Domů     Vše jsem to hloupě zničila!
Vše jsem to hloupě zničila!

Svou hloupou nevěrou jsem zničila naše manželství. Manžel mi chtěl odpustit, ale nakonec se odstěhoval. Dospělé děti neznají důvod našeho rozchodu a z rozpadu rodiny viní svého tátu.

Když jsem Iva potkala, byla jsem už hodně dlouho zasnoubená. Více než pět let a nevypadalo to, že by se mělo něco změnit. Rozhodně tedy v našem případě neplatilo, že po žádosti o ruku má být svatba do roka a do dne.

V podstatě jsme si každý žil svůj život, jen vedle sebe. Přitom mi už bylo pětatřicet, a pokud jsem chtěla děti, už tak moc času mi nezbývalo. Nějak jsem to ale se svým ex ani neřešila.

Náhoda mi ho přivedla

Jednou po práci jsem jako vždy čekala na autobus domů. Pohroužena do svých myšlenek jsem si ani nevšimla, že kousek přede mnou je na silnici ohromná louže. Probrala jsem se až ve chvíli, kdy jsem dostala pořádnou sprchu.

Řidič kupodivu hned zastavil a hnal se ke mně: „Jé, promiňte, strašně se omlouvám! Vůbec jsem si neuvědomil, co se může stát! Mohu vás odvézt domů, ať nemusíte do autobusu celá mokrá?“ hned se nabídl. Zpočátku jsem byla dost naštvaná, ale nakonec mě pobavil.

Byla s ním legrace a moc hezky jsme si popovídali. Když mě vyložil před domem, dal mi telefonní číslo: „Zavolejte, když budete mít chuť zajít na kávu nebo na víno. Alespoň ten dnešek budu moci ještě odčinit,“ nabídl mile.

Z přátelství byla láska

Zavolala jsem až po týdnu. Na rovinu jsem mu řekla, že dlouhé roky žiju se snoubencem, ale nejsem šťastná. „Jen se ho prostě bojím opustit,“ přiznala jsem nakonec upřímně. Ivo byl sám, neměl v té době žádnou ženu ani přítelkyni, přesto na mě rozhodně netlačil.

Zpočátku jsem náš vztah brala spíš jako kamarádský, také to mezi námi i jen v přátelské rovině probíhalo. Jenže čím dál víc jsme si oba uvědomovali, že nám je spolu dobře, že se jeden na druhého těšíme.

Přerostlo to v lásku, a když jsme se poprvé opravdu pořádně políbili, ne jen pusu na tvář při setkání a při loučení, rozhodla jsem se, že vztah se snoubencem ukončím. A tak jsem ve svých šestatřiceti začala nový vztah po boku muže, kterého jsem vůbec neznala.

Pozdě, ale přece

Za rok ale byla svatba, za dva se nám narodil syn a za tři roky i dcera. Vše vycházelo, jako bych to roky plánovala. Přesto jsem Iva často srovnávala se svým bývalým přítelem, a byl to velký rozdíl.

S manželem jsem se nikdy nenudila. Ani před dětmi, ani s nimi. Stále jsme něco podnikali. Byla jsem zamilovaná a šťastná.

Plynul rok za rokem a my žili jako normální spokojená rodina se všemi svými radostmi i starostmi a žili bychom tak další roky, kdybych neudělala největší hloupost svého života. Nejradši bych si nafackovala.

Ztratila jsem kontrolu

Pracovala jsem v menší soukromé firmě, a tak, když měl majitel kulatiny, se rozhodl pro všechny udělat víkendovou oslavu v horském penzionu. Mně se tam napřed ani nechtělo.

„Jen jeď, Danuško! Ještě by si kolegové mysleli, že máš žárlivého manžela,“ utahoval si ze mě Ivo, a tak jsem odjela. A hned první večer se to stalo! Příliš jsem pila. Tedy příliš – normálně nepiju vůbec, a tak jsem se velmi rychle dostala do nálady.

Vím, že mě překvapovaly stálé lichotky od kolegů, které vždy stvrdili nějakou tou sklenkou. Nakonec jsem se dobře bavila s kolegou, se kterým jsme ve firmě už přes deset let. Bavili jsme se zřejmě tak dobře, až jsme spolu skončili v posteli.

Moc si toho nepamatuji, ale to není omluva. Po probuzení bych se hanbou a studem propadla, ale už se to nedalo vzít zpět.

Nedokázal mi odpustit

Ivovi jsem se nemohla podívat do očí. Přiznat jsem mu to ale také nechtěla. Když už jsem to takhle zvorala, musím si to vyžrat sama. Nač ještě zraňovat jeho? Bohužel bydlíme na malém městě, a tak to někdo mému muži donesl.

„Strašně mě to mrzí, promiň mi to, prosím. Nevím, co bych dala za to, kdybych to mohla vzít zpět,“ kála jsem se. A můj muž se mi opravdu snažil odpustit.

Nějakou dobu se mnou sice nemluvil, ale řekl, že se pokusí na to zapomenout, že nechce zahodit těch pěkných patnáct let našeho života.

Děti ho odstřihly

Jenže to nešlo, vydržel to pár měsíců a pak mi jednoho dne řekl, že odchází. Sbalil si věci a odstěhoval se s tím, že buď čas všechno zhojí, nebo se rozvedeme. Dětem jsme o důvodu, proč s tátou nejsme spolu, nic neřekli, mají už své životy.

Jenže ony si to automaticky vysvětlily tak, že když táta odešel, stojí za rozpadem rodiny on a přestaly se s ním bavit.

Zasloužím si to

A tak je můj muž zraněn dvakrát! Bojím se, že už mi nikdy neodpustí, a přitom já bych dala vše za to, kdyby se můj život vrátil zpět do starých kolejí! Nevím, co mám dělat.

Přiznat vše dětem a doufat, že mě neopustí i ony? Vím, že tuto pravdu si můj manžel zaslouží a třeba mi pak odpustí. Jen musím sebrat odvahu. Takové věci se špatně říkají.

Dana D. (57), Ústí nad Labem

Předchozí článek
reklama
Související články
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
26.4.2024
Občas mi šel pořádně na nervy a mnohokrát jsem si říkala, jak bych se měla skvěle, kdybych ho neměla. Prostě jsem manžela už nesnášela. Dokud byly doma děti, nijak jsem svůj vztah s manželem neřešila. Nebyl na to čas a vlastně ani nálada. Prostě jsme si každý plnili svoje rodičovské povinnosti a večer byli rádi, že únavou padneme do postele. Život plynul rychlým tempem a my se mu přizpůsobili.
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Harry a Meghan se vrátí, ale…
nasehvezdy.cz
Harry a Meghan se vrátí, ale…
Usmířit se s královskou rodinou? To má Meghan Markle (42), manželka prince Harryho (39), už nějaký čas v plánu, klade si však podmínky. A ty musí královská rodina splnit do puntíku – naapříklad, aby
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
21stoleti.cz
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dale
Krtkovy řezy
tisicereceptu.cz
Krtkovy řezy
Drobivé těsto bude po upečení krásně křupavé. Tento koláč můžete připravit i do kulaté formy. Budete tak mít vyšší vrstvu těsta, ale chutnat bude stejně výtečně. Ingredience Na těsto 400 g hl
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
epochalnisvet.cz
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
Vedle skoku dalekého či vysokého existuje i skok hluboký, který je z nich kupodivu nejnáročnější a také nejriskantnější. Skáče se z vysokých budov, antén, útesů, dokonce i z hranice vesmíru, ale všechno to začne skoky z mostů.   Jejich tradice sahá minimálně do roku 1885 a koncem 19. století jsou nebezpečnou módou, se kterou úřady
Senná rýma je k poražení!
nejsemsama.cz
Senná rýma je k poražení!
Trápí vás kýchání, rýma, pálení očí a škrábání v krku? Cítíte se unavená? Příznaky senné rýmy vás mohou trápit i dlouhé týdny, ale můžete se jim bránit. Jak? Pokud jste se rozhodla bojovat proti sezonní alergii, máte velkou šanci zvládnout to bez antihistaminik. Zdánlivě banální rady vám život se sennou rýmou znatelně ulehčí. Zavřete pečlivě okna Sledujte pylové
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
enigmaplus.cz
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
Britská televizní a divadelní herečka Maureen Diane Lipman (*1946) si prohlíží svůj mobil. Objeví přitom zprávu od svého muže Jacka Rosenthala (1931–2004): „Náš chlapec si vede dobře.“ Výraz v jejím o
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
skutecnepribehy.cz
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
iluxus.cz
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je nejnovějším příspěvkem k urbanistickému rozvoji Hybernské ulice. Hosty láká na skv
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
historyplus.cz
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
Začátkem 19. století se v novoanglickém Nantucketu jeden plavčík doslechne o nalezení ostrova Pitcairn, na němž se usadili vzbouřenci z lodi Bounty. Netrvá dlouho, a onen mladík jménem Samuel Comstock začne dávat dohromady vlastní plány na ovládnutí jednoho z tichomořských ostrovů.   Poté, co mladý Samuel Comstock (1802–1824) okusí svou první plavbu přes oceán, ví,
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
epochaplus.cz
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá