Domů     Někde mezi jablky byla ukrytá i naše láska
Někde mezi jablky byla ukrytá i naše láska

Sedávala jsem na schodech a pozorovala, jak si Petr s tátou odvážejí v kárce pytel jablek. A marně si lámala hlavu, jak na sebe upozornit.

Kdysi jsem mívala podzim ráda, ale s léty se to změnilo, teď na mě jdou na podzim úzkosti. Avšak zamlada to bylo jinak.

Líbilo se mi, jak do mlhy studeně poprchává, jak vítr krade žluté listí jabloním a vzduch voní houbami václavkami a jakousi neurčitou nadějí. A taky si Petr s tátou chodili pro jablíčka, na to jsem se vždycky těšila. Někdo mlátil na vrata.

Vyběhli jsme s dědou do chladného, temného podvečera a spatřili vysokého vousáče v černém gumovém kabátě i klobouku, který převyšoval venkovská vrata o čtvrt metru. Když je děda otevřel, ukázalo se, že vousáč vede za ruku chlapečka asi v mém věku. Petr.

Tajná láska

Seděla jsem na schodech a hleděla na něj jako na svatý obrázek. „Jdu si pro ty jablka,“ oznámil dlouhán a hodil si na záda připravený pytel jablek. „Dobrý den,“ slušně pozdravil jeho malý synek, aniž se na mě podíval. Zato já ho očima přímo hltala.

Petr byl moje tajná láska. Odjakživa. A bylo mu to úplně jedno. Hodili pytel do dvoukoláku. Poslouchala jsem, jak se s hrkáním vzdaluje. „Tobě se ten kluk líbí, viď?“ smál se děda. Zuřivě jsem vrtěla hlavou: „Kdepak. Vůbec ne.

Ani trochu se mi nelíbí.“ Nevšímal si mě. Spíš jsem mu byla na obtíž, protože si možná přečetl zamilovaný vzkaz v mých očích a nebylo mu to vhod. Kdyby se to dověděli kluci, smáli by se mu. Ignoroval mě. Ani nedokážu vypovědět, jak moc to bolelo.

Na fotbale

Bylo mi třináct, seděla jsem na lavičce, které chyběla noha, a tak se povážlivě viklala, a koukala na plácek, kde hráli kluci fotbal. Petr mezi nimi. Připadalo mi, že hraje nejlíp ze všech, i když jsem tomu samozřejmě absolutně nerozuměla.

Ale určitě to tak bylo. Hrál nejlíp ze všech. Zářil jako Pelé. Byl hvězda a já oběžnice, o niž nestál. Byl kapitán týmu, kluci o něm mluvili s uznáním a holky s obdivem. Když během jednoho zápasu vstřelil čtyři góly, obsypaly ho zástupy fanoušků.

Hlavně fanynek. Klepaly mu na rameno, jásaly, tleskaly a Hamáčková mu dala pusu na tvář. Otočila jsem se a odcházela. Všem to bylo šumák, nikdo na mě nezavolal, on, Petr, už vůbec ne.

Byla jsem sama, urousaná malá holka, neboť poprchávalo, v nepadnoucích příšerných teplákách po starší ségře. Smutná jako listopadové svítání. Déšť sílil. Chodila jsem po lesní pěšině tam a zpátky, brečela a domů přišla mokrá jako vydra.

Do kina

„Chceš chytit zápal plic?“ zlobila se máma. Musel to vědět, slepému by to bylo jasné, ale byla jsem mu ukradená. Ubíhal jeden podzim za druhým a já byla pořád věrná jako pes klukovi, který, jak se zdálo, by si o mě neopřel ani vidle.

Ségra říkala, že jsem docela hezká, že si mě zítra, za týden nebo napřesrok určitě nějaký kluk všimne. „Ale já nechci nějakého kluka, chci Petra!“ ječela jsem. Krčila rameny: „To víš, to ti zaručit nemůžu. Holky po něm dost šílí.“

Zbledla jsem jako stěna: „Tys ho s nějakou viděla? Řekni!“ Chvíli zapírala, pak nerada připustila, že něco viděla. „Šel s Hamáčkovou,“ vysoukala ze sebe.

„Ale neboj,“ honem dodala, „nevedli se za ruce, nic takovýho. Jenom vedle sebe normálně šli. Takže to nemusí vůbec nic znamenat.“ Napadlo mě: „A kam šli? To může být důležité. Kam šli?“ Sklopila hlavu, očima provrtávala podlahu.

Popadla jsem ji za ramena a třásla jimi. Vytrhla se mi a hlesla, že šli do kina. „Do kina?“ zakvílela jsem. „Tak to je konec.“

Viděli to všichni

Byl, jak jinak, uplakaný podzim. Na baloňácích se nám třpytily kapičky deště. „Končím s ním!“ vyrazila jsem ze sebe. „Prosím tě,“ smála se ségra. „Vždyť jsi s ním vůbec nezačala.“ Jakýpak nezačala. Takových let jsem na něj myslela. Nic pro něj neznamenám.

Takže končím. Moje pomstychtivost neznala mezí. Vjela do mě činorodost. Skoro jsem se nepoznávala. Náhodou, taky jsem měla ctitele.

Byl to vnuk dědova kamaráda a jmenoval se Zoubele, což mě mírně zneklidňovalo, neboť jsem si nebyla jista, jak bych se jmenovala, kdybych se stala jeho ženou.

Děsilo mě, že bych se jmenovala taky Zoubele, ale ségra namítala, že bych byla nejspíš Zoubelová, na čemž přece není nic špatného.

Ale ten kluk, na rozdíl od Petra, hrál fotbal jako ponocný, neuměl na kytaru a měl, což bylo ze všeho nejhorší, dost protivnou povahu. Nicméně když jsme si to spolu kráčeli do místního biografu, viděli to všichni.

O samotě

A kdo to čirou náhodou neviděl, tomu se to řeklo. Byla jsem na sebe pyšná. Jen mě trochu zaskočilo, že mě můj společník nechal zaplatit oba lístky do kina, obě limonády i pytlík burských oříšků. To bylo nestandardní.

Když požádal také o karamely, zamračeně jsem se na něj podívala, ale nereagoval. Přišla jsem tak o kapesné na celý měsíc. Nepočínal si jako džentlmen, ale jako buran a vidlák. Naštěstí mě za okamžik vtáhl do děje dobrodružný film.

Zlí bandité honili hodné indiány, a tak jsem na chvíli pozapomněla, že jsem v kině s pitomcem. A tak šel čas dál. Vítr hnal na okna dešťové kapky, bubnovaly, abychom si my za okny uvědomili, že zas už přišel podzim a bude studeno a sychravo.

Někdo mlátil na vrata. Vyběhli jsme s dědou z tepla rudých kamen a zaznamenali, že urostlá postava v gumovém kabátě za vraty není protentokrát Petrův táta, ale sám Petr. „Táta má chřipku,“ vysvětlil stručně a dodal obvyklé zaklínadlo:

„Jdu si pro ty jablka.“ Děda ukázal do rohu ke garáži: „Támhle, chlapče.“ Hned pak se zdejchnul a nechal nás o samotě. Hnala jsem se za ním, ale Petr na mě promluvil, takže jsem zkameněla a nedokázala se ani pohnout.

Nejkrásnější

Trčela jsem na schodech do baráku jako špatně vyřezaný svatý. „Ty s ním chodíš?“ řekl nedbale. „S kým?“ zachrčela jsem. Déšť mi máčel vlasy. „No s tím…“ hodil hlavou směrem, kde bydlela rodina toho trouby, který mě doprovázel do bijáku.

„Já?“ zoufale jsem vrtěla hlavou. „Já ne! My jsme spolu jen… koukali na napínavý film.“ Poprvé v životě se na mě usmál. Vylovil z pytle veliké jablko a podal mi ho. Zmateně jsem poděkovala.

Hodil si pytel na záda a donesl ho za vrata ke dvoukoláku, který se pak s hrkáním vzdaloval. Bezmyšlenkovitě jsem kousla do jablka. Byla jsem najednou šťastná. Pak mě něco napadlo, něco šíleného.

Rozrazila jsem vrata a křikla za vzdalující se kárkou: „A ty chodíš s Hamáčkovou, že jo?“ Z dálky se ozvalo: „Ani náhodou!“ Byl to snad nejkrásnější den mého života.

Podzimní

A tak se dá bez přehánění prohlásit, že nás dva dala dohromady naše jabloň Ontario, původně kanadská. Její plody jsou velké, sladké, šťavnaté. Obsahují hromadu vitaminu C. Sklízeli jsme je na zahradě od poloviny října.

A tak naše láska nezačala jako letní láska, nýbrž jako láska podzimní, neboť den poté, co si Petr u nás vyzvedl jablka, mě pozval na rande. Málem jsem štěstím omdlela, ještě než jsem mu na to kývla.

Chodili jsme do kina pod deštníkem, případně jsme se drželi za zmrzlé ruce, zachumlaní v pláštěnkách anebo v teplých kabátech s kapucemi. Ptala jsem se ho, proč si mě předtím vůbec nevšímal, odpověděl, že si mě všímal, ale tak, abych si toho nevšimla.

Také jsem se ptala, proč mě tedy neoslovil, odvětil, že se styděl a že se bál, že ho pošlu do háje. Řekla jsem, že bych ho nikdy do háje neposlala. „Ale jak jsem to mohl vědět?“ namítl. Kdyby nás někdo poslouchal, pomyslí si, že jsme praštění.

Anebo k smrti zamilovaní, což jsme také byli. A stále jsme. Po jeho boku jsem prožila už pěknou řádku let a vím, že on je ten nejlepší chlap pod sluncem.

Helena (62), Chomutov

Související články
16.10.2024
Líbil se mi Eda, bratranec mojí kamarádky Zuzany. Prosila jsem ji, aby mi ho představila, což udělala, ale zvolila nevhodnou příležitost. Zuzana dobře věděla, že se mi líbí její bratranec Eda. Řekla jsem jí to snad stokrát. Protože jsem ji otravovala na kvadrát, slíbila, že mi ho představí. Myslela jsem, že se to odehraje v kavárně, že mi to řekne samozřejmě předem, abych měla čas vše si promys
11.10.2024
Díky mé mladší sestřičce se mi konečně podařilo sblížit s tím, koho jsem tolik milovala. Dodnes jí za to děkuji. Být starší sestrou je ta největší otrava na světě, přesně to jsem si tehdy, před více než třiceti lety, říkala. Bylo mi sedmnáct let, rodiče měli stále hodně práce a já jsem musela často hlídat svou o deset let mladší sestru Jitku. Nepochopte mě prosím zle, měly jsme se rády. Avšak k
11.10.2024
Po smrti milovaného manžela pro mě život ztratil smysl. Neměla jsem už pro koho žít. Jedna cesta na poštu ale všechno změnila. S mým milovaným Lubošem jsem se poznala kdysi dávno na jedné vesnické zábavě. Bylo mi čerstvých dvacet let a kamarádi mě pozvali, abych s nimi šla na pálení čarodějnic. Zpočátku se mi nechtělo, nikdy jsem totiž nebyla úplně společenský typ, raději jsem si doma četla zam
4.10.2024
Jako kadeřnice jsem vyslechla nespočet životních osudů. Vlastně i můj život vypráví příběh, který si stále žije svým životem. A patřím mezi ty šťastné, které jím provází poctivá dávka lásky. Cesta k ní nebyla ale vůbec jednoduchá a nalézt tu pravou mi pomohla až má práce. Všechno začalo jedno květnové odpoledne, kdy se v našem kadeřnictví objevil neznámý muž. Potřeboval ostříhat Byl to el
1.10.2024
V mládí člověk prožije chvíle, které si pak celý život rád připomíná. Nejkrásnější jsou ty, které se týkají lásky. V osmdesátých letech nebylo u nás možné volně cestovat, a tak se většina zahraničních dovolených odehrávala ve „spřátelených“ zemích. Nejoblíbenějším cílem naší rodiny bylo vždy Bulharsko. Trávili jsme tam u moře skoro každý rok. Bylo to jako přes kopírák, ale byla jsem na druho
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nejodlehlejší místo k životu? Vítejte na Tristan da Cunha
epochaplus.cz
Nejodlehlejší místo k životu? Vítejte na Tristan da Cunha
Toužíte po samotě a klidu? Na ostrově Tristan da Cunha na jihu Atlantského oceánu je obojího dostatek. Bez starostí tu můžete odložit i svůj mobil – k ničemu vám totiž nebude, místní mají k dispozici pouze satelitní telefon. Od nejbližšího obydleného místa, ostrova Svatá Helena, je tento ostrov, patřící Velké Británii, vzdálen 2173 kilometrů. Vítejte
Lesk a bída léků na hubnutí: Je vítězství nad obezitou nadosah?
epochalnisvet.cz
Lesk a bída léků na hubnutí: Je vítězství nad obezitou nadosah?
O málokteré nemoci můžeme říct, že se s ní setkáváme denně, a pokud se netýká přímo vás, pak jistě někoho z blízkého okolí. Statistika mluví jasně – každý osmý člověk na světě je obézní, každý třetí trpí nadváhu. Její léčba se po celou historii rovnala boji s větrnými mlýny, v posledních letech se ale karta obrací. Žádnou magickou pilulku
Panenka Annabelle: Chtěla roztomilá hračka zavraždit svoji majitelku?
enigmaplus.cz
Panenka Annabelle: Chtěla roztomilá hračka zavraždit svoji majitelku?
Studentka Donna z amerického Connecticutu si užívá nevázaného života a studuje s cílem stát se zdravotní sestrou. Všechno ale zničí velká hadrová panenka, kterou obdrží od matky v roce 1970 k narozeni
Je nejlepší taktika na chlapa: Oko za oko, zub za zub?
skutecnepribehy.cz
Je nejlepší taktika na chlapa: Oko za oko, zub za zub?
Je sice hezké být velkorysá a nad věcí, na muže to ale moc velký dojem neudělá. Je lepší být tak trochu liška podšitá a partnerovi nic neodpustit. Měla jsem samozřejmě v mládí partnery, které jsem milovala a dělala pro ně, co jsem jim na očích viděla. A vždycky se mi to vymstilo. Můj první kluk Honza mi zahýbal a já byla
Fettuccine s tygřími krevetami
nejsemsama.cz
Fettuccine s tygřími krevetami
Nic není lepšího než těstoviny s mořskými plody. Krevety navíc dnes seženete v každém větším supermarketu. Ingredience: 350 g vyloupaných tygřích krevet 400 g fettuccine 150 g másla 10 cherry rajčátek 200 ml smetany na vaření 150 g nastrouhaného parmazánu nebo sýru grana padano 2 stroužky česneku sůl a pepř Postup: Na pánvi rozpusťte máslo, osmahněte česnek a vyloupané krevety
Chytré spotřebiče šetří čas i práci
rezidenceonline.cz
Chytré spotřebiče šetří čas i práci
Inteligentní technologie, integrované do moderních domácích pomocníků, nabízejí celou řadu benefitů. Patří k nim především možnost dálkového ovládání a monitorování přes chytrá zařízení, jako jsou telefon, tablet a další. Díky inteligentním senzorům zvládnou i optimalizovat spotřebu energie a vody. TEXT: Alena Müllerová, FOT: archivy firem  
Svatomartinská nabídka v La Verandě
iluxus.cz
Svatomartinská nabídka v La Verandě
Svatomartinská husa v luxusní restauraci La Veranda je oslavou tradiční české kuchyně v moderním, elegantním podání. Tento prestižní podnik v srdci Prahy je známý svou vysokou úrovní gastronomie, a sv
Paulová ztratila hlavu pro mladšího tanečníka?
nasehvezdy.cz
Paulová ztratila hlavu pro mladšího tanečníka?
Nestárnoucí herečka Jana Paulová (69) se bude v letošním ročníku StarDance snažit překonat sama sebe. Hvězda seriálu Jedna rodina je nejstarší ženskou účastnicí v historii této taneční show. Její ta
Jak dlouho jsou s námi domácí spotřebiče?
21stoleti.cz
Jak dlouho jsou s námi domácí spotřebiče?
Péče o domácnost byla v minulosti nikdy nekončící dřinou. Postupem času naštěstí vznikly nejrůznější stroje, které hospodyňkám jejich práci usnadnily. Dnes už si domácnost bez pračky či ledničky ani n
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Vpád Hunů vrhl Evropu o 1000 let nazpátek
historyplus.cz
Vpád Hunů vrhl Evropu o 1000 let nazpátek
Stačí krok, a ocitnou se na území Římské říše. Skupina Gótů se sekyrami na zádech se přesto nezastaví. Vědí, že kdysi neporazitelné velmoci docházejí síly. Nabobtnalý státní útvar ztrácí jednu provincii za druhou a není, kdo by zarazil příchozí kmeny barbarů. Gótové nejsou jedinými, koho obávaní Hunové vyhnali k římské hranici.   Zpoza horizontu se
Pelmel zábavy: Tipy pro celou rodinu v Ústeckém kraji
epochanacestach.cz
Pelmel zábavy: Tipy pro celou rodinu v Ústeckém kraji
Dobrodružství na vodě na Ústecku? Není problém! Netradiční zážitek představuje projížďka na pramici soutěskami říčky Kamenice. Konkrétně Edmundovou a Divokou. Je však nutné mít na paměti, že trasu je možné absolvovat pouze od Velikonoc do konce října. Při projížďce můžete obdivovat nejen dokonalost přírody, ale také řadu výjimečných živočišných druhů – zejména rojovníka bahenního nebo ledňáčka