Domů     Nemohu opustit Jana
Nemohu opustit Jana

Na maminku jsem vždycky dala a dám dosud. A tak když jsem si vyhlížela svého budoucího muže, tak jsem stále měla na mysli jedno z jejích tradičních úsloví, které znělo: „Smutný být a nic nemít, to je život na nic.“

O tom, abych – Něco – měla, jsem nikdy tak moc neuvažovala. Ale abych nebyla smutná, o tom ano. Protože jsem věděla, že když budu šťastná a veselá, tak i to „nic nemít“ půjde vydržet. A po tom jsem opravdu toužila. A moc.

Bylo mi vždy jasné, že když se náhodou chlap povede, tak kromě toho, že je pro vás sexy, bude se umět zasmát a nebude to žádný sebestředný hlupák.

A tak a proto, jsem si našla Jana. On byl vždy středem společnosti, on hýřil vždy vtipným humorem. A vybrala jsem si dobře. Ne, bohatí jsme rozhodně nebyli, ale i tak jsme si užívali s Janem dlouhá léta spokojeného manželství.

Rádi jsme společně chodili na procházky do okolní přírody, kolem řeky… A nic nám nechybělo. Tedy až na děti. Ty jsme neměli.

Myslím, že jsme si vystačili ve dvou ke spokojenosti obou. A dokud se nepřistěhoval soused Vilém, rovněž veselá kopa, tak by to tak asi zůstalo i nadále.

Skamarádili jsme se s ním, ono to skoro ani jinak nešlo, tak byl příjemný, společenský a milý, a od té chvíle už jsme chodili všude ve třech. I do naší oblíbené hospůdky jsme chodili všichni tři.

Jan byl řidič autobusu, jezdil meziměstské linky a jednou se stalo to, co se stát může, já dokonce tvrdím, že přímo musí, každému řidiči. Havaroval.

Jenže, on havaroval s autobusem plným lidí, a co bylo horší, že při té havárii došlo ke zranění cestujících a bohužel, dokonce i ke zranění smrtelnému.

První, co jsem cítila po zprávě, že Jan z toho vyšel beze zranění, byla radost, že je celý, že je zdráv a že se mu skoro nic nestalo. Jenže, to byl jeden pohled.

Ten druhý byl, že jsem si uvědomila, že Jan byl tím, kdo autobus řídil a že bude hnán k zodpovědnosti. A problém byl v tom, že Jan tu nehodou nešťastnou osudovou a hlavně za ta léta jednou jedinou chybou zavinil. A bylo zle. Čekal ho soud a přešel nás smích.

Jan dostal trest ve výši několika roků, a nepodmíněně. Osudová chyba nás tedy rozdělila. Od stolu a hlavně i od lože. Jak se také někdy říká.

Samozřejmě, že jsem za Janem jezdila, že jsem si s ním psala, a že jsem na něj myslela, ale byla jsem sama a on na celá léta nenávratně pryč. Měla jsem na něj čekat a žít jako jeptiška. Snad asi měla, já to vím, ale poručte tělu a rozumu.

Navíc v situaci, kdy vám ochotně nabídne veškerou pomoc a péči váš společný kamarád, na kterého jste si také zvykli. No, zkrátka a dobře, stalo se, co se stalo a já jsem se dala dohromady s Vilémem. Nejprve jako přátelé, později ale nejen to.

Nemohla jsem to prostě vydržet. Sama jen s naším pejskem. Bylo mi děsně smutno a čas tak pomalu plynul. A Vilém byl tak hodný a tak blízko a kdykoli a stále. Nejprve jsme spolu docela ve vší počestnosti na Jana vzpomínali a smutnili po něm.

A Vilém se mě snažil obveselovat, povzbuzovat a motivovat do dalšího žití. A dařilo se mu to jen, co je pravda.

S Vilémem bylo veselo, s Vilémem jsem alespoň na čas zapomínala na všechny ty hrůzy, co mě potkaly a hlavně pak na ty, co musí zažívat Jan tam kdesi ve vězení…

No, začala jsem – s vidinou nekonečného čekání na Jana – žít s Vilémem. Tak jako bychom byli svoji. Tedy se vším všudy. Nebyla to možná ani tak láska, jako potřeba mít někoho s kým budu snídat, večeřet, a – ano – i uléhat.

Uplynuly takhle podivně dva roky a na Janův případ se vztahovala amnestie, která naštěstí přišla. A tak ho nečekaně propustili už po dvou letech…

Co dál? Vilém už bydlel u mě, já u Viléma a najednou to zase mělo být jinak. Musela jsem se rozhodnout, jak pokračovat. Ale nebylo to zase tak těžké rozhodování. Já i nadále patřila k Janovi. To jen mimořádná situace způsobila mimořádné události. Nic víc.

A tak jsem musela říci Vilémovi, jak to vidím do budoucna: „Vím, že mě máš rád. Ale Viléme pochop to, že já nemohu Jana opustit.

Tak nějak jsem ho upozadila, to ano, ale když je tu zase možnost být s ním, cítím v sobě, že bych bez něj žít nedovedla, a že bych nedovedla žít ani s nikým jiným než s ním. S nikým bych totiž nebyla šťastná. Ani s tebou, Viléme…

Ty dva roky byly nádherné, děkuji ti za ně, ale teď to končí. Musí to skončit. Je to ode mne možná kruté, ale víš, že jsem Jana nikdy ze své duše nevytěsnila, jen jsem tam o trochu hlouběji, než bych asi měla, vpustila tebe.

A teď je zase čas to své srdce plně otevřít pro něj. On na mě čekal, on tam zoufal a on se těšil až… a věřil, že až… tak mě najde tam, kde mě zanechal a takovou, jakou mě zanechal. Promiň, Viléme, ale všechno má svůj konec.

A po všem zůstává jenom smutek… Ale nemohu jinak. “

Vilém, z toho byl moc smutný, ale nesl to jako chlap a snažil se dokonce tvářit, jako že jeho role skončila a já se vracím tam, kam patřím.

A pak jsme uvítali Jana. Fyzicky i vnitřně se změnil. To jsem poznala hned. A změnilo se toho víc. Dokonce nastal obrat i v tom, že Jan a Vilém, začali chodit do hospody sami, beze mne.

Zprvu jsem myslela, že si jako chlapi mají po letech co říkat, a ženskou k tomu tlachání nepotřebují. Ale oni mě už sebou nebrali ani později. A hlavně, chodili tam beze mne stále častěji. A vraceli se stále později a ve stále horším stavu.

A když mi jednou, krátce před půlnocí Vilém přivedl Jana sotva stojícího na nohou, převzala jsem ho od něj a usadila na židli. Sundala jsem mu boty a on usnul – v sedě. A Vilém jen řekl:

„Smůla, Elenko, je vidět, že musíme trénovat víc a víc, abychom to příště vydrželi a já ti ho nepřiváděl v takovémuhle stavu.“ Nevěřila jsem vlastním uším a ujišťovala sama sebe, že to byl jen žert.

Ale jak se ukázalo, nebyl. Ti dva takhle zapíjeli své setkání stále dokola. Nevěděla jsem, jestli si něco neřekli, ale docela mně vadilo, že když jsem se náhodou držela třeba za ruku s Janem, a uviděli jsme Viléma, Jan okamžitě moji ruku pustil.

Tomu jsem nerozuměla. Nebyla to náhoda a já netušila co za tím je. Bavit jsme se o tom příliš nemohli, nevěděla jsem, co ví, a já to otvírat celé taky nechtěla.

Každopádně jsem z toho byla dost nervózní. A vadilo mi to ještě víc než Vilémovy bláboly. Až jsem ho ani nepoznávala. Jenže Jana také ne. I s ním se začaly dít divné věci.

Když už jsme si vyšli na nějaký z našich kdysi tak oblíbených výletů, tak nebyl takový, jako jsem ho znala. Byl neklidný, zkracoval to, jak mohl a spěchal za Vilémem do hospody. Odůvodňoval to tím, že tam hrají mariáš a že by prošvihnul partii.

Nakonec to dopadlo tak, už jsem na procházky chodila jen já s pejskem a vzpomínala, jaké to bylo, když jsme tamtudy chodívali s Janem ve dvou, jako to bylo, když jsme stejnou cestou chodívali i s Vilémem ve třech a také, jaké to bylo, když jsme tamtudy chodívali ve dvou s Vilémem.

Jan se mi vracel stále víc opilý. Když byl střízlivý, nic se mnou důvěrného mít nechtěl, a když byl opilý, odmítala jsem ho zase já. Dokonce jsem se odstěhovala na noci od něj z ložnice a stlala si v kuchyni.

Nevěděla jsem už jak dál. A tak jsem jednou dost ostře zaútočila na Viléma, aby už laskavě netahal Jana do hospody. Vilém se ale jen mál, že jsem netýkavka, že mám pochopit, že si Jan ve vězení nic neužil a že to teď musí za ta dva roky půstu dohonit.

A Vilém, že má vlastně také co dohánět, protože jak jistě dobře vím, on také do hospody nemohl dva roky chodit. A tak že to dohání prostě spolu. Abych si představila, co jim oběma uniklo piv, a ty teď musejí honem spořádat, aby srovnali ten deficit.

Nebyla jsem doslova mocna slov. A když jsem podobně mluvila s Janem, tak křičel, abych ho neomezovala, že by pak vypadal, jako že je pod pantoflem a to že si líbit nenechá.

Jan práci pořádnou neměl. Řídit nesměl a tak dělal nárazově v depu jako pomocný automechanik, když měli nějakou nárazovou práci. Jinak se flákal a říkal, že může po tom všem být rád, že ho vůbec někam vzali.

No, byla jsem z toho zoufalá. Nejsem typ, co by své problémy servíroval jiným, ale tohle už nešlo, musela jsem se svěřit.

Obětí se stala jedna má kamarádka, která nás znala před tím neštěstím a nechtěla věřit, že z Jana se stal opilec a povaleč, a z Viléma Janův svůdce na scestí. Slíbila mi, že s Janem zkusí promluvit. Ale nepomohlo to.

Jan se se mnou pohádal a řval, že nechápu, že on je tu ten chudák…, zatímco já si užívala. Nevím, jak to myslel, protože nevím, co věděl, ale bolelo mě to až do morku kostí. Od té doby jsem už měla stále jenom pocit, že žiji sama a v prázdném bytě…

Situace se hrotila a hrotila až se vyhrotila. Jednoho dne přišel Jan s tím, že mě prohrál v kartách s Vilémem. A měl na to i papír. A smál se, že teď už patřím ne jemu, ale Vilémovi.

Bylo to nechutné, ale on se tak šíleně smál, že jsem si sbalila dva kufry a šla k Vilémovi. Nevěděla jsem už, co si počít. Když jsem u Viléma zazvonila, zíral… A nechtěl mě. Bylo to ponižující a šílené. Řekla jsem Vilémovi, že už nevím, co mám dělat.

Že mi to začíná připadat, že to celé udělal on schválně, aby, když mě nemůže mít Vilém, nebude mě mít ani Jan. Viléma to tak rozčililo, že ho ranila mrtvice a musela odvézt sanitka…

Trapně a nerada jsem se tedy vrátila zase zpátky k Janovi. Ten také zíral. A protože už poněkud vystřízlivěl a asi si uvědomil, kam až zašel, vzal to tak, že jsem si to rozmyslela já, a rozhodla se nakonec pro něj. A nastala z ničeho nic změna.

Snad proto, že neměl s kým jít do hospody tak tam nešel. Možná i proto, že si uvědomil, jak to přehnal. Rozhodně se umravnil a přestal pít a začal dělat. Nevěřila jsem té proměně a nevěřím jí úplně dodnes.

Žiji s tím, že nevím, kdy to zase začne, nebo co vůbec mohu ještě čekat. Ale zatím je to tak nějak dobré.

A Vilém? Ten se vrátil z nemocnice, a aniž by řekl slovo, odstěhoval se pryč, abychom ho už neviděli. A on nás. Asi jsem ho odhalila, že to všechno dělal ze msty.

A také, že pochopil, že vlastně nic nedokázal, jen rozbil – sice dost propletené – ale jinak dobré vztahy tří obyčejných lidí. A tak se raduju alespoň z toho, že teď zrovna nejsem smutná, že právě teď je ještě veselo, a trnu z toho, že by zase tak být nemuselo…

Elena (40), České Budějovice

reklama
Související články
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
26.4.2024
Občas mi šel pořádně na nervy a mnohokrát jsem si říkala, jak bych se měla skvěle, kdybych ho neměla. Prostě jsem manžela už nesnášela. Dokud byly doma děti, nijak jsem svůj vztah s manželem neřešila. Nebyl na to čas a vlastně ani nálada. Prostě jsme si každý plnili svoje rodičovské povinnosti a večer byli rádi, že únavou padneme do postele. Život plynul rychlým tempem a my se mu přizpůsobili.
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
epochaplus.cz
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo,
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej