Domů     Svatbou jsem všem vyrazila dech
Svatbou jsem všem vyrazila dech

Moje rodina mě donutila odejít do domova pro seniory a já jim za to byla vděčná. Nic mi tu nescházelo a našla jsem i svoji velkou životní lásku. Svatba o mých osmdesátých narozeninách ale všem vyrazila dech!

Zdravotně jsem na tom nebyla až tak zle, jen nohy mi už tolik nesloužily. Problém byl spíš v mém bydlení. Žila jsem totiž na samotě, a když napadnul sníh, byla jsem od civilizace odříznutá často i mnoho dní. Nevadilo mi to. Měla jsem zásoby trvanlivého pečiva, konzervy a ve sklepě brambory.

Co kdyby se mi něco stalo

Hlady bych neumřela, i kdybych zůstala bez pomoci celou zimu. Jenže kdyby se mi něco stalo, bylo by to horší. „Mami, tady už být nemůžeš!“ domlouvala mi dcera a tvářila se starostlivě. Nabízela mi, abych šla bydlet k nim, ale to jsem hned vyloučila.

Přece se na stará kolena nebudu přizpůsobovat mladým. A oni, chudáci, zase mně. To by nedělalo dobrotu! Musela jsme uznat, že mám dcera pravdu. Nemládla jsem a další zima by už nemusela být tak idylická, jako ta minulá.

A na to, že sněhu je čím dál méně, se taky nedalo spoléhat. Vždyť příroda se úplně zbláznila a kdo ví, co nás všechny čeká. No, dovolila jsem dceři, aby začala zařizovat nějaký ten útulek, jak jsem všem těm domovům pro důchodce říkala.

Nastěhovala jsem se za pár dní

Dcera byla rychlá a k mému překvapení přišla hned na příští návštěvu s plnou náručí prospektů. „Myslela jsem, že se na tahle zařízení čeká i několik let?“ ptala jsem trochu ironicky, ale ona jen pokrčila rameny:

„Prý jsi zvláštní případ, tady na té samotě, tak máš přednost.“ Společně jsme si prohlédly všechny ty lákavé fotografie, kterým jsem samozřejmě vůbec nevěřila, a vybraly jedno zařízení, které bylo sice dost daleko, ale vypadalo moderně a hlavně, bylo v přírodě, a ne někde na sídlišti.

„To bude jako s těmi pohledy od moře. Je to všechno pěkně nafocené a skutečnost je úplně jiná,“ remcala jsem, ale dcera mě popadla za ruku a prý, že se tam pojedeme podívat.

O dvě hodiny později jsem už stála uprostřed krásně zelené zahrady a zvědavě se rozhlížela kolem. Musela jsem trochu nechtíc uznat, že je to tu opravdu hezké! Neuplynuly ani dva měsíce a už jsem se stěhovala.

Měla jsem se lépe než doma

Zmítaly mnou snad všechny pocity, co člověk může mít. Trochu jsem se těšila a trochu bála. V noci jsem špatně spala a stále jsem si představovala, co mě čeká. Jenže, jak jsem si mohla něco představovat, když jsem neměla ani tušení, do čeho jdu.

Co když to bude jako ve vězení? Co když se na nás budou usmívat a potom nám to pěkně osolí? Vždyť moc dobře vědí, že nás všechny staré mají v hrsti! Ale skutečnost byla naštěstí o hodně lepší, než v mých tak trochu hororových představách.

Žádná detektivka se nekonala. Dostala jsem hezký malý pokojík se společným balkonem. Moje sousedka byla moc milá, i když na můj vkus dost upovídaná. Hned mi začala líčit všechny zdejší zvyky a taky pomluvila kde koho. Ale v dobrém, naštěstí.

I jídlo mi chutnalo. Vlastně snad nikdy v životě jsem se tak dobře každý den nenajedla.

Oslovil mě sympaťák

Ne, že bych neuměla vařit. Naopak. Jenže dokud byly děti malé, šetřili jsme s manželem každou korunu. A když odešly z domova a já ovdověla, nebavilo mě vařit jen pro sebe a tak jsem se dost odbývala.

Pěkné jídlo jsem připravovala vlastně jen kvůli návštěvám dětí nebo vnoučat. A teď jsem si mohla vybrat ze dvou jídel a často nevěděla, které dřív. Měla jsem totiž chuť na obě! „Mohu si k vám přisednout?“ zeptal se mě jednou těsně před obědem takový švihák.

Na první pohled mi ten pán moc sympatický nebyl. Na můj vkus se dost nápadně oblékal a taky se moc usmíval. Odjakživa jsem moc nedůvěřovala takovým těm rádoby pozitivním lidem. Úsměv od ucha k uchu a v hlavě kdo ví co.

On ale byl úplně jiný, než jsem odhadovala. Byl opravdu milý a ten jeho úsměv nebyl hraný. O každém zdejším obyvateli i personálu dokázal říct něco hezkého. Býval učitel na základní škole a trochu mu to zůstalo.

Nalákal mě na dortíky

Tady, v domově se staral o knihovnu a občas pořádal nějaké přenášky. Hned na jednu mě pozval. Byla o zdejší přírodě a oblíbených místech turistů. „Možná vás nalákám na nějaký výlet!

Občas chodíme po okolí a vždycky něco pěkného objevíme,“ lákal mě, ale moc se mi nechtělo. On, když viděl, že jeho slova nepadla na úrodnou půdu, pokračoval: „No, každý náš výlet zakončíme v místní cukrárně.

Je na náměstí a my tam oslavujeme, že jsme ty kilometry přežili!“ Smál se tak nakažlivě, až jsem nakonec kývla. Kvůli té cukrárně, to je jasné. Výlet jsem ke svému překvapení zvládla a dortíky v cukrárně byly přímo božské.

S panem Vojtou jsme se časem sbližovali víc a víc. Musela jsem si přiznat, že jsem se úplně nečekaně zamilovala. Bylo to tak a nic se s tím nedalo dělat. Bylo mi tak dobře, když jsem mu hleděla do očí. A také jsem cítila takové zvláštní chvění kolem žaludku. Jako kdyby mi bylo osmnáct a ne za pár týdnů osmdesát!

Bláznivě jsem se zamilovala

„Jiřinko, co kdybychom se vzali?“ zeptal se mě z ničeho nic u snídaně a já se málem zadusila soustem křupavé housky. Tahle možnost mě opravdu nenapadlo ani ve snu! On mě ale pohladil po ruce a prý, proč ne?

A tak jsme naši svatbu naplánovali na den mých osmdesátin. Nic velkého. Jen pohoštění z naší oblíbené cukrárny a večerní grilování přímo na zahradě našeho ústavu.

„Mami, přijedeme ti popřát, tak ne abys nám utekla,“ dělala si ze mě legraci dcera, když mi telefonovala a já se musela usmát. Ta bude koukat! Koukala celá rodina a bohužel, ne moc hezky. Přijeli všichni těsně před obřadem a nemohli uvěřit, čemu budou přítomni.

„Mami, to snad nemyslíš vážně. Ty ses zbláznila!“ křičela na mě dcera jako smyslů zbavená. Přidal se i zeť a dokonce i můj syn, kterého jsem skoro rok neviděla. Všichni měli jasno. Jejich stará Jiřinka, tedy já, to nemá v hlavě v pořádku!

Čekám, až mě rodina pochopí

Dcera šla nakonec vynadat naší ředitelce, ale ta se mě i Vojty zastala. „Jsou dospělí a svéprávní, tak co? Mohou si žít po svém a já jim do toho nemohu zasahovat!“ A bylo to. Obřad se odehrál rychle jako v nějaké grotesce.

Vyměnili jsme si prsteny a já hodila za sebe kytku. Chytila ji ředitelka a byla nadšená. Po rozvodu by se jí nějaký švarný přítel hodil! Od rodiny jsem žádné dárky k osmdesátinám nedostala. Tak moc na mě byli naštvaní.

Jen nejmladší vnučka mi při urychleném odjezdu pošeptala do ucha: „Babi, ty máš ale hezkého dědečka!“ Vdala jsem se všem navzdory, ale nelituji. S mým milovaným Vojtou sdílíme manželské apartmá tady v domově a nic nám nechybí. Jen se mi občas stýská po rodině. Snad časem pochopí, že i my starší máme právo na lásku!

Jiřina P. (80), Plzeň

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
15.4.2024
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem šťastná, že máme domek hned na návsi, tam jsem u zdroje všeho. Jakmile něk
15.4.2024
Propadla jsem úžasnému koníčku! Sleduji akční ceny, je to lákavé dobrodružství, takový můj sport, díky kterému jsem si našla i skvělé přátele. Najednou jsem nevěděla, co budu dělat? Na chození po divadlech jsem neměla peníze, na cestování dost sil, sedět u televize a dívat se na seriály mě nebavilo. Důchod se na mě šklebil v té nejděsivější podobě. Byla jsem sama, manžel mi zemřel. Doma to n
12.4.2024
Nikdo mě nenutil, mohla jsem si pořídit skleničku a umělé zuby. Já ale toužila po hezkém chrupu. Spořila jsem, jak to šlo, ale ono to moc nešlo. Jako rozvedená s platem nic moc to dalo docela fušku. Když k tomu člověk přičte nájem a občas něco na sebe, zbylo mi sotva na jídlo a nějaké to ovoce. I tak moje úspory dosáhly úctyhodné částky. Poctivě jsem střádala Měla jsem přesně vypočítané,
12.4.2024
Nebyl to nikdy žádný lev salónů, co se vzhledu týče, ale já hledala spíš klid a bezpečí. Jenže věk ho zřejmě připravil o poslední kapku charismatu. Stal se z něho nudný patron. Už kdysi na rande s ním byla celkem nuda. Nebyl vůbec zábavný, nerozuměl legraci a většinou jen mlčel. Já ale měla za sebou hodně bouřlivý vztah, a dokázala jsem tedy ocenit pravý opak. Vždycky to tak bylo Po svatb
11.4.2024
S Janou se známe od puberty. Seznámily jsme se na tenise. A staly se z nás hned kamarádky. A to celoživotní. Až donedávna… Tenis u nás, tehdy ještě na vesnici, se rozhodlo postavit pár tenisových nadšenců, protože se jim už nechtělo jezdit do nejbližšího města. Místo pro budoucí kurty bylo nádherné. Hned u řeky Lužnice. Tehdy, před padesáti lety, se rozhodlo, že kurty budou antukové a tři. Vévo
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
21stoleti.cz
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13
Vášnivý drink
tisicereceptu.cz
Vášnivý drink
Vyjádřit lásku lze mnoha způsoby. A k těm nejstylovějším patří koktejl plný neodolatelné chuti. Připravte si drink Red Valentine s rumovou lahůdkou Diplomático a prožijte se svým milovaným protějškem
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
historyplus.cz
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
Císař Matyáš je rudý zlostí. Bohatství státní kasy povážlivě klesá a jemu je jasné, kdo v tom má prsty. „Ti proklatí Taxisové,“ praští rukou do stolu. Právě oni se totiž starají o provoz poštovních linek, výdaje na jejich údržbu ale neplatí. Do kapsy jim plynou jen tučné zisky! Počátky výměny informací sahají hluboko do historie. Stálé
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
epochaplus.cz
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
Sedavé zaměstnání není rozhodně nic příjemného. Bez pořádné prevence se člověk začne dřív nebo později potýkat se zdravotními neduhy, typu křeče v nohou, bolesti zad a hlavy, bolesti ruky, pálení očí, problémy se zažíváním, nadváha a další. Mnohem lépe je naučit se těmto problémům předcházet, než je později řešit. Nejdůležitějším krokem v boji proti zdravotním problémům způsobeným
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
nasehvezdy.cz
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
Už dlouho se povídá, že manželství herečky Lucie Benešové (49) a herce Tomáše Matonohy (53) balancuje na hraně rozchodu. Herečka si nedávno vyrazila na dovolenou do luxusních lázní, kdo si ale mysle
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
enigmaplus.cz
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
Na kopci Morro do Vintém v Brazílii byli nalezeni dva mrtví muži. Co je zabilo, nebylo jasné. Jejich obličeje byly zakryty olověnými maskami a u sebe měli jen papír popsaný čísly a lísteček s instrukc
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou vychutnat i přímo z originálních tal
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
epochalnisvet.cz
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
Nizozemská loděnice Oceanco stojí za celou řadou oslňujících lodí. Nyní odhalila novou superjachtu ze série Simply Custom, která vznikla ve spolupráci s italským návrhářským studiem HotLab. Novinka pokřtěná Superleggera 80 se vyznačuje exteriérem inspirovaným sportovními vozy z 60. let a opulentním interiérem připomínajícím luxusní penthouse.   Může se zdát trochu nepatřičné pojmenovat ohromující trup osmdesátimetrové
Jak se žilo kdysi – Česká republika
nejsemsama.cz
Jak se žilo kdysi – Česká republika
Toužíte se projít po živém muzeu, kde na vás dýchne duch dávné doby? Vyrazte do skanzenu! V Čechách i na Moravě jich najdete několik a mnohé z nich jsou unikátní. Obvykle bývá v místě připraven doprovodný program, který dokreslí atmosféru místa a přinese vám neobyčejné zážitky. Muzeum lidových staveb Kouřim Stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech najdete v Kouřimi
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
skutecnepribehy.cz
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
Seděla jsem na terase a byla bezradná. V tom přiletěla až ke mně straka, která upustila svůj lup a zmizela… Nad mou hlavou proletěl velký pták, zakroužil nad terasou a pak přistál na stromě. Seděla jsem tam smutně a kouřila cigaretu za cigaretou. Přišla jsem o místo, byla už tři měsíce na podpoře a manžel byl v částečném