Domů     Zařídila jsem se podle karet…
Zařídila jsem se podle karet…

Už dlouho jsem byla nerozhodná. Nevěděla jsem, co si počít se životem. Netušila jsem, zda mám být spokojená, nebo ne. Prostě se mě zmocnila touha něco ve svém životě změnit.

A volba padla na karty, které mi měly v této neveselé době pomoc! Zajít ke kartářce nebo nějaké vědmě, co vidí budoucnost v křišťálové kouli či kávové sedlině, jsem toužila už dlouho.

Ne že bych těmhle pohádkám věřila, ale spíš pro ten pocit, že člověk zažije něco, co ještě nikdy nezažil. Prostě trochu tajemna a dobrodružství. A taky cizí pohled na svůj život, v kterém mě trápila nerozhodnost.

Pořád to bylo to samé

Jako kdyby byly moje dny přes kopírák, stále to samé. Stereotyp spočíval v úplně banálních věcech. Přichystat manželovi snídani, jít nakoupit, uvařit, poklidit, vyprat. To vaření bylo pro mě tím nejhorším.

Ne že bych vařila nerada, ale už jsem nevěděla, co stále vymýšlet. Manžel by jedl klidně denně řízky, ale to samozřejmě kvůli svému zdravotnímu stavu nemohl. Měl by se cpát zeleninovými saláty a luštěninami, o čemž nechtěl ani slyšet.

Navíc měl ještě našlápnuto k cukrovce, a to už byl pořádný oříšek, protože řízek byl ochotný prostřídat jen s žemlovkou nebo meruňkovými knedlíky. Odpolední pohyb mu taky nic moc neříkal.

Vytáhnout ho na nějakou delší procházku bylo nad moje síly. Často jsme se kvůli tomu dokonce pohádali. Nechtělo se mi být v pětašedesáti vdovou!

Konečně jsem se dočkala

Když se na nástěnce u vchodových dveří objevil takový malý, červeně natištěný letáček, že svoje služby nabízí kartářka, měla jsem co dělat, abych nevykřikla radostí. Hned jsem si v mobilu navolila její číslo a objednala se.

Termín jsem dostala hned na další den. Těšila jsem se tak moc, že jsem ani dospat nemohla. Co mi asi řekne? Co poradí? A jak bude vypadat? Zvědavost se mnou doslova lomcovala. Cestou jsem si opakovala, že je vše stejně jen hra, ne-li podvod, ale kdo ví!

Třeba ta paní bude opravdu dobrá a sdělí mi něco, co mě samotnou nikdy nenapadlo. O to víc jsem měla z chystané návštěvy radost.

Přivítal mě celkem hezký domeček se zahrádkou a cedulí na plotě, že zde najdou návštěvníci kartářku, která vám od základu dokáže změnit život. Pod plechovou cedulí byla ještě jedna. Bílá s černou kočkou. Bylo to veselé a vůbec ne strašidelné, jak bych čekala.

Viděla mě v jiném světle

Pozdravila mě celkem obyčejná paní. Neměla ani dlouhé rudé drápy, ani na rameni kočku, jak jsem si ve své naivitě představovala. Pozvala mě dál a nechala z balíčku karet vytáhnout tři. Zahleděla se na ně a řekla:

„Nudíte se, máte nenaplněný život, musíte změnit úplně všechno, mimo manžela. Ten je hodný a milující, jen vy to už ani nevnímáte!“ Měla pravdu a já se trochu zastyděla.

Varovala mě

Pořád jsem myslela jen na to jeho zpropadené jídlo a zapomněla, že je muž, chlap, manžel. Že i on musí mít nějaké tužby, myšlenky a přání. Podle kartářky jsem měla jednu kamarádku velmi nebezpečnou a toxickou.

„Pokud se jí včas nezbavíte, máte po manželství,“ pokrčila rameny, jako že to nechá na mně. Za služby nechtěla moc, a ještě mi vnutila onu slevu. Prý se mám ozvat za půl roku!

Manžel byl zvědavý

Odcházela jsem jako ve snách. V duchu jsem si rekapitulovala, co mi paní kartářka řekla. Čím víc jsem nad jejími slovy přemýšlela, tím víc jsem byla přesvědčená, že má pravdu. Při tom neřekla nic světoborného.

Ale můj život viděn jejíma očima byl překvapivě o dost jiný, než za jaký jsem ho považovala já. Domů jsem přišla jako vyměněná. Manžel byl zvědavý, co jsem se dozvěděla.

Měla jsem pro něho návrh

Na stole jsem už měla připravenou kávu. Trochu jsem ho podezírala, že měl strach, s čím přijdu. Řekla jsem mu to slovo od slova. A omluvila se mu za svoje chování.

„Něco musíme změnit, viď? Co by sis přál, abychom společně podnikli?“ zeptala jsem se ho a jemu se rozzářily oči. Toužil po nějaké chatce u rybníka. Skromné a chudé, ale mohl by rybařit a udit ryby.

Snil o chaloupce

Vylíčil mi ji do všech detailů. Dokonce už věděl, že okenice namaluje modře a před chatičku nasází nějaké keře s červenými lístky. Překvapilo mě to, nikdy o touze po rybaření ani nešpitnul.

Hned jsem šla pro naše dvě vkladní knížky a taky vyndala pár prstenů po mamince. „Vybereme vklady a prodáme, co půjde. Za peníze snad nějakou chatičku seženeme,“ řekla jsem mu přesvědčivě a zeptala se ho na tu svoji údajně proradnou kamarádku.

Trochu se začervenal a přiznal, že mu občas volá a zve ho na kafe. Beze mě! Tak tahle informace mě zvedla za židle.

Je to změna

Vztek mě doslova nadnášel. Naše kamarádství jsem ukončila po telefonu raz dva. Můj život se změnil. Zařídila jsem si ho podle sebe i manžela. Jsem mnohem spokojenější. Návštěva kartářky se mi opravdu vyplatila. Už se těším, až jí budu při příští návštěvě o všem vyprávět!

Mirka P. (65), Jičín

Předchozí článek
Související články
5.10.2024
Už pár let jsem žila sama. Dřív jsem vše doma zvládala levou zadní, i drobné opravy, ale s věkem mi šlo vše čím dál hůř. Potřebovala jsem pomoc. Hodinový manžel, práce všeho druhu! Tento plakátek na stromě před naším krámkem mě uhodil do očí. „To by mohlo být řešení,“ řekla jsem si v duchu. Byt se mi totiž v poslední době sypal pod rukama. Já o svoji zručnost, a především sílu přišla a žádný mu
4.10.2024
S Rudolfem jsme chodili osm let. O svatbě nepadlo ani slovo. Došla jsem k názoru, že si mě nikdy nevezme. Připochodovaly za mnou jako trestní komando. Babička, máma, sestra. Tvářily se přísně. „Proboha, co se děje?“ zeptala jsem se. Sestra odsekla: „Chceme ti promluvit do duše.“ A jéje! Bylo mi jasné, že se ta věc týká Rudolfa. „Je to kvůli Rudolfovi?“ broukla jsem. „A kvůli komu asi?“ zaúpěla
4.10.2024
Tolik jsem toužila, aby mě můj vyvolený konečně požádal o ruku! Trpělivě, ale dlouho marně jsem čekala. Vypadalo to, že se snad nikdy nedočkám. Kdybych jen tehdy věděla... Dámy, nešlapte si po štěstí. Jednou jsem to udělala, od té doby se toho snažím vyvarovat. To bylo tak. Můj táta byl alkoholik, umřel už dávno na cirhózu jater. Mám za sebou nehezké dětství. Mámu to utrápilo, odešla na věčnost
3.10.2024
Nikdy jsem neměla ráda sukničkáře, a zjištění, že k nim patří i můj syn, mě zneklidňovalo. Dal mi ale jasně najevo, že je to jen jeho věc. Dnes už je můj syn dávno šťastně ženatý, ale svého času dívky střídal, na můj vkus až příliš. Některé se mi zamlouvaly, některé méně. Moc se mi líbila Michaela, útlá usměvavá holčina. V duchu jsem si říkala, jak by bylo fajn, kdyby s ní Láďa zůstal. Občas si
2.10.2024
Švagrové vadilo, že je její muž lehkovážný a ze všeho si dělá legraci. Ten můj mi zase lezl na nervy svou zodpovědností. A tak zasáhl osud. Manžel Jiří a jeho bratr Pepík jsou naprosto rozdílné povahy. Jako by to ani sourozenci nebyli. Zatímco můj muž byl vždycky spolehlivý, zodpovědný a pracovitý, Pepík byl lehkomyslný vtipálek, který si dělal ze života legraci a žil tady a teď. Jiří byl velký
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Neměla jsem se narodit?
skutecnepribehy.cz
Neměla jsem se narodit?
Byla mi podobná, však si mě rodiče pořídili, když o ni přišli. Má sestra, kterou jsem nepoznala. Osud jí připravil krátký život. A když to zkusili se mnou, opět zakročil. Dívám se na fotografie a i po těch letech občas znejistím, když nevím, jestli jsem na nich já, nebo má sestra, kterou jsem nepoznala. Rodičům se nedařilo
Podlahový tepelný komfort
rezidenceonline.cz
Podlahový tepelný komfort
Využití elektrických topných kabelů ve formě podlahové vytápění se v porovnání s teplovodními systémy vyznačuje nejen příznivými pořizovacími náklady, ale také jednodušší instalací a větší flexibilitou. Potřebný komfort umějí nabídnout rovněž topné rohože a fólie. Kabely, umístěné přímo pod dlažbu do tenké vrstvy pružného tmelu, lze využít také k realizaci ploch s komplikovanějším tvarem. Vybavené
Záhady polského Pomořanska: Poklad v podzemí i strašidelný les
enigmaplus.cz
Záhady polského Pomořanska: Poklad v podzemí i strašidelný les
Pomořansko je historické území při pobřeží Baltského moře. V roce 1945 bylo rozděleno mezi Polsko a Německo. V polské části Pomořanska je řada záhadných a tajemných lokalit. Patří k nim dozajista i ta
Domácí ořechové tyčinky
tisicereceptu.cz
Domácí ořechové tyčinky
Křupavé, s minimem sacharidů a se spoustou zdravých bílkovin. to jsou domácí ořechové tyčinky. Za 20 minut máte na stole skvělou a chutnou svačinu, kterou si můžete vzít kamkoli s sebou. Ingredienc
Ovládli Contariniové Benátky díky úplatku?
historyplus.cz
Ovládli Contariniové Benátky díky úplatku?
Deset zlatých mincí cinkne roku 1066 o stůl. Suma změní názor volitelů benátského dóžete. O funkci se ucházejí členové hned několika významných benátských rodů. Nejvážnějšími soupeři jsou dva Domenicové – Contarini a Morosini.   V jeden okamžik se zdá, že se štěstí přikloní k Morosinimu. Domenico Contarini (asi 1008‒1071) v Benátkách vládne již 23 let. „Chtělo by
Tajemství kaple v šumavské Hůrce: Postihlo sedm vojáků prokletí?
epochanacestach.cz
Tajemství kaple v šumavské Hůrce: Postihlo sedm vojáků prokletí?
Vojenské auto se kodrcá šumavskými silničkami. „Už abychom to měli za sebou,“ honí se hlavami šesti vojákům a jejich velitelům. Míří do někdejší sklářské osady Hůrka na planině v lese směrem na Hartmanice a Srní. S sebou mají i pořádnou zásobu alkoholu. Čeká je odklízení mrtvol, úkol, který není zrovna příjemný. Píše se rok 1953.
Tajný románek Vejvodové a Blažka v Jedné rodině?
nasehvezdy.cz
Tajný románek Vejvodové a Blažka v Jedné rodině?
Když se nedávno začalo mluvit o rozchodu Zuzany Vejvodové (44) a jejího IT specialisty, kterého roky tajila, nikoho to příliš nepřekvapilo. Nečekané ale rozhodně je, že by důvod rozchodu mohl mít jmén
Nejnovější a zároveň nejohroženější ekoregion Afriky je domovem stovky unikátních druhů
21stoleti.cz
Nejnovější a zároveň nejohroženější ekoregion Afriky je domovem stovky unikátních druhů
Už od roku 2005 zkoumá profesor Julian Byaliss, který hostuje na Oxford Brookes University, horu Mabu a její okolí v africkém Mosambiku. Zdejší deštný prales je totiž domovem řady endemických druhů ro
Wellness institut SHA znovu získal prestižní ocenění World’s Best Wellness Clinic
iluxus.cz
Wellness institut SHA znovu získal prestižní ocenění World’s Best Wellness Clinic
Wellness resort SHA získal již potřetí ocenění World's Best Wellness Clinic v prestižních World Spa Awards 2024, které jsou udělovány významným počinům v sektoru zdraví, wellness a dlouhověkosti. V
Krásy filmových míst – Česká  republika
nejsemsama.cz
Krásy filmových míst – Česká republika
České filmy a pohádky máme rádi snad všichni. Proč tak nenavštívit místa, kde se mnohé z nich natáčely. Vybrali jsme jich pro vás hned šest napříč celou zemí. Hrad Bouzov Dalším oblíbeným místem filmařů je hrad Bouzov, který leží asi 35 km severozápadně od Olomouce. Natáčelo se tu hodně pohádek včetně té O princezně Jasněnce
Vratislav II.: Císař se odměňuje českou korunou za spojenectví
epochaplus.cz
Vratislav II.: Císař se odměňuje českou korunou za spojenectví
Před bazilikou sv. Víta se tlačí davy lidí. Mnozí přišli z velké dálky. Všichni chtějí být svědky toho, jak arcibiskup, úplně poprvé v českých zemích, slavnostně uloží na hlavu knížete blyštící se královskou korunu. Na poslední přání svého otce nejstarší Přemyslovec Spytihněv II. (1031–1061) nedbá. Bratři si prý mají rozdělit Moravu, zatím co on bude pánem českého
30 let od objevu Ardi: Evoluce převyprávěná kostmi
epochalnisvet.cz
30 let od objevu Ardi: Evoluce převyprávěná kostmi
Její ostatky zadupala do země někdy na sklonku třetihor stáda hrochů. Za dalších 4,4 milionů let se stala nejpodivněji vypadající fosilií zástupce lidské vývojové linie, který byl do té doby nalezen. Objev tohoto dávného hominida, připomínajícího hybrida lidoopa, opice a člověka, obrátil na ruby většinu toho, co vědci věděli o rané evoluci člověka.   Jak