Domů     Opravdová síla přátelství
Opravdová síla přátelství

V nouzi člověk pozná přítele. Prodávala jsem kamarádce různé věci za přehnanou cenu. Špatné svědomí mě trápí dodnes.

Když jsme se s Terezou potkaly v šesté třídě, vůbec jsem ji neměla ráda. Já seděla v první lavici, ona v poslední. Každá jsme měla kolem sebe jiný okruh přátel, já ty snaživé a pilné žáky, ona ty, které zajímal z učení nejvíc tělocvik.

I když ji to ve škole nebavilo, přesto měla občas lepší výsledky než já, která jsem se vždy pečlivě připravovala. Byla přirozeně inteligentní, myslím, že ji stačilo sedět v lavici a poslouchat, aby pak dostala výbornou.

Brala jsem to jako velkou nespravedlnost, když se přihlásila stejně jako já na gymnázium, kam se dostávali jen ti nejlepší studenti.

Doučovala mě tance

Když jsme spolu jely v autobusu na přijímačky, vůbec jsem se s ní nebavila. Říkala jsem si, že se jí konečně zbavím, až se na gympl dostanu, a ona ne. Jenže osud tomu chtěl, abychom se dostaly obě.

Tak začaly naše společné jízdy z naší vísky do nedalekého města. Kamarádkami jsme se staly až na tanečních. Byla jsem hrozné dřevo, zatímco Tereza na parketě excelovala.

Neváhala chodit o víkendu k nám domů a trénovat se mnou, abych se na dalších hodinách opět neztrapnila. Když jsme maturovaly, byly z nás nerozlučné kamarádky. Ona odešla na vysokou do Prahy, já na pajdu do krajského města.

Manžel a miminko

Ještě jsem nezačala učit, když jsem potkala Filipa. Měl hotelovku a v našem městě skvělé místo v jednom z nejlepších podniků. Zamilovala jsem se a uvěřila jeho sladkým slovům. Byl o pět let starší a stihl se už oženit, mít dítě, a rozvést se.

Když jsem otěhotněla, vzali jsme se. Našli jsme si byt na pěkném místě. Cítila jsem se spokojená. Pravda, peněz jsme moc neměli, ale já žádný palác a tučné konto nepotřebovala.

Azyl u rodičů

Jenže pak přišla hrozná rána – Filip si sbalil věci a zanechal mi dopis, v němž stálo, že se stěhuje k jiné, na alimentech se prý domluvíme i bez soudu. Jenže se tak nestalo.

Několik měsíců jsem od něho neviděla ani korunu, musela jsem se přestěhovat k rodičům a podat žádost o rozvod. Nastalo mi v životě peklo. Denně jsem měla od našich na talíři výčitky.

I když jsme měly s dcerou střechu nad hlavou, zahradu a babičku s dědečkem, nedalo se to vydržet. A tehdy jsem potkala po letech Terezu. Přijela za rodiči. Finančně na tom nebyla špatně, tak mě to napadlo…

Nabídla jsem jí šperky

Od Filipa jsem kdysi dostala sadu šperků, které mi koupil bůhví kde. Tvrdil, že to je zlato a brilianty. Snadno mi takový nesmysl nalhal, věděl, že se v takových věcech nevyznám. Když jsem se pochlubila matce, vysmála se mi. Já to ale tehdy neřešila.

Když jsem dorazila na schůzku s Terezou, dodala jsem si odvahu dvojkou vína a šperky jí nabídla, a řekla si za ně nehoráznou cenu.

Kuráž mi dodávala představa, že bych se za ty peníze mohla hned zítra odstěhovat s dcerou do podnájmu. Tereza si se zájmem šperky prohlížela a tvářila se nadšeně. „Ty musím mít! Hned vyberu z bankomatu a peníze ti dám.“ Nemohla jsem uvěřit, že se to povedlo.

Prodala jsem jí kdeco

Rozešly jsme se a já spěchala řešit svůj problém. Až když jsem se zabydlela a přešlo prvotní nadšení, přepadlo mě svědomí. Jak jsem to mohla Tereze udělat?

Ale jak šel čas, dostala jsem se opět do složitých problémů, a nedostatek peněz umlčel mé špatné svědomí. Vyhrabala jsem porcelán po babičce, který jsem zkoušela prodat v bazaru. Nabídli mi za něj tři stovky, já si ale neváhala za něj říct kamarádce tři tisíce.

Chtěla jsem vše napravit

Tereza se mnou nesmlouvala, a tak jsem jí během dalších deseti let prodala kdeco. Něco jsem třeba levně koupila v bazaru, a pak jí to střelila za desetinásobek. Vytahala jsem z ní tak téměř sedmdesát tisíc. Svědomí mě ale hryzalo každou noc.

Říkala jsem si, že to Tereze jednou všechno vrátím. A ta chvíle přišla. Když se dcera osamostatnila, já měla slušně placenou práci a do toho jsem podědila domek po rodičích, který jsem prodala. S obálkou, ve které bylo sedmdesát tisíc, jsem se rozjela do Prahy.

Peníze nepřijala

Terezu jsem pozvala na skleničku, předala jí obálku a začala ze sebe soukat pravdu. Tereza se ale jen usmála a chytla mě za ruku. „Už toho vysvětlování nech!

Já to věděla od první chvíle, že to zlato není pravé a brilianty jsou obyčejné sklo, ale chtěla jsem ti pomoct. Jsme nejlepší kamarádky, a ty přece nějaké peníze nerozdělí.“ Slzy se mi nahrnuly do očí.

Nastala komická chvilka, kdy jsme si vzájemně vnucovaly obálku s obnosem. Ani jedna jsme peníze nechtěla. Nakonec si ji ale Tereza přece jenom vzala a následující den šla do cestovní kanceláře, kde pro nás dvě objednala zájezd do Thajska. Když mi tu zprávu oznámila, málem jsem omdlela.

Objevujeme svět

Nemohla jsem tomu uvěřit. „To je skvělý nápad!“ vyhrkla jsem ohromeně. Cítila jsem, jak se mi do žil vlévá čerstvá krev a síla. Za dva měsíce jsme s Terezou vyrazily na cestu svých snů. A nelitovaly jsme.

Byla to ta nejkrásnější dovolená, jakou jsem v životě měla. Tím to ale neskončilo. Od té doby jezdíme spolu na dovolenou každý rok a objevujeme úžasná místa. Vím, že mám tu nejlepší kamarádku na světě.

Jenom opravdové přátelství totiž dokáže tak nezištně a obětavě pomoct, když se člověk dostane do potíží.

Jana L. (57), Mělník

Předchozí článek
reklama
Související články
28.4.2024
Byli jsme přehnaně důvěřiví a uvěřili jí. Ženě, která o sobě tvrdila, že je dcerou manželova bratra. Potom přišel šok. Vykradla nás a zmizela! My jsme s manželem žili dost samotářsky. Nějací přátelé by se našli, ale moc jsme je nenavštěvovali. Stačily dvě hodinky a my už se těšili domů na svůj klid. S dětmi to bylo podobné. Občas zavolaly a občas nás na chvíli navštívily. Jen vnoučat, dokud byl
15.4.2024
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem šťastná, že máme domek hned na návsi, tam jsem u zdroje všeho. Jakmile něk
15.4.2024
Propadla jsem úžasnému koníčku! Sleduji akční ceny, je to lákavé dobrodružství, takový můj sport, díky kterému jsem si našla i skvělé přátele. Najednou jsem nevěděla, co budu dělat? Na chození po divadlech jsem neměla peníze, na cestování dost sil, sedět u televize a dívat se na seriály mě nebavilo. Důchod se na mě šklebil v té nejděsivější podobě. Byla jsem sama, manžel mi zemřel. Doma to n
12.4.2024
Nikdo mě nenutil, mohla jsem si pořídit skleničku a umělé zuby. Já ale toužila po hezkém chrupu. Spořila jsem, jak to šlo, ale ono to moc nešlo. Jako rozvedená s platem nic moc to dalo docela fušku. Když k tomu člověk přičte nájem a občas něco na sebe, zbylo mi sotva na jídlo a nějaké to ovoce. I tak moje úspory dosáhly úctyhodné částky. Poctivě jsem střádala Měla jsem přesně vypočítané,
12.4.2024
Nebyl to nikdy žádný lev salónů, co se vzhledu týče, ale já hledala spíš klid a bezpečí. Jenže věk ho zřejmě připravil o poslední kapku charismatu. Stal se z něho nudný patron. Už kdysi na rande s ním byla celkem nuda. Nebyl vůbec zábavný, nerozuměl legraci a většinou jen mlčel. Já ale měla za sebou hodně bouřlivý vztah, a dokázala jsem tedy ocenit pravý opak. Vždycky to tak bylo Po svatb
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
enigmaplus.cz
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
V roce 1932 spatřil William Beebe (1877-1962) okénkem ponorného zařízení – batysféry podivného tvora. Místem mysteriózního setkání byl Atlantský oceán u Bermudského souostroví. Co biolog v hloubce 640
Stále mi píše zamilované básně
skutecnepribehy.cz
Stále mi píše zamilované básně
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem,
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
epochaplus.cz
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
historyplus.cz
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
Zatímco na bedlivě střežené hranici dál hlídkují vojáci obou zemí, ve sportovní hale je nepřátelství zapomenuto. Dnes existuje jen jedna Korea, a ta se právě chystá udivit celý svět. Na mistrovství světa ve stolním tenisu, které se koná v roce 1991 v japonském městě Čiba, se v kategorii ženských družstev žádné překvapení nečeká. Vždyť už osmkrát za sebou,
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
21stoleti.cz
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza Doktorka Stephenie Lucas One
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
Poslední dobou působí herečka ze seriálu Ulice Aneta Krejčíková (32) smutně, jako kdyby snad v životě prožívala velké trápení. Všímají si toho i její sledující na sociálních sítích. Vznikat pochopit
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
nejsemsama.cz
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
Chtěla jsem pomoci cizí ženě, ale přineslo mi to nakonec zklamání. Pravidelně chodívám dělat větší týdenní nákup do některého ze supermarketů. Jednoho dne jsem si povšimla mladé ženy s asi šestiletým synkem. Měla s sebou pouze malý košík. Místo do něj si ale pár věcí strčila do kapes bundy. Přemýšlela jsem, jak mám reagovat a jestli chci