Domů     Můj manžel se předvedl jako statečný důchodce
Můj manžel se předvedl jako statečný důchodce

Děsivá příhoda, která nás seniory zaskočila na samotě u lesa, byla pro mě nakonec příjemným zjištěním, že se s tím svým chlapem nemusím bát ničeho.

Tehdy byla zima zdlouhavá, otravná a neúnavná. Právě proto jsme naší malou chatrč několik měsíců nenavštěvovali. Naše oblíbená chatka se dožívala už úctyhodných let, byla velmi stará a sotva stála. V zimním období v ní byl pobyt vyložené peklo.

Mráz se zarýval pod nehty, kamna sotva fungovala a neplá voda netekla. Na půdě nám běhala kdejaká zvěř a někdy nás překvapilo špatně se dovírající okno. Vždycky jsme se nemohli dočkat, až začne jaro.

I tak jsme na ní ale nedali dopustit a celá léta si ji drželi. Ten rok se celá příroda probouzela rychle, a jaro udeřilo nečekaně brzy. Netrpělivě jsme vyhlíželi sluníčko a těšili se. Při první příležitosti jsme vyrazili za město do lesů.

V létě byl pobyt uprostřed lesů, které byly pokryté chladivými stíny stromů, zvlášť příjemný.

Vybral si nás vetřelec

Děti už byly dávno dospělé. Už měly svoje malé ratolesti a staraly se o své městské domky. Chatku jsme už navštěvovali pouze já s manželem Richardem. Jen co jsme přijeli, čekala nás hromada práce a my se do ní lačně vrhli.

Začali jsme s úklidem a připravovali své srubové obydlí na léto. Poklidně jsme sekali trávu, vytrhávali plevel z naší skalky, nechávali chatu dýchat velkými okny. Vše šlapalo tak jako každý rok.

Tedy až do chvíle, kdy můj zrak padl na otevřené malé okénko pod střechou. Vedlo na půdu. Nechali jsme ho snad přes zimu otevřené? Lekla jsem se, že na naší půdu nalezla kdejaká lesní zvěř a šplhala po žebříku, abych se přesvědčila.

Na půdě mě čekalo překvapení! Věci byly přeházené, všude nedopalky cigaret a můj čich signalizoval zcela jasně, že tam někde bude i nějaký ten lidský exkrement. Byl na naší půdě snad zloděj nebo bezdomovec? Všechno bylo rozhrabané.

Bylo vidět, že se někdo násilím pokoušel dostat přes uzavřená půdní dvířka dolů do chaty. Naštěstí neúspěšně. Nešťastná jsem si prohlížela poničené věci.

Už nebyl apatický stařík

Na podlaze jsem ale strnula! Zírala jsem jako fascinovaná před sebe a nemohla ani dýchat, natož křičet! Na zemi přede mnou ležel nůž a na něm zaschlá krev. Po prvním šoku jsem začala panikařit. ,,Co se tu stalo? Je to opravdu krev? Komu patří ta zbraň?

A co když je ten dotyčný někde blízko?“ Byla jsem tak bezradná! Manžel ale neváhal ani chvíli a zavolal policii. Celou naší chatku prohledala parta místních policistů. Přístup dovnitř nám byl odepřený, a tak jsme museli jen čekat, kdy to všechno skončí.

Zdálo se to nekonečné! Naštěstí nám byly aktuálně sdělovány aspoň kusé informace. Cítila jsem se jako v akční detektivce. A můj muž ještě víc. Najednou ten jindy apatický stařík ožil a byl z něho vitální soukromý detektiv.

Naše nenápadná chatička byla prohledána od střechy až po sklep, a případné důkazy a podezřelé předměty byly opatrně vkládány do průhledných obalů. Několik policejních aut stálo na naši lesní pěšince, která bývá jindy tichá a poklidná. Stále více mě zajímalo, jaký příběh se za tou zbraní skrývá…

Stal se z něho detektiv

Policie objevila stopy, které vedly do temných lesů. Připadala jsem si jak v detektivním filmu a celou situaci jsem hltala plnými doušky. Byla jsem konsternovaná, jak akční byl najednou můj manžel, který v posledních letech jakoby ztrácel radost ze života.

Policie nás zahrnovala nejrůznějšími dotazy. Bohužel ale marně, celou zimu jsme na chatu ani nepláchli. A neváhali se opakovaně ptát na to samé, a stále dokola! Bylo znepokojující myslet na to, že někdo nechtěný obýval naší zbožňovanou chatičku.

Policie nakonec celou záležitost nechala plynout bez valného zájmu. Byl to můj Richard, kdo od místních vypátral, že u nás přes zimu nejspíš pobýval muž. Sousedka, která se na své chaloupce objevovala během celého roku, dokonce spatřila jeho tvář.

Náhodně se potkali na lesní cestě. Neznámý chlapík se zdál být zaskočený, ani nepozdravil a spěchal k lesu. Sousedka si však dobře všimla stop ve sněhu, které vedly k naší chalupě.

Díky ní a neutuchající aktivitě mého muže mohli tedy vyšetřovatelé nakonec určit tvář pachatele. A jak se posléze zjistilo, tento muž byl zločinec.

Odhalili jsme útočníka

Co se tehdy stalo? Byl sychravý podzimní večer a mladá dívka venčila v parku psa. Tam si ji vyhlídl muž v kapuci. Nejspíše ji chtěl okrást. Protože se ale bránila, neváhal a použil nuž. Začal zoufalý souboj o život, slečna se snažila křičet.

On ji však vlekl více a více do blízkého křoví. Kde ji povalil. Naštěstí zaslechli zběsile štěkajícího psa kolemjdoucí, mladou ženu vysvobodili a zavolali pomoc. Záchranka zraněnou dívku odvezla do nemocnice, policie ale zůstala byla bez jakékoliv stopy.

Útočník zmizel. Dlouhou dobu nedokázala policie vypátrat, kam výtržník utekl a kde se skrýval. Díky otiskům z nože, potřísněného krví mladé dívky z parku, a přesné podobizny naší sousedky se podařilo lumpa nakonec chytit a usvědčit.

Velký podíl na jeho dopadnutí měl utajený detektivní talent mého manžela. Od té doby si však dáváme velký pozor, abychom na zimu všechno dobře a pevně zabednili.

Marie (59), Praha

reklama
Související články
3.5.2024
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže i proto ona věřila horoskopům, milovala tajemno. Gábina byla i větší romantička, snila o lásce z tele
3.5.2024
Vypadalo to, že zůstanu na ocet. Máma se domnívala, že kdybych se lépe oblékala a nevypadala jako strašák do zelí, třeba by si mě někdo všiml. Já ale byla srdcem i duší tramp. Pokaždé na Prvního máje si přečtu Máchovu báseň Máj. Třeba nejsem sama, možná to dělá i někdo jiný, říkávala jsem si. Byla jsem osamělá duše a trávila svátek zamilovaných či Svátek práce, chcete-li, vždy stejně. Ráno povi
2.5.2024
Děláme si starost o naši dvanáctiletou vnučku. Nechtěli jsme jí sociální sítě zakázat, radši jsem se s nimi sama naučila a vymyslela malou lest. Naše Kačenka, stejně jako její kamarádky a spolužačky a obecně vrstevnice, miluje brouzdání po internetu. Neustále si něco ťuká na počítači nebo mobilu, který dostala od rodičů. Před časem z ní vypadlo, že si založila účet na jedné sociální síti a nahr
1.5.2024
Tolik jsme se těšili, jak si budeme užívat volna. Ale když ta chvíle přišla, můj muž mi začal chřadnout před očima. Musela jsem něco udělat! Do důchodu jsme se s manželem těšili, ty poslední roky v práci nás už oba zmáhaly. Snili jsme o tom, jak budeme cestovat a užívat si života, věnovat se vnoučatům, a že si snad dokonce uděláme univerzitu třetího věku. Jenže když ta chvíle konečně přišla,
29.4.2024
Když jsme se se sestrou přestěhovaly zpátky do domku po našich rodičích, okukoval nás zpoza plotu pěkný chlap. Nenapadlo nás, že se z něho stane jednou taková noční můra. Byl samá ochota, že prý když něco budeme potřebovat, je nám k službám. Máme svá tajemství Pořád vyzvídal, jak je to možné, že takové pěkné ženské jsou v domě samy. Nějak se nám nechtělo vytahovat naše životy před neznámý
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
epochaplus.cz
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
enigmaplus.cz
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
Obec Vranová Lhota leží v údolí říčky Třebůvky v okrese Svitavy. V obci stojí tvrz, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1406. Jedná se o původní středověkou stavbu s gotickou a renesanční přesta
Je zamilovaný do Kohoutové?
nasehvezdy.cz
Je zamilovaný do Kohoutové?
Někdy se stává, že se do sebe během natáčení zamilují dva herečtí kolegové. Možná je to i případ Bereniky Kohoutové (33) a Filipa Blažka (50), kteří hrají zamilovanou dvojici v seriálu Jedna rodina.
Záhada mých skvrn na rukou
skutecnepribehy.cz
Záhada mých skvrn na rukou
Od dětství jsem trpěla záhadnou nemocí. Nikdo mi nedokázal pomoci. Až minulý život ukázal příčinu. Prvně se mi to stalo jako miminku a s naprostou pravidelností se ten nevysvětlitelný „problém“ opakoval každý rok – vždy ve stejném období. Tu záhadnou nemoc nedokázal nikdo nikdy rozluštit, až do mých třiatřiceti let. Do roka a do dne V čem spočívala ta
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
nejsemsama.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Kde leží hrob abatyše Mlady?
historyplus.cz
Kde leží hrob abatyše Mlady?
Archeologové důkladně prozkoumávají ostatky, vyzvednuté z hrobu č. 110 na pohřebišti svatojiřského kláštera na Pražském hradě. Dlouhá léta se vědci domnívali, že patří abatyši Anežce Přemyslovně, nevlastní sestře Přemysla Otakara I., která zemřela roku 1228. Teď se ale zdá být všechno jinak… Datování kosterních ostatků, odhalených v hrobě č. 110, určuje, že jejich majitel či
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
21stoleti.cz
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopněj
Milionářské sny o medu
iluxus.cz
Milionářské sny o medu
Milionáři často dostanou, co chtějí, a Sir Jim Ratcliffe, spolumajitel Manchester United, je toho dokonalým příkladem. Po osmnáctiměsíčním boji o plánování vyhrál spor se sousedem ohledně úlů a teniso