Domů     Moje velké přání se splnilo
Moje velké přání se splnilo

O synovi jsem dlouhá léta neslyšela, protože zpřetrhal naše kontakty. Díky setkání s tajemnou ženou na hřbitově jsem ho zase spatřila.

Před několika lety jsem si prošla peklem. Po smrti manžela jsem se hodně ošklivě pohádala se synem, který pak nadobro zmizel z mého života. Dlouhé roky jsem po něm marně pátrala.

Až teprve podivné setkání u manželova hrobu před čtyřmi lety mi k synovi znovu otevřelo cestu.

Vycházeli spolu

S manželem Jaroslavem, který už bohužel nežije, máme syna Aleše. Nikdy s ním nebyly problémy. Ani v době jeho dospívání nás nijak moc netrápil nějakými výstřelky. Celý život jsme spolu vycházeli bez problémů a myslela jsem si, že máme dobré vztahy. To se však změnilo právě po manželově smrti.

Odjel neznámo kam

Těsně po manželově pohřbu jsem se s Alešem ošklivě pohádala. Následně se mnou zpřetrhal všechny kontakty a zmizel mi ze života. Neviděla jsem ho několik dlouhých let. Dokonce jsem si myslela, že už je mrtvý, protože nebyl k sehnání.

To až ta podivná žena, kterou jsem jednoho dne potkala na hřbitově, mi ukázala, že je v pořádku.

Zloba místo opory

Manželova smrt přišla velmi nečekaně a zlomila nejen mě, ale i našeho syna Aleše. Jenže se zachoval úplně jinak, než bych v takovou chvíli čekala. Předpokládala jsem, že bude truchlit stejně jako já a že si budeme navzájem oporou, ale to se nestalo.

Aleš byl na mě zlý a nadával mi. Netuším proč a kde se v něm ta zloba či nenávist vůči mně vzaly. Pak jednoho dne zmizel a já nevěděla, kde je. Nepomohla mi ani policie. Ta tvrdila, že je asi za hranicemi.

Nebyl k nalezení

Já ve svém hledání nepolevila, ale k ničemu to nevedlo. Po několika letech jsem ztrácela naději. Postupně jsem se smiřovala s tím, že už svého syna nikdy neuvidím. Neměla jsem pro co žít. Možná tak pro našeho stařičkého psíka Koudyho, který sotva viděl a slyšel.

Dokud jsem chodila do práce, tak jsem svoji samotu ještě zvládala, ovšem po odchodu do důchodu jsem měla pocit, že to nedám. Přepadaly mě bolestné vzpomínky, které střídaly smutek a deprese.

Odpoledne na hřbitově

Začala jsem každý den chodit za manželem na hřbitov. Brala jsem si s sebou svačinu. Usadila jsem se k jeho hrobu a byla jsem schopna u něj strávit celé odpoledne a mluvit na něj. Po čase jsem si dokonce vsugerovala, že mi odpovídá. Nejvíce jsem mluvila o našem synovi, který mi tak moc chyběl.

Už jednou jsem si všimla, že se hřbitovem prochází nějaká žena. Podle všeho byla o dost mladší než já. Byla zahalená do dlouhého rudého kabátu. Nedala se přehlédnout. Byly chvíle, kdy stála schovaná za stromem a pozorovala mě. Nemohla jsem ji dostat z hlavy.

Dokonce mě i napadalo, jestli to třeba není manželova milenka, která chodí tajně truchlit na jeho hrob.

Oslovila mě

Jednoho podzimního večera mě přemohl velký smutek, protože ten den měl náš syn Aleš zrovna narozeniny. ,,Vždyť já ani nevím, jestli žije. A pokud jo, nevím, kam mu zavolat nebo poslat pohled,“ plakala jsem manželovi u hrobu.

V ten okamžik ke mně přistoupila ta žena v rudém kabátě. ,,Žije,“ špitla do ticha. Zvedla jsem k ní hlavu a jen na ni mlčky hleděla. ,,Prosím?“ zeptala jsem se nesměle. ,,Váš syn žije,“ zopakovala a dál nehnutě stála. ,,Jak to víte? A kdo vůbec jste?“ vysoukala jsem ze sebe a utřela jsem si slzy.

,,Nezáleží na tom, kdo jsem, ale co vám mohu ukázat,“ odvětila a vyzvala mě, abych si stoupla. ,,Jak byste o mém synovi mohla něco vědět? Vždyť ho ani neznáte,“ odsekla jsem a chystala se k odchodu. Jenže žena mě zastavila a pevně mě vzala za ruku.

Jako bych viděla film

Jak mě chytla, projel mnou blesk, nebo mi to tak alespoň připadalo. Možná šlo spíš o nějaké světlo, které když zhaslo, viděla jsem obraz. V něm figuroval Aleš. ,,Žije!“ vykřikla jsem a dál se ženy držela za ruku. Následující minuty jako kdyby se před mýma očima odehrával film.

Viděla jsem, že syn bydlí v nějakém starém domě – podle krajiny a architektury domů to vypadalo na Velkou Británii. Takové ty jejich viktoriánské domy. ,,Chci vidět víc,“ zašeptala jsem, ale to už mě ta žena pustila. ,,Jak jste to dokázala?“ ptala jsem se udiveně.

Už jsem ji neviděla

Žena upřela své oči do mých. ,,Víc ukázat neumím. Musí vám stačit to, že váš syn žije a že je v pořádku,“ řekla a odešla. Na tom hřbitově jsem ji pak už nikdy nespatřila. Já tam chodila další měsíce den co den, ale už jsem ji tam nepotkala.

Návrat domů

Uběhlo dalších několik let, až mi jednoho dne syn zaťukal na dveře. Nemohla jsem uvěřit vlastním očím. Zaplavila mě vlna štěstí, když jsem ho uviděla, a pevně jsem ho objala. Po letech jsme se znovu shledali a začali na našem vztahu zase pracovat.

Po čase mi řekl, co ho donutilo přiletět. Byla to vidina, že po něm velmi truchlím a jsem opuštěná. Věřím, že to nějakým způsobem zařídila právě ta žena v rudém kabátě.

Marcela K. (74), Ústí nad Labem

reklama
Související články
14.4.2024
S Davidem jsme plánovali společný život, když musel odjet do zahraničí. Slíbil mi, že na mě bude myslet, i když zemře. Po letech to splnil! Říká se, že lidé jsou schopni milovat až za hrob. Věříte tomu, nebo ne? Mě vlastní děsivá zkušenost přesvědčila o tom, že to tak skutečně může být. Léta jsem nevěděla, co se s mým přítelem stalo. Odhalení, které po letech přišlo, bylo hodně děsivé. Byla
13.4.2024
Během víkendu na horách jsem prožila noční můru. Ztratila jsem se v lese, všude jen sníh a stromy. A pak jsem uslyšela vytí. Kamarádka mi volala na poslední chvíli. Musela zrušit víkend na chalupě, kterou měla zamluvenou měsíce dopředu. Nabídla mi, abych jela místo ní. Byla by škoda, kdyby ubytování propadlo. Sice jsem tak narychlo nesehnala nikoho do páru, ale vyrazila jsem. Knížka u kamen a p
13.4.2024
Když mi Klárka v největší horečce řekla, že zanedlouho zemřu, návštěvu u kamarádky jsem zkrátila. Kamarádky dcerka byla nemocná, takže místo do kavárny jsem šla na návštěvu k Janě domů. Nicméně návštěva nestála za nic, ani jsme si pořádně nepopovídaly. Klárce večer šplhala teplota nahoru. Nakonec jsem pomáhala se studenými zábaly a držela kamarádku alespoň psychicky. Starost o dítě Jana b
8.4.2024
Nechala jsem si ho vytetovat na kotník. Najednou ale zmizel. Přesně v tu chvíli se objevil stejný motýl u muže, kterého jsem milovala. Bylo to na konci letních měsíců, kdy jsem seděla u vody a rozjímala o svém beznadějně nudném životě a o své nešťastné lásce. Nad vodní hladinou se mihla vážka a vzápětí se mé nohy dotkl motýl. Přistál mi na kotníku. Byl tak krásný, takové zbarvení jsem ještě
8.4.2024
Obě nás pronásledoval v dětství podobný sen, který se navíc neustále vracel. Žily jsme na Srí Lance a byly jsme tak šťastné... Když mi bylo dvanáct let, dostala jsem od rodičů obrazovou publikaci o Srí Lance. Jak jsem v ní začala listovat, byla jsem jako uhranutá. Cítila jsem, že mě něco k té zemi silně přitahuje. Tehdy se mi začal opakovat zvláštní sen. Zpravidla začínal tak, že sedím na pl
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
enigmaplus.cz
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
Ocitli jsme se na jiné planetě? Nebo zde natáčeli filmaři? Ani jedno, ani druhé. Jsme v oblasti španělské Andalusie, kde protéká Río Tinto neboli Červená řeka. A přestože se nacházíme na Zemi, ma
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
epochalnisvet.cz
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
Archeologové během loňských vykopávek v Turecku objevili hliněnou tabulku popsanou dosud neznámým mrtvým jazykem používaným před více než 3000 lety. Z doprovodného textu v chetitštině vyplývá, že tabulka zachycuje nějaký starověký rituál. Podaří se vědcům jazyk rozluštit a dávný rituál přečíst?   „Byl objeven nový indoevropský jazyk.“ Těmito slovy představuje vedoucí archeologických vykopávek Prof. Dr.
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
epochaplus.cz
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
Laškovně zapochybuje o přirozené eleganci ňader mladičké tanečnice žádající o angažmá. Kráska sebere ze stolu nůžky, rozstřihne si na prsou šaty a poskytne mu důkaz. Něco takového král při audienci ještě nezažil. Irsko-skotská krev otce a typická krása kreolských genů po matce udělají z Elizy Gilbertové štíhlý uragán černých vlasů, modrých očí, rudých rtů a
Vyrobte si krásné vázy
nejsemsama.cz
Vyrobte si krásné vázy
V obchodě prodávají sice krásné, ale většinou také velmi drahé vázy. Chcete si pořídit vlastní, za niž nebudete muset platit stovky korun? Vytvořte si vázu zcela podle vlastních představ, v barvách a stylu, jež budou nejlépe ladit s vaším pokojem, a ještě ho krásně vyzdobí. Krok za krokem Jarní schovávačka I obyčejná sklenice či lahev bude mít své kouzlo, když ji správně
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
skutecnepribehy.cz
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
iluxus.cz
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
Na výstavě se prezentují díla dvou návrhářů inspirovaná koncepčním modelem Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), který zkoumá možnou podobu čistého elektromobilu nové generace. Instala
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
historyplus.cz
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
Dvě lodi spouštějí kotvy v nově objevené zátoce. Netrvá dlouho a ocitají se pod útokem domorodých kanoí. Když se Evropané pod ochranou kanonů konečně obrátí na útěk, bude jejich posádka o čtyři námořníky chudší. Děti, které přicházejí na svět v chudých rodinách v malých městečkách na počátku 17. století, nejsou ty, o nichž lze nalézt bohaté záznamy v dobových
Pikantní tuňáková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pikantní tuňáková pomazánka
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
epochanacestach.cz
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
Technická památka Vodojemy Žlutý kopec se 21. března za přítomnosti zástupců města slavnostně naplno otevřela veřejnosti. Investice města 150 milionů korun zpřístupnila tři podzemní nádrže a také veřejný park na povrchu. TIC BRNO, který bude vodojemy nadále provozovat, připravil spolu s partnery na první víkend 22.–24. března bohatý vizuální program. Poté je budete moci navštívit
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
nasehvezdy.cz
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
Když se herci Adamu Vaculovi (36) zalíbila jeho současná přítelkyně, vítězka kuchařské soutěže MasterChef z roku 2021 Veronika Beskydiarová (30), napsal jí krátkou zprávu – a byla ruka v rukávě. Byd
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
21stoleti.cz
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižn