Domů     Zamilovala jsem se do něj až později
Zamilovala jsem se do něj až později

Posledním přáním mojí maminky bylo, abych se provdala za pohádkově bohatého muže. Dokonce mi ho svým způsobem i sehnala. A tak mi vlastně nic jiného nezbylo.

Děti se mi už ve školce posmívaly kvůli mámě. Dnes chápu, že působila jako čarodějnice. Mluvila takovým krákoravým hlasem, dílem vrozeným, dílem kvůli častému pití. Alkohol se obtiskne všude. Do hlasu, do očí, do pohybů, do myšlení.

Nepamatuji se, kdy to s ní začalo jít z kopce. Nejvíc mi vadilo, že s tím vůbec nebojuje. Poddávala se tomu, jako by se jí to líbilo. Přitom měla myslet na mě, ne na lahve, poschovávané po celém bytě.

Měla jsem těžké dětství

Bydlely jsme v přízemí paneláku původem z padesátých let. Všechno otlučené, oprýskané. V noci jsem se bála, že mi lupič vnikne do pokojíčku oknem. Když už jsem si přivedla kamarádku, podruhé nepřišla.

Na našem bytě bylo na první pohled patrné, že máma není bůhvíjaká hospodyňka. Kdyby žil táta, možná bych se mohla opřít alespoň o něj. Jenomže zemřel, když mi bylo šest.

Byla závislá na alkoholu

Máma určitě nebyla zlá, jen nešťastná. Nekřičela na mě a nevylévala si na mně zlost. Bývala spíš lítostivá. Vyprávěla mi, že takhle si svůj život nepředstavovala.

Nemalovala si, že bude chudá vdova s otlučeným bytem, prodavačka v nádražním bufetu, kam se stahují všelijaké existence. Ani na dovolenou jsme nejezdily. Ale oceňuji, že si domů nevodila žádné „strýčky“. Naplno se věnovala své jediné zálibě, alkoholu. Později se přidalo spřádání velkolepých plánů o mé budoucnosti.

Chtěla, abych měla lepší život

Učila jsem se docela dobře, máma tvrdila, že v tom jsem po tátovi. Neustále omílala: „Hlavně nesmíš dopadnout jako já!“ Byla posedlá myšlenkou, že se vdám za dobře situovaného muže a udělám štěstí, a tak bude konečně šťastná i ona.

Povedla se ovšem jen první část plánu. Když jsem se skutečně vdala za bohatého muže, máma už nebyla mezi živými.

Dala jsem jí slib

Celkem bez větších problémů jsem vystudovala střední ekonomickou školu. To máma ještě žila, většinou pobývala v nemocnicích, a přiměla mě, abych si našla zaměstnání v Praze, i když jsem musela všelijak strastiplně dojíždět.

Zřejmě se domnívala, že na pohádkového boháče narazím právě v hlavním městě. Přitom to přišlo docela odjinud. Mámin ošetřující lékař byl vdovec o pětadvacet let starší než já. Ani ve snu by mě nenapadlo, že je to ten, kterého si vezmu.

Když máma umírala, musela jsem jí slíbit, že se vdám za zámožného muže a budu takzvaně za vodou. Slíbila jsem jí to, i když to bylo tedy hodně absurdní. Navíc jsem byla přesvědčená, že ani nikoho dobře situovaného neznám.

Když jsem se zhroutila do náruče lékaře a naříkala nad máminým odchodem, netušila jsem, že mu v restituci vrátili činžovní domy, hotely, lesy a bůhvíco ještě. Později mě až zamrazilo.

Jako by moje seznámení s bohatým lékařem bylo vlastně dílem mojí matky, která si to celé roky zoufale přála.

Manželství bez lásky

Lékař mě pozval na kávu, potom do vinárny. Nelíbil se mi, ani zamilovaná jsem nebyla. Připadal mi velmi starý. Na druhou stranu byl ale vzdělaný, zábavný, laskavý. Bydlel v krásné prvorepublikové vile se zahradou plnou vzrostlých modřínů.

Manželství z rozumu má spoustu nevýhod. Ale i výhody, samozřejmě. Nic mě nenutilo chodit do práce. Samozřejmě jsem chodila, musela jsem se něčím zaměstnat. Bavilo mě kupovat si krásné věci, bylo to pro mě nové, nebyla jsem na to zvyklá.

Také cesty k moři byly velmi atraktivní. I posezení v nejlepších restauracích s mužem, který byl milý, chápavý, ve městě vážený a měl mě zjevně rád. Přesto jsem se trápila. Nebyla jsem totiž ani trochu zamilovaná…

Našla jsem si milence

Vypadalo to, že opravdovou lásku nikdy nepoznám. Říkala jsem si, jaká je to škoda a nespravedlnost. Také mě napadlo, proč můj muž nemá z prvního manželství děti. Usoudila jsem, že je asi nemůže mít. Poslední rána pro mou bolavou duši.

V duchu jsem proklela svou matku a našla si milence, kolegu z práce. To se stalo po sedmi letech manželství. V té době jsem svému muži sotva odpovídala na pozdrav. Musel se velmi trápit.

Žil pro svou náročnou práci a k tomu měl hlavu plnou starostí se správou navráceného majetku. A se mnou, pochopitelně.

Uvědomila jsem si, že ho miluji

Když mi z nemocnice zavolali, že má infarkt, připadala jsem si jako hlavní viník. Nedokážu popsat, jak mi tehdy bylo. V hlavě jsem měla nejdřív docela prázdno. Pak mě napadlo: Hlavně ať žije.

A v té vteřině jsem si uvědomila, že ho mám ráda, a ne jen ráda, že je to asi něco víc. Okamžitě jsem za ním běžela do nemocnice. Tam mě sestřičky konejšily, že všechno dobře dopadne. Seděla jsem u jeho postele, tekly mi slzy.

Prosila jsem ho, ať mi všechno odpustí, on tvrdil, že přece není co odpouštět. Je velkorysý, vždycky takový byl. A když jsem pak svému milenci vysvětlovala, že ho opouštím, protože miluji manžela, musela jsem se smát tomu, jak se tvářil.

Bylo mi, jako by film mého života kdosi pouštěl podruhé a hlavní postava najednou jednala úplně jinak. Byla jsem zblázněná do vlastního manžela. Seděla jsem v zahradě pod velikými starými modříny a uvažovala nad tím, proč jsem to celých těch sedm let neviděla. Zoufale jsem čekala na lásku, a ona přitom stála vedle mě.

Věra T. (53), Praha

Předchozí článek
reklama
Související články
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
4.4.2024
V mládí jsem byla vzteklá. Už nejsem, s léty jsem pochopila, že rozčilovat se kvůli zbytečnostem je hloupé. Ale to víte, v osmnácti letech člověk ten svět vidí jinak a byl by schopen se poprat kvůli maličkosti. Byla jsem horká hlava. Zdědila jsem to po tátovi, cholerikovi jako hrom. Tehdy jsem byla mladá holka, ale už jsem coby čerstvě vyučená kadeřnice chodila do práce. Těšila jsem se na kv
3.4.2024
Byla jsem průměrná studentka. V matematice jsem, přiznávám, pokulhávala, český jazyk jsem měla naopak docela ráda. Na maturitu jsme se učili s předstihem, ale spoustu jsme si toho nechali na takzvaný svatý týden. Všichni jsme naivně věřili, že během těchto několika dní si toho nacpeme do hlavy pomalu víc než za celý rok. Platonicky zamilovaná V té době jsem byla platonicky zamilovaná do t
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pikantní tuňáková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pikantní tuňáková pomazánka
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Našel si mě v parku snad duch studenta?
skutecnepribehy.cz
Našel si mě v parku snad duch studenta?
Seděla jsem na lavičce a učila se na zkoušku. Najednou mě oslovil mladík a celou látku mi vysvětlil během chvíle. Pak se po něm slehla zem. Jako studentka vysoké školy jsem se ráda učila v parku nedaleko domova. Měla jsem tam svou oblíbenou lavičku, kde byl klid i hezký rozhled po parku. Cítila jsem se tam v bezpečí, i když musím říct,
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
epochalnisvet.cz
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
Elegán s graciézními pohyby tančí ve světle reflektorů. Miláček národa stále hledá partnerku, která mu bude důstojným protějškem. A pak jednoho dne spatří tu pravou. Světový film v tu chvíli získá legendu – duo Ginger a Fred.   Přistěhovalec z Rakouska Fritz Austerlitz (1868–1923) pracuje v pivovaru v americké Nebrasce a se svým životem je docela spokojený.
Vzácná fosilie je podvod
21stoleti.cz
Vzácná fosilie je podvod
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vě
Po Královéhradeckém kraji za tradičními gastrospecialitami
epochanacestach.cz
Po Královéhradeckém kraji za tradičními gastrospecialitami
V Královéhradeckém kraji si každý najde to svoje! Pokud nejste milovníky lyžování nebo běžkování, nemusíte se bát, že byste se tady během zimních měsíců nudili. Přinášíme vám tipy na skvělé výlety, během nichž objevíte mnoho utajených koutů kraje. Když využijete veřejnou dopravu, neutratíte za výletování celou výplatu. Za svůj výlet se určitě nezapomeňte odměnit vyhlášenými
Císař Napoleon III.: Cestu k moci mu umetla milenka
historyplus.cz
Císař Napoleon III.: Cestu k moci mu umetla milenka
Velkorysé ubytování, dobré jídlo, spousta času ke studiu. Na první pohled si Karel Ludvík Napoleon nemůže na pobyt v severofrancouzské pevnosti Ham stěžovat. Až na to, že zde má jako vězeň strávit celý zbytek života. S tím se však nehodlá smířit. Ve chvíli, kdy v pevnosti probíhají rekonstrukční práce, převleče se za zedníka a uteče! Ve vězení skončí
Na jaře hrozí záněty močových cest. Naštěstí jim lze předcházet
nejsemsama.cz
Na jaře hrozí záněty močových cest. Naštěstí jim lze předcházet
Záněty močových cest patří k častým onemocněním, která dokážou znepříjemnit život. Trpí jimi především ženy. Zvláště v jarních měsících může obyčejné prochladnutí skončit bolestmi a pálením při močení, zvýšenou teplotou a krví v moči. Jak se proti infekci účinně a jednoduše bránit? Buďte v teple Prostydnutí patří mezi rizikové faktory vzniku zánětu močových cest, proto si dejte pozor na prochladnutí zejména
Létající město v Nigérii doprovázel i hluk: Žijí v něm džinové?
enigmaplus.cz
Létající město v Nigérii doprovázel i hluk: Žijí v něm džinové?
V březnu 2011 se v malé pohraniční vesnici Dulali v nigerijském státě Bauchi odehrává něco neuvěřitelného. Několik stovek tamních obyvatel bezprostředně po ranní modlitbě v místní mešitě na obloze spa
Hennessy a iniciativa Sázíme Česko zakládají les budoucnosti
iluxus.cz
Hennessy a iniciativa Sázíme Česko zakládají les budoucnosti
České zastoupení značky Hennessy, ve spolupráci s iniciativou Sázíme Česko, nedávno prokázala, že udržitelnost je pro ně více než jen fráze. Během akcí, které se konaly 12. a 13. dubna, dokončila skup
Svádí Tomešovou během natáčení?
nasehvezdy.cz
Svádí Tomešovou během natáčení?
Roztomilá herečka Michaela Tomešová (32) má mnoho tajných ctitelů. A to nejen mezi sledujícími na sociálních sítích, ale nejspíš i v hereckých řadách. Zakoukat se do ní dokonce měl i pohledný herec
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
epochaplus.cz
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i