Domů     Její duch bloudil nemocnicí
Její duch bloudil nemocnicí

Po nemocnici, kam jsem nastoupila, kolovaly historky o tom, že tam straší zemřelí pacienti. Já jsem tomu nevěřila a pokládala to za výmysly, až do jedné bouřlivé noci…

Odmalička jsem toužila být zdravotní sestřička. Pilně jsem se učila, abych se na zdrávku dostala, a když jsem školu úspěšně dokončila, zaplavila mě obrovská vlna štěstí, protože mi došlo, že můj dětský sen se záhy promění ve skutečnost.

Krátce nato jsem nastoupila jako výpomoc do krajské nemocnice, kde jsem nakonec zůstala skoro pět let. Získala jsem tam praxi a mnoho zkušeností. Pak jsem poznala Luboše, vzali jsme se a zanedlouho jsem otěhotněla.

Po mateřské dovolené jsem pracovala u jedné obvodní lékařky, hlavně kvůli tomu, abych měla čas na péči o rodinu.

Nástup do nemocnice

Když dcera vyrostla, nastoupila jsem opět jako zdravotní sestra do jedné menší nemocnice. Mohla jsem už dělat práci, která byla lépe placená, i proto, že se zde sloužilo na směny.

Nemocnice nepatřila zrovna k nejmodernějším, a jelikož personálu bylo pomálo, měla jsem často služby navíc. Tyto nevýhody ale vyrovnávaly finance, které jsem potřebovala a také dobrý kolektiv. Nejen sestřičky, ale i paní doktorky a doktoři byli moc milí a přátelští.

Strašidelné historky

Jako na každém pracovišti, i zde se vyprávěly různé historky z minulosti. Jednou z nich byla i ta, že občas v noci na chodbách nemocnice straší lidé, kteří tu zemřeli. Některé sestřičky si kvůli tomu dokonce odmítaly brát noční směny.

Já jsem tomu však nevěřila. Věci mezi nebem a zemí mi vždy připadaly jako báchorky. A i kdyby se něco mělo přihodit, byla jsem dostatečně odvážná na to, abych s tím bojovala.

V nemocnici jsem pracovala už několik týdnů a během mých nočních služeb nikdy k ničemu zvláštnímu nedošlo. Ale pak, za jedné bouřlivé noci, jsem se na vlastní oči přesvědčila, že na historkách o mrtvých pacientech skutečně asi něco bude.

Na chodbě jsem spatřila přízrak

Zrovna jsem se vracela chodbou na sesternu, když někde blízko v okolí udeřil hrom a vzápětí vypadla elektřina. Dokázala jsem po prostorách nemocnice chodit po paměti, takže mě to příliš nezaskočilo.

Už jsem byla skoro u dveří do pokoje sester, když se náhle ve tmě přede mnou objevilo nějaké slabé fialové světlo, vznášející se ve vzduchu. A když jsem se podívala pozorněji, spatřila jsem, že je to přízrak a že má tvář nějaké mladé ženy.

Leknutím jsem zalapala po dechu, ale pak jsem se ke svému vlastnímu překvapení rychle uklidnila. Několik vteřin jsem tam stála a s přízrakem si navzájem hleděla do očí. Potom znovu naskočila elektřina a jakmile se rozsvítilo světlo, zjevení zmizelo.

Děsila nemocniční personál

Hned druhý den jsem svůj noční zážitek líčila kolegyni a kamarádce Marice. Ta mi řekla, že se nejspíš jednalo o Andreu. Byla to mladá dívka, která před několika lety zemřela v nemocnici během operace.

Jednalo se o běžný chirurgický zákrok, ale chybou lékařů došlo k vážným komplikacím, v důsledku kterých dívka zemřela. Od té doby se prý její duch občas objevuje právě za takových bouřlivých nocí, jakou byla i ta včerejší.

Marika ještě nezapomněla dodat, že to není jediný přízrak v této nemocnici, protože za dlouhé roky zde došlo k několika lékařským pochybením, jež měla za následek smrt pacienta. Andrea ale vyděsila v minulosti už několik sester, které pak daly výpověď.

Ujistila jsem kolegyni, že to nebude můj případ a že se dalšího setkání s duchem mrtvé pacienty rozhodně bát nebudu.

Oslovila jsem ji

Na další zjevení zemřelé dívky jsem si musela pár týdnů počkat. Opět k němu došlo za bouřlivé noci. Tentokrát proud nevypadl, ale dívky duch se vznášel v tmavém koutě pod schodištěm. Zkusila jsem dívku oslovit.

Říkala jsem jí, jak moc mi je líto, že vinou někoho jiného neměla možnost žít svůj život tak, jak si přála a naplánovala. Duch mě sledoval a zdálo se, že rozumí tomu, co říkám. Pak se ke mně přiblížil a mě ovanul nepříjemný chlad. Vzápětí se světlo, ve kterém se Andrey přízrak vznášel, rozplynulo.

Zjevovala se pouze mně

Během dalšího půl roku jsem viděla Andrey přízrak ještě několikrát. Došlo však k jedné zásadní změně – zjevoval se pouze mně a to i za nocí, kdy venku nebouřilo. Vypadalo to, že si ke mně vypěstoval nějaký vztah.

Kolegyním v nemocnici už jsem o tom raději nic neříkala, jedinou osobou, které jsem se se vším svěřovala, byla Marika.

Snad konečně našla svůj klid

Jedné noci, když jsem uklízela pokoj po zesnulé paní Fialové – byla to stará dáma, která zemřela ve spánku přirozenou cestou, se mi v rohu pokoje opět zjevil dívky přízrak. Posadila jsem se na postel a chvíli si dívku mlčky prohlížela.

Pak jsem jí začala „mluvit do duše“ a současně se jí omlouvat za ty, kdo jí nechtěně vzali život. Zdálo se mi, že se na té průsvitné tváři ve fialovém světle objevily slzy. Dojalo mě to. Tehdy to bylo naposledy, co se mi zjevila.

Od té doby už uplynulo několik let a Andrey přízrak jsem nespatřila ani za těch největších nočních bouřek. Možná, že její duše našla konečně klid. Moc bych si to přála…

Martina J. (50), západní Čechy

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
5.5.2024
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát. Paní se na mě vlídně usmála a řekla, že to je dobrá volba. Měsíční kámen totiž přita
5.5.2024
Bylo to neuvěřitelné, ale v telefonu jsem skutečně slyšela jeho hlas. Můj děda se mi ozval naprosto nečekaně po své smrti z onoho světa! Měla jsem svého dědečka Michala moc ráda a zastala jsem se ho, když ho ostatní z rodiny během jedné oslavy pomlouvali. Co následovalo, to jsem opravdu nečekala. Když jsem odcházela z té oslavy, netušila jsem, co druhý den zažiji. Existuje posmrtný život?
4.5.2024
Od dětství jsem trpěla záhadnou nemocí. Nikdo mi nedokázal pomoci. Až minulý život ukázal příčinu. Prvně se mi to stalo jako miminku a s naprostou pravidelností se ten nevysvětlitelný „problém“ opakoval každý rok – vždy ve stejném období. Tu záhadnou nemoc nedokázal nikdo nikdy rozluštit, až do mých třiatřiceti let. Do roka a do dne V čem spočívala ta moje podivná choroba? Na dlaních se m
30.4.2024
Kolem zapáleného ohně se nás sešlo devět. Myslely jsme si, že to bude jenom zábava, naše kouzlení ale začalo působit. Proutěná koštátka čarovala a plnila naše přání. Na tento svátek se vždycky těšíme. Dodnes hledáme se sestrou Madlou, kam bychom vyrazily a pořádně si filipojakubskou noc neboli čarodějnice užily. Jednou v mládí jsme vzaly i naše dvě kamarádky Soňu a Milenu. Vyrazily jsme do vedl
30.4.2024
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela na rodičích několik zvířat, o které se pak nikdy
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
epochaplus.cz
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.