Domů     Tajit pravdu se ve vztahu nevyplácí
Tajit pravdu se ve vztahu nevyplácí


Když mi náš syn Roman představil přítelkyni Kláru, nebyla jsem moc nadšená. Nevadilo mi, že byla o pět let starší než on. Ale přišla mi taková podivně nevyrovnaná.

Z počátku byl jejich vztah jako na houpačce a vypadalo to, že se mé tajné přání, kterým bylo, aby se brzy rozešli, splní. Klára se dost často chovala k Romanovi odtažitě, nebyla ochotná udělat si na něj čas.

Snad to bylo tím, že s Romanem začala chodit poměrně krátce po ošklivém rozchodu s přítelem, který ji podváděl. Ale to v mých očích její chování nijak neomlouvalo.

Moc mě mrzelo, že se kvůli tomu syn trápí a říkala jsem mu, že jestli má být takhle nešťastný, pak to nemá cenu. Nabádala jsem ho, aby měl rozum a rozešel se s ní. Manžel se mnou nesouhlasil, říkal mi, ať se do toho nepletu.


Syn mi oznámil, že se bude ženit


Po dvou letech se začalo zdát, že Klára dostala rozum a zklidnila se. Syn byl spokojený, podle všeho jim to klapalo. Dokončil školu a nastoupil na místo inženýra v podniku, kde Klára pracovala.

Netrvalo dlouho a oznámil nám, že se s Klárou zasnoubili a že se do roka chtějí brát. 
Svatba byla malá, jen oni a svědkové na radnici, pak společný oběd, na který přijeli i Klářiny rodiče a bratr. Vypadali slušně, vlastně to bylo poprvé, co jsme se viděli.

Jak jsem věděla od Romana, Klára měla rodiče i bratra ráda, ale žádné příliš vřelé vztahy se u nich nepěstovaly. 


Šetřili na vlastní dům

I když jsem proti ní zpočátku byla zaujatá, postupem času jsem musela uznat, že není tak špatná. S Romanem jim to očividně klapalo, šetřili na vlastní dům. Klára se o našeho syna moc hezky starala, užívali si, byli spolu šťastní.

Občas jsem se syna poptala, jestli neplánují potomstvo, ale tvrdil mi, že není kam spěchat.

Všechno vypadalo idylicky

Po čtyřech letech, to už bydleli ve vlastním, mi Klára jednou po obědě prozradila radostnou novinu. Byla těhotná. Zvláštní ovšem bylo, že Roman nevypadal zrovna dvakrát nadšeně.
 Když se narodil malý Honzík, chvilku trvalo, než si k němu Roman našel cestu.

To se ale některým novopečeným tatínkům stává. Do roka už z něho byl otec přímo vzorový a mi jsme s manželem byli z vnoučka nadšení. Kdykoli jsme mohli, brali jsme si ho k nám na hlídání.

Klára byla ráda, měla k synáčkovi skvělý vztah, ale začala pracovat z domova, a tak byla za pomoc vděčná.

Synovo záhadné chování

Za tři roky Klára opět otěhotněla. Tentokrát to Roman nesl ještě hůř. Místo, aby měl radost a nastávající maminku hýčkal, uzavřel se do sebe a Kláře se vyhýbal. Když byla v šestém měsíci, odešel od ní. 
Byli jsme v šoku.

Ani já, ani manžel jsme nechápali, jak mohl něco tak strašného udělat. Syn s námi nejdřív nechtěl vůbec mluvit. Tak jsem se k němu vypravila na návštěvu a zvonila tak dlouho, dokud mu nepovolily nervy a nepustil mě dovnitř.

Nejdřív jen mlčel, pak na mě křičel, že mi do toho nic není. Nakonec se rozplakal.
 Nikdo z nás to nechápal
.

Pověděl mi drsnou pravdu

Naléhala jsem na něj, a tak jsem z něj nakonec po kouskách dostala mrazivý a krutý příběh. První, co mi řekl, bylo, že ani jedno z dětí není jeho. Oponovala jsem mu, že nemůže mít jistotu, že se určitě mýlí. Jenže si byl jistý. Byl totiž neplodný!

A věděl to už několik let. Když se zamiloval do Kláry, hrálo v její prospěch i to, že po dětech nijak zvlášť netoužila. Netvrdila, že je nechce, ale vlastně s nimi nepočítala. O tom, že děti mít nemůže, jí Roman neřekl.

Jistě, nebylo to fér, ale chápala jsem ho. Chlapi jsou na tohle citliví. Jenže, když Klára přišla do jiného stavu, bylo Romanovi jasné, že ho podvádí. Byl to pro něj strašný šok. Ale přenesl se přes to, i když věděl, že bude vychovávat cizí dítě.

Miloval ji, nechtěl ji opustit a navíc si říkal, že tohle je možná řešení. Jenže, když otěhotněla podruhé, už to nevydržel. 


Zachoval se velkoryse

Viděla jsem, jak je syn zničený a v tu chvíli bych Kláře nejraději vyškrábala oči. O týden později se syn se svou nevěrnou ženou sešel. Řekl jí, jak se věci mají a podal žádost o rozvod. U prvního syna, kterého vychovával, požádal o střídavou péči.


Rozvod byl rychlý a snadný. Když se provalilo, jak hanebně se Klára chovala, neměla zájem dělat problémy. Navíc Roman se k ní zachoval velkoryse, nechal jí domek a na obě děti, i když samozřejmě nebyly jeho, platil. Dneska už má novou přítelkyni.

Trvalo to dlouho, než zase začal ženám věřit, ale tentokrát se zdá, že měl při výběru šťastnější ruku. Tereza je moc hodná, od začátku ví, jak se věci mají. Jsou spolu šťastní už deset let a já doufám, že jim to vydrží navždy.

Stanislava M. (70), Morava

Související články
20.10.2024
Když jsem chodila do první třídy, nastěhovala se do našeho domu rodina s malým synem. Tomík chodil do třetí třídy a nejvíce se kamarádil se mnou. Synovi našich nových sousedů jsem se líbila už tenkrát. Pamatuji si, že když jsme si s mojí sestřenicí a Tomíkem u nás hráli, můj kamarád řekl, že až budeme velcí, vezme si mě za ženu. Když mi bylo deset let, rodiče se rozvedli a největší rána pro mě
16.10.2024
Sedávala jsem na schodech a pozorovala, jak si Petr s tátou odvážejí v kárce pytel jablek. A marně si lámala hlavu, jak na sebe upozornit. Kdysi jsem mívala podzim ráda, ale s léty se to změnilo, teď na mě jdou na podzim úzkosti. Avšak zamlada to bylo jinak. Líbilo se mi, jak do mlhy studeně poprchává, jak vítr krade žluté listí jabloním a vzduch voní houbami václavkami a jakousi neurčitou nadě
16.10.2024
Líbil se mi Eda, bratranec mojí kamarádky Zuzany. Prosila jsem ji, aby mi ho představila, což udělala, ale zvolila nevhodnou příležitost. Zuzana dobře věděla, že se mi líbí její bratranec Eda. Řekla jsem jí to snad stokrát. Protože jsem ji otravovala na kvadrát, slíbila, že mi ho představí. Myslela jsem, že se to odehraje v kavárně, že mi to řekne samozřejmě předem, abych měla čas vše si promys
11.10.2024
Díky mé mladší sestřičce se mi konečně podařilo sblížit s tím, koho jsem tolik milovala. Dodnes jí za to děkuji. Být starší sestrou je ta největší otrava na světě, přesně to jsem si tehdy, před více než třiceti lety, říkala. Bylo mi sedmnáct let, rodiče měli stále hodně práce a já jsem musela často hlídat svou o deset let mladší sestru Jitku. Nepochopte mě prosím zle, měly jsme se rády. Avšak k
11.10.2024
Po smrti milovaného manžela pro mě život ztratil smysl. Neměla jsem už pro koho žít. Jedna cesta na poštu ale všechno změnila. S mým milovaným Lubošem jsem se poznala kdysi dávno na jedné vesnické zábavě. Bylo mi čerstvých dvacet let a kamarádi mě pozvali, abych s nimi šla na pálení čarodějnic. Zpočátku se mi nechtělo, nikdy jsem totiž nebyla úplně společenský typ, raději jsem si doma četla zam
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
nasehvezdy.cz
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
Je krásná, talentovaná a už nějaký čas sama. Herečka Elizaveta Maximová (32) ze seriálu Jedna rodina v rozhovoru přiznala, že za všechno zřejmě mohou její dva tatínci! Bolestivý rozchod Loni se
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí:  Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
21stoleti.cz
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí: Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
Světelný zábavní park Winter Wonderland znovu otevřel. Na 30 000 m² přináší více než 200 nových zářivých instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy. V ceně vstupenky jsou zároveň neomezené
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
skutecnepribehy.cz
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
Náš praděd krásně maloval, žádný jeho výtvor nám ale po něm nezůstal. Vnuk si jednou koupil obraz v bazaru, byli jsme překvapeni autorem. Svého pradědečka jsem neznala, hodně jsem ale o něm slyšela. Byl to umělec, malíř, který vystavoval i v cizině. Bohužel jsem neměla ani jeho podobiznu a ani žádný z jeho obrazů se v naší rodině nedochoval. Prababička je všechny
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
epochanacestach.cz
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
Více pohádkových příběhů i atrakcí, více zábavy, již od 18. října v Praze, Letňanech. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky.
Chilli con carne s vařenou rýží
tisicereceptu.cz
Chilli con carne s vařenou rýží
Luštěniny zasytí, obsahují bílkoviny a velké množství vlákniny. Ingredience 1 lžíce řepkového oleje 1 střední cibule 280 g hovězího mletého masa 1 lžička mleté sladké papriky ¼ lžičky kajens
Odhalte tajemství pěti prvků
enigmaplus.cz
Odhalte tajemství pěti prvků
Se zákonem jin a jang uplatňovali staří taoisté při analýze a chápání přírodních dějů teorii pěti prvků. Vnímali je jako dynamické procesy, které mohou vysvětlit všechno v přirozeném světě. Každý p
Nevlastní dcera je mou oporou
nejsemsama.cz
Nevlastní dcera je mou oporou
Ať si někdy vysníte budoucnost, osud si pohraje s kartami, a vše dopadne úplně jinak. Moje milovaná vlastní dcera mě odstřihla a jen pár let nato mi do života přišla nevlastní dcera. Zamilovala jsem se už na učňáku a s Karlem jsme byli spřízněné duše až do jeho posledního vydechnutí. Velmi brzy po svatbě se nám narodila dvojčata, kluci Tomáš
Komfort vnitřního prostředí
rezidenceonline.cz
Komfort vnitřního prostředí
Dostatečná vlhkost, příjemná teplota a čistota vzduchu v interiéru jsou důležitými faktory, jež významným způsobem ovlivňují kvalitu a uživatelský komfort obytného prostoru. Podílejí se na něm svými parametry samozřejmě také samotné budovy, dosažení potřebných hodnot je však leckdy nemožné bez odpovídajících zařízení. Ideální řešení představují novostavby, v nichž lze daného cíle dosáhnout aplikací vhodných řešení,
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
epochaplus.cz
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
Už po tisíce let jsou sopky tím, co lidstvo děsí a fascinuje zároveň. Jejich běsnění dokáže být neuvěřitelně nádherné, ale také obrovsky nebezpečné a doslova smrtící. Ostatně to se v minulosti ukázalo už mnohokrát a v některých případech sopečné výbuchy ovlivňovaly životy lidí po celém světě. A experti se shodují: Dříve nebo později nás něco takového nutně
Nepoctivé pekaře koupali ve Vltavě
historyplus.cz
Nepoctivé pekaře koupali ve Vltavě
„Podvádíte,“ píchne nespokojeně mistr pekařského cechu prstem do žitného bochníku. Ještě nepřikročil ke kontrole rozkrojením, a už na první pohled vidí, že chléb je menší, než určují cechovní artikule. Prodává se ale za běžnou cenu. Pekař má zaděláno na pořádný problém…   1. Pekaři. V letech 1349–1419 jich v metropoli působí 157. Založení O pražském
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
epochalnisvet.cz
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
Každý ví, kdo je to vodník. Pohádková bytost, která je buď legrační, nebo strašidelná. Za dávných dob byl ovšem považován za děsivého démona. V existenci antropomorfní vodní bytosti však nevěřili pouze slovanské, ale také germánské národy! Byla jejich víra oprávněná? Zatímco my máme vodníka, germánské národy mají Nixe. Tato tajemná bytost má s vodníkem
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
iluxus.cz
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
Nový plastový okenní systém Schüco FocusIng se designem maximálně přiblížil vzhledu hliníkových profilů, zvýšil podíl recyklovaného materiálu při výrobě, ale především nabízí dvojí stavební hloubk