Domů     Vyléčila jsem nemocnou kamarádku
Vyléčila jsem nemocnou kamarádku

Moje dlouholetá kamarádka se začala pozorovat a nabyla přesvědčení, že je smrtelně nemocná. Bylo na mě ji z její hypochondrie vyléčit!

Se Stáňou jsme se znaly odjakživa. Naše maminky totiž spolu ležely kdysi v porodnici a od té doby se kamarádily. My tak se Stáňou vyrůstaly téměř jako sestry. Vídaly jsme se denně. Ve školce, škole a později i na učilišti. Staly se z nás prodavačky, i když každá pracovala v jiném oboru.

Práce nás obě moc bavila

Já prodávala hřebíky a šroubky, což mě kupodivu docela bavilo. A Stáňa přesedlala z prodávání spodního prádla rovnou na auta. Stal se z ní znalec všech značek, protože velký autobazar nabízel vozy snad z celého světa.

„Jsou to občas pěkné ojetiny, ale lidi se prostě chtějí vozit v nějaké luxusní značce, i kdyby měli hned za rohem to auto tlačit!“ smála se nakažlivě a hned přidala nějakou veselou historku z prodeje.

Měla jich v zásobě nepočítaně a já se na její vyprávění vždycky moc těšila. U mých hřebíčků tolik legrace nebylo! Ale zákazníci mi byli vděční, když jsem jim dokázala dobře poradit. Obě jsme byli v práci spokojené a v soukromém životě celkem také.

Stáňa vychovala tři děti, a když později ovdověla, nikoho si nehledala. Prý je jí samotné dobře! Ani já jsem žádného muže po rozvodu nehledala. Byla jsem svým manželstvím tak znechucená, že jsem už o nějaké vztahy ztratila zájem.

Objevovala nové nemoci

O to víc času jsme mohly se Stáňou trávit spolu. Chodily jsme společně plavat a taky se přihlásily do klubu turistů. Pořádali pěkné celodenní výlety i letní dovolené. Skoro za hubičku! Času jsme měly víc než dost. Děti byly dospělé a tak nás doma nic nedrželo.

Prostě, žily jsme si spokojeně a celkem bezstarostně. O to víc mě překvapilo, když si Stáňa začala stěžovat na zdravotní neduhy. Zprvu jsem její stesky brala vážně a dokonce si dělala starosti. To když ji bolel žaludek, potom žlučník a nakonec i ledviny.

„Mám koliku!“oznámila a schoulila se u mě v obýváku do křesla. Když se jí po čaji, který jsem uvařila, trochu ulevilo, ukázala mi všechny léky a doplňky stravy, které nakoupila. V lékárně nechala snad celý majlant!

Neuplynul ani týden, a Stáňa začala tvrdit, že má nádor na mozku. Prý ji bolí hlava a ztrácí čich. Lékařské vyšetření nic nepotvrdilo, ale Stáňa hořekovala dál. Krční páteř, porucha imunity, artritida.

Začaly jsme se hádat

Diagnózy a choroby sypala Stáňa z malíku. Po večerech studovala všechny knihy, které o nemocech sehnala. Potom přesedlala na internet a nastalo peklo. Hypochondrů zde našla víc než dost a osvědčených rad ještě víc!

Moje domluvy nepomáhaly a po všech těch společně strávených letech jsme se začaly hádat. Ona nemohla pochopit, že jí nevěřím. A já nechápala její novou zálibu v nemocech. Moje milovaná Stáňa se tolik změnila! „Musím něco vymyslet.

Zachránit jí, jinak špatně dopadne!“ umínila jsem si, když se mi svěřila s úmyslem jet za nějakým bylinářem. Vstupní „prohlídka“ u něho stála tři tisíce! Ona ale nedala pokoj. Prý ji na penězích nezáleží a za zdraví dá klidně i všechny svoje úspory.

Chovala se jako blázen a já jsem ji v tom chtěla zabránit stůj co stůj. Co ale chytrého vymyslet?

Syn uhodil hřebíček na hlavičku

Nabízela jsem jí společnou dovolenou někde u moře. Lákala ji na nákupy. Šla jsme si promluvit s jejími dětmi, ale i ty byly bezradné. Až její syn, ten, s kterým měla Stáňa největší trápení, řekl něco, o čem jsem musela přemýšlet. „No proč to neříct rovnou.

Máma by potřebovala chlapa, ten by ji přivedl na jiné myšlenky!“ pokrčil rameny a otevřel si další lahev piva. Měl je vyrovnané rovnou vedle křesla u televize, kde trávil nejvíc času. Byl nezaměstnaný a evidentně si toho užíval. Práci nehledal, prý neuteče!

Ale měl dobrou povahu, jen potřeboval dohled. V dětství to neměl lehké a po smrti otce začal ve škole dost vyvádět. Stáňa se tehdy musela hodně snažit, aby neskončil někde v polepšovně! Byla zvyklá se o něho starat i poté, co dávno dospěl.

Jenže dohled mu nyní Stáňa poskytnout nemohla, protože byla zaměstnaná příliš sama sebou a svými chorobami.

Chlapa se mi nepodařilo nalézt

Prohlášení synáčka sklidilo kritiku u jeho sourozenců i u mě, ale doma jsem přece jenom musela na to, co řekl, myslet. V podstatě měl pravdu. Kdyby se musela o někoho starat, o někoho, kdo by jí vyplnil prázdný čas, možná by na ty svoje neduhy zapomněla!

Nakonec jsme se rozhodla: „Najdu Stáně chlapa!“ Hned jsem s pomocí jejích dcer podala inzeráty a taky jsem napsala pár lístků na takový vzkazovník, který jsme měli u nás v obchodě hned u vchodu.

Lidé tam sice psali spíš co koupí nebo prodají, ale inzerát si přece přečíst mohli také, ne? Jenže, nikdo se nehlásil. Tedy nikdo, kdo by stál za řeč. Stáňa přece nepotřebovala alkoholika nebo člověka s několika exekucemi na krku. Natož třikrát rozvedeného donchuána.

Štěňátko bylo lepší

Týdny utíkaly, Stáňa jezdila k super drahému léčiteli a já byla bezradná. Přitom se náhradní řešení nabízelo skoro samo! Přítel, kamarád a důvěrník přece nemusel být nutně dvojnohý. A tak jsem po dlouhém vybírání koupila svojí kamarádce štěně.

Běloučký samojed byl tak roztomilý, že jsem bojovala s pokušením si ho nechat! Stál mě hodně, ale co bych pro svoji Stáňu neudělala! Štěňátko, kterému jsem dala jméno Silvestr, po mém oblíbeném herci, se stále usmívalo.

Bylo veselé a šířilo kolem sebe takovou pozitivní energii. Jeho bílá srst zářila jako démanty. A také voněla. Jakoby maminkovsky. Byl tak krásný, že jsem ani dýchat nemohla. Dokonce se mi o něm i v noci zdálo.

Když jsem Stáně Silvestra předala, byla úplně ohromená. „Co tě to, Lenko, prosím tě napadlo? Já žádného psa nechci! Vždyť stejně brzy umřu!“ vyhrkla, ale já zachovala klid.

Společně se staráme o dva bratry

Poprosila jsem ji, aby si pejska nechala alespoň pár dní. Když ho ani potom nebude chtít, nechám si ho. Stáňa ale už druhý den byla do Silvestra zamilovaná. Koupila pelíšek a spoustu hraček, vodítko a také speciální granule.

Kvůli všem těm nákupům dokonce zapomněla i na návštěvu léčitele! Na svoje choroby si Stáňa už ani nevzpomněla. Neměla čas. A já? Když bylo jisté, že si kamarádka pejska nechá, jela jsem si pro Silvestrova bratříčka.

Pojmenovala jsem ho Arnold, podle svého druhého nejoblíbenějšího herce. A tak máme se Stáňou doma dva pořádné chlapy. Oba váží už skoro třicet kilo a pořád by jen jedli nebo chodili na procházky!

Lenka N., (54), Náchod

Související články
24.7.2024
Každá žena si přeje být pro svého muže tou nejlepší. Já ale schytávám jen kritiku. Všechny bývalé ženy mého partnera byly prý lepší než já. Když mi zemřel manžel, byla jsem zoufalá. Říkala jsem si, že za něho náhradu nenajdu nikdy. Přesto mě později ani nenapadlo dávat to najevo byť jen náznakem svému dalšímu partnerovi. Je to taky fajn chlap, jedno mě ale neskutečně ničí. Pořád mi předhazuj
24.7.2024
I když mám štěstí na skvělého partnera, v jednom se neumíme shodnout. Kde a jak strávíme letní dovolenou. Na chalupě, nebo u moře? Jedno lidové pořekadlo říká, že protiklady se přitahují. Asi na tom hodně je, protože já a můj partner jsme odlišné povahy. Zato se skvěle doplňujeme. Už při prvním setkání jsme se přitahovali jako magnety. To nám vydrželo dlouhých třicet let. Stále se milujeme a st
24.7.2024
Chlap má mít koníčka, aby nechodil za ženskými a do hospody. To je moudrá rada! Jenže někdy je hospoda lepší, než aktivní muž v domácnosti. Stále to slyším, jak mého Pepíka před lety všechny ženy opěvovaly a říkaly, jak jsem si dobře vybrala. Nebaví ho hospoda, nebaví ho kamarádi, nebaví ho ani jezdit na dovolenou do ciziny. Prostě byl vždy nejraději doma. Jeho životní motto by mohlo znít: „Všu
23.7.2024
Bála jsem se, že se mi hroutí manželství. Manžel byl tak zaneprázdněný, že jsme se skoro nevídali. A tak jsem si vyšla na víno se sousedem Jardou... Děti vyletěly z hnízda. V té době jsem se cítila pod psa, a nejen kvůli tomu. Připadalo mi, jako bychom s manželem najednou ztratili společnou řeč. Po práci často zamířil na fotbal, trénoval dorost. V úterý, ve čtvrtek a někdy i v pátek se vracíval
18.7.2024
Než jsem otěhotněla, rozhodli jsme se s přítelem, že si zaletíme na romantický prodloužený víkend do Paříže. Tedy s prohlídkami památek, nákupy, romantickými snídaněmi v kavárnách. S vínem i vybraným jídlem. Byla jsem natěšená jako blecha a nemohla se dočkat, až konečně uvidím Louvre, katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž. Nikdy jsem totiž v hlavním městě Francie nebyla, ale toužila jsem po tom u
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět