Domů     Láska všechno až moc zamotala
Láska všechno až moc zamotala

Roky jsem žila ve velkém omylu. Myslela jsem si, že se rodiče rozvedli kvůli tátově milence. Ani ve snu by mě nenapadlo, že je to celé úplně jinak.

Rozvod rodičů jsem nesla těžce, bylo mi tehdy dvanáct let, což je pro dívku samo o sobě velmi náročné období, a tak dodnes na tu dobu nerada vzpomínám. Byla jsem přesvědčená, že všechno způsobil táta. Našel si milenku a odešel za novým životem.

Proto mě dost šokovala informace, že tomu bylo úplně jinak! Viníkem byla moje máma.

Hodně se spolu hádali

Byla jsem v pubertě a moc dobře jsem už vnímala vztahy mezi partnery. Je fakt, že doma vládla nepohoda už dlouho a naši se často hádali, takže když se táta začal vytrácet z domu, byla to vlastně pro všechny docela úleva. Maminka v tu chvíli měla dost času na mě a nebylo doma dusno nebo řev.

Rozvod byl učebnicový

O pár měsíců později se táta od nás stěhoval k milence Daně, se kterou to už asi dva roky táhl, jak říkala máma. Ta to tehdy z mého hlediska nesla neskutečně statečně, za to jsem ji obdivovala.

Nikdy ho přede mnou neshazovala, mluvila o něm vlastně pořád hezky, nebránila mu, aby mě kdykoliv vídal nebo aby k nám kdykoliv přišel. Koneckonců v pozdějších letech nebylo výjimkou, že k nám přišel i se svojí druhou ženou Danou a jejich malým Danem.

Já byla ráda, že mám sourozence, i když nevlastního. Ani mi nevadilo, že je o tolik let mladší, a byla jsem ráda, když mě macecha nechala jet s miminkem v kočárku na procházku. Bylo to takové zvláštní soužití, ale to jsem zase tenkrát moc neřešila.

Táta se ke mně choval mile a máma ho nechávala si se mnou dlouho povídat. Nikdy nenaznačil, že vina není na jeho straně. Bylo to, jako by mámu vlastně bránil.

Puberta mi dala zabrat

Přesto jsem měla těžké dospívání a zlobila jsem, jak jen to šlo. S tátou jsem si nakonec uchovala dobré vztahy, nicméně mi dalo práci mu odpustit, že nás zradil. Ale dost se to na mně podepsalo. Byl to učebnicový příklad rozpadu manželství.

Kvůli tomu jsem pramálo věřila mužům a nikdy jsem se nevdala, i když mám muže a dvě děti. Svatby a pevného svazku jsem se prostě bála. Zkušenost z puberty prostě udělala své. Zajímavé je, že jsem si o tom s otcem nikdy nepromluvila.

Jeho odchod jsme „promlčeli“ a já si k němu našla novou cestu. A popravdě si ani přesně nepamatuji, jak to mezi námi tehdy bylo. To období mám trochu v mlze. Asi jsem ho raději vytěsnila.

Babička se prořekla

Navíc jsem se tenkrát hodně zabývala mámou, které mi bylo líto. Vždycky jsem o ni pečovala, jako bych jí chtěla nahradit chybějícího manžela. Až se jednou prořekla má babička. Vždycky to byla rázná žena a čím byla starší, tím byla hubatější.

Jednou na mě při odpolední návštěvě vyjela a mezi řečí mi prozradila rodinné tajemství.

„Ty naděláš kvůli kdejaké hádce. Přítele máš hodného, stejně jako svého tátu. Když zjistil, že nejsi jeho, nepřestal se k tobě chovat hezky,“ pronesla jen tak mezi řečí. To mě zarazilo. Ihned jsem z ní dolovala více informací.

Milovala jiného

Ukázalo se, že když byla máma mladá, měla milence, mého biologického otce! Chodila s ním ještě na střední, ale on ji pak beze slova opustil. Máma už v té chvíli věděla, že je pár týdnů těhotná, tak sbalila prvního, kterého potkala a hned si ho i vzala.

Tedy mého nevlastního otce. Ten dlouho nevěděl, že nejsem jeho. Máma mého biologického otce ale nikdy milovat nepřestala a tajně na něj myslela dál. Když mi bylo deset, opět ho potkala a opět mu propadla.

To už i táta věděl, jak se věci mají, a velmi ho to zasáhlo a otřáslo to manželstvím. Ale dotyčný pán opět z mámina života rychle zmizel, tak zůstali s tátou přece jen spolu. Už to mezi nimi ale nefungovalo a on pak udělal ten hlavní krok. Někoho si našel a požádal o rozvod.

Proč mi nic neřekli?

Vůbec se mu dnes nedivím. Nebo jinak. Divím, ale obdivuji jeho lásku k nám i jeho trpělivost a obětavost. Prostě nás nechtěl opustit jako ten druhý. Pochopila jsem tak konečně i mámino chování, proč tenkrát neprotestovala a ani tátu za milenku netrestala.

Měla sama „máslo na hlavě“. Udivuje mě, že mi o tom neřekli. Chápu, že mi nechtěli motat hlavu tím, že mám jiného tatínka. Proč mi to tedy neřekli alespoň v dospělosti? Nebo když jsem měla děti.

Co kdybychom potřebovali třeba ledvinu, ani nevím, kde bych měla svého biologického otce hledat. A stejně tak nevím, jestli se na to mohu svého skutečného táty teď ptát…

Teď se snad i vdám

Kdybych navíc věděla, jak se věci mají, moje důvěra v muže by zřejmě nebyla tak narušena. To, že rozvod zavinila máma, změnilo zcela můj pohled na situaci. Jelikož je už máma vážně nemocná, nemohu a nechci ji otravovat s dotazy na minulost.

Nechci ji ani konfrontovat s tím, že znám její tajemství. Pokusím se s tím vyrovnat sama a možná bych do budoucna přehodnotila i pohled na manželský slib. Tedy, jestli mě můj muž bude ještě na „stará kolena“ chtít.

Je pravda, že si najednou všiml, že se chovám nějak jinak, že tu a tam utrousím zmínku o svatbě. Toto téma přece bylo léta mezi námi úplně tabu. Že by o tom také přemýšlel?

Tereza H. (59), Olomouc

Předchozí článek
reklama
Související články
18.5.2024
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme se do sebe v době, kdy byl ještě ženatý a já byla sama s malou dcerou Danou. Měla jsem
17.5.2024
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli jsme nejšťastnější pod sluncem. Viděli jsme se v něm a zahrnovali ho
15.5.2024
Chodí nafintěná a jen se tahá s chlapy. Bere vše! Je jí to jedno. Stydím se za ni a pomluvy už ani nevnímám. Takovou potupu jsem si od vlastní dcery nezasloužila! Už je to pár let, co jsem vzdala marné pokusy jí nějak domluvit. Nebo zjistit příčinu jejího, pro mě naprosto nepochopitelného chování. Občas mám pocit, že se ta nešťastná holka snad zbláznila. Začalo to úplně nevinně, rozchodem s jej
14.5.2024
Mám snad tu nejhorší švagrovou na světě! Je na mě vysazená už od začátku. Nejhorší na celé situaci je fakt, že se mě můj muž nezastane. Když jsem potkala Martina, byla jsem už vdova s dcerou na studiích. Můj manžel tragicky zahynul na cestě z práce. Prostě jednoho rána odjel a už se nám nikdy nevrátil. Naší Kačence bylo v té době osm let. Žily jsme pak mnoho let jen jedna pro druhou a vlastně n
10.5.2024
Moje sestra sbírala úspěchy po celém světě, pro svou zářnou kariéru se vzdala i rodinného života. Pozdě toho litovala. Když se její opona úspěchu zatáhla, neměla už pro co žít. Zuzana byla moje starší sestra, úžasná a talentovaná. Všichni k ní od jejího dětství pohlíželi jako na budoucí hvězdu a já byla její stín. Byla skvělá ve všem, v baletu i ve zpěvu, na rozdíl ode mne. A na který hudebn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
historyplus.cz
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
Bývaly doby, kdy architekti dokázali i obyčejným funkčním továrnám vtisknout eleganci výstavných zámků. Pardubice jeden takový skvost mají, a dokonce si ho v posledních letech vycizelovaly k dokonalosti. Umění, které mele Na břehu řeky Chrudimky v Pardubicích stával mlýn už v roce 1586. Na počátku 20. století však mlynářské konkurenci v oblasti vládnou bratři Egon (1871–1932) a Karel (1879–1944) Winternitzovi,
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
nejsemsama.cz
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
Bolí vás svaly a klouby, ládujete do sebe pilulky tišící bolest, a nic nezabírá? Chce to změnu… Vyčleňte si jen pár minut denně na protažení celého těla, a budete se cítit jako znovuzrozená. Protažení trapéz Tento cvik můžete provádět vsedě i vestoje, dodržet musíte jen zcela rovná záda. Jednou rukou přitáhněte hlavu k rameni, druhé rameno se
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
enigmaplus.cz
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
Jonaguni je ostrov náležející do japonské prefektury Okinawa. Poblíž něj leží pod mořskou hladinou gigantické kamenné bloky, které připomínají obrovské terasy se schodišti vytesanými do kamene. Odhadu
Když může Prachař, koketuje i ona
nasehvezdy.cz
Když může Prachař, koketuje i ona
Herečka Sara Sandeva (26) ze seriálu Jedna rodina to s Jakubem Prachařem (40) zřejmě nemá jednoduché! Že by jí už docházela trpělivost? Ještě než se dali dohromady, říkalo se, že není krásné ženy, k
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Tagliatelle s bazalkovým pestem
tisicereceptu.cz
Tagliatelle s bazalkovým pestem
Tagliatelle představují dlouhé široké nudle. Seženete je v každém supermarketu. A nejlépe chutnají právě s pestem. Ingredience 1 balení těstovin tagliatelle dvě hrsti čerstvé bazalky 6 lžic ol
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
21stoleti.cz
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava půso
Musím zachránit manželství!
skutecnepribehy.cz
Musím zachránit manželství!
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
epochaplus.cz
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet