Domů     Milovaný vnuk kšeftoval s drogami
Milovaný vnuk kšeftoval s drogami

Vždycky jsem měla své děti pod kontrolou. Dbala jsem na to, aby byly dobře vychované. Stejně tak přistupuji i k vnukům. Jejich problémy mi nebudou nikdy lhostejné.

Můj nejstarší vnuk Martin byl vždycky vzorem všech. Byl to rozumný, spolehlivý chlapec, který nikdy nešidil studování. Není divu, že se po střední škole dostal na vysokou v Praze. Našel si spolubydlení s kamarády, a tak se konečně osamostatnil. Vypadalo to skvěle, snacha i syn nadšeně hlásili, jak se náš Martin zabydlel.

Dařilo se mu dobře

Měl pokoj sám pro sebe a dokonce si našel i brigádu, která mu vynášela. Jeho pokoj vypadal prý skutečně nádherně a dárky, které nám vždycky během příjezdu domů přivezl, nás ubezpečovaly o tom, že se mu skutečně daří.

Byla jsem zvědavá na to jeho snové království, které si vytvořil. Znala jsem dobře jeho plány, vždyť to byl můj prvorozený vnuk, a já si ho užívala ze všech nejvíce. Měli jsme mezi sebou nádherný vztah, který se nikdy nezměnil.

Pozvání do Prahy

Nedočkavě jsem čekala, až mě pozve do Prahy a spolu si naplánujeme návštěvu divadla, procházku noční Prahou a můj drahý vnuk mi dokonce slíbil wellness na má bolavá záda a nohy. Prý jako dárek k mým sedmdesátinám. Moc jsem se na ten společný víkend těšila.

Konečně přišla ta chvíle. Čekal na mě na nádraží, projela jsem se metrem a pak tramvají a také kousek autobusem. Měla jsem pocit, že jedu napříč republikou, jak daleko to bylo.

Luxusní bydlení

Na okraji Prahy, kde sídliště už vůbec nevypadalo jako naše hlavní město, mě vedl do vysokého činžáku. Byt byl velký a světlý, na to, že se o něj starali tři muži, jsem musela ocenit, jak čisto a uklizeno kluci měli. A také, s jakým vkusem byl zařízený.

Na mě sice příliš moderně a stroze, byl to takový severský styl, leč hezky a pohodlně. Pokoj mého vnuka byl skutečně luxusní. Dlouhé tmavé závěsy stínily okna, které zakrývaly výhled ven. Bylo v něm ale až neskutečné horko.

„Proč tu, Martine, tak šíleně topíš?“ zeptala jsem se. Vnuk býval vždycky otužilý sportovec a neměl rád přetopeno. Vždycky mi to vyčítal. A najednou takový hic? Odpovědi jsem se ale nedočkala, jen jakéhosi tichého zamumlání.

„Dáš si čaj?“ Optal se mě vzápětí, jako by chtěl moji otázku zamluvit. Přešla jsem ji tedy, a nadšeně kývla na souhlas, a začala jsem z tašky vytahovat štrúdl a řízky, které vnuk vždycky miloval.

Zvědavost byla silnější

Zatímco dělal můj oblíbený mátový čaj, prohlížela jsem si byt do těch největších podrobností. A nedalo mi, abych nenakoukla do šuplíku jeho pracovního stolu a také do diáře, co tam ležel. Nakonec jsem si všimla kabelu, vedoucího z malé nenápadné skříně.

Ten mě zaujal. Od čeho asi tak může být? Nedalo mi to, abych do skříňky nenahlédla. Jak jsem ale otevřela dveře, vyhrnulo se na mě místo prádla oslňující světlo a smrtící teplo. Až jsem uskočila. Pak jsem udiveně a s velkou zvědavostí nahlédla.

Zůstala jsem stát v němém úžasu s hlavou ve skříni. Nemohla jsem uvěřit svým starým očím. Spatřila jsem velké děsivé tajemství svého vnuka, které jsem nikdy vidět neměla.

Vnukovo tajemství

Maličká a do té chvíle celkem nenápadná skříňka skrývala záhon konopných květenství. Můj vzorný a slušný vnouček, kterého jsme dávali všem za příklad, pěstoval ve skříni marihuanu!

Zírala jsem fascinovaně, jaký má chlapec ve své zahrádce systém. Malé lampičky dodávaly rostlinám potřebné teplo a světlo. Můj vnuk tu pěstuje drogy! „Můj Bože!“ vydechla jsem.

Zkusila jsem domluvu

Nevěděla jsem, co dělat. Nemohla jsem přeci udat vlastního vnuka! Čekala jsem, jak mi vše vysvětlí. Na jeho pohledu bylo ale jasné, jak není vůbec šťastný, že jsem se o jeho tajném zahradničení dozvěděla.

Už mi bylo jasné, odkud se berou ty jeho dobře vydělané peníze a co znamenala ta jeho brigáda. Káravě jsem mu stále dokola připomínala, do jakých problémů se může dostat. Nakonec se snad i zdálo, že se mnou souhlasí a že s tím skončí.

Doufala jsem, že si má slova vezme k srdci. Nikomu jsem nic neřekla. Mlčela jsem jako hrob, v duši děsivé tajemství. Věřila jsem mu.

Byla jsem naivní

Když jsem k němu přijela krátce nato podruhé, skříň zmizela. Byla jsem ráda, že se jí zbavil a byla jsem přesvědčena, že na společné tajemství brzy zapomeneme. Až později jsem si uvědomila, jak špatně jsem svého vnuka odhadla.

Nejenže skříň umístil jinam a pěstoval konopí dál, ale dokonce si pronajal garáž, a ta ve svých útrobách skrývala hned sedm takových skříněk z vetešnictví.

Naději neztrácím

Brzy se na vnukovo kšeftování přišlo a nyní si musí odpykávat svůj trest. Jeho rodina se od něho odvrátila. Já si ale dávám za vinu, že jsem nezasáhla hned, jak jsem se o jeho zahrádce dozvěděla. Třeba se to dalo ještě zachránit.

Chodím za vnukem do vězení, jak jen to je možné. Aby věděl, že není sám. Věřím, že se tentokrát ponaučí. A až se vrátí, vezmu si ho k sobě. Musí při něm někdo stát, jedině tak má šanci svůj život změnit. Říkají mi, že jsem naivní, ale já tomu nevěřím.

Společně nad jeho problémem zvítězíme. Vím, že vysokou školu už nedostuduje, ale práci si jistě najde a jednou se z něho stane určitě skvělý manžel a zodpovědný otec rodiny.

Alena K. (73), střední Čechy

Předchozí článek
Související články
26.7.2024
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist bere energii, optimismus a ra
23.7.2024
Vždy jsem věděla, že hezké ženy to mají snazší. Proto jsem tuto myšlenku chtěla vnuknout i mé dceři. Bohužel. Sama jsem poznala, jak je snazší, když koketujete s muži. Jak je fajn, když se vám dvoří, můžete si pak vybírat vhodného partnera. Měla jsem k tomu však i předpoklady. Hubenost především Lidé z mé strany rodiny byli štíhlí, navíc jsme byli i sportovně založení. Můj muž také rád sp
20.7.2024
Byla jsem vymodleným dítětem. Rodiče se o mě díky tomu přehnaně báli. Museli mít o všem přehled. Dokonce jsem se díky nim málem nevdala! Rodiče měli vždycky až přehnanou potřebu mě chránit. Už ve školce máma vyváděla, když jsem domů přišla s nějakým škrábancem. Řešila s učitelkou, kdo mi to udělal a jaký k tomu měl důvod. Ve škole to bylo ještě horší. Až do sedmé třídy mě vozili do školy a větš
20.7.2024
Netoužila jsem po majetku ani drahých dovolených. Mým snem byla velká a soudržná rodina. Rodina, kde se budou mít všichni rádi a budou držet při sobě. Nakonec se mi sen splnil. Vlastně k tomu cíli byla ale dost klikatá cesta, což jsem ovšem netušila. Vdala jsem se brzy, ještě mi nebylo ani dvacet. Ale v dobách mého mládí to bylo celkem normální. Vždyť při maturitě byla skoro polovina mých spolu
19.7.2024
Asi nejsem jediná, koho to potkalo. Ale až příliš pozdě jsem zjistila, že mi moje matka řídí život a já tak žiju ten její, nikoliv svůj. Moje máma byla doma vždy generál a táta byl typický podpantoflák… Máma ho jen úkolovala a on ani neodporoval. Rozhodovala o všem Když jsem byla trošku starší, dali mě na výběrovou školu s rozšířenou výukou jazyků, takže jsem musela dojíždět přes celé měs
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan