.

Nevadilo mi to, jen ob čas jsem byla dost unavená, ale to je přece normální. Pavlínka naštěstí dobře prospívala a bylo to docela hodné dítě. Když jí byl rok a půl, přišla jsem znovu do jiného stavu.

Tentokrát už to nebyla taková pohoda, protože jsme měla na starosti malé dítě, ale celkem jsem to zvládala. Tentokrát se narodil Honzík a manžel byl, alespoň zpočátku, pyšný, že má konečně syna. Veškerá práce ale stále zůstávala na mě a pomalu mě to začínalo zmáhat.

Manžel se začal vymlouvat

Pavel chodil do práce a zůstával tam čím dál déle, což vysvětloval tím, že musí rodinu finančně zabezpečit, když já jsem s dětmi na mateřské. Pravda je, že vydělával docela dost a z tohoto hlediska jsme nijak zvlášť netrpěli.

S Honzíkem bylo práce víc než s Pavlínkou, býval každou chvíli nemocný, takže jsem kolikrát nevěděla, kam dřív skočit. Pavel mi občas vyčítal, že doma není uklizeno, a také náš intimní život pomalu, ale jistě začal skomírat.

Ale já byla často tak unavená, že mi to ani moc nevadilo. Děti rostly jako z vody, obě už začaly chodit do školky, já zase nastoupila do práce, ale postelové hrátky bych spočítala na prstech jedné ruky.

U nás se vymlouval manžel – jednou byl příliš unavený z práce, jindy musel odejít za kamarády, pak zase nespaly děti a mohly by nás slyšet…

Zdálo se mi, že už ho jako žena nepřitahuji, a nevěděla jsem si s tím rady, pořád jsem ale věřila, že se později všechno vrátí do starých kolejí. Jenže to jsem se přepočítala.

Dozvěděla jsem se, že má milenku

Jednoho dne mě ve školce při vyzvedávání dětí zastavila maminka Pavlínčiny spolužačky Adélky, se kterou jsme se docela kamarádily.

Nejdřív mluvila o všem možném, ale nakonec z ní vypadlo, že viděla mého Pavla s nějakou mladou ženou, seděli v kavárně na druhém konci města a prý se k sobě velice měli. Zůstala jsem jako opařená. Vůbec by mě nenapadlo, že by Pavel mohl mít milenku!

Popravdě řečeno, nemohla jsem tomu uvěřit. Ale hlavně jsem vůbec nevěděla, co mám dělat. Něco jsem vykoktala, rozloučila se a dopotácela se i s dětmi domů. Až do večera jsem všechno dělala automaticky, jako robot, a přemýšlela jsem, co teď.

Když se Pavel pozdě večer vrátil z práce, nebyla jsme schopná se ho na to zeptat, předstírala jsem, že už spím. Následující týdny se táhly jako šneci.

Začala jsem si více všímat některých věcí, které mě jen utvrzovaly v tom, že můj manžel si nejspíš vážně našel jinou.

S rozvodem naprosto nesouhlasil

Nakonec jsem si s ním zkusila promluvit a on se úplně klidně přiznal. Řekl mi, že prostě potřebuje „mladé maso“, že už je prostě takový. Ale nás prý má také rád a rozvádět se v žádném případě nechce.

A ať se o to já sama nepokouším – vyhrožoval mi, že by mi nechal děti soudně odebrat a dostal by je do své péče, kontakty prý na to má. Tím mě úplně ochromil.

Proplakala jsem spoustu nocí, když měn nikdo neviděl, nechtěla jsem dávat svoji bolest před dětmi najevo. Nakonec jsem si řekla, že kvůli nim se pokusím rodinu zachovat.

Časem jsem si zjistila, kdo je ta žena, byla to jeho kolegyně z práce, o 20 let mladší než on! Uvědomila jsem si, že i jeho první manželka, o které tvrdil, že ho dokopla, byla také o dost mladší. Zřejmě jsem pro něj teď ve svých 26 letech byla už moc stará…

Obětovala jsem svůj život pro rodinu

Žili jsme tedy dále spolu, ale každý zvlášť. Naučila jsem se předstírat, že je vše v pořádku a snažila jsem se od toho oprostit. Veškerou svoji energii jsem vrhla na práci a starost o děti a domácnost.

Děti vyrostly, obě už studují vysokou školu, a já se po celou tu dobu snažila nedávat vůbec najevo, že je mezi mnou a Pavlem něco v nepořádku. Zřejmě i jemu to vyhovovalo.

S původní milenkou už se dávno rozešel, asi mu taky zestárla, ale záhy začal obluzovat zase jinou ženu. Už mi to bylo ale jedno, mezitím jsem poznala Přemka. Báječného citlivého muže, který mi rozumí, a postupně jsme začali spřádat plány na společný život.

Rozhodla jsem se rozvést – děti už jsou velké a bude na nich, s kým se rozhodnou žít. Když jsem to ale řekla Pavlovi, udělal mi scénu a dětem vylíčil, jaká jsem bezcitná matka, že se peleším s cizím chlapem, zatímco on se celý život obětavě stará o rodinu.

Prostě to hodil na mě, jako že za všechno můžu já. Já vím své, ale nedokážu to dětem říct, nechtějí nic slyšet. Teď si myslí, že jsem já ta špatná a kvůli nějakému chvilkovému pobláznění chci rozbít naši rodinu.

Zatím nevím, jestli se mi jim to podaří vysvětlit. Přemek ale stojí při mně a říká, že to chce čas a laskavý přístup. Tak snad se nám to povede.

Jana (42), Brno

reklama
Související články
15.5.2024
Chodí nafintěná a jen se tahá s chlapy. Bere vše! Je jí to jedno. Stydím se za ni a pomluvy už ani nevnímám. Takovou potupu jsem si od vlastní dcery nezasloužila! Už je to pár let, co jsem vzdala marné pokusy jí nějak domluvit. Nebo zjistit příčinu jejího, pro mě naprosto nepochopitelného chování. Občas mám pocit, že se ta nešťastná holka snad zbláznila. Začalo to úplně nevinně, rozchodem s jej
14.5.2024
Mám snad tu nejhorší švagrovou na světě! Je na mě vysazená už od začátku. Nejhorší na celé situaci je fakt, že se mě můj muž nezastane. Když jsem potkala Martina, byla jsem už vdova s dcerou na studiích. Můj manžel tragicky zahynul na cestě z práce. Prostě jednoho rána odjel a už se nám nikdy nevrátil. Naší Kačence bylo v té době osm let. Žily jsme pak mnoho let jen jedna pro druhou a vlastně n
10.5.2024
Moje sestra sbírala úspěchy po celém světě, pro svou zářnou kariéru se vzdala i rodinného života. Pozdě toho litovala. Když se její opona úspěchu zatáhla, neměla už pro co žít. Zuzana byla moje starší sestra, úžasná a talentovaná. Všichni k ní od jejího dětství pohlíželi jako na budoucí hvězdu a já byla její stín. Byla skvělá ve všem, v baletu i ve zpěvu, na rozdíl ode mne. A na který hudebn
8.5.2024
Také si lámete hlavu, co darovat dědovi k narozeninám? A také děda vždycky odpovídá, že nic nepotřebuje a ať si neděláte škodu? Vymyslet, co dát dědovi k narozeninám, je jeden z nejtěžších úkolů na světě. Protože, jak známo, dědové pokaždé hlaholí: „Hlavně si nedělejte škodu. Nic mi nedávejte. Nic nepotřebuju.“ Věděli jsme tenkrát, že jediné, co by dědovi Bohoušovi udělalo radost, by byl alkoho
6.5.2024
Zjistila jsem, že se s mámou vídám jen z povinnosti. Přece jen mě porodila a měla bych jí být vděčná. Jenže se chová tak hrozně, že je mi vedle ní vyloženě úzko. Nemám úplně ideální vztah s mámou. Chápu, že je to celkem běžné, přijde mi to ale zároveň moc smutné. Sama si neumím představit, že bych své dítě srážela, jak to dělá ona, kdybych nějaké mohla mít. Nechápu, proč to dělá, co z toho má,
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
epochaplus.cz
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce? Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
enigmaplus.cz
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vznik
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře