Domů     Našla jsem konečně znova lásku
Našla jsem konečně znova lásku

Bála jsem se samoty a našla, úplně nečekaně, velkou lásku. A to na místě, kdy bych ji ani náhodou nečekala. Na svém pracovišti, v domově pro seniory.

Zbývaly mi už jen dva roky do důchodu a já stále nevěděla, zda se mám těšit, nebo bát. Pro obojí jsem měla hodně důvodů. K tomu těšení se mě vedl můj zdravotní stav. Všechno mě bolelo a už ráno jsem se těšila na večer, až si opět lehnu.

Už mi nic nešlo

Práci jsem nezvládala tak jako dřív. A na všechno jsem vlastně byla sama. Manžel mi jednoho dne vzkázal, že už nepřijde domů, a dodržel to. Rozvod jsem mu podepsala, přece proč být s někým, kdo vás už nechce ani vidět.

Děti nad tím kroutily hlavou, ale po čase si zvykly. Vyletěly z hnízda neskutečným tempem a zakotvily kdesi daleko. No a k obavám, že zůstanu sama doma a nebudu nic dělat, mě vedl strach ze samoty. Neměla bych si s kým popovídat či zanadávat, sdílet myšlenky.

Leda tak s mým kocourem, ale ten vždycky jen mňoukl a zívl. Jako že ho nezajímám. A tak jsem se do práce, která se mi naskytla, těšila. Ale tentokrát mě to těšení rychle přešlo.

Nový klient

„Budeme mít příjem. Nějakého pána po mrtvici. Nepatří k nám, přece nebereme skoro nehybné pacienty,“ rozčilovala se kolegyně Hanka a Lenka, dle svého zvyku, jen horlivě přikyvovala. Není to hezké, ale měla jsem taky vztek.

Onen nový klient, jak jsme našim svěřencům musely říkat, měl ležet na pokoji, který jsem měla na starosti zrovna já.

Byl mrzutý

Neuměla jsem si představit, že ho budu muset několikrát denně polohovat, manipulovat s ním a taky ho krmit, česat a spoustu dalšího. Už teď mě bolela záda, natož po tak náročném dni! Skutečnost bohužel předčila všechna moje skeptická očekávání.

Onen pán byl nejen skoro nepohyblivý, ale měl stále špatnou náladu. Jenže kdo by se mu divil!

Začal se uzdravovat

Chlap jako hora, dosud silný a zdravý, navíc sportovec, dostal z ničeho nic mrtvici, která ho upoutala na lůžko. Rodina se o něho, po jeho propuštění z nemocnice, starala, jak jen mohla, ale péči nezvládala. Nakonec skončil u nás, prý jen dočasně.

Rehabilitační sestra za ním chodila dvakrát denně, a ještě měl připlacenou nějakou fyzioterapii a další úkony. Jeho stav se začal lepšit. „Podejte mi, prosím, zrcátko,“ poprosil mě. Zadíval se na sebe a hned projevil přání nechat se ostříhat a oholit.

„Já vás ostříhám, jestli chcete. I oholím…“ špitla jsem a on nadšeně přikývl. Nestačila jsem se divit, jaký se stal z pana Bořivoje fešák. Nebyl si snad ani podobný! I on uznal, že mu tahle změna dodala veselejší náladu.

Měla jsem ho čím dál raději

„Už se začínám cítit jako člověk,“ prohlásil tak trochu ironicky. Do týdne se Bořivoj poprvé postavil na nohy a za další týden udělal první krůček! Už nebyl tak popudlivý. Stal se z něho příjemný chlap, hezký napohled i uvnitř.

Uměl moc hezky vyprávět o ptáčcích, kteří byli jeho velkým koníčkem. Když jsem mu řekla, že mám na zahradě rovnou osm krmítek, byl nadšením bez sebe.

Hned mě vyzkoušel, čím ptáčky krmím a zda je neláduji plesnivým pečivem… Jednou ráno jsem si uvědomila, že se do práce těším hlavně na Bořivoje. Zamilovala jsem se! Jenže co on? Jeho pobyt se krátil, mohl se vrátit domů k rodině.

Denně mi dával najevo, jak moc se těší. Já měla zcela opačné pocity a nevěděla, jak mu je dát najevo. Až jednou…

Řešili jsme stěhování

Zrovna jsem mu utírala noční stolek, když mě chytil za zápěstí. Jemně, ale pevně. „Paní Jiřinko, já snad kvůli vám neodejdu. Bude se mi moc stýskat,“ řekl naléhavě a čekal na moji odpověď. Usmála jsem se na něho: „I mně se bude stýskat. Možná víc než vám.

Vy budete s rodinou a možná i přáteli. Já nemám nikoho, jen kocoura, a ten je hodně domýšlivý!“ Bořivoj se rozesmál. A hned se nabídl, že by mi šel kocourka trochu vychovat.

„Aby na vás nebyl troufalý, kocour jeden.“ Spontánně jsme hned spolu začali plánovat společnou budoucnost. Bořivoj by prostě neodjel domů, ale rovnou ke mně.

Rodina byla proti nám

Znali jsme se sice jen z domova seniorů, ale i tak jsme si byli velmi blízcí. A pokud by nám to přece jen neklapalo, mohl se přece kdykoli vrátit k dětem… Ani nás nenapadlo, že Bořivojova rodina bude kategoricky proti.

„Jste obyčejná zlatokopka, styďte se!“ křičel na mě Bořivojův zeť. Dcera se také moc netvářila, přestože jí její otec sdělil, jak moc mě miluje.

Našla jsem řešení

Teprve teď jsem se dozvěděla, že je na tom Bořivoj finančně víc než dobře. Díky jakýmsi restitucím. Někomu by se z toho podlomila kolena. Navrhla jsem, aby vše přepsal na dceru, a bude klid. Koukali na mě vyjeveně. Nečekali, že bych něco takového řekla.

Ale pomohlo to. Mám svoji lásku doma a samota je to poslední, čeho bychom se obávali. Dostala jsem nečekanou šanci být zase šťastná.

Jiřina K. (63), Blansko

reklama
Související články
13.5.2024
Z platonické lásky mě rázem vyléčila ta opravdová. A našla jsem ji tam, kde bych ji nikdy předtím nehledala. Byl to takový velikonoční zázrak. Naši rodinu v okolí každý dobře znal. Babička s maminkou pracovaly v samoobsluze a snad žádný jejich zákazník neopomenul o Velikonocích na naše stavení s pomlázkou zazvonit. Stejně to bylo i v případě tatínka, který v nedaleké obci vedl fotbalové mužstvo
7.5.2024
Byla jsem odhodlaná pro lásku udělat cokoliv, ale zjistila jsem, že jenom to zkrátka nestačí. Na tu pravou lásku je třeba dvou. Zamilovaných příběhů jsem za svůj život přečetla mnoho. Nořila jsem se do smyšlených románů a snila o tom, že i já jednou najdu pravou lásku. A udělám pro to všechno na světě. V patnácti letech se to zdálo jako krásná a jednoduchá představa. Postupem let jsem ale zjišť
6.5.2024
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem, kdo to je a kam vlastně jdeme, jsem přesně nev
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Krkonoše slaví návrat losa evropského
21stoleti.cz
Krkonoše slaví návrat losa evropského
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
nasehvezdy.cz
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
Je to jen pár týdnů,  co se herečka ze seriálu Zlatá labuť Simona Lewandowská (24) objevila poprvé ruku v ruce na veřejnosti s partnerem Goranem Maiellem (24), kterého známe ze seriálu ZOO. Mnozí to
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
epochaplus.cz
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
„Byl to tyran. Sotva si vzpomínám, že bychom někdy seděli společně u stolu,“ říká o svém otci herečka Nastasja Kinská s dodatkem, že kdyby byl naživu, nejraději by ho viděla za mřížemi. Její starší sestra je ale ještě odvážnější: Přizná, že byla obětí jeho chtíče.   Slavní herci, režiséři, baviči září před nebo za kamerou.
Pikantní hovězí s těstovinami
tisicereceptu.cz
Pikantní hovězí s těstovinami
Připomíná český guláš, ale nenechte se zmást. Guláš připomíná jen zdánlivě. Ingredience 300 g vysokého či nízkého roštence 1 větší cibule 150 ml rajčatového protlaku 2 čerstvé chilli papričky
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
epochanacestach.cz
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
Výjimečná stavba, to je zámek Ploskovice. Založen byl na počátku 18. století hraběnkou Annou Marií Františkou Toskánskou, která osobně dohlížela na stavbu a po jejím dokončení spálila veškeré účty, aby se nikdo nedozvěděl, kolik luxusní sídlo vlastně stálo. Zámek se později stal i letním sídlem císaře Ferdinanda I. Zámek obklopuje osmihektarový park s vodní nádrží a
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
historyplus.cz
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto líná,“ napomíná hospodyně zlobivé děti. V celé chalupě se smýčí ostošest. Mlýn na potoce na kraji vsi mele mouku dlouho do noci. Mlynář se svojí chasou sotva zamhouří oči, aby se na všechny dostalo.   Plno práce mají i v nedalekém pivovaru. V neděli se připravuje posvícení. Svatý František,
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
epochalnisvet.cz
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (1583–1634) patří mezi nejkontroverznější postavy českých dějin. Tento cílevědomý muž celý život dychtí po moci a úspěšně vede války, přestože trpí dnou a pravděpodobně i syfilidou. Skutečně jeho kroky řídila zásadním způsobem astrologie? Valdštejn pochází sice ze starého, avšak nepříliš majetného rodu. Jeho rodina žije na tvrzi v Heřmanicích,
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
iluxus.cz
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
Stejně jako svět haute couture a jeho módní domy i DS Automobiles každoročně představuje své nové kolekce. Jedinečné nabídky jsou výrazem uznávaného know-how, které ztělesňuje hodnoty společnosti DS A
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
enigmaplus.cz
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
V dějinách českých zemí je jen málo míst, která by v naší historii měla podobný význam jako Zelená Hora u Nepomuku, která své jméno dostala na základě svatovojtěšské legendy. Podle této pověsti se tot
Zamilovanost s vůní exotiky
skutecnepribehy.cz
Zamilovanost s vůní exotiky
Když jsem byla malá, měli moji rodiče kamarádku, která se vdala za vlivného cizince. To se mi tehdy líbilo. Než jsem dospěla, padla železná opona a můj sen o vlivném cizinci se mohl v klidu rozplynout, už to nebylo třeba. Kdoví ale, jestli by mne to pořád drželo. Nicméně na cizince jsem narazila. Ne na plážového Casanovu v Egyptě.
Emoce, co přinášejí nemoce!
nejsemsama.cz
Emoce, co přinášejí nemoce!
Víte, že za vaše fyzické zdraví je odpovědný hlavně váš stav mysli? Prostřednicvím nemoci totiž volá s větší či menší naléhavostí vaše duše o pomoc. Evropou otřásala epidemie moru, když kněz na cestě za nemocnými potkal Smrt. „Kolik si tentokrát u nás vezmeš lidí?“ ptá se jí a Smrt odpoví, že tisíc. Pak se potkali za rok znovu a