Domů     Nejtoužebnější přání? Přece aby se táta vrátil!
Nejtoužebnější přání? Přece aby se táta vrátil!

Bylo mi už sedmnáct let a naši si mysleli, že jsem velká holka a že mi proto jejich rozvod nebude už tolik vadit. Ale to se velice spletli.

Kdybych psala dopis Ježíškovi, jako jsem to dělávala, když jsem byla malá, napsala bych tam, že si přeji jediný dárek: mít tátu na Štědrý den doma. Ale byla jsem už velká, sedmnáctiletá, a dospělí se bůhvíproč domnívali, že se s jeho odchodem vyrovnám.

Slyšela jsem, jak táta mámě vykládá: „Hele, kdyby jí bylo pět, tak neřeknu. Ale napřesrok zjara bude plnoletá s hlavou plnou úplně jiných starostí, než jsou rodiče. Kluci, zkoušky na vysokou,“ vyjmenovával.

Skoro jsem přitiskla uši na dveře, abych slyšela máminu odpověď. Mluvila tišeji než táta a zjevně měla pláč na krajíčku: „Já vím, Michale, že si v poslední době rozumíme míň a míň. Ale kdysi jsme se přece měli rádi. Vlastně to není ani tak dávno.

Blíží se Vánoce. Neměli bychom to spolu ještě zkusit?“ Následovala zachmuřená pauza, do níž táta temně zahučel: „Nejsem si jist, Heleno. Potřebuju být sám sebou. Ty mi to neumožňuješ.“ Zamrazilo mě.

Navíc jsem nepochopila, co to znamená, že potřebuje být sám sebou. To je přece samozřejmost, nebo ne? Mýlili se, když tvrdili, že mám v hlavě jiné starosti.

Jako želva

Při myšlence, že se rozejdou, se mi dělalo zle. Byli spolu dvacet let. Dvacet dlouhých let. To se přece nedá jen tak zahodit do koše.

Se slzami v očích jsem se probírala krabicí se zažloutlými černobílými fotografiemi, nejvíc bylo vánočních, protože během nejkrásnějších svátků v roce táta nebo děda fotografovali jako o život. A nad těmi jsem, přiznávám, brečela jako želva. Taková láska!

Taková to byla láska. Kam se to mohlo ztratit? Byli pořád spolu, táta by bez mámy pomalu ani nevyšel na zahradu a máma bez táty nedala dohromady ani nákupní seznam, pořád se ujišťovala, co ještě koupit, aby byl spokojený, a na co má chuť. Byla jsem tak pyšná, že mám senzační rodiče!

Maniak

Před časem jsem se dívala v televizi na rumunský film a tam zaznělo, že největším životním uměním je, když dva lidé spolu zůstanou celý život. Bývala bych přísahala, že mým rodičům se přesně tohle podaří. Zadívala jsem se na fotku u stromečku.

Byly mi tak čtyři, dostala jsem loutkové divadlo, za mnou se objímali mí šťastní rodiče. Všechno to odnesla voda. Kdybych tak věděla, kam! Těžce bych se třeba i týdny brodila až na to temné místo a přinesla bych rodičům jejich štěstí zpátky.

Chodila jsem tenkrát s Frantou. Pár holek mě před ním varovalo, tvrdily, že žije jen pro motorku. Domnívala jsem se, že mě varují z holé závisti, jedna z nich s ním navíc předtím chodila.

„Šli jsme se večer projít a on jenom koukal, kde by ukradl nějakou součástku do motorky,“ trpce si stěžovala. „Je to maniak!“ Mně se to tak nejevilo, mimo jiné i proto, že teploty již klesaly pod nulu a Franta měl motorku zazimovanou.

A uvažoval docela rozumně, nevadilo mu, že pořád zavádím řeč na rodiče a jejich rozpadající se manželství.

Podle svých představ

Říkal, že mě chápe a že by ho to taky drásalo. „Ale naši jsou v pohodě,“ řehtal se.

„Táta je furt na motorce někde v horoucích peklech a doma je alespoň klid.“ Takový způsob manželství by se mi také dvakrát nelíbil, uvědomila jsem si a vzpomněla si na varování té holky, která s Frantou chodila přede mnou.

Zdálo se však, že v zimě je s Frantou rozumná řeč. Nastal adventní čas a táta, který bydlel u rozvedeného kamaráda, vzkázal, ať si s ním o Vánocích neděláme starosti, že pojedou s oním kamarádem na hory a tam stráví svátky podle svých představ.

Brečela jsem Frantovi na rameni a on, který neznal slovo problém, což mě na něm fascinovalo, povídá: „No tak si udělej taky vlastní program. Pojď na Vánoce k nám.

Bude nás víc, nebudeme se bát vlka nic.“ Ubezpečil mě, že rodičům ani dvěma bráchům to vadit nebude, naopak, rádi se se mnou seznámí. Klidně ať zůstanu pár dnů.

Doopravdy rádi

Dům není velký, ale na půdě je místa dost a prastarý gauč. Ke svému úžasu jsem souhlasila.

Napsala jsem rodičům dlouhý dopis, v němž jsem vysvětlovala, že než svátky bez táty, tak je raději strávím v cizí rodině, která na rozdíl od té naší drží pohromadě a kde se mají doopravdy rádi.

Brzy ráno dvacátého čtvrtého prosince jsem se vytratila z bytu s cestovní kabelou narvanou dárky pro Frantovu rodinu a slavnostním oblečením, vhodným ke stromečku. Musím říct, že František nepřeháněl, když své rodiče chválil.

Byli sympatičtí a zjevně jim to klapalo. Dům byl vzorně uklizený, voněla tu purpura a vanilka, uprostřed obývacího pokoje trůnil krásně ozdobený stromeček.

Jen svérázný tatínek mě neustále trochu udivoval, protože vstal až v půl druhé odpoledne a v tak sváteční den si oblékl roztrhané džíny a džínovou vestičku na holé, hojně potetované tělo. Byl samý vtip, říkal mi třeba:

„Ale nečekáte, slečno, že budu zpívat koledy, že ne?“ Nebo: „Až se budete s Frantou brát, vezmu si na vaši počest ještě hezčí vestičku, ta má na zádech vyšitou vlčí hlavu se žlutýma očima.“

Host do domu

To vyděsilo jeho ženu, která několikrát za sebou zopakovala: „Ale slečna se ještě nechce vdávat. Že se ještě nechcete vdávat, slečno?

Ono to manželství není zas takový zázrak, jak si teď asi myslíte.“ Z gramofonu hrály koledy a paní domu učila syny smažit kapří řízky. Mně její muž naléval vaječný koňak v množství větším než malém.

Byla to dokonalá vánoční idyla do té doby, než se ozval zvonek. Řinčel velmi naléhavě. „Koho to sem na Štědrej den čerti nesou?“ podivil se Frantův táta. Dovnitř vpadli naši. Máma uplakaná, táta rozzuřený.

„Taky vám přejeme hezký Vánoce,“ ozval se do výhrůžného ticha pán domu. „Utekla mi nezletilá dcera,“ zahřímal můj táta. „Na Štědrej den!“ Frantův tatínek pokrčil rameny: „No asi děláte něco špatně.

Jinak by vám určitě nezdrhla.“ Táta se k němu blížil pružnými kroky šelmy: „Takže ty mě budeš učit vychovávat moji vlastní holku?“ syčel. „Host do domu, bůh do domu, obzvlášť na Vánoce,“ rychle pravila Frantova maminka.

„Pojďte si prosím sednout, kluci už nesou z kumbálu židle a jídla máme dost. A pití taky,“ mrkla spiklenecky na svého muže.

Kromě dalších židlí se v místnosti objevily i další lahve a než jsem se nadála, naléval Frantův táta mé uplakané mamince už třetí štamprle vaječňáku.

Spokojení

A tak se stalo, že naše rodina strávila zcela neplánovaně Štědrý večer s úplně cizí rodinou. Oba pánové se spřátelili natolik, že dojatý Frantův táta věnoval k Vánocům mému tátovi milovanou vestičku s vyšitou vlčí hlavou se žlutýma očima.

A jako bonus dali Frantovi rodiče těm mým spoustu dobrých rad do manželství. Frantův táta přesně chápal, co můj táta mínil oním: být sám sebou. „Potřebuje motorku,“ rozšifroval to. „Klidně mu prodám tu starou,“ specifikoval.

Naši odcházeli pozdě večer po dlouhém srdečném loučení ruku v ruce, spokojení a rozesmátí.

Jako děcko

Šla jsem za nimi a radostně poskakovala a pohvizdovala si jako malé děcko. Řídce sněžilo, činžákům zářila okna a já v duchu uznala, že tohle byl nejkrásnější Štědrý večer mého života. Naši se dali znovu dohromady a byli nerozluční jako kdykoli dřív.

Bála jsem se, aby nám to s Frantou nezačalo skřípat, všimla jsem si, že s příchodem jara nápadně často mluví o motorce. Postupem času dostal rozum. Všechno dobře dopadlo, moji rodiče spolu žijí ve svornosti dodnes, stejně jako my s Frantou.

Miroslava (61), Havlíčkův Brod

reklama
Související články
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
27.4.2024
Nezaslouží si mít tak zlobivou dceru. Obětovala se pro ni a po rozvodu se už nevdala, jen aby jí nepřivedla domů cizího chlapa. Je jí sotva dvacet, ale chová se, jako by snědla všechnu moudrost světa. Nic jí není dobré, hlavně to, co udělá moje dcera. Ani já v jejích očích nejsem bez viny, i když nevím o ničem, čím bych jí kdy ublížila. Když ke mně přijde na návštěvu, úplně se mi stáhne žaludek
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř