Domů     I já si přece zasloužím něco si užít!
I já si přece zasloužím něco si užít!

Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek!

Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chvíli.

Rozmazlili jsme je

Moji rodiče tenkrát s mým rozhodnutím nesouhlasili a s ničím mi nepomáhali. Prý, když jsem se tak rozhodla, musím nést následky. Přišlo mi to kruté, nechat mě po nocích pracovat a pak se starat o dvojčata. Alespoň že každá z mých dcer byla úplně jiná.

První tmavovlasá a veselá, pozitivní. A druhá blondýnka, tichá a taková jakoby zasmušilá. Možná právě proto se hezky doplňovaly a nikdy se nehádaly. Prarodiče se nechali obměkčit, až když šly holky do první třídy.

Přišli se na ně podívat a od té doby se z nich stali milující babi s dědou. Zahrnovali svoje vnučky vším, co je napadlo. Rozmazlovali je a mně to bylo příjemné.

Byla jsem milující babička

Čas utíkal rychle a jejich maturita mě nepříjemně překvapila. Vůbec mě nenapadlo, že obě děvčata mají zaječí úmysly! Odstěhovaly se současně a současně o dva roky později i vdaly. A tak zatímco já je měla až po čtyřicítce, ony to stihly do dvaadvaceti.

Stala se ze mě pyšná babička a těšila se na vše, co mi to přinese. Tím jsem samozřejmě myslela hlídání a návštěvy hračkářství.

Zajímaly je jen peníze

Jenže místo radosti z pěkné rodiny mě čekaly jen nepříjemnosti. „Mami, potřebovala bych založit! Mami, nevyšla jsem s penězi… Mami, neměla bys? Mami, kolik máš na knížce?“ Otázky nebraly konce a já zprvu ochotně půjčovala, dávala, poskytovala.

To, co děvčata chtěla, i něco navíc. Jen aby všichni byli spokojení! Ani od zeťů jsem se nějakého poděkování nedočkala, přestože jsem jednomu přispěla na motorku a druhému na drahé kolo. Ani jsem netušila, co to dneska všechno stojí!

Říkala jsem si, že až půjdou dcery zase vydělávat, vše se urovná, ale opak byl pravdou.

Úspory se mi tenčily

Nejdřív obě potřebovaly nakoupit novou garderobu, protože po třech letech doma jim bylo všechno malé. Tím ale moje výdaje nekončily. Jejich požadavky se stupňovaly.

Občas jsem spočítala, co všechno jsem daný měsíc za ně utratila, a zjistila, že je to víc, než činí můj celý důchod. Musela jsem začít vybírat z vkladní knížky. Moje úspory ale byly určené na pohřeb a taky na spotřebiče, kdyby se mi něco rozbilo.

Prostě pár tisíc na zadní kolečka. Vždyť jen zuby a brýle stojí majlant! Holky ale vždycky jen mávly rukou. Jako že už nic nepotřebuji. Když skoro v devadesáti zemřela maminka, ani se mě neptaly, co bude s dědictvím. Tvářily se, že je jejich. Jako bych byla vzduch!

Vše jim bylo málo

Nechtěla jsem se dohadovat. V podstatě to byla pravda, že nic nepotřebuji, ale jejich nenasytnost mi vadila čím dál víc. Když holky začaly mluvit o domově důchodců, vzepřela jsem se. „Tam mě nedostanete!

Udělám pro vás všechno, ale tohle ne!“ vyjela jsem na ně zhurta. Obě byly překvapené. Co si to dovoluji? „Ale mami, v domově ti bude líp. Jsi stará a u nás bydlet nemůžeš. Máme malé byty. Obě! Kdybychom tak mohly prodat tvůj domek, měly bychom na větší byt.

Ty nechceš, aby tvoje vnoučata měla vlastní pokojíky? Co ty jsi to za sobce!“ Ta slova mi zněla v uších ještě dlouho potom, co se za nimi zavřely dveře. Ani plakat jsem nemohla. Možná, kdyby měly holky otce, byly by jiné.

Vše jsem sepsala

Sedla jsem si ke stolu a sepsala, co všechno jsem jim už dala. Bylo toho víc, než jsem myslela. Věci a peníze, ty hlavně! „Musím se bránit. Jinak ze mě bude nakonec bezdomovec,“ umínila jsem si. Podala jsem inzerát na prodej domku.

Tajně, aby se to nikdo z rodiny nedozvěděl. Za utržené peníze jsem si koupila malinkatý byteček a zbytek si dala na novou vkladní knížku. Moje peníze byly v bezpečí. Přestěhovala mě firma a na úklid jsem si najala taky firmu.

Docela jsem se obávala, co se bude dít, až mě dcery přijdou navštívit. Vše se odehrálo o jarních prázdninách, kdy jsme se měly vidět skoro po čtrnácti dnech.

Začnu myslet na sebe

Nestačily se divit, když jsem jim poslala svoji novou adresu. Ale nenadávaly ani se nerozčilovaly. Nic jiného jim totiž nezbylo! Jen o prodeji domku ještě nevědí. Domnívají se, že jsem byteček pořídila z úspor.

Bude to asi velké překvapení, až zjistí, jak se věci doopravdy mají! Ale netrápí mě to. Obě jsou zaopatřené a mají se o mnoho lépe než v jejich věku já. Je nejvyšší čas, aby se holky vzpamatovaly! Já si mezi tím pojedu odpočinout do lázní.

Bára T. (72),Náchod

Předchozí článek
reklama
Související články
18.5.2024
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme se do sebe v době, kdy byl ještě ženatý a já byla sama s malou dcerou Danou. Měla jsem
17.5.2024
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli jsme nejšťastnější pod sluncem. Viděli jsme se v něm a zahrnovali ho
15.5.2024
Chodí nafintěná a jen se tahá s chlapy. Bere vše! Je jí to jedno. Stydím se za ni a pomluvy už ani nevnímám. Takovou potupu jsem si od vlastní dcery nezasloužila! Už je to pár let, co jsem vzdala marné pokusy jí nějak domluvit. Nebo zjistit příčinu jejího, pro mě naprosto nepochopitelného chování. Občas mám pocit, že se ta nešťastná holka snad zbláznila. Začalo to úplně nevinně, rozchodem s jej
14.5.2024
Mám snad tu nejhorší švagrovou na světě! Je na mě vysazená už od začátku. Nejhorší na celé situaci je fakt, že se mě můj muž nezastane. Když jsem potkala Martina, byla jsem už vdova s dcerou na studiích. Můj manžel tragicky zahynul na cestě z práce. Prostě jednoho rána odjel a už se nám nikdy nevrátil. Naší Kačence bylo v té době osm let. Žily jsme pak mnoho let jen jedna pro druhou a vlastně n
10.5.2024
Moje sestra sbírala úspěchy po celém světě, pro svou zářnou kariéru se vzdala i rodinného života. Pozdě toho litovala. Když se její opona úspěchu zatáhla, neměla už pro co žít. Zuzana byla moje starší sestra, úžasná a talentovaná. Všichni k ní od jejího dětství pohlíželi jako na budoucí hvězdu a já byla její stín. Byla skvělá ve všem, v baletu i ve zpěvu, na rozdíl ode mne. A na který hudebn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
historyplus.cz
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
Bývaly doby, kdy architekti dokázali i obyčejným funkčním továrnám vtisknout eleganci výstavných zámků. Pardubice jeden takový skvost mají, a dokonce si ho v posledních letech vycizelovaly k dokonalosti. Umění, které mele Na břehu řeky Chrudimky v Pardubicích stával mlýn už v roce 1586. Na počátku 20. století však mlynářské konkurenci v oblasti vládnou bratři Egon (1871–1932) a Karel (1879–1944) Winternitzovi,
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
nejsemsama.cz
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
Bolí vás svaly a klouby, ládujete do sebe pilulky tišící bolest, a nic nezabírá? Chce to změnu… Vyčleňte si jen pár minut denně na protažení celého těla, a budete se cítit jako znovuzrozená. Protažení trapéz Tento cvik můžete provádět vsedě i vestoje, dodržet musíte jen zcela rovná záda. Jednou rukou přitáhněte hlavu k rameni, druhé rameno se
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
enigmaplus.cz
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
Jonaguni je ostrov náležející do japonské prefektury Okinawa. Poblíž něj leží pod mořskou hladinou gigantické kamenné bloky, které připomínají obrovské terasy se schodišti vytesanými do kamene. Odhadu
Když může Prachař, koketuje i ona
nasehvezdy.cz
Když může Prachař, koketuje i ona
Herečka Sara Sandeva (26) ze seriálu Jedna rodina to s Jakubem Prachařem (40) zřejmě nemá jednoduché! Že by jí už docházela trpělivost? Ještě než se dali dohromady, říkalo se, že není krásné ženy, k
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Tagliatelle s bazalkovým pestem
tisicereceptu.cz
Tagliatelle s bazalkovým pestem
Tagliatelle představují dlouhé široké nudle. Seženete je v každém supermarketu. A nejlépe chutnají právě s pestem. Ingredience 1 balení těstovin tagliatelle dvě hrsti čerstvé bazalky 6 lžic ol
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
21stoleti.cz
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava půso
Musím zachránit manželství!
skutecnepribehy.cz
Musím zachránit manželství!
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
epochaplus.cz
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet