Domů     Pravdu chtěli ututlat
Pravdu chtěli ututlat

Ta tragédie se už odehrála před mnoha lety. Přesto je důležité vědět, jak to tehdy doopravdy bylo. Už kvůli mým vnučkám.

Přede mnou stál mladý, ni ne třicetiletý policista, detektiv. Docela mi připomínal mého syna. Svým odhodláním a nadšením pro věc. Pustil se totiž do nového vyšetřování už dávno zapomenuté kauzy. Smrti mého syna. Bylo to před dvaceti lety, kdy se v naší rodině odehrála strašlivá tragédie.

Miloval bojová umění

Můj syn Patrik byl tehdy na jakémsi kurzu přežití nebo jak se to jmenovalo, přesně už nevím. Miloval zbraně, vojenskou techniku, bojová umění a chlapy, co dokážou přežít v jakékoli situaci. Není proto divu, že se do kurzu přihlásil s nadšením sobě vlastním.

Tentokrát odjel na čtrnáctidenní cvičení. I přesto, že ho čekala svatba s Marcelkou. Bral to jako takovou rozlučku se svobodou. Věděl, že jeho poněkud drsňácké koníčky budou muset jít v nejbližší době trochu stranou.

Láska na první pohled

S Marcelou v té době chodili už dva roky. Byla to velká láska. Taková ta na první pohled. Skutečně to existuje. Od první schůzky věděli, že chtějí být spolu. Když navíc zjistili, že Marcela čeká dítě, neváhali ani minutu. Začala se chystat svatba.

V průběhu příprav se navíc ukázalo, že Marcela pod srdcem nosí hned dvě děti. Dvojčátka. Radost to byla obrovská. Jen kdyby do toho nepřišlo to osudové cvičení.

Strohé oznámení

Patrik byl pryč sotva týden, když u nás zazvonili. Oznámili nám tragickou událost. Patrik se prý při manipulaci se zbraní nešťastnou náhodou smrtelně zranil. V prvním momentě jsme nikdo nechtěli uvěřit, že to může být pravda.

Přece to musí být vše na takovém kurzu dobře zajištěné. Nehledě na to, že Patrik se zbraněmi uměl zacházet naprosto bezpečně.

Následovalo vyšetřování

Celý případ se vyšetřoval. Pracovalo se s verzí, že šlo o nešťastnou náhodu. Pak se objevilo podezření, že syn spáchal sebevraždu. Proč? Proč by to dělal, vždyť ho čekala svatba a těšil se na svá dvojčátka.

Vyšetřování ale skončilo a s námi se už nikdo nebavil. Ani my tehdy dál nepátrali. Měli jsme vlastních starostí dost. V rodině jsme místo svatby uspořádali pohřeb. A všichni jsme se snažili tu hrůzu přežít. Hlavně kvůli těhotné Marcelce.

Hrozil jí potrat

Moje téměř snacha se sesypala. Opravdu na tom byla velmi špatně a zdálo se, že ty vypjaté emoce nepřežijí ani dvojčátka. Marcelka skončila proto v nemocnici, kde se snažili ji i nenarozené děti zachránit. Všichni jsme se třásli strachem.

K těm miminkům jsme se totiž upnuli. Bylo to to naše poslední spojení s Patrikem. Potřebovali jsme, aby alespoň ty mrňouskové přišli na svět a žili.

Anna a Patricie

Nakonec vše dobře dopadlo a narodila se nám krásná dvojčátka. Úžasné, zdravé holčičky Patricie a Anička. Okamžitě se staly středobodem života obou rodin. Zejména nás, babiček. Předháněli jsme se, která bude kdy hlídat. Div jsme se kvůli tomu nepohádali.

Čas plynul a holčičky se začaly shánět po tatínkovi. Museli jsme jim říct, že tatínek zemřel. Moc to tehdy ještě nechápaly, ale alespoň znaly odpověď na svou otázku. A nejen na svou.

Děti poví, co slyší

Začaly chodit do školky a pak do školy. Jednoho dne přišla dvojčata s pláčem domů. Prý jim jeden spolužák řekl, že jejich táta neumřel nešťastnou náhodou, ale proto, že se zasebevraždil. A zabil se prý proto, aby si nemusel vzít Marcelu.

A dodal ještě, že Patricie a Anička nejsou jeho. Bylo to strašné. Jak jsme měli vyvrátit tak šílenou pomluvu? Chlapec, který to holkám řekl, za nic nemohl. Papouškoval jen to, co slyšel doma od dospělých.

Na chvíli byl pokoj

Holky nakonec uvěřili našemu tvrzení, proti pomluvám, co slyšely od spolužáka. Na chvíli byl pokoj. Pak si ale Marcela konečně, po deseti letech od smrti Patrika, našla přítele. Moc jsem jí to přála. Vždyť jsem jí už dlouho přemlouvala, ať nezůstává sama.

Že by to ani Patrik nechtěl. A tak se teď zdálo, že se konečně objevil ten pravý. Bohužel Patricie a Aničkou novou situaci nezvládly.

Dělaly samé naschvály

Holky Petra, tak se Marcelin přítel jmenoval, přímo nenáviděly. Ignorovaly ho, dělaly mámě různé naschvály. Začínala u nich puberta a žádné domluvy na ně nezabíraly. Petr byl sice trpělivý, ale to věčné domácí dusno vydržel jen tři roky.

Pak zmizel jak pára nad vodou. Hrozně jsem se na vnučky zlobila. Ale zároveň jsem je litovala. Viděla jsem, že stále nemají jasno, co se stalo s jejich tátou. A jak to všechno bylo, když s ním jejich máma chodila.

Objevila se pomocná ruka

A pak se asi před rokem a půl náhle ozval ten vyšetřovatel. Takový mladý klučina, který v archivu sáhl zrovna po tomto případu a něco ho na něm zarazilo. Byl to takový buldok, který šel za svým cílem. A uspěl.

Tehdy Patrik ani nespáchal sebevraždu, ani se kvůli své nešikovnosti sám nezastřelil. Zastřelil ho jeden z kolegů. Ano, byla to nešťastná náhoda, ale tehdy to vedoucí kurzu nepřiznali.

Nechtěli mít zbytečné komplikace navíc kvůli bezpečnostním pravidlům, nechtěli i pokazit pověst.

Na nás ohledy nebrali

Díky tomu naše rodina dvacet let prožívala peklo. Ale teď, když známe pravdu, se nám všem aspoň trochu ulevilo. Především vnučky už nešpekulují o tom, zda se rodiče milovali nebo, zda byl jejich otec sebevrah.

Agáta H. 68), Mělník

reklama
Související články
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
15.4.2024
S mužem jsme 40 let snili o Karibiku. Když jsme na něj našetřili a vyrazili jsme, vrátili jsme se do domova, který byl zcela zničen. Jako náš život. S Karlem nemáme děti. Chtěli jsme, ale nepovedlo se. O to víc jsme si chtěli užít život, abychom si řekli, že jsme jej spolu naplnili. Jezdili jsme na výlety a dopřávali si, avšak nebyli jsme tak bohatí, abychom si jen tak dovolili Karibik, o němž
14.4.2024
Rodina je základem všeho, ovšem co když ty kořeny nepoznáte už v dětství? To byl totiž přesně můj případ a tehdy se začal psát můj katastrofický životní osud. Celý život a stále je to ve mně. Je mi 81 let a lituji, že jsem prožila tolik let v bolesti. Přitom stačilo být tvrdší. Jenže zkušenosti získáváme postupně, a proto dnes kroutíme hlavou nad tím, co jsme kdysi udělali a jak jsme si život z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
21stoleti.cz
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13
Vášnivý drink
tisicereceptu.cz
Vášnivý drink
Vyjádřit lásku lze mnoha způsoby. A k těm nejstylovějším patří koktejl plný neodolatelné chuti. Připravte si drink Red Valentine s rumovou lahůdkou Diplomático a prožijte se svým milovaným protějškem
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
historyplus.cz
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
Císař Matyáš je rudý zlostí. Bohatství státní kasy povážlivě klesá a jemu je jasné, kdo v tom má prsty. „Ti proklatí Taxisové,“ praští rukou do stolu. Právě oni se totiž starají o provoz poštovních linek, výdaje na jejich údržbu ale neplatí. Do kapsy jim plynou jen tučné zisky! Počátky výměny informací sahají hluboko do historie. Stálé
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
epochaplus.cz
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
Sedavé zaměstnání není rozhodně nic příjemného. Bez pořádné prevence se člověk začne dřív nebo později potýkat se zdravotními neduhy, typu křeče v nohou, bolesti zad a hlavy, bolesti ruky, pálení očí, problémy se zažíváním, nadváha a další. Mnohem lépe je naučit se těmto problémům předcházet, než je později řešit. Nejdůležitějším krokem v boji proti zdravotním problémům způsobeným
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
nasehvezdy.cz
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
Už dlouho se povídá, že manželství herečky Lucie Benešové (49) a herce Tomáše Matonohy (53) balancuje na hraně rozchodu. Herečka si nedávno vyrazila na dovolenou do luxusních lázní, kdo si ale mysle
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
enigmaplus.cz
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
Na kopci Morro do Vintém v Brazílii byli nalezeni dva mrtví muži. Co je zabilo, nebylo jasné. Jejich obličeje byly zakryty olověnými maskami a u sebe měli jen papír popsaný čísly a lísteček s instrukc
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou vychutnat i přímo z originálních tal
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
epochalnisvet.cz
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
Nizozemská loděnice Oceanco stojí za celou řadou oslňujících lodí. Nyní odhalila novou superjachtu ze série Simply Custom, která vznikla ve spolupráci s italským návrhářským studiem HotLab. Novinka pokřtěná Superleggera 80 se vyznačuje exteriérem inspirovaným sportovními vozy z 60. let a opulentním interiérem připomínajícím luxusní penthouse.   Může se zdát trochu nepatřičné pojmenovat ohromující trup osmdesátimetrové
Jak se žilo kdysi – Česká republika
nejsemsama.cz
Jak se žilo kdysi – Česká republika
Toužíte se projít po živém muzeu, kde na vás dýchne duch dávné doby? Vyrazte do skanzenu! V Čechách i na Moravě jich najdete několik a mnohé z nich jsou unikátní. Obvykle bývá v místě připraven doprovodný program, který dokreslí atmosféru místa a přinese vám neobyčejné zážitky. Muzeum lidových staveb Kouřim Stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech najdete v Kouřimi
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
skutecnepribehy.cz
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
Seděla jsem na terase a byla bezradná. V tom přiletěla až ke mně straka, která upustila svůj lup a zmizela… Nad mou hlavou proletěl velký pták, zakroužil nad terasou a pak přistál na stromě. Seděla jsem tam smutně a kouřila cigaretu za cigaretou. Přišla jsem o místo, byla už tři měsíce na podpoře a manžel byl v částečném