Domů     Občas se pobavili na můj účet
Občas se pobavili na můj účet

Zaměstnání v ryze mužském kolektivu jsem se nejprve bála. Časem jsem však zjistila, že je mezi kolegy mnohem více legrace než kdekoliv jinde.

Bylo mi krásných dvacet let, když jsem jako mladá maminka nastoupila po mateřské znovu do práce. Manžel dostal novou pracovní nabídku a k ní i služební byt, což se nám jako rodině s malým synkem hodilo.

Sehnat školku pro syna nebyl v té době ještě problém, proto jsem mohla do nové práce nastoupit takřka hned. Mělo to ale jeden háček. Nejednalo se totiž vůbec o práci v mém oboru!

Byla jsem vyučená švadlena a ve městě, kam jsme se přestěhovali, bych se svou prací neuživila. Nová práce pro mě byla výzvou, které jsem byla odhodlaná čelit. A to i přesto, že se jednalo o práci, které jsem vůbec nerozuměla.

Velkolepé přivítání

Šlo o práci ve firmě, kde opravují motory, žehličky nebo pračky a já jim tam měla pomáhat. Já, jakožto jemný člověk, který znal jen jehlu, nit a šicí stroj, jsem si nedovedla vůbec přestavit, co tam budu dělat.

Podepsala jsem pracovní smlouvu a zjistila, že název mé pozice zní navíječka motorů. Následně mě paní provozní uvedla do nového pracovního kolektivu. Takové přivítání jsem opravdu nečekala!

Hned ve dveřích naší dílny stál jeden můj budoucí kolega s kyticí karafiátů, které byly tehdy v módě.

„Vítáme Vás u nás, paní Eliško a doufáme, že se Vám tu bude líbit!“ Když jsem se trochu vzpamatovala a mohla se rozhlédnout kolem sebe, pochopila jsem, proč jsem před chvilkou dostala karafiáty, a proč jsou na mě všichni tak milí.

Zdi kolem mě zdobily plakáty stroze oděných dam. Všude byli totiž samí muži!

Rychle jsem se zaučila

Vyfasovala jsem také služební oděv skládající se z montérek, pracovních bot a ochranných rukavic. Důležitější než oblečení však byly rady, které se na mě začaly během chvilky sypat.

Byla jsem ze začátku trochu rozpačitá, přece jen jsem byla poslední dva roky zvyklá jen na plínky a kašičky, tak velký zvrat byl pro mě náročný a musela jsem to všechno trochu vstřebat.

Kluci, jak jsem je po pár dnech začala familiérně označovat, mě rychle naučili, jak převíjet malé motůrky, jak vyměňovat ložiska nebo vypisovat opravenky. Práce mě bavila. A hlavně při ní byla ohromná legrace.

Zřejmě si opravdu vážili mé přítomnosti, vařili mi kávu a nebyli vůbec hrubí nebo sprostí, jak by se od mužského kolektivu dalo čekat. Ačkoli měli většinu dne umouněné ruce, na tváři měli skoro pořád úsměv.

Vyrobili mi šatnu

Pár vtipů a nástrah, které na mě připravili, však musím zmínit. Třeba převlékání. Dokud jsem nepřišla já, byli na dílně opravdu samí muži, a proto převlékání nijak neřešili.

Ráno přišli do práce, v rohu se převlékli do montérek a své civilní oblečení uložili do skříněk. Zřejmě si pak nikdo neuvědomil, že dohromady se tady asi převlékat nemůžeme. Klukům by to nevadilo, mně však samozřejmě ano.

Ale protože byli hoši šikovní a vynalézaví, stačil jim provázek, kus plátna a pár hřebíčků, a moje šatnička v rohu místnosti byla na světě.

Jen v podprsence

Byla jsem ve svém mužském kolektivu spokojená. Atmosféra se začínala lehce uvolňovat a já jsem netušila, že se záhy uvolní ještě víc. Jednoho rána jsem se převlékala.

V klidu své šatny jsem si zrovna svlékala tričko a poslouchala přitom hovor kolegy se zákazníkem, který chtěl opravit zánovní vysavač. Pak jsem zaslechla burácející smích. Vůbec mě nenapadlo, že by se někdo smál na můj účet. Ale bylo tomu tak.

Ten lump Franta, který seděl nejblíž mé šatny, navázal na plátno lanko a když jsem se převlékala, pomalu roztahoval zataženou látku až tak, že jsem zůstala na odiv všem pánům jen v podprsence. Kalhoty jsem naštěstí měla.

„Vy jste hrozný,“ začala jsem hned křičet a rukama jsem si maskovala odhalené tělo. Chlapi i zákazník se smáli jako blázni. Po chvíli jsem se začala smát taky. A když mi pak donesli na usmířenou zákusek z místního bufetu, tuhle taškařici jsem jim odpustila.

Pomsta byla sladká

Samozřejmě jsem nemohla nechat věci jen tak a tajně jsem začala spřádat plány, jak jim to oplatím. A dočkala jsem se brzy. Kolega Franta nosil v práci staré nazouváky, které stály vždy na stejném místě.

Můj nápad byl jednoduchý – boty mu přibiju k zemi, a až do nich ráno vklouzne, prostě se neodlepí. Vzala jsem pár dlouhých hřebíků a velkých kladivem jsem zatloukla jeden vedle druhého.

Předtím jsem samozřejmě vyndala z obou bot vložky, které jsem po přibití znovu vložila tak, že nebylo vůbec nic poznat. Den nato vrazil Franta do dílny pln sil a elánu. Rychle se převlékl do montérek a už mířil ke svým botám.

Jako obvykle vklouzl do svých bot, ale jelikož byly přibité, převalil se na záda a ležel tam a nevěřícně tápal. Když uviděl moje slzy a slyšel můj smích, který přehlušil i smích všech chlapů na dílně, bylo mu vše jasné.

Humorné vzpomínky

Takových historek jsme za těch dlouhých třicet let, které jsem v dílně mezi muži strávila, zažili nespočet. Měnilo se osazenstvo i technika, sranda se nás však držela a my za ni byli rádi.

Později přišla další kolegyně, která si nakonec mezi hochy v dílně vyhlédla toho svého. Inu pracovat mezi muži se prostě někdy vyplatí, jen člověk musí mít nervy z oceli a velký smysl pro humor!

Eliška P. (69), jižní Morava

reklama
Související články
19.5.2024
Milovala jsem sport. Nehledě na to, že jsem byla v pokročilém stadiu těhotenství, rozhodla jsem se jít na kolečkové brusle. Otěhotněla jsem ve dvaceti, ale tehdejší přítel mě opustil. Rozhodla jsem se dítě si nechat, i za předpokladu, že s ním zůstanu sama. Měla jsem dost přátel a rodiče. Na miminko se všichni těšili. „Postaráme se o tebe i o malé,“ ubezpečovali mě máma s tátou. „Ale musíš na s
18.5.2024
Mámin nový partner Bohouš mi dohazoval nápadníky a náramně se tím bavil. Bylo to trapné, a tak jsem se mu trošku pomstila. Máma celá zářila, tvrdila, že našla lásku. Upřímně jsem jí to přála. Táta nestál ani za fajfku tabáku a od doby, kdy mu spakovala kufry, nenašla nikoho, kdo by ji zaujal. Až teď, kdy jí bylo necelých sedmdesát. Nicméně po boku toho chlapíka rozkvetla a omládla, vypadala ne
17.5.2024
Pokaždé, když někde něco vezmu, stydím se za to a slibuji sama sobě, že to bylo naposledy. Ale příště to udělám zase. Je to jako droga! Ani nevím, kdy to přesně začalo, myslím, že na střední škole, když jsem jednou nechtěně nezaplatila v samoobsluze kus salámu. Nikdo mě nechytil! Zmocnil se mě zvláštní pocit, takové blaho, že se mi povedlo ušetřit. Jako studentka jsem měla málo peněz a najed
17.5.2024
Když děda odešel na věčnost, babičku to zlomilo. Říkala, že ji nebaví žít a že se už těší, až odejde ze světa a bude mít svatý pokoj. Zasedla rodinná rada. Nevěděli jsme, co s babičkou, mou matkou. Donedávna byla akční, energická, ale dědova smrt ji zlomila. Působila dojmem člověka, který to dobrovolně vzdává. Přitom neměla žádnou zdrcující diagnózu, jen se jí prostě už nechtělo žít. Odmítal
15.5.2024
Hodný, chápavý a laskavý přítel se mi po pár letech vztahu začal měnit před očima. Den ze dne, z hodiny na hodinu se chová hůř a hůř. Byla by to poslední kapka, kdyby mě uhodil, a on to moc dobře ví. Ale jsem si jistá, že k tomu občas nemá daleko. Nikdy bych nevěřila, že se člověk takhle dokáže změnit. Býval tak moc milý! Muže jsem nehledala Seznámili jsme se přes kamarádku, která mi ho p
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
historyplus.cz
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
Bývaly doby, kdy architekti dokázali i obyčejným funkčním továrnám vtisknout eleganci výstavných zámků. Pardubice jeden takový skvost mají, a dokonce si ho v posledních letech vycizelovaly k dokonalosti. Umění, které mele Na břehu řeky Chrudimky v Pardubicích stával mlýn už v roce 1586. Na počátku 20. století však mlynářské konkurenci v oblasti vládnou bratři Egon (1871–1932) a Karel (1879–1944) Winternitzovi,
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
nejsemsama.cz
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
Bolí vás svaly a klouby, ládujete do sebe pilulky tišící bolest, a nic nezabírá? Chce to změnu… Vyčleňte si jen pár minut denně na protažení celého těla, a budete se cítit jako znovuzrozená. Protažení trapéz Tento cvik můžete provádět vsedě i vestoje, dodržet musíte jen zcela rovná záda. Jednou rukou přitáhněte hlavu k rameni, druhé rameno se
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
enigmaplus.cz
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
Jonaguni je ostrov náležející do japonské prefektury Okinawa. Poblíž něj leží pod mořskou hladinou gigantické kamenné bloky, které připomínají obrovské terasy se schodišti vytesanými do kamene. Odhadu
Když může Prachař, koketuje i ona
nasehvezdy.cz
Když může Prachař, koketuje i ona
Herečka Sara Sandeva (26) ze seriálu Jedna rodina to s Jakubem Prachařem (40) zřejmě nemá jednoduché! Že by jí už docházela trpělivost? Ještě než se dali dohromady, říkalo se, že není krásné ženy, k
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Tagliatelle s bazalkovým pestem
tisicereceptu.cz
Tagliatelle s bazalkovým pestem
Tagliatelle představují dlouhé široké nudle. Seženete je v každém supermarketu. A nejlépe chutnají právě s pestem. Ingredience 1 balení těstovin tagliatelle dvě hrsti čerstvé bazalky 6 lžic ol
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
21stoleti.cz
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava půso
Musím zachránit manželství!
skutecnepribehy.cz
Musím zachránit manželství!
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
epochaplus.cz
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet