Domů     Našel smrt v sutinách
Našel smrt v sutinách

Mnoho let jsme snili o vlastním bydlení. Nedařilo se nám to. A když se na nás konečně usmálo štěstí, přišla tragédie.

Už celou noc a celý den sedím na jedné rozvrzané židli pod lípou. Jsem zcela otupělá strachem a zoufalstvím. Nejsem v tom ale sama. Vedle mně, na dece, leží a usedavě pláže Monika. Obě jsme strašně zoufalé. A nikdo nám nedokáže pomoci. A jak by asi také mohl.

Vždyť před námi leží v troskách celý náš život a budoucnost. Doslova a do písmene. Dům, který měl být naším domovem se zřítil. A naši oba manželé jsou kdesi v jeho sutinách. Ani za 15 hodin je ještě nedokázali záchranáři vyprostit ven.

Moje životní láska

Pavla, svého muže, jsem potkala před mnoha lety. Ještě na střední škole. Chodil na večerní průmyslovku a přes den pracoval jako dělník. Byl to kluk z děcáku a každý mi ho rozmlouval. Nejvíc samozřejmě rodiče.

Báli se, že to bude problémový muž, který nepoznal teoplo domova a vyrůstal v podivných podmínkách. Začali o něm mluvit jako o „kriminálníkovi“. A to i přesto, že s policií neměl nikdy nic společného. Opak byl ale pravdou.

Pavel byl totiž velice slušný a hodný kluk. Strašně moc toužil po opravdovém přátelství, po dobrém slově, věrné lásce a nakonec také po vlastní rodině. Mít skutečnou rodinu považoval za největší bohatství.

Nechtěli o tom ani slyšet

Jenže moje rodiče o našem vztahu nechtěli ani slyšet. Snažili se mě všelijak přemlouvat, vysvětlovat, citově vydírat a dovolávat se poslušnosti a mojí lásky k nim.

Pavel se jim snažil vysvětlit, že to se mnou myslí opravdu vážně, že nás dokáže uživit a že z něj bude zodpovědný otec. Vše bylo ale marné. Každé setkání končilo hádkou, nepochopením a tvrdými výčitkami. Už se to nedalo vydržet, i když jsem vždy své rodiče velice milovala.

Tajná svatba

Nakonec jsme se tedy vzali tajně. U obřadu byli jen my dva a světci. Bylo mi to hrozně líto, věděla jsem, jak se vždycky moje mamka těšila na moji svatbu, jak táta očekával, že mě povede k oltáři. Ale nedalo se nic dělat.

Moji rodiče nepřijali Pavla a odmítali přijmout i to, že ho doopravdy miluju, že s ním chci skutečně být a že se ho prostě nevzdám. Přesto jsem to nakonec nevydržela a na poslední chvíli rodiče na svatbu pozvala.

Bojkotovali ji a vlastně nás oba ihned po ní odepsali. Byli dotčení a ublížení. A ať jsem se snažila, jak chtěla, moje kontakty s rodiči pomalu, ale jistě řídly, až vymizely docela.

Babičkou být nechtěla

A to i přesto, že jsem byla těhotná. Neměli jsme vlastně kde bydlet. Pavel byl na ubytovně a já do svatby žila u rodičů. Kdysi, ještě než jsem začala chodit s Pavlem, my naši slibovali celé první patro jejich pěkného prostorného domu.

Tehdy máme snila o tom, jak tam budu bydlet se svojí rodinou a ona si užije vnoučat. Teď ovšem rozhodně být babičkou nechtěla. Vnouče, které jí porodím s „kriminálníkem“ Pavlem, ji nezajímalo.

Z podnájmu do podnájmu

Místo slibovaného bydlení v domě u rodičů jsme tedy s Pavlem hledali, kam složit hlavu. Naštěstí Pavel dostal práci v nedalekém městě a k tomu i malou garsonku do pronájmu. Byli jsme štěstím bez sebe. Byt byl sice opravdu malinkatý, ale náš.

Měla jsem pár měsíců po maturitě a nastoupila jsem do jedné kanceláře. Aspoň do té doby, než půjdu na mateřskou. Pavel pře den pracoval a večer dojížděl do školy. Měl před maturou a jeho nervozita rostla.

Oba jsme se sesypali

Jednou večer jsem náhle začala krvácet. Soused nás rychle odvezl do nemocnice. Bohužel se už nedalo nic dělat a já o své vytoužené miminko přišla. Pavla to sebralo ještě víc než mě. Tak moc se těšil na to, že budeme úplná a krásná rodina.

Snažila jsem se ho utěšit, že příště to vyjde. Upnul se tedy na školu a udělal si ještě VOŠku. Dostal tak mnohem lepší práci a dobré místo. Finančně se nám začalo dařit a nakonec jsem i znovu otěhotněla.

Zprvu to byl jen sen

Pavel náramně ožil a začal ihned snít o našem vlastním bydlení. V zaměstnání měl kamaráda, který měl podobné plány. Nakonec si vymysleli, že spolu postaví dům, pro naše dvě rodiny. Souhlasila jsem, proč ne.

Tadeáš s Monikou byli velmi sympatičtí lidi a chtěli mít také svůj domov a rodinu. Půjčku jsme dostali. Monika měla od rodičů na konci města stavební pozemek. Nebyl sice moc velký, ale pro dům a malou zahrádku nám všem vyhovoval víc než dost.

Pavel měl zase z dřívějšího zaměstnání k ruce několik dobrých stavebních dělníků a řemeslníků. A tak se se stavbou začalo.

Byli jsme rodina

Mezitím se mě i Monice narodily krásné dcery. Pavel měl konečně svou rodinu a byl neskutečně šťastný. Zrychlil proto stavební práce, aby byl domeček, co nejdřív hotový. Pak prý si ještě pořídíme syna a on na zahradě zasadí strom.

Tak, jak to má správný chlap udělat. Místo toho teď ležel pod hromadou zdiva, domu, který měl být už do Vánoc postavený.

Konec čekání a všemu

Naše čekání s Monikou skončilo ještě ten den odpoledne. Tadeáše vyhrabali polomrtvého, ale podařilo se ho zachránit. Pavel byl mrtvý. Vše se zhroutilo, nejen ten náš vysněný domeček. Najednou jsem byla na světě sama.

Tedy s naší malou holčičkou, ale bez člověka, kterého jsem nesmírně milovala. Navíc jsem brzy zjistila, že jsem těhotná. Pavlovi se narodil Pavlík, jeho vytoužený syn, osm měsíců po jeho smrti.

Zůstala jsem sama

Děti už mi vyrostly a já jsem zůstala od Pavlovi smrti sama. Ne, že bych měla o nápadníky nouzi, ale Pavel byl moje jediná životní láska. Nikdo ho nemohl nahradit a už také nenahradí.

Zuzana W. (49), Klatovy

Předchozí článek
Související články
7.9.2024
Dalo by se říct, že jsem prožila mládí v té nejlepší době. Po revoluci se otevřelo tolik možností. Jenže já na jednu až surově doplatila. Zajímá vás, jak to všechno začalo? Bylo mi 22 a měla jsem kamarádku Karlu, která byla o čtyři roky starší. Dvakrát byla jako au pair ve Velké Británii a lákala mne, ať jedu s ní. Když už jsem se rozhodla, že pojedu, změnila destinaci. Letěly jsme do Brazíl
6.9.2024
Kuba jen sedí a kouká před sebe. Bývalý sportovec, a nyní se trápí na vozíčku. Stačilo jen pár minut. Kubík byl vždy veselé dítě. Jedináček, který byl i trochu vymodlený. Vždy jsem se snažila, aby byl slušně vychovaný. Aby byl úspěšný ve škole, životě, aby pomáhal druhým. Špatně jsem mu vysvětlovala, že když se jiné děti nechovají dobře, on to nemá kopírovat. Prokletý večer, který vše změnil
3.9.2024
Vím, že mladí by měli poznávat svět. Nikdy jsem svou dceru nenutila sedět doma. Věděla jsem, že se vždy vrátí zpět. Jenže vnučka se vrátit nechce. Už jako malá holka jsem měla boty z toulavého telete. Všichni se mi smáli, že jsem byla neposedná a zvídavá. Těšila jsem se na všechny školy v přírodě a tábory, byla jsem zkrátka společenská. Jako studentka jsem jezdila na výlety po naší zemi, a když
2.9.2024
Když mi diagnostikovali rakovinu, bylo mému postiženému synkovi šestnáct let. Musela jsem tu být pro něho ještě alespoň dva roky. A ty mě vrátily do života. Mateřská láska je mocná. Když se mi narodil syn s mentálním postižením, byla jsem tu pro něho. Rozbilo mi to manželství, ale mého jediného dítěte jsem se nemohla vzdát. Zasáhlo to i mou profesi, musela jsem si najít práci, která by mi umožň
25.8.2024
Potřebovala jsem opravdového, pořádného chlapa. Takoví byli můj táta i děda. Marek do této kategorie podle mého názoru nepatřil. Zas už mě unudí k smrti, pomyslela jsem si, když jsem po očku sledovala, jak mě Marek pozoruje. Zašívala jsem mu tričko, seděl vedle a nábožně mě sledoval. Bylo to na hlavu! „Hele, nechceš dělat něco jiného, než na mě koukat?“ nadhodila jsem. „Ale já na tebe koukám mo
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
epochaplus.cz
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
Hned dvakrát v rané historii českých zemí mají Habsburkové český trůn nadosah. Pokaždé ale člen jejich rodu vládne jen krátce a poté náhle zemře na úplavici. A tak si musejí počkat až do roku 1526, kdy po bitvě s Turky u Moháče padne poslední Jagellonec na českém trůnu, Ludvík, aby se na něj konečně mohli posadit. Pak
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
nasehvezdy.cz
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
Proslýchá se, že manželství herců Tomáše Jeřábka (49) ze seriálu Jedna rodina a Halky Třešňákové (52) moc neklape. Tentokrát však možná ne proto, že herec umí být někdy nesnesitelný mamánek, který
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Chtěli mi zabít syna
skutecnepribehy.cz
Chtěli mi zabít syna
Kuba jen sedí a kouká před sebe. Bývalý sportovec, a nyní se trápí na vozíčku. Stačilo jen pár minut. Kubík byl vždy veselé dítě. Jedináček, který byl i trochu vymodlený. Vždy jsem se snažila, aby byl slušně vychovaný. Aby byl úspěšný ve škole, životě, aby pomáhal druhým. Špatně jsem mu vysvětlovala, že když se jiné děti
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
historyplus.cz
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
Dlouhé vlasy spletené do dvou copů létají kolem mužských hlav. Zdobené spony se lesknou v záři slunce. Banda urostlých mužů na koních se vřítí do osady na jihu dnešní Moravy. „Schovejte ženy!“ vykřikne někdo. Avaři si ale stejně vezmou, co chtějí.   Bojovné avarské jezdce pronásledují turkičtí povstalci. Podle současného švýcarského historika Christopha Baumera Avaři pocházejí
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
21stoleti.cz
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Po
Mauritius: Ostrovy obřích želv
epochanacestach.cz
Mauritius: Ostrovy obřích želv
Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy. Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
enigmaplus.cz
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
Magický dokument trvale ovlivnil dějiny evropské kultury. Je v něm prý zachyceno všechno vědění kosmu. Originál je ale ztracený. Pro středověké alchymisty je originál Smaragdové desky něco jako sva
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Jaký živel vám vládne?
nejsemsama.cz
Jaký živel vám vládne?
Už v dávných dobách se astrologové začali domnívat, že za povahu člověka mohou nejen hvězdy, ale také živel, který byl jejich příchodu na svět nakloněn. Víte, o jaký typ živlu šlo ve vašem případě? Je to tak prastará záležitost jako lidstvo samo. Přírodní živly se dělí do čtyř skupin: oheň, voda, země a vzduch. Odhalte, jaký element je ten váš, a zjistíte,