Domů     Násilí neschvaluji, přesto však díky němu žiji ve spokojeném vztahu
Násilí neschvaluji, přesto však díky němu žiji ve spokojeném vztahu

V ten pochmurný den jsem byla už tak zoufalá, že jsem zavolala tátovi s prosbou, aby mě zachránil. Což on také udělal.

I k nám do podhůří vtrhlo jaro, nemohli jsme se ho dočkat. Vzadu na zahradě a na lesních cestičkách ještě ležel sníh, také louky na kopcích stále neodložily sněhové čepice, ale před barákem vystrkovaly z unavené trávy bílé hlavičky sněženky a bledulky.

Nemohla jsem od toho nádherného jarního obrázku odtrhnout zasněné oči. Brzy se přidají žluté podběly a dole u potoka blatouchy. Ráno pršelo se sněhem, odpoledne nebylo po dešti ani památky.

Za mraky se vynořilo slunce a zalilo chaloupky na samotách hřejivým světlem. Věčně mokrá silnička vedoucí ze samot do údolí pomalu vysychala, zdejší ženské budou moci do týdne jezdit do práce do městečka na kole. Kromě mě.

Letos kolo nevytáhnu, ale zatím jsem si to nechala pro sebe. Na tuhle novinu jsem čekala řekněme deset let, a byla to taková vzácnost, že bych se to prozatím neodvážila svěřit živé duši. Snad jen mámě, a tu jsem dávno neměla.

Věděly to jen tři borovice vpravo v zahradě a boží muka, která jsem míjela cestou do městečka. Nikdo jiný. Vlastně jsem to pošeptala i našim sněženkám. Jenomže ono to mělo háček. Vlastně spíš hák.

V nejlepší náladě

Náš vztah s Vláďou procházel těžkou krizí. Už jsme spolu moc nemluvili. Domů přicházel pozdě, odcházel brzy. Pracoval v lese, nadřel se, ale ke mně se většinou vracel rád. Teď už ale ne.

Odcizili jsme se, a to nejhorší jsem se dověděla, když kolegyně z pošty slavila čtyřicáté narozeniny. To bylo koncem února.

Po jaru nebylo nikde ani stopy, brodila jsem se k jejímu baráčku závějemi a v duchu si říkala, že jestli traktor neprotáhne čerstvě napadaný sníh na silnici vedoucí na samoty, nejspíš se večer domů ani nedostanu a budu muset přespat u Lucie.

Naštěstí sněžit přestalo, a když jsem tloukla na dveře kamarádčina baráku, slyšela jsem chrchlat traktor. Jel k nám nahoru. Ulevilo se mi. Ale náladu mi to nezlepšilo, to už ani nešlo. Byla jsem v té nejlepší náladě. Rozzářená jsem vešla dovnitř.

Už se slavilo, kamna žhnula, víno teklo proudem. Předala jsem oslavenkyni bonboniéru a řekla si o čaj s citronem, abych si léčila začínající bolest v krku.

Jediná ze všech

Byly jsme tu čtyři, tři holky z pošty a jedna z konzumu. Dobře jsme se bavily, po hodince jsem se rozloučila s tím, že mě čeká ještě dlouhá cesta a nechci, aby se ještě víc setmělo. Když jsem se přede dveřmi obouvala, zaslechla jsem ze dvorka hlasy.

Lucie s Renatou kouřily venku, povídaly si polohlasem, ale já mám uši jako neropýr, slyším trávu růst. “Ona to neví?” zeptala se Lucie. “Neví. Jediná ze všech,” odpověděla Renata. “Chudák holka. No, já jí to říkat nebudu,” vzdychla Lucie. “Ale ví to každej.

Vrabci si o tom cvrlikají na stromech. Jak může být Alena tak slepá?” divila se Renata. “Třeba to nechce vědět,” mínila Lucie. Vynořila jsem se vedle nich jako duch a povídám: “Co nechci vědět?” Vyděšeně umlkly. Lucie vyjekla. Po dlouhém mlčení zašeptala:

“Vláďa chodí s učitelkou. S tou novou, mladou. Promiň, že jsem ti to neřekla, nějak jsem… nemohla. Nešlo to.” Bez rozloučení jsem odešla ze dvorka. Sníh mi křupal pod nohama. Hvězdy jasně svítily, našla jsem Velký i Malý vůz, nic víc nepoznám.

Sněžilo jen tak drobně, hvězdičky sněhu mi pak dlouho tály na kabátě. Zapnula jsem poslední knoflík kabátu a vydala se ostrým krokem silnicí nahoru směrem k samotám.

Kolik stojí zázrak

Míjela jsem poslední pouliční lampy, potom se setmělo, vytáhla jsem z kapsy baterku. Foukal studený, ostrý vítr, bodal do obličeje jako žiletky. Samozřejmě že jsem brečela, a pořádně. Doma zas nikdo nebude, než zatopím, tak snad zmrznu. A přesně tak to i bylo.

Čerstvě napadaný sníh před barákem nehyzdily žádné stopy. A když jsem vešla do chodby, připadala jsem si jako v hrobce, taková tu panovala zima. Než se rozhořela kamna, uplynula dlouhá doba. Třásla jsem se jako list.

Slzy mi tekly celou tu dobu, co jsem šla silnicí, i teď, při zatápění. Pochopitelně že jsem věděla, že se děje něco zlého, ale protože jsem po ničem nepátrala, neznala jsem podrobnosti. Teď už ano, a moji situaci to nijak neulehčovalo.

Zůstanu s vymodleným dítětem sama. Stal se zázrak, ale něco za něj zaplatím. A tady na samotách se samotným ženám nežije zrovna lehce, na to můžete vzít jed. Ten večer se mi špatně usínalo.

A než se teplo z kamen v kuchyni doplazilo otevřenými dveřmi do ložnice, málem jsem opravdu zmrzla.

O deset let mladší

Vláďa nepřišel domů dokonce ani k ránu. Blesklo mi hlavou, že s učitelkou už asi i bydlí. A nestála jsem mu ani za to, aby mě o této malé novince informoval. Barák do rána skoro zapadal sněhem, v noci přišla pořádná vánice.

Docházelo dřevo i potraviny, nemohla už jsem nosit těžké tašky, ale nikdo to nevěděl. A autem to také nešlo, protože to měl Vláďa a parkovalo bůhvíkde. Takhle se můj muž stará o svou těhotnou ženu. Sice o mém stavu nic netušil, přesto mi to připadalo skandální.

Učitelku jsem od toho večera srdečně nenáviděla. Pochopitelně je nejmíň o deset let mladší než já a o deset kilo lehčí. S takovou morálkou by vůbec neměla učit děti!

Druhý den jsem na poště celý prozvracela a skončila u doktora, který mi doporučil zůstat pár dní doma. Být sama a třást se zimou jsem nechtěla, a tak jsem zavolala tátovi, své poslední naději. Přijel si pro mě ještě ten večer.

A tak jsem se ocitla pro změnu v jeho horské chaloupce, kde bylo konečně teplo, spousta jídla a moje macecha, překvapivě hodná paní. Jak mě spatřila, zvolala: “Alenko, ty jsi nějaká jiná!” Ona to na mě poznala! Táta jásal, že bude děda. Zvolal:

“Musím to zapít s nastávajícím tatínkem. Kde vlastně je?” Takže jsem se zase rozbrečela.

Tak se chová otec?

No a pak jsme měly s macechou plné ruce práce s mým tátou, který dělal půl života hajného a v chalupě schraňoval spoustu zbraní. Řval, že jde toho chlapa zabít, a opravdu svědomitě zvažoval, kterou si na to vybere flintu.

Bylo to docela legrační až do chvíle, než jsme pochopily, že to myslí doopravdy, a snažily se ho ve stavení zadržet. Vysmekl se nám jako úhoř a zmizel i s nabitou puškou ve tmě. Macecha mi svědmitě vařila čaj na nervy, abych z toho všeho neměla šok.

Co se dělo pak, vím jen z vyprávění. Táta nasedl do auta, pušku hodil na sedadlo spolujezdce, a řítil se do městečka, kam i přes rozmary počasí kupodivu dojel. Hlavní pušky zaklepal na učitelčin barák.

Otevřela a zaječela, protože ve dveřích se tyčil velký chlap s flintou a řval: “Kde je Vláďa?” Hnal se dovnitř. Učitelka vyběhla ven shánět pomoc, mezitím táta vtrhl do domu, kde se můj Vláďa spokojeně díval na televizi. Táta na něj mířil a hulákal:

“Takhle se chová otec?” Vláďa dal ruce vzhůru, zprvu si nevšiml, že na něj míří tchán, v pokoji bylo šero. V hrůze drmolil: “Jakej otec, proboha?” To už se vracela učitelka se sousedem, který nesl vidle.

“Budeš mít dítě, grázle!” řval můj táta a opravdu vystřelil, ale jen do okna, které pak na vlastní náklady opravil. Po hrozných zmatcích odložil zbraň, soused odložil vidle, načež přijela policie. Ale smysl to mělo: druhý den se Vláďa vrátil domů.

Alena (54), Sokolovsko

reklama
Související články
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
enigmaplus.cz
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
V roce 1932 spatřil William Beebe (1877-1962) okénkem ponorného zařízení – batysféry podivného tvora. Místem mysteriózního setkání byl Atlantský oceán u Bermudského souostroví. Co biolog v hloubce 640
Stále mi píše zamilované básně
skutecnepribehy.cz
Stále mi píše zamilované básně
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem,
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
epochaplus.cz
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
historyplus.cz
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
Zatímco na bedlivě střežené hranici dál hlídkují vojáci obou zemí, ve sportovní hale je nepřátelství zapomenuto. Dnes existuje jen jedna Korea, a ta se právě chystá udivit celý svět. Na mistrovství světa ve stolním tenisu, které se koná v roce 1991 v japonském městě Čiba, se v kategorii ženských družstev žádné překvapení nečeká. Vždyť už osmkrát za sebou,
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
21stoleti.cz
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza Doktorka Stephenie Lucas One
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
Poslední dobou působí herečka ze seriálu Ulice Aneta Krejčíková (32) smutně, jako kdyby snad v životě prožívala velké trápení. Všímají si toho i její sledující na sociálních sítích. Vznikat pochopit
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
nejsemsama.cz
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
Chtěla jsem pomoci cizí ženě, ale přineslo mi to nakonec zklamání. Pravidelně chodívám dělat větší týdenní nákup do některého ze supermarketů. Jednoho dne jsem si povšimla mladé ženy s asi šestiletým synkem. Měla s sebou pouze malý košík. Místo do něj si ale pár věcí strčila do kapes bundy. Přemýšlela jsem, jak mám reagovat a jestli chci