Domů     Nešťastná láska vzala mému nejdražšímu život
Nešťastná láska vzala mému nejdražšímu život

Znali jsme se od dětství a naše kamarádství přerostlo v lásku. Velkou a osudovou. Zničilo ji nedorozumění, za kterým číhala zbytečná smrt.

Přede mnou stojí Martinova matka. V jejích očích vidím smutek. Má svěšenou hlavu. Co se jí stalo, že vypadá jako tělo bez duše? Pohled na ni mi drásá srdce. Stojí ve dveřích a tiskne mi ruku. ,,Lucinko, nemůžeš už nic udělat, vezmi si tohle.

Našli to u jeho těla a je tam napsané, že je to pro tebe,” podala mi obálku a rozplakala se. Maminka Martina, kterého měl každý rád. Proč se vzdal toho nejcennějšího? Života?! Dívala jsem se mlčky , se slzami v očích, na obálku. Stálo tam:

Lucinko, proč jsi mě brala jen jako kamaráda? Zatočil se se mnou celý svět. Svět, ve kterém najednou chyběl ten nejdůležitější člověk. Člověk, kterému jsem nikdy nedokázala říct, co doopravdy cítím. Milovala jsem Martina z celého srdce.

On si ale myslel, že ho má ráda jen jako kamaráda. Martin měl tolik snů a krásných přání! Teď už je na ně pozdě. Najednou jsem si připadala jako ve válce. Jedna část mozku válčila proti té druhé části.

Kam jenom utéct?

Nemohla jsem déle zůstat doma mezi čtyřmi stěnami. Když jsem ale vyšla z domu, nevěděla jsem, kam jít. Prázdnota kolem se hlasitě a škodolibě smála. Chechtala se hlasem té nejodpornější bytosti na světě.

Máma se o mě bála, proto za mnou poslala mladšího bratra Jáchyma, aby na mě dával pozor. Když jsem se vrátila domů, chtěli mě všichni utěšovat, ale já trvala na tom, že potřebuju být sama. Zavřela jsem se do koupelny. Koupelna, vzpomněla jsem si.

V koupelně našli Martina bezvládně ležet,v kaluži krve..V koupelně ukončil své trápení, svůj život. Je to moje vina, že už tady Martin není, říkala jsem si. Vtom můj pohled spadl na obálku s nápisem: Lucinko, proč si mě brala jen jako kamaráda?

Otevřela jsem obálku a začala číst. Do očí se mu vlily slzy už při prvních řádcích… …Ahoj Lucinko, drahá, žádné z těch slov nemůže vyjádřit to, jak ti už dlouho chci říct, že tě miluju.

Stačil ale vždycky jen letmý můj něžný pohled na tebe a už ses ode mě otáčela jiným směrem. Nechápu, bála ses mě? Když pomyslím na to, že se mě má největší láska bála, je mi hrozně. Vedle sebe držím žiletku.

Sice ještě nevím, jestli ji použiji, protože sem se už několikrát pokoušel zabít, ale jsem srab, a tak se to nikdy nestalo skutečností.

Konec trápení

Co si asi o mně myslíš? Radši to nechci vědět, ale je mi teď dobře. Určitě se teď cítím líp. Ta samota a strach, že se mi vysměješ do obličeje, když ti vyznám lásku, ta už mě teď netrápí.

Podívej se tam nahoru a představ si, že tam sedím, obklopen andílky a mávám ti. Netrap se, má lásko. Svět už je takový a já sem prostě nedokázal dál žít v představě, že je všechno ztracené. Můj život se zdál být klidný, ale uvnitř sem se už nedokázal trápit.

Pochop mě. Nemysli si, že jsem sobecký, ale proč si chtěla být jen moje kamarádka? Víš, jak je těžké tě milovat a vědět, že ty mě máš jenom za kamaráda? Jáchym, tvůj bratr, mi řekl, že každý večer chodíš na zahradu a díváš se do nebe.

Potom prý sedíš a půl hodiny nevnímáš. Myslí si, že jsi do někoho zamilovaná a ptal se mě, jestli ses mi nesvěřila. Co myslíš, že jsem v tu chvíli cítil? Svět se mi začal bořit pod nohama. Když mi to řekl, sedl jsem si do trávy a nevnímal. Nic.

Ani Jáchyma, ani zpěv ptáků ani řinčení aut. Prostě nic. Jen svou bolest, že miluješ někoho jiného…

Vzal mu naději

Rozloučil jsem se s Jáchymem. A rozhodl se, že na ostatní se budu dívat už jen z nebe. Z mého nového domova. Nerozloučil jsem se dokonce ani s Tomášem. Napadlo mě, je snad Tomáš tvojí tajnou láskou?

Tomáš, ten největší borec z celého okresu, do kterého je zamilovaná snad každá?! Utíkal jsem domů. Měl jsem oči plné slz a pocit, že za chvíli ukončím tento ubohý dopis ve mně rostl. Ukončím své trápení…“ V tu chvíli se jsem se zase rozplakala.

Slzy se mi z očí řinuly jako vodopád, který nechce přestat téct. Ale řekla jsem si, že to musím dočíst. Bylo to Martinovo přání, a tak jsem četla dál… „…odemkl jsem dveře našeho domu s velkým balkónem, na kterém jsme si jako děti hráli. Pamatuješ Lucko?

Tys měla tu panenku Barbie a já Kena, kterému upadávala noha. Jmenovali se Lucka a Martin. Nebyli to ale kamarádi. Byli to milenci.

– Sedl jsem si do svého pokoje na postel, na stěnách visely stejné plakáty, jako před šesti lety, když ti bylo deset a mně dvanáct. Byl jsem takový tvůj ochránce, jenže to pak přešlo v něco jiného. Víš, kdy jsem se do tebe zamiloval?

Tu noc, co jsi přišla na grilovačku k našim a pak jsme se šli projít k rybníku. Seděli jsme na lavičce a povídali si do noci“

Citové vydírání

Měla jsem plný nos, oči uslzené, skoro jsem už neviděla písmenka, ale nějaká neznámá síla mě poháněla. Musela jsem číst dál… „..otevřel jsem dveře koupelny. Víš, že v mé hlavě neproudí žádné výčitky? Je to zvláštní, ne? Sedám si na zem.

Kachličky mě studí do dlaní, ale žiletka jakoby mi přirostla k ruce. Nemám strach. Pevně jsem uchopil žiletku do pravé ruky a udělal první, ale ne moc hluboký řez…“ Musela jsem na chvíli odložil dopis a zajít si pro nový kapesník.

Za pár minut jsem se vrátila a tušila, že se schyluje ke konci. Konec dopisu. „…krev padá na moje džíny, na krku mám řetízek s kamínkem, který jsi mi dala. Musím končit, protože pak bych už nemusel dopis dopsat. Stačí jeden hlubší řez a mám to za sebou.

Je to zvláštní, ale jak budu umírat, budu vzpomínat na všechno krásné, co jsme spolu prožili. Co jsme spolu prožili jako kamarádi. Asi se mi bude stýskat, ale jakmile se zasteskne tobě, podívej se na oblohu a já ti zamávám. Budu mávat klidně donekonečna.

Jsi ten nejlepší člověk, jakého jsem kdy potkal. Řekni mámě, že ji miluju a pokud tam nahoře potkám svého tátu, nakopu ho do zadku. Sbohem má lásko. Nikdy na mě nezapomeň, tak jako já nezapomenu…“

Sbohem navždy

Když jsem dočetla, sedla jsem si a dlouho plakala. Potom jsem otevřela skříňku v koupelně, a přímo před sebou uviděla žiletku. Jakoby na mě volala, ať udělám to, na co myslím. Udělala jsem první řez a ucukla bolestí.

Ale touha, která mě volala za Martinem, byla silnější než bolest, a tak jsem pokračovala. Později jsem však už nic necítila. Jen slyšela.

Slyšela jsem něčí zoufalý pláč, který mi probodával srdce. Po dvou dnech jsem se probudila v nemocnici. Do těla mi byla přiváděna nová krev a vedle postele seděli mí rodiče a Jáchym. ,,Lucinko, co jsi nám to udělala?!”

V duchu jsem si říkala, že nebudu poslouchat to hloupé kázání, jenže pak jsem si vzpomněla na Martina a na svou bolest, a nakonec tiše řekla: ,,Mami, tati, miluju vás. Je mi to líto.” Když jsem to dořekla, celou místností se ozval slabý pláč.

Celá moje rodina tam seděla a plakala. Když mě po týdnu vezli domů, zastavila jsem se na zahradě a zadívala se do nebe.

Přišel ke mně Jáchym a já mu řekla: ,,Jáchyme, víš kdo byla ta moje velká láska?” ,,Nevím, ale už se tě na to chci zeptat dlouho. I Martina to zajímalo. Doufám, že jsem něco nezvoral.” Podívala jsem se na bráchu a odpověděla mu s výčitkou v hlase.

,,Milovala jsem Martina, ty blbče!” Zvedla jsem hlavu k nebi a hlasitě zakřičela: ,,Ty si má láska, Martine!”

Lucie (39), Havlíčkův Brod

Předchozí článek
reklama
Související články
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,