Domů     Život na psí knížku mě připravil o všechno
Život na psí knížku mě připravil o všechno

Vždycky jsem se snažila být optimista a vidět svět z té lepší stránky. Někdy je to ale strašně těžké, zvlášť, když vám osud háže klacky pod nohy a z každé hezké věci se nakonec vyklube katastrofa.

Ovdověla jsem ještě mladá, bylo mi teprve čtyřicet. Michal zemřel nečekaně na infarkt. Byla to pro mě hrozná, nepochopitelná záležitost. O to horší, že jsme měli jen jeden druhého.

Děti jsme mít nemohli, oba jsme měli zdravotní problémy, kvůli kterým bylo početí přirozenou cestou nemožné a umělé oplodnění složité a riskantní. Dozvěděli jsme se to už dva roky po svatbě.

Rozhodli jsme se, že si o to víc budeme užívat života, budeme se naplno věnovat jeden druhému, koníčkům a kariéře. Hodně jsme cestovali, bavili se… Když Michal zemřel, zrovna jsme se chystali koupit byt.

Všechno bylo těžší

Jeho smrt pro mě byla nejenom citová rána, ale i v praktické rovině jsem se najednou musela vyrovnat se spoustou věcí. Byt, který jsme měli pronajatý, byl najednou příliš velký a nájem drahý.

A i když jsem vydělávala dost, žít jen z mého platu nebylo jednoduché. Prvních pár měsíců, kdy jsem byla jako ochromená, jsem kvůli své neschopnosti jednat, přišla o dost peněz.

Když jsem se vzpamatovala, částka,kterou jsme měli našetřenou na byt, se už dost smrskla. Koupit jsem si mohla jen malou garsonku.

Znamenalo to, že jsem se musela zbavit části vybavení a to hodně bolelo, každou věc, kterou jsme s manželem pořizovali společně, jsem obrečela.

Osudový zlom

Čtyři roky trvalo, než jsem se jakž takž dala do pořádku. Další tři, než jsem si vůbec připustila, že bych nemusela zůstat sama. Za rok na to jsem potkala Kryštofa. Málem mě srazil k zemi,když se hnal po městě na kole.

V první chvíli jsem ho považovala za jednoho z těch mladých bláznů, a také jsem mu pořádně vynadala. Teprve když si sundal přilbu, brýle a šátek co měl přes pusu proti mouchám, jsem zjistila, že jde už to dávno není žádný kluk.

Aby své chování napravil, pozval mě na kávu. Byla jsem hrozně překvapená, jak dobře jsem s ním cítila. Uvolněně, v pohodě, radostně… Tak jako dřív. Jako bych byla znova mladá. Když si řekl o můj telefon, vůbec jsem nezaváhala.

Ještě víc mě překvapilo, jak netrpělivě jsem pak čekala, až zavolá. Sama sobě jsem se v duchu vysmívala, ale bylo těžké si něco nalhávat. Prostě jsem byla zamilovaná.

Láska jako trám

Kryštof se mi nakonec ozval docela brzo. Začali jsme se vídat, nejdřív jsme se jen tak oťukávali. Dozvěděla jsem se, že je vdovec. Jeho žena umřela mladá. Po svatbě prožili dva krásné roky, pak ji pět let vozil po nemocnicích.

Čtyři roky doufal v nemožné a ten pátý se modlil, aby už byl tomu utrpení konec. I když nezatrpkl a nezlomilo ho to, byl od té doby sám, až na, jak sám říkal, pár nepodstatných známostí. Rychle nám začalo být jasné,že jsme jeden pro druhého stvoření.

A ani jeden z nás nechtěl ztrácet čas. Ne že bychom se hnali do svatby. Věděli jsme, že se milujeme a žádné lejstro jsme na to nepotřebovali. Jen jsme prostě nechtěli ztrácet ani minutu, chtěli jsme být spolu a užívat si život plnými doušky.

Brzo nás napadlo, že by bylo lepší, kdybychom žili pohromadě. Kryštof vzal své úspory, já prodala byt a koupili jsme si větší. Vlastně ho koupil Kryštof, protože to tak bylo jednodušší. Život byl perfektní.

Žili jsme jeden pro druhého, na prahu padesátky jsem prožívala lásku, jakou si užívají dvacetiletí. Cestovali jsme, dělali to, co nás baví. Dařilo se mi i v práci, prostě jsem měla štěstí ve všem, do čeho jsem se pustila. Taková kouzla dokáže jen láska.

Kamarádčino varování

Občas se ale našel někdo, kdo se mě pokusil dostat z růžového obláčku zpátky na zem. Hlavně moje kamarádka Ivana. Pořád do mě vandrovala, že bychom se měli s Kryštofem vzít, že nemám žádnou jistotu a co kdyby se něco stalo… To jsem slyšet nechtěla.

Jistě, život mi jednou nepřál, ale proč by se to mělo opakovat? A tak, když mi jednou Ivana řekla, co bych dělala, kdyby Kryštof zemřel, jsem jí řekla, že už ji nechci vidět. Život s Kryštofem byl jako pohádka.

Všechno ošklivé, co mě v životě potkalo, bylo zapomenuto. Teď jsem žila a milovala naplno. Každá minuta byla skvělé, těšila jsem se na každý nový den. Podle psychologů vydrží lidem zamilovanost dva roky. My měli za sebou už šest let, a pořád jsme byli zamilovaní jako na začátku.

Udržím se nad vodou?

Ten červnový den vyrazil Kryštof jako obvykle ven na kole. Domů ale místo něj přišli policisté. Srazilo ho auto. Na dny mezi tím, co se to stalo a pohřbem se vůbec nepamatuji, vlastně ani na pohřeb ne. Teprve na pohřbu jsem ale zjistila, že Kryštof měl sestru.

Nikdy se o ní nezmínil. Nedivila jsem se, byla to nepříjemná a bezcitná ženská. Už podruhé v životě jsem byla ochromená bolestí. A to jsem ještě nevěděla, jaký šok mě čeká u notáře. Ivana měla pravdu.

Kvůli tomu, že jsem si Kryštofa nevzala a jeho, stejně jako mě vůbec nenapadlo, že by člověk v našem věku měl mít sepsanou závěť, jsem přišla téměř o všechno. O všechno, co jsme si pořídili společně, včetně bytu a jeho zařízení.

Neschovávala jsem si účtenky, neměla jsem žádné doklady, nic. Nakonec se mě ujala právě Ivana. Našla mi psychologa a advokáta, nastěhovala si mě k sobě. Pomáhá mi postavit se zase na nohy a také se domoci alespoň části majetku, který mi patří. Je to těžká bitva a jak pro mě skončí, netuším.

Zdena (57), Česká Lípa

reklama
Související články
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř