Domů     Být se žárlivcem není výhra
Být se žárlivcem není výhra

Vdávala jsem se v 25 letech a už tehdy mi říkali, že si to mám rozmyslet. Můj nastávající byl prchlivý a podezíravý. Já si ale myslela, že nám to vydrží navěky.

Když dnes vidím u své dcery, kolik mají dnešní holky dostupných informací, trochu závidím. Dnes a denně čtu příběhy o ženách, které trpěly pod drobnohledem žárlivce.

Začíná to skoro vždy stejně, tak jako kdysi u mne, jenže já to nemohla s ničím porovnat. Byla jsem naivní a myslela si, že muže změním. Jak jsem se mýlila.

Ideální partner?

Mirek byl skvělý, byla s ním zábava, byl schopný. Ideální partner pro život. Ovšem držel mne trochu zkrátka. Když jsem chtěla někam jít, vyptával se, kam jdu a s kým a v kolik přijdu.

Tehdy mi to nepřišlo zvláštní, jen některým lidem v mém okolí a říkali mi, ať si sňatek rozmyslím. Já jsem se ale chtěla vdávat, vlastně mi ani nevadilo, že se mne vyptává, protože jsem to brala jako jeho péči o mne. Netušila jsem, že se to může zhoršit.

Neustále za mnou

S manželem jsme spolu byli rok, možná dva, pak se začalo jeho podezírání stupňovat. Každé ráno mne odvážel do práce, a pak čekal, než půjdu z práce. Kdykoli jsem někam šla, najednou se objevil, že mne odveze domů.

Až později jsem přišla na to, že byl schopný si v oné restauraci sednout tak, že jsme ho neviděli a sledoval, než se s přáteli odebereme k odchodu. Nic jsem nedělala pro to, aby měl důvod mi nevěřit. Nebyla jsem mu nevěrná. Ani jsem neflirtovala.

Nicméně po pár těchto příhodách si se mnou kamarádky promluvily a poradily mi, že takhle to dál nejde.

Všichni kolem to viděli

Na to samé mě upozornili v práci. Přiznám se, že mi to bylo už nepříjemné. Když jsem potřebovala v práci zůstat déle, můj muž neváhal sednout si na chodbu a čekat.

Každý, kdo ho míjel, se samozřejmě ptal, co tam ten pán, který si podezíravě měřil každého muže, dělá. Jak jsem zjistila, dokázal si to v práci zařídit i tak, aby odcházel dříve.

Všechno mu vycházelo, zatímco já jsem se dostávala do kleští a nevěděla jsem, jak z nich ven. Nejen rodina, ale i přátelé mi nabídli pomoc, útočiště, abych se rozhodla od muže odejít.

Jenže jak utéct žárlivci? Není to snadné dnes, a ani tehdy, v dávných dobách, kdy se ani nenosily rozvody.

Neuhodil mne, ale…

Jednou jsem se snažila svému muži domluvit. Byla z toho hádka jako hrom, a když jsem zmínila, že jestli to takhle půjde dál, odejdu, začalo peklo. Neuhodil mne. Ale tehdy mi silně zmáčkl ruku. To si pamatuji.

Na to, jaký z něho šel strach, se odvážil jen k jednomu hrubšímu fyzickému kontaktu. Ale mně se vryl do paměti. A urážel mne. Jak se říká, psychické týrání je ještě horší než to fyzické. Vydržela jsem to ještě dva roky.

Manžel chtěl samozřejmě děti, ale já si nebyla jistá, jestli s tímto mužem chci mít potomky. Vyhýbala jsem se tomu, což byly další důvody pro jeho prchlivost. Tehdy nebylo prostě snadné odejít od muže. Obzvláště od takového.

Dál jsem se dostávala do propasti a ještě jsem si to zkomplikovala. Hledala jsem východisko v jiné náruči, která mne bude milovat. Našla jsem si jiného.

Chtěl si to s ním ručně vyříkat

Ani mému novému příteli jsem se zpočátku nesvěřila s tím, jakého mám muže, jen jsem mu řekla, že nám to doma neklape. Po jeho naléhání, abych odešla od manžela, jsem ale musela s pravdou ven. Nebylo to tak snadné.

Samozřejmě jako první, co mému příteli vytanulo na mysli, bylo si to s manželem vyřídit ručně. To by tomu dal. I když dělal bojová umění, byla jsem přesvědčená, že můj muž by nám udělal ze života peklo.

Musela jsem utéct a vrátit se

Jednoho dne jsem proto manželovi řekla, že od něj chci odejít. Nebylo to jednoduché a po velké hádce jsem utekla. Vím, že mne pak hledal po kamarádkách, v rodině.

Tušila jsem, že takhle od něj odejít nemohu, proto jsem se mu sama ozvala s tím, že jsem se unáhlila. Celá rozklepaná jsem vsunula klíče do zámku a čekala, co bude. Čekala jsem opravdu všechno. I to, že se rozběsní a já skončím v nemocnici.

Byl si jistý, že ho neopustím

Kupodivu byl klid. Asi si byl mnou moc jistý. Až jsem ho podezřívala, že má nějaký plán. On šel ale spát. Já oka skoro nezamhouřila. S mým novým partnerem jsme posléze vymysleli plán. Vzala jsem si dovolenou.

Ráno mne manžel dovezl do práce, já se ale otočila a jela zpátky do bytu, kde jsme spolu s mým přítelem vzali mé osobní věci. Stihli jsme mne vystěhovat. Když mě manžel nenašel v práci, bylo mu to jasné.

Podala jsem žádost o rozvod a jeho temperamentní povaha se naštěstí projevila i u soudních stání, že s tím neměli u soudu problémy.

Nakonec dopadl špatně

Jak jsem se dozvěděla, můj bývalý muž se už nikdy neoženil. Měl nějaké známosti, ale víceméně skončily ze stejného důvodu jako náš vztah. Jeho žárlivost ničila život jemu i jeho ženám.

Snad prý měl někde dítě, o které se ale příliš nezajímal. Nevím. Pak jsem jen slyšela, že začal pít. Při nehodě, kdy řídil pod vlivem, přišel o život.

Našla jsem své štěstí

Já jsem se vdala znovu za mého rytíře, který mne vysvobodil ze spárů žárlivce. Máme spolu tři krásné děti. I když mé první manželství bylo krátké, mám na ně tak intenzivní vzpomínky, které se mi občas vracejí.

Jsem šťastná, že mám muže, který o mne pečuje s láskou. Dnes se trochu smějeme s Lubošem, že náš vztah začal tak trochu dobrodružně, i když kdysi nám to tak nepřipadalo.

I kamarádky musely prozřít

Párkrát se mi v životě stalo, že jsem u některých svých kamarádek narazila na muže, kteří měli podobné majetnické sklony jako můj první muž. Mohu říci, že jsem jim tak trochu zachránila život, když jsem je varovala.

Dokonce i jedna má kamarádka, která mne kdysi varovala před prvním mužem, se málem chytla do pasti žárlivce. „Láska je slepá,“ usmály jsme se kdysi nad kafem. Dnes si na prvního muže občas vzpomenu. Stejně mi ho je někdy líto. Jak skončil. Přece jen jsem ho milovala.

Helena P. (68), Kladno

Související články
28.6.2024
Když jsem se seznámila se Slávkem, myslela jsem, že jsem konečně potkala muže svého života. Bylo mi čtyřicet a on mi nabídl pohádkový život. Se Slávou jsem se potkala na firemní akci. Ovšem já to netušila. Ani jsem si ho tam nevšimla. Ovšem hned druhý den po akci mi přišla zpráva: „Krásná neznámá, přijala byste ode mne pozvání na cokoliv, co budete chtít? Včera jste mě zcela okouzlila!“ stálo t
24.6.2024
Jsou vzpomínky, které zůstanou navždy. Asi každý si pamatuje svou nejmilejší učitelku nebo učitele, na kterého vzpomíná s láskou. Mně ta tajná láska přinesla zázrak. Neměla jsem hezké dětství. Maminka zemřela brzy, babička byla už hodně nemocná a otec byl tyran. Byly jsme tři holky a on si z nás udělal služky. V deseti letech jsem musela prát, vařit, uklízet. Na učení jsem neměla čas. A to se p
21.6.2024
Seznámili jsme se na oslavě Mezinárodního dne žen. Aleš v té restauraci pracoval jako číšník, slušelo mu to, pozorovala jsem ho s obdivem. Moje rodina mi Aleše neschvalovala. V duchu jsem děkovala bohu, že je moderní doba a ke sňatku není třeba svolení rodičů. Nikdy by to totiž nedovolili. Od chvíle, kdy jsem jim partnera představila, máma lamentovala a táta mlčel a zachmuřeně si na balkoně při
19.6.2024
Nikdy to nevymažu z hlavy. Ten den, kdy jsem se šla rozloučit s mojí dcerou. Neskutečná bolest, když víte, že je to poslední rozloučení. Monika byla zdravá, chytrá a krásná holčička. Nebyly s ní velké problémy v pubertě, když dospěla, byla úspěšná. Měla život před sebou Měla své plány. Vystudovala, našla si dobré místo a potkala Honzu, s nímž se chtěli vzít. Vše se zdálo být zalité slunce
14.6.2024
Nebyla to chyba moje ani manželova, že se nám narodilo postižené dítě. K nešťastnému poškození mozku došlo při porodu. Předpotopní technologie doby nedokázala ještě určit vrozené genetické vady a lékaři nebyli příliš sdílní. Mladá, vystrašená maminka jako já byla v přeplněné okresní porodnici jen jednou z mnoha. Porod byl komplikovaný. Veškeré snahy dostat dítě do správné polohy selhávaly. Děťá
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magické ranní rituály
nejsemsama.cz
Magické ranní rituály
Pokud chcete, aby každý váš den byl úspěšný, zkuste si po probuzení dopřát více času, kdy se věnujete výlučně sama sobě. Kouzelné rituály vám pomohou uskutečnit vlastně jakýkoli záměr. Soustřeďte se po probuzení na své dýchání. Dobře vedený dech podporuje obranyschopnost organismu, ale především zklidňuje mysl. Proto jsou dechová cvičení pro tělo a duši očistná. Stačí 5–10 min dechových
Máma, ta opravdu uměla
skutecnepribehy.cz
Máma, ta opravdu uměla
Když jsem se seznámila s Pavlem, učaroval mi jeho klid a humor, trochu svérázný, ale laskavý. Až na jednu věc. Brali jsme se opravdu z lásky, ne z donucení, že čekáme dítě. To přišlo až rok po svatbě. Pavlovy vtípky se mi líbily, často mi přichystal překvapení, narafičil třeba dárky, které jsem musela hledat po bytě. Ale každá legrace opravdu něco
Antimalarikum by mohlo pomoci zmírnit syndrom polycystických ovarií
21stoleti.cz
Antimalarikum by mohlo pomoci zmírnit syndrom polycystických ovarií
Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je nejčastější hormonální poruchou u žen, která kromě řady nepříjemných příznaků může vést až k neplodnosti. Malá studie nyní zjistila, že příznaky PCOS by mohlo z
Efektivita moderních dveří
rezidenceonline.cz
Efektivita moderních dveří
Dotvářejí interiér, jemuž kromě stylového vyznění propůjčují dokonalou funkčnost. I když jsou k dispozici v mnoha oblíbených a osvědčených materiálových variantách, nelze si nevšimnout panujících preferencí zejména prosklených křídel. Všechny současné trendy mají i v segmentu vnitřních i venkovních dveří společného jmenovatele, a sice především jednoduchost a minimalismus. Jinak se samozřejmě liší materiály, strukturou, dekory
Italský slaný koláč
tisicereceptu.cz
Italský slaný koláč
Koláč můžete podávat teplý i studený. Ingredience 600 g hladké mouky 2 dcl olivového oleje ¼ lžičky soli Na náplň 1,5 dcl oleje 1 cibule 600 g špenátu 10 vajec 130 g parmazánu 500 g
Loch Ness: Netvor z pravěku, nebo jen bujná fantazie?
enigmaplus.cz
Loch Ness: Netvor z pravěku, nebo jen bujná fantazie?
Od 60. let se vědci pokouší jezerního netvora zachytit. Pomocí sonaru propátrají celé dno a na břehu jsou nainstalovány kamery s nočním viděním, které reagují na pohyb. Japonská expedice si dokonce op
Ambasadorka Lexus Karlovy Vary Sára Kousková se kvalifikovala na olympiádu do Paříže
iluxus.cz
Ambasadorka Lexus Karlovy Vary Sára Kousková se kvalifikovala na olympiádu do Paříže
Ambasadorka Lexus Karlovy Vary Sára Kousková se probojovala na olympijský golfový turnaj v Paříži. V redukovaném olympijském žebříčku jí patří 53. místo, což nakonec s přehledem stačilo na premiérovou
Z pohádky do pohádky, ze skanzenu do skanzenu
epochanacestach.cz
Z pohádky do pohádky, ze skanzenu do skanzenu
Jejich stavení, dvorky a návsi zná snad každý Čech, který někdy oddechoval na gauči u televize po vánočním nášupu. České pohádky jsou u nás jedním z nejoblíbenějších filmových žánrů. Snad pro svou nevinnost a šťastný konec. Aby jim filmaři vdechli opravdového pohádkového ducha, vydávají se pro záběry do středočeských skanzenů už celá desetiletí. Střední Čechy
Zuzana Navarová: Výjimečná zpěvačka koncertovala až do poslední chvíle
epochaplus.cz
Zuzana Navarová: Výjimečná zpěvačka koncertovala až do poslední chvíle
Přestože její hlas nezněl neustále z rozhlasových přijímačů a její tvář nekralovala televizním obrazovkám, patřila bezesporu k nejlepším zpěvačkám své generace. Složit a zazpívat víc písní jí ale dopřáno nebylo.   Přestože tatínek Zuzany Navarové je hudebním redaktorem v rozhlase, mají oba její rodiče tak trochu dojem, že to ta holka s tou muzikou přehání. Dospívající Zuzana hudbu poslouchá
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
epochalnisvet.cz
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
Naši předkové nemají k dispozici moderní technologie, které by jim usnadnily život. Nezbývá jim, než se více rozhlížet kolem sebe a všímat si i maličkostí. Třeba když si opékají maso: kdyby je zajímalo jen to, jak se dobře najíst, výroba mýdla by se zřejmě vyvíjela jinak.   Mýdlo totiž pravděpodobně vznikne jako vedlejší produkt opékání
Bratříci strašili uherské krále
historyplus.cz
Bratříci strašili uherské krále
Je to marné. Uherská enkláva husitských bojovníků je neúprosně obklíčena. Po zajetí velitele obránci tábora kapitulují. Matyáš Korvín by s nimi mohl zatočit, raději jim ale nabídne místo ve svých řadách. Jelikož bratříci vždy bojovali hlavně pro peníze, s nabídkou nemají problém.   Je to lest, co pomůže katolíkům a umírněným husitům v čele s
Krainová se dobrovolně vzdává luxusu!
nasehvezdy.cz
Krainová se dobrovolně vzdává luxusu!
Modelka Simona Krainová (51) si odjakživa užívala luxusní zboží, které nakupovala často a ráda. Ale s tím už je konec! Nedávno totiž prožila několik životních karambolů, jež ji přiměly se zamyslet