Domů     Velká rodina se nepovedla!
Velká rodina se nepovedla!

Sama jsem vyrůstala jako jedináček, takže jsem snila o velké rodině. Bohužel se mi mé přání nevyplnilo.

Vyrůstala jsem v milující rodině, ale když mi byly asi tři roky a vnímala jsem, že kamarádi mají sourozence, žadonila jsem na rodičích, aby mi taky pořídili bratříčka nebo sestřičku. Netušila jsem tehdy, jak to je.

Těžký začátek

Až skoro v dospělosti jsem pochopila, že naši nemohli mít děti. Mě si totiž jako miminko vzali z kojeneckého ústavu. Do kojeňáku mě odložila má biologická matka, která měla už tři děti. Svého manžela opustila kvůli jednomu dělníkovi, s nímž zplodila mě.

Jenže tento biologický otec mě nechtěl, takže máma se o všechny nemohla starat a dala mě do ústavu. Nevyčítám jí to, jsem ráda, že mi dala život. Moji adoptivní rodiče byli navíc velice hodní, takže jsem neměla důvod někomu něco vyčítat.

A právě, že jsem byla v tomto směru jedináček, tak mě rodiče rozmazlovali. Navíc jsme se neměli špatně, bydleli jsme ve městě, kde jsme měli byt, ale jezdili jsme na víkendy na chalupu. Tam jsem měla spoustu kamarádů, hýčkali mě i sousedé.

A navíc nikdo mi nic neřekl o mém původu, i když to věděli. Zkrátka na mě byli hodní.

Táta nás opustil

Když píšu o dětství, myslím tu dobu do puberty. Jenže pak se tatínek zamiloval do jiné. Bohužel to bylo tak silné, že se rozhodl nás opustit. Bylo to nečekané nejen pro mě, maminka se zhroutila, a i když se snažila být silná, vnímala jsem, jak je mimo.

Navíc jsem byla i trochu naštvaná. Táta totiž s tou druhou ženou čekal dítě. A já si myslela, že je to vina mámy, že to ona kdysi nechtěla mého sourozence. Kdybych přece měla nějaké sourozence, tak by nás otec neopustil!

Pravda byla taková, že maminka nemohla mít děti. Jenže to jsem tehdy ještě netušila, když jsem si myslela, že jsem jejich.

Když jsem se dozvěděla pravdu

Po nějaké době mi maminka řekla pravdu. Prozradila mi, že jsem adoptovaná. Jak jsem později pochopila, nejspíš tušila, že tu možná dlouho nebude. Maminka totiž vážně onemocněla a zhoubná nemoc jí velmi rychle ukrajovala život. Najednou jsme k sobě měly blíž.

I tatínek se docela staral. Ale když maminka zemřela, stejně jsem zůstala sama. Byla jsem čerstvě plnoletá, takže jsem nemusela do dětského domova. Byt mi zůstal po mamince, tatínek mi i pomáhal, takže jsem neměla tak těžký start.

Našla jsem novou rodinu

K tatínkovi jsem našla cestu zpět. Dokonce jsem byla ráda, že jsem měla sourozence, s nevlastním bráškou jsem navázala hezký vztah. Dodělala jsem střední školu a šla jsem pracovat do jednoho podniku.

Nepovedený vztah

Když se můj život trochu ustálil, začala jsem přemýšlet o svých biologických rodičích. Tehdy se mi ale nedařilo nic moc zjistit, žádný kontakt, tak jsem to nechala plavat. Měla jsem před sebou vlastní budování života.

Přišla nová práce, noví lidé, osamostatnila jsem se a tehdy jsem potkala Marka. Byl moje první velká láska. Byla jsem tehdy nezkušená, takže jsem se vrhla do vztahu po hlavě, myslela jsem, že láska je bezpodmínečná. Bez přetvářek a předsudků.

Měla jsem růžové brýle a byla jsem naivní. Takže jsem se do vztahu tak ponořila, že jsem otěhotněla. Byla jsem nadšená, protože ožily moje sny o velké rodině, kterou jsem kdysi chtěla. Jenže Marek nebyl moc nadšený, nechtěl mluvit o svatbě.

Možná i to způsobilo, že jsem začala mít problémy. Skončila jsem v nemocnici, potratila a vše se rázem vyřešilo. Dítě ani svatba se nekonaly a my s Markem jsme se rozešli.

Nevěřila jsem chlapům

Trvalo mi spoustu let, než jsem zase začala důvěřovat mužům. Bála jsem se někomu otevřít, pustit ho do svého světa. Ta zkušenost s potratem také byla bolavá. Pak jsem ale potkala Marka. Ano, zase to byl Marek. O to víc jsem byla opatrná.

Ale právě proto, že mě přesvědčil, že může být nejen chlap, ale i další Marek jiný, jsem do toho opět spadla. On se mnou chtěl žít. Byl už rozvedený, měl jedno dítě, ale s jeho synkem jsme si sedli. Nakonec jsem se dočkala i svatby.

Pokoušeli jsme se o dítě, ale nešlo to. Když jsem absolvovala vyšetření, bylo mi sděleno, že pro mne bude problematické mít děti. V podstatě mi řekli, že byl zázrak, když jsem jednou otěhotněla. Já? Moje maminka sice nebyla plodná, ale byla nevlastní.

A ta vlastní, co jsem věděla, byla plodná až dost. Nechápala jsem tu nespravedlnost. Když jsem pochopila, že dítě neodnosím, nadnesla jsem před Markem téma adopce. Nebyl nadšený. Věděl o mém původu.

Říkal, že moji rodiče měli štěstí, ale co víme, s jakými geny by bylo naše dítě. Nakonec souhlasil. Bohužel, než jsme stačili absolvovat kolečko kvůli adopci, Marek přišel o život při autonehodě. A já tím pádem přišla o nárok na dítě. Tehdy se ve mně vzedmula touha poznat, odkud pocházím.

Druhá rodina

Jak jsem pátrala, zjistila jsem, že i máma pocházela asi z šesti dětí. Tehdy mne opět zamrzelo, že já s takovými geny nemohu mít potomka. Nakonec jsem vypátrala sestru. Byla moc milá, pohostila mne a vyprávěla mi o mámě.

Ta už bohužel nežila, takže jsem se nikdy nedozvěděla, jestli na mě myslela. Podle sestry se o mně máma nikdy nezmínila, to ale neznamená, že to nenosila v sobě. Mám alespoň nějakou druhou rodinu, i když všichni bydlí daleko.

Zdena T. (72), Plzeň

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
27.4.2024
Nezaslouží si mít tak zlobivou dceru. Obětovala se pro ni a po rozvodu se už nevdala, jen aby jí nepřivedla domů cizího chlapa. Je jí sotva dvacet, ale chová se, jako by snědla všechnu moudrost světa. Nic jí není dobré, hlavně to, co udělá moje dcera. Ani já v jejích očích nejsem bez viny, i když nevím o ničem, čím bych jí kdy ublížila. Když ke mně přijde na návštěvu, úplně se mi stáhne žaludek
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
21stoleti.cz
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně "kymácí". Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evrop
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
enigmaplus.cz
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
Na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století pobýval ve Slezsku alchymista, který byl opravdovou autoritou v otázce takzvaného kamene mudrců. Pokud se prý někdo přiblížil objevu tohoto alchymistického
To na nose nenosíme
nejsemsama.cz
To na nose nenosíme
Černé tečky v obličeji, zejména na nose, představují častý kosmetický problém. Jejich tvorbu ovlivňuje kosmetická péče a používání kosmetiky, která ucpává póry. Nač si dát pozor? Zbavit se jich není jednoduché, ale při správné péči a používání správné kosmetiky se vám může podařit je alespoň minimalizovat. Co pomůže? Základem je pravidelné a důkladné čištění pomocí micelárních vod, pěny a gelů.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Chtěla mi odloudit manžela
skutecnepribehy.cz
Chtěla mi odloudit manžela
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
historyplus.cz
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky. Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem.
Má Gottová v zahraničí milence?
nasehvezdy.cz
Má Gottová v zahraničí milence?
Vdova Ivana Gottová (48) před časem zainvestovala a momentálně se jí staví v pražské lokalitě Císařka luxusní vila. Původně se psalo, že by to měl být nový domov pro ni a její dcery Charlotte Ellu (
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
epochaplus.cz
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit! I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost.
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml